به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران؛ ميتوان با نکات ذيل از انتشار گاز co جلوگيري کرده و فصل سرما بدون هيچگونه حادثه ناگوار و جبران ناپذيري سپري کنيم.
1- به خاطر داشته باشند وسايل حرارتي گرمايشي در صورتي كه داراي نقص بوده و يا به نحو اصولي نصب و به كار گيري نشوند، خطرناك بوده و جان افراد را به مخاطره جدي خواهد انداخت.
2- حتما" از وسايل حرارتي گرمايشي استاندارد و داراي سيستمهاي ايمني بهره گيري نمايند.
3-براي نصب و راه اندازي و تعمير دستگاههاي گاز سوز يا سوخت مايع حتما" از افراد واجد شرايط و متخصص استفاده نمايند.
4-هر گونه نقص و عيب را در وسايل حرارتي بموقع و سريعا" برطرف نمايند.
5- در وسايل حرارتي دودكش دار، در صورتي كه دودكش به نحو اصولي نصب نشده و مستحكم نباشد و داراي منفذ به بيرون باشد ،خطر نشت گاز بسيار خطرناك منو كسيد كربن و تحميل تلفات جاني وجود دارد.
6- حتي الامكان از سيستم حرارت مركزي از قبيل شوفاژ به جاي وسايل موضعي خطر آفرين در ساختمانهاي چند واحدي و مجتمعي بهره گيري شود .
7- به علت آنکه عمل احتراق در شومینه در محیط باز صورت می گیرد ( دردرون محفظه نيست) انتشار محصولات احتراق ( شامل co و co2 ) در مقایسه با سایر وسایل گاز سوز با محفظه، بسیار بیشتر است. در ضمن به علت داشتن دمپر دريچه مسدود كننده (دودكش)و تنظیم دستی آن، احتمال وقوع خطا و اشتباه زیاد و خطر آفرین است.
8- هر ساله قبل از روشن كردن وسائل گرمازا ، مراقب باشيد مسير دودكشها توسط پرنده اي لانهسازي و مسدود نشده باشد.
9- از بكار بردن وسايل حرارتي بدون دودكش در محيط هاي بسته جداً خود داري نمايند.
10- بخاريهاي بدون دودكش اكسيژن محيط را مصرف نموده توليد گاز سمي و كشنده CO مي نمايد. از اين وسايل در محيط هاي بسته به ويژه در حمام و اتاق خواب هرگز استفاده نكنند.
11- باز هم تاكيد مي شود قبل از استفاده از وسايل حرارتي از سلامت فني آن و سالم بودن دودكش مطمئن باشند.
12- براي گرم نمودن محيط از روشن نمودن اجاق گاز و پيك نيكي و هر وسيله حرارتي شعله روباز بدون دودكش خودداري نمايند.
13- دودكش موجب تغذيه اكسيژن وسايل حرارتي از محيط خارج و خروج دود و گازهاي مضر و در نتيجه حفظ هواي سالم محيط مي باشد. از سلامت دودكش وسايل گرما زا حتماً مطمئن باشد.
14- بكار بردن وسايل گرمايشي غيراستاندارد موجب به خطر افتادن ايمني و سلامت افراد ساكن در محيط ميشود. از استاندارد بودن هر وسيله مورد استفاده قبلاً اطمينان حاصل نمايند.
15- استفاده چند وسيله حــرارتي از يك دودكــش بدون رعايــت استانــدارد هاي لازم خــطرنــاك و مــوجــب سرايت و بازگشت گازهاي مضر به محيط ميگردد. بنابراين براي هر دودكش فقط يك وسيله حرارتي نصب شود.
16- دودكش وسايل حرارتي بايد ( 80الي100 ) سانتيمتر بالاتر از بالاترين نقطه ساختمان و مجهز به كلاهك مخصوص ترجيحاً بشكل ( H ) باشد.
17- به منظور تهويه هواي محيط از بستن كامل باز شوهاي محيط خودداري نمايند.
18- نقص فني در وسايل حرارتي موجب ناقص سوزي سوخت و توليد گازهاي سمي و كشنده مي نمايد.
19- نقص فني دودكش در سيستم تهويه وسايل حرارتي موجب نقص در عملكرد وسيله و توليد گازهاي مضر مي نمايد.
20- هر ساله قبل از روشن كردن وسايل حرارتي دودكش آنها سرويس و از سلامت و باز بودن مسير آنها مطمئن شويد.
21- بطور کلی استفاده از دودکش هایی که از پنجرهها و دیواره های جانبی ساختمانها خارج می شود غیر اصولی و غیر استاندارد است و کارایی لازم را در تهویه محصولات احتراق ندارد و عموماً باید در استفاده از آنها اجتناب شود
22- آب گرمكن هاي مخزني بايد مجهز به شير اطمينان استاندارد باشند. به منظور جلوگيري از انفجار، از دست كاري و يا قطع شيرهاي اطمينان آب گرمكن جداً خودداري نمايد.
23- دودكش تاسيسات و وسايل حرارتي ساختمان علاوه بر سلامت كامل بايد از نقاطي عبور نمايد كه امكان نشت و سرايت گازهاي مضر به داخل اتاق و ديگر فضاي ساختمان وجود نداشته باشد.
24- وجود هرگونه منفذ يا شكستگي در دودكش موجب نشت و سرايت دود و گازهـــاي سمي آن به داخل فضاي ساختماني شده باعث مرگ سكنه مي گردد.
25- به هيچ عنوان استفاده از لولههاي آكاردئوني براي دودكش مجاز نمي باشد.
26- اگر فضای خود را با شوفاژ ( سیستم حرارتی مرکزی) گرم می کنید درزبندی و بستن منفافذ به منظور جلوگیری از اتلاف حرارتی مانعي ندارد.
27- در نصب دودكش از اجراي پيچ و خمهاي زياد و استفاده از زانويي زياد پرهيز شود.
28- توصیه می شود، به منظور افزایش ضریب ایمنی در محل نصب وسایل گازسوز از سنسورهای هشدار دهنده گاز CO استفاده شود.
29- به هيچ عنوان نمی توان از درز انقطاع براي خروج لوله های دودکش بخاری استفاده کرد.
30- هنگام مسافرت و يا خروج ساكنان از منزل و يا محل كار تمامي وسايل حرارتي را خاموش كرده و شير اصلي گاز شهري را ببندند.
علائم مسمومیت با گاز CO چیست ؟
علائم مسمومیت با منواکسید کربن می تواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود که در بیماری های مختلف دیده میشود. متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه به علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شده اند و تمایل به استراحت و خوابیدن پیدا می کنند.ابتلاي تمام افراد خانواده به علايمي شبيه به آنفلوآنزا، بروز مسموميت در افراد را نشان ميدهد.
۱- سردرد
۲- ضعف جسماني
۳- سرگيجه و بي قراري
۴- تهوع و استفراغ
۵- خميازه كشيدن بيش از حد.
۶ - كاهش ديد از علايم عمومي مسموميتها است.
7- حالت خواب آلودگي شديد، كسلي، خستگي و كاهش قدرت عضلاني از جمله علايم اوليه مسموميت در افراد به شمار ميرود. چنانچه افراد در اين مرحله متوجه چنين علايمي شدند، با خارج شدن از فضاي آلوده ميتوانند از پيشرفت مسموميت پيشگيري كنند.
اگر کسی دچار گازگرفتگی شد چه اقداماتی بايد انجام داد؟
۱- فرد مسموم را از محيط آلوده به هواي آزاد منتقل کنید.
۲-يقه پیراهن و كمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید
۳- درصورت امکان عملیات اكسيژن دهي به فرد مسموم را با نهایت دقت شروع کنید.
۴ - باز نگه داشتن راههاي تنفسي و تماس با اورژانس در مراحل بعدي درماني بايد مورد توجه قرار گيرد.
به یاد داشته باشید که خارج كردن افراد آسيب ديده از محيط آلوده و قرار دادن آنها در محيط باز از مهمترين اقدامات پيشگيرانه محسوب ميشود.
انتهاي پيام/