تصویب قانون مبارزه با کشت خشخاش، آغاز هفته کتاب و کتاب خوانی، رحلت شیخ عباس قمی صاحب مفاتیح الجَنان، درگذشت کاشف واکسن (ب.ث.ژ)، آغاز نخست وزیری "بنیتو موسولینی" و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 7 آبان 1392 خورشیدی برابر با 23 ذی الحجه 1434 هجری و 29 اكتبر 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تصویب قانون مبارزه با کشت خشخاش در مجلس شورای ملی (1334 ش)
تا قبل از سال 1334 به دلیل قانونی بودن تولید، توزیع و ترانزیت مواد مخدر هر چند به صورت محدود و تحت نظارت دولت، شمار معتادان به دلیل دسترسی به مواد اعتیاد آور رو به فزونی بود و در واقع مصوبه‌های آن دوران حرکتی بود برای تأمین منابع درآمد ملی، تا این که در 7 آبان 1334 با تصویب قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک قدمی اساسی در مبارزه با اعتیاد بر داشته شد.
این حرکت در نخستین گامها به قدری حرکت جدی به شمار می‌آمد که ایران در تبصره واحده «قانون الحاق دولت ایران به پروتکل تحدید و تنظیم کشت خشخاش و تولید و تجارت بین المللی و تجارت عمده مصرف تریاک» (مصوب 14/8/1336) بر این امر تأکید کرد که: «الحاق ایران به این پروتکل به هیچ وجه تأثیری در قانون منع کشت خشخاش مصوب هفتم آبان ماه 1334 نخواهد داشت». متعاقباً آیین نامه این قانون در 19/10/1334 به تصویب رسید و در سال 1338 قانون اصلاح قانون منع کشت خشخاش برای رفع کاستی های قانون مورد تصویب قرار گرفت که تعریف و تعیین مواد مخدر را می‌توان از جمله اقدامت قانون‌گذار در این مقطع دانست.

ترور نافرجام آیت اللَّه "سیدحسن مدرس" به دستور "رضاخان" (1305 ش)
پس از آنکه رضاخان پهلوی به قدرت دست یافت، درصدد برآمد تا از آیت‌اللَّه سیدحسن مدرس انتقام بگیرد و او را از سر راه خویش بردارد. به همین منظور ده نفر از مأموران شهربانی را مأمور ترور وی نمود. در هفتم آبان ماه 1305 شمسی هنگامی که آیت‌اللَّه مدرس از کوچه‌ای در تهران عبور می‌کرد از اطراف، مورد سوء قصد و شلیک گلوله‌ها قرار گرفت. ولیکن بدون اینکه به خود تزلزلی راه دهد با چابکی از مهلکه نجات یافت و تنها از ناحیه کتف و ساعد زخمی گشت و به بیمارستان منتقل گردید. ایشان از بیمارستان پیام فرستاد: به رضاخان بگویید که به کوری چشم بدخواهان، من هنوز زنده‌ام. با این حال، رضاخان وجود او را تحمل نکرد و پس از چندی ایشان را به خواف در استان خراسان تبعید کرد و پس از سالیانی تبعید، به شهادت رساند.

درگذشت "حسینعلی راشد" دانشمند و سخنور معاصر (1359 ش)
حجت‌الاسلام حسینعلی راشد در سال 1284 ش در تربت حیدریه در استان خراسان به دنیا آمد. در شانزده سالگی برای فراگیری علوم اسلامی راهی مشهد شد و طی ده سال از محضر ادیب نیشابوری ودیگران بهره برد. او همچنین از علمای نجف، اصفهان وتهران نیز استفاده فراوان برد و سپس به وعظ و ارشاد پرداخت. راشد مدتی در اصفهان منبر رفت ولی توسط رژیم شاهی به زندان افتاد. وی از سال 1320 ش در رادیو ایران به ایراد سخنرانی‌های اخلاقی و مذهبی پرداخت و در مدرسه سپهسالار (مدرسه شهید مطهری) و دانشگاه تهران به امر تدریس مشغول شد. حسینعلی راشد سرانجام در سال هفتم آبان 1359 در 75 سالگی در گذشت. فضیلت‌های راشد، دو فیلسوف شرق و غرب و مجموعه سخنرانی‌های راشد، از جمله آثار اوست.

صادرات کالاهای صنعتی ایران به لهستان طبق پروتکل جدید به چهار برابر افزایش یافت (1349 ش)

کارخانه عظیم سیمان آبیک قزوین آماده بهره برداری شد (1353 ش)

ارتشبد طوفانیان ضمن تأیید خرید 7 آواکس از آمریکا، پیرامون اختلاس در خرید اسلحه را تکذیب کرد (1356 ش)
وی مدعی شد اگر در خرید اسلحه سوء استفاده شده باشد مربوط به کشور فروشنده است نه کشور ایران که خریدار اسلحه است

آغاز هفته کتاب و کتاب خوانی (از 7 تا 13 آبان)
شک نیست که ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه، اولاً به توجه بیشتر مسؤولان فرهنگی و آموزشی کشور نیاز دارد و ثانیاً محتاج تلاشی همه جانبه، فراگیر و ملی است. از این رو، به همت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و همکاری نهادهای فرهنگی و در اجرای فرامین مقام معظم رهبری در مورد توسعه نمایشگاه‌های کتاب در سطح کشور و تشویق مردم به کتاب خوانی، نخستین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در روزهای چهارم تا دهم دی ماه سال 1372 با پیام رهبر فرزانه انقلاب اسلامی برگزار شد.
برگزاری این هفته، همه ساله بر اساس آیین نامه‌ای است که به تصویب شورای فرهنگ عمومی رسیده و از هفتم تا سیزدهم آبان، به عنوان هفته کتاب نام‌گذاری شده است. دبیر ستاد هفته کتاب، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می‌باشد.

درگذشت "مسعودی" مورخ و دانشمند بزرگ شیعه (345 ق)
ابوالحسن علی بن حسین بن علی مشهور به مسعودی، مورخ و محدث شیعه و از عالمان و فرهیختگان امامی است. وی به بسیاری از سرزمین‌ها مسافرت نمود و حقایق فراوان تاریخی و جغرافیایی را از اهل فن و بصیرت به دست آورد. مسعودی، جهانگردی را از سال 309 ق آغاز کرد و بسیاری از سرزمین‌های اسلامی و غیر اسلامی را از نزدیک مشاهده نمود که این سفرها، قسمت عمده‌ای از زندگانی او را تشکیل می‌دهند. به همین سبب، دو کتاب تاریخی وی یعنی مُرُوجُ الذَّهَبْ و التَّنْبیه و الاَشراف، از اعتبار بالایی نزد محققین برخورداراند. به علاوه، وی وقایع تاریخی را حکایت‌گونه بیان کرده و به تحلیل آن‌ها به ویژه از لحاظ اجتماعی پرداخته است.

شهادت آیت اللَّه "مرتضی نجفی بروجردی" در نجف اشرف (1418 ق/1 اردیبهشت 1377 ش)
آیت اللَّه حاج شیخ مرتضی نجفی بروجردی، از علمای برجستهٔ نجف اشرف، پس از اقامهٔ نماز جماعت در مسجدی در نجف اشرف توسط عمال رژیم بعث عراق به شهادت رسید. گروه‌های مخالف این رژیم با توجه به سابقهٔ بدرفتاری و دشمنی سران بغداد با روحانیون شیعه، رژیم عراق رامسؤول ترور آیت اللَّه بروجردی دانسته و آن را محکوم کردند. با این حال دو ماه بعد، آیت‌اللَّه غروی یکی دیگر از علمای نجف نیز به شهادت رسید.

جای‌گزینی "آنکارا" به عنوان پایتخت ترکیه به جای "استانبول" (1923 م)
13 اکتبر 1923 تصمیم به پایتخت شدن شهر آنکارا واقع در آناتولی 13 اکتبر 1923 گرفته شده بود که این تصمیم 16 روز بعد به تصویب مجلس رسید. به این ترتیب شهر استانبول (قسطنطنیه) پس از 16 قرن، مقام خود به عنوان پایتخت و صحنه قدرت را ازدست داد. مجلس کبیر ترکیه در 29 اکتبر 1923 همچنین پایتخت را از استانبول (حاشیه اروپا) به آنقوره (آنکارا) در آناتولی (آسیای صغیر) انتقال و ترکی را زبان رسمی همه کشور قرارداد. بیش از سی درصد واژه های زبان رسمی ترکیه ریشه فارسی دارند. چند سال بعد و از یکم نوامبر 1928 الفبای ترکیه نیز لاتین و کلمات برحسب تلفظ آنها نوشته شد.

مرگ "ژان دالامْبِر" نابغه ریاضی فرانسوی (1783 م)
ژان لورِن دالامْبِر در پانزدهم نوامبر 1717 م در پاریس به دنیا آمد. دالامبر در 22 سالگی با انتشار مقاله‌ای درباره حساب انتگرال، خود را شناساند و پس از چندی به شهرت رسید. او در سال‌های بعد، کارهای علمی خود را ادامه داد و قضیه معروف خود را ارائه داد. بر اساس این قضیه که به نام مبتکرش، دالامبر خوانده می‌شود، هر معامله جبری، یک جواب دارد. گرچه دالامبر در اثبات این قضیه تلاش فراوانی از خود نشان داد، ولی نخستین اثبات دقیق آن، شانزده سال پس از مرگ وی انجام گرفت. او در فلسفه از مؤسسان مکتب اثباتی به شمار می‌رود که تنها به پدیده‌ها و نمودهایی که به طور مثبت دانسته، یا به طور قاطع، قابل مشاهده‌اند، ارج می‌نهد. دالامبر هم‌چنین یکی از تهیه کنندگان دایرةالمعارف بزرگ دیدِرو، دیگر دانشمند هم‌وطن خود بود و بعدها به درجه‌ای از شهرت رسید که ملکه روسیه و پادشاه پروس به دوستی با او افتخار می‌کردند. ژان دالامبر سرانجام در 29 اکتبر 1783 م در 66 سالگی درگذشت.

رحلت محدث بزرگ آیت‌اللَّه حاج "شیخ عباس قمی" صاحب مفاتیح الجَنان (1359 ق)
حاج شیخ عباس بن محمدرضا بن ابی‌القاسم قمی، در سال 1316 قمری عازم نجف اشرف گردید. ایشان درطول عمر خویش ده‌ها کتاب که هر یک در جای خود قابل تامل و تعمق می‌باشد ارایه نمود. از جمله آثار ایشان، کتاب مَفاتیح‌الجَنان است که مشتمل بر ادعیه و زیارات معصومین (ع) می‌باشد و در خانهٔ هر فرد شیعی در کنار قرآن و نهج‌البلاغه قرار گرفته است.
از دیگر آثار شیخ عباس قمی می‌توان به کتاب‌های الاَنوارُ البَهیَّة فی تَواریخُ الحُجَج الالهیَّة، الباقیاتُ الصّالِحات فی الاَدعِیَةِ وَ الصَّلواتِ المُستَحَبّات، سَفینَةُالبِحار و مَدینَةُ الْحِکَمْ و الاثارْ، غایَةُالْمَرام فی مَناقِبُ المُرْتَضَویه و مَنازِلُ الاخِرَه اشاره نمود. محدث قمی در ذی‌الحجّهٔ سال 1359 ق در 65 سالگی بدرود حیات گفت و در صحن مطهر امام علی (ع) در جوار استادش مرحوم حاج میرزا حسین نوری به خاک سپرده شد.

مرگ "ارنسْتْ ماخ" فیزیک‌دان و فیلسوف اتریشی (1916 م)
ارنست ماخ، فیلسوف و فیزیک‌دان اتریشی، در 20 مارس 1838 م به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلات خویش به تدریس پرداخت. ماخ در این هنگام به انتقاد از اصول مکانیک کلاسیک مشغول شد و تئوری‌های جدیدی وضع کرد که به نام خود او معروفند. وی در زمینه فیزیولوژی و روانشناسیِ احساس‌های انسان و به ویژه رابطه آن‌ها با نظریه علم نیز دست به تحقیق زد. ماخ یکی از بنیان‌گذاران مکتب امپیریوکری تیزیسم به شمار می‌رود که بر اساس آن فلسفه واقع‌بینانه مبنی بر تجزیه و تحلیل احساس‌ها و عواطف انسانی می‌باشد. هرچند که ماخ در علم فیزیک صاحب‌نظر و استاد بود، با این حال، بیشتر به عنوان فیلسوف علم شهرت دارد. وی معتقد بود هر نظریه علمی که اشاره‌ای به اشیایی داشته باشد و نتوان آن‌ها را به تجربه‌های حسی باز گرداند، مردود است. در این حال، ماخ این اعتقاد را دارد که علم باید از مفاهیمی هم‌چون مکان مطلق و زمان مطلق چشم بپوشد. این جنبه از آرای ماخ، در آلبرت انیشتین فیزیک‌دان شهیر قرن بیستم تاثیر فراوان داشته است. ارنست ماخ سرانجام در 29 اکتبر 1916 م در 78 سالگی درگذشت.

درگذشت "لئون شارل آلبرت کالْمِتْ" کاشف واکسن (ب.ث.ژ) (1933 م)
لئون شارل آلبرت کالمت پزشک نامدار و محقق برجسته فرانسوی در 12 ژوئیه 1863 متولد گردید و تحصیلات خود را در دانشگاه پاریس به پایان رسانید. وی آن‌گاه به عضویت انیستیتو پاستور برگزیده شد و در جریان تحقیقات خود سِرُم ضد طاعون را کشف نمود. کالمت در ادامه مطالعات و آزمایش‌های خود، مبارزه با بیماری سل را مد نظر قرار داد و موفق گردید در 24 آوریل 1927 بعد از چندین سال مطالعه و کوشش، واکسن ب.ث.ژ را کشف نماید این واکسن که نام آن به لاتین از حروف اول اسامی کالمت و همکار وی گِرِن گرفته شده، به صورت تزریقی بوده و برای پیش‌گیری از ابتلا به بیماری سل مؤثر می‌باشد. شارل آلبرت کالمت بعد از 70 سال زندگی که حدود نیم قرن آن به تلاش در راه علم و خدمت به جامعه بشری گذشت، سرانجام در 29 اکتبر 1933 درگذشت.

حمله رژیم صهیونیستی به شبه جزیره سینا و آغاز جنگ دوم اعراب و اسرائیل (1956 م)
پس از ملی اعلام شدن کانال سوئز در 26 ژوئیه 1956 م توسط جمال عبدالناصر رئیس جمهور وقت مصر و بستنِ کانال به روی کشتی‌های رژیم صهیونیستی، ارتش رژیم صهیونیستی در 29 اکتبر آن سال به شبه جزیره سینا واقع در شمال‌شرقی مصر حمله کرد. ارتش صهیونیستی درصدد بود تا با حمله به کشور مصر، خلیج عقبه در انتهای دریای سرخ را برای رفت و آمد کشتی‌های خود اشغال کند. دو روز بعد در 31 اکتبر، انگلستان و فرانسه نیز در حمایت از تل‌آویو، چتربازان خود را در اطراف کانال سوئز پیاده کردند. هدف از این حمله سه جانبه، منصرف کردن مصر از ملی کردن این آبراه مهم بود. اگر چه این منطقه، مدتی به اشغال نیروهای متجاوز درآمد، اما سرانجام بر اثر فشار افکار عمومی و بسیاری از کشورهای جهان، با میانجی‌گری سازمان ملل متحد، متجاوزان فرانسوی، انگلیسی و صهیونیستی، خاک مصر را در ماه مارس 1957 م ترک کردند. این جنگ در تاریخ جنگ‌های اعراب و رژیم صهیونیستی به جنگ سوئز معروف است.

قتل عام اهالی روستای "کَفَر قاسم" توسط صهیونیست های تروریست (1956 م)
سربازان رژیم صهیونیستی در جنایتی دیگر و هم‌زمان با آغاز حمله نظامی به مصر در 29 اکتبر 1956 م، بدون اعلام قبلی در روستای کَفَر قاسم حکومت نظامی اعلام کردند و چهل و نه تن از مردان، زنان و کودکان مظلوم فلسطینیِ این روستا را به شهادت رسانده، ده‌ها تن دیگر را مجروح کردند. چند ماه بعد، مردم فلسطین در اعتراض به کشتار اهالی روستای کَفَر قاسم، تظاهرات کردند و رژیم اشغال‌گر قدس مجبور شد برخی از عاملان این جنایت را به صورت ظاهری محاکمه کند. اما همه محکومان این فاجعه قساوت بار، چهار سال بعد، عفو شدند.

آغاز نخست وزیری "بنیتو موسولینی" دیکتاتور فاشیست ایتالیا (1922 م)
بنیتو موسولینی، قبل از جنگ جهانی اول، یک سوسیالیست رسمی و سردبیر یک روزنامه بود. با قدرت‌گیری بیشتر موسولینی و حزبش، دولت وقت از ترس تسخیر رم توسط طرفداران فاشیست موسولینی استعفا داد. در این هنگام، بر اثر جو موافق موسولینی، وی در 28 اکتبر 1922 م از جانب پادشاه ایتالیا به نخست وزیری رسید و فردای آن روز کار خود را آغاز کرد.
او هرچند برای ایجاد کشوری یکپارچه، برنامه اقتصادی شصت ساله برای ایتالیا تدارک دید، اما با سرکوبی مخالفان خود و نیز لشکرکشی و تجاوز به افریقا و ورود به جنگ جهانی دوم در کنار آلمان، خسارات فراوانی به کشور وارد ساخت و نارضایتی زیادی برانگیخت. موسولینی در نهایت پس از شکست‌های پی‌درپی در جریان جنگ جهانی دوم، پس از یک زمام‌داری 21 ساله، از طرف پادشاه ایتالیا برکنار شد. بنیتو موسولینی سرانجام توسط یکی از گروه‌های چریکی متفقین شناسایی و پس از دستگیری و محاکمه، در 28 آوریل 1945 م در 62 سالگی تیرباران شد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار