رئيس کميته اجرايي مرکز مطالعات وحدت عربي گفت اتحاديه عرب به ابزاري در دست دولت آمريکا تبديل شده است.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران، خيرالدين حسيب در مصاحبه شبکه تلويزيوني بي بي سي عربي با وي، گفت: ما شاهد شکل گيري ائتلاف ها و تشکل هاي بزرگ در جهان بين کشورهاي مختلف هستيم و تشکل هايي که کمتر از سيصد ميليون جمعيت داشته باشد براي رقابت با مشکل روبرو خواهند شد. اتحاديه اروپا به همين علت برنامه گسترش خود را اجرا کرد. آمريکا، کانادا و مکزيک هم با يکديگر تشکلي ايجاد کردند. جنوب شرق آسيا هم در اين مسير حرکت مي کند. با وجود آنکه زبان اين کشورها با يکديگر متفاوت است و بعضي از آنها در گذشته با يکديگر جنگيده اند، اما امروز منافع شان مستلزم ايجاد ائتلاف است. بنابراين کشورهاي عربي هم که زبان و تاريخ مشترکي دارند مي توانند با يکديگر متحد شوند. 

حسيب افزود: کشورهاي غربي از نظر راهبردي براي دسترسي به منابع انرژي منطقه، نمي خواهند کشورهاي عربي با يکديگر متحد شوند. نقاط مشترک بين کشورهاي عربي بسيار بيشتر از اختلافات آنهاست. نقشه سياسي کنوني منطقه پس از جنگ جهاني اول بر اساس توافق سايسپيکو شکل گرفت، اما به ملت هاي منطقه فرصت تصميم گيري داده نشد. رژيم هاي عربي با يکديگر اختلاف دارند و منافع آنها با يکديگر متناقض است. کشورهاي عربي به تنهايي نمي توانند امنيت ملي خود را تامين کنند و سرزمين هاي اشغال شده را آزاد کنند. دشمن اصلي کشورهاي عربي همچنان اسرائيل است. البته بعضي رژيم هاي عربي خودشان با يکديگر درگير هستند و کشورهاي حاشيه خليج فارس به علت ثروت هاي مالي خود و ضعف مصر بر اتحاديه عرب تسلط پيدا کرده اند. آمريکا از زمان جنگ 1991 در عراق تاکنون به عضو غيررسمي اما تاثيرگذار در اتحاديه عرب تبديل شده است. اين اتحاديه نمي تواند درباره مسايل مهم بدون موافقت آمريکا تصميم گيري کند. شرايط کنوني اتحاديه عرب هم به همين علت است و اين اتحاديه با دخالت خارجي در ليبي موافقت کرد. 

وي خاطر نشان کرد: کشورهاي درگير تحولات انقلابهاي عربي هنوز در مرحله انتقالي قرار دارند. مراحل انتقالي در انقلاب هاي جهاني طولاني بوده است. در مرحله انتقالي نمي تواند درباره نتيجه  قضاوت کرد. 

اين انديشمند عرب گفت: اخوان المسلمين در مصر تلاش کردند به تنهايي قدرت را در انحصار خود بگيرند و به ديگر طرف ها فرصت مشارکت در قدرت ندادند. مذاکرات ما با رهبر اخوان المسلمين مصر بي نتيجه بود. آمريکا هم به اين نتيجه رسيده بود که اخوان المسلمين بيشترين شانس را براي پيروزي در انتخابات مصر دارد، به همين علت از اين گروه حمايت کرد. آمريکا و اخوان المسلمين به همين علت با يکديگر معامله کردند و اين گروه متعهد شد به پيمان کمپ ديويد پايبند باشد. انحصارطلبي اخوان المسلمين باعث شکست آن شد.
 
خيرالدين حسيب افزود: با وجود عملکرد نامناسب اخوان المسلمين در مصر بايد اين گروه به قدرت بازگردد، زيرا در اين صورت شاهد گسترش خشونت ها خواهيم بود.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار