به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران : تحقیقات نشان میدهد که انسان از دو راه باعث کاهش منابع آب طبیعی میشود. یکی از طریق نابود کردن جنگلها و پوشش گیاهی زمین که از ذخیره سازان آبهای زیر زمینی به شمار میآیند و دیگر از طریق برداشت بیاندازه آب همراه با آلوده کردن منابع آبی که افزایش جمعیت میتواند در هر دو مورد اثر تشدید کننده داشته باشد.
از این رو این وظیفه دولت و سازمانهای مسئول است که در برنامهریزیهای کوتاه و بلند مدت خود به حفاظت آب و بهره برداری صحیح از آن توجه داشته و تصمیمات خود را بر این مبنا اتخاذ کنند. در غیر اینصورت تشدید بحران آب در سالهای آینده، با توجه به افزایش جمعیت، افزایش آلودگیها، تخریب جنگلها و پوشش گیاهی و خشکسالی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
تهران پایتخت کشورمان در این سالها با مهاجرت های کاری که به آن می شود و تراک جمعیتی که در آن است پر مصرف ترین استان است و بیشترین تلفات را دارا می باشد.به گفته کارشناسان با تبلیغات فرهنگی و آموزش های مصرف درست در تهران می توان شروع بسیار خوبی در راستای مصرف بهینه داشته باشیم
حفر چاه های بی رویه و با عمق زیاد یکی دیگر از آفرینندگان خشکسالی است چاههایی که 40 سال پیش حدود 50 متر پایینتر از سطح زمین بوده، الان به 250 تا 300 متر رسیده و کنترل کیفی روی این منابع بسیار پایین است. چندی پیش بود که اداره آب و فاضلاب خراسان رضوی اعلام کرد که بدلیل برداشت بی رویه از آب های زیر زمینی ،دشت مشهد حدود 120 سانتیمتر فرونشست داشته که آسیب بزرگی محسوب میشود.نظارت بر حفر چاه از مهمترین وظایفی است که در انجام آن باید تعجیل شود از طرف مسئولان هر استان.
اما برخی کارشناسان افت آبهای زیرزمینی در کشور را سالانه 6 میلیارد متر مکعب اعلام میکنند. این درحالی است که طولانی بودن روند تشکیل آبهای زیرزمینی و بهره برداری زیاد از آن، موجب شده که اگر اکنون برداشت از منابع آب زیرزمینی متوقف شود، چند هزار سال طول میکشد تا آب جایگزین به وجود آید.
وضع فعلی بارند گی و مهار آبهای سطحی
یکی ازکارشناس آب و منابع طبیعی میگوید: «ظرفیت بارش در کشور 400 میلیارد مترمکعب است که تنها حدود 130 میلیارد مترمعکب آن استحصال میشود».
وی در ادامه گفت:«خشکسالیها، ظرفیت بارندگی کشور را کاهش میدهد و حداکثر از 100 میلیارد مترمکعب بارندگی امکان استفاده وجود دارد».
بر اساس این گزارش مصرف آب در بخشهای مختلفبه گونه ای است که 94درصد آب مصرفی در بخش کشاورزی وتنها 6 تا 7 درصد به مصرف خانگی و صنعت میرسد».
این در حالی است که بخش کشاورزی که باید استفاده بهینهای از آب داشته باشد هنوز به استفاده از روش آبیاری سنتی ادامه میدهد که در آن مقدار زیادی از آب هدر میرود.
یک کارشناس ارشد محیط زیست در خصوص پیشبینی ناسا مبنی بر وقوع خشکی در ایران تا 30 سال آینده، اظهار کرد: این خشکی مربوط به وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی در کشور است که تا دو سه سال آینده به وقوع خواهد پیوست و تا 60 سال ادامه خواهد یافت .
پرویز کردوانی :این خشکی، قسمتهای مرکزی ایران را درگیر کرده و شهرهایی مانند قم، گرمسار و یزد دیگر آب نخواهند داشت. علاوه بر آن نه تنها در ایران بلکه در تمام جهان به دلیل کمبود بارندگی با مشکل مواجه خواهیم شد.
پدر کویرشناسی ایران افزود: از زمانی که متولد شدیم در یک منطقه کم باران قرار گرفتهایم و با وقوع این خشکی علاوه بر کشورهای دچار کم آبی مانند ایران، حتی کشورهایی که در مناطق مرطوب قرار دارند، از لحاظ کیفیت آب آشامیدنی با مشکل مواجه هستند، زیرا مقدار آب هر کشوری ثابت بوده و این جمعیت است که روز به روز افزایش مییابد و آب بیشتری طلب میکند. این استاد دانشگاه در ادامه افزودند:با توجه به رشد تکنولوژی، احداث کارخانجات صنعتی ، جمعیتی که در حال رشد است ،افزایش دمای زمین و قرار گرفتن ایران مانند بعضی از کشور های دیگر مثل عربستان و... در قسمت های خشک زمین است امکان خشکسالی خطرناک وجود دارد.
واقعیت این است که هدر دادن آب آخرین راه استفاده از آن است که متاسفانه ما ایرانیها راه آخر که اسراف است را انتخاب کرده و منابع آب خود را هدر میدهیم. در صورتی که با صرفهجویی حالا حالاها دچار کمبود آب نخواهیم شد