محاصره منزل "امام خمینی"(ره) در نجف اشرف توسط رژیم بعث عراق (1357 ش)
نیروهای
امنیتی دولت بعثی عراق به منظور همکاری با رژیم شاه و پیشگیری از پیروزی
انقلاب اسلامی ملت ایران، بیت رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی را در نجف
محاصره کردند. دولت عراق بر اساس روابط حسنهای که با رژیم فاسد شاه داشت،
از پیشوای نهضت اسلامی میخواست از مصاحبه با خبرنگاران، صادر کردن
اعلامیه و ایراد نطق و خطابه سیاسی خودداری کند.
امام در پاسخ فرمودند: "من
هرکجا که باشم به وظیفه شرعی خود عمل میکنم." اندکی پس از آن، رژیم بعث
عراق، رهبر بزرگ انقلاب اسلامی را وادار به ترک عراق کرد و بدین ترتیب
مقدمات هجرت تاریخی معظمله به پاریس و زمینههای اوجگیری و پیروزی نهضت
اسلامی و رهاییبخش مردم مسلمان ایران فراهم شد.
اعتصاب کارگران و کارکنان پالایشگاه نفت آبادان در اعتراض به رژیم سفاک پهلوی (1357 ش)
اعتصاب کارگران و کارکنان بعضی از واحدهای تولیدی کشور، همزمان با روی کار آمدن کابینه شریف امامی آغاز گردید و تدریجاً واحدهای دیگری به آن اضافه شد. در این میان، با اعتصاب کارگران و کارکنان شرکت نفت، مردم از نظر سوخت دچار مشکل شدند. همچنین قیمت بنزین در بازار آزاد تا پنجاه برابر افزایش یافت و باعث رکود اقتصادی کشور گردید. این اعتصاب، یکی از عوامل مهم شکست دولت شریف امامی در کنترل ناآرامیها بود که تا پیروزی انقلاب اسلامی ادامه یافت.
درگذشت استاد "علی اکبر خوشدل تهرانی" شاعر معاصر (1365 ش)
استاد علی اکبر خوشدل تهرانی در سال 1293 در تهران به دنیا آمد. علی اکبر خوشدل، در غزل و قصیده و قطعه و مثنوی، شعر میسرود و در غزل به شیوه صائب معتقد بود. خوشدل بیشتر به عنوان یک شاعر مذهبی و مدیحهسرا شناخته شده است. چنان که مدایح و مراثی فراوانی که در حق اهل بیت (ع) سروده، معروف است و در محافل و مجالس مذهبی خوانده میشوند. خوشدل سعی بر آن داشت که در زمینه مدیحه سرایی و مرثیه گویی، نوآوریهایی داشته باشد و نوحه را تبدیل به سرود مذهبی نماید. در این میان مرثیه معروف فلسفه بزرگ نهضت حسین از معروفترین آثار اوست. همچنین علاوه بر دیوان کامل وی که چند روز قبل از فوتش منتشر شد؛ گلشن خوشدل، عمدةالاسرار و دیوان غزلیات از جمله آثار اوست. وی سرانجام در دوم مهرماه 1365 ش در 72 سالگی درگذشت و در آستانه شیخ صدوق در ری مدفون شد.
درگذشت استاد "علی کریمی" نقاش و مینیاتوریست ایرانی (1376 ش)
استاد علی کریمی در سال 1292 ش در تهران به دنیا آمد. استاد کریمی بعد از اخذ مدرک فوق لیسانس، در همان هنرستان با سمَت استادی به کار پرداخت و سپس به عنوان رییس هنرستانِ پسران برگزیده شد. وی سبک و تکنیک جدیدی در هنر مینیاتور به وجود آورد و موضوع تابلوها را که تا آن زمان به سبک عهد صفویه محدود میشد به عصر جدید و دوران معاصر کشاند و به آفرینش آثاری در این زمینه پرداخت. آثار این استاد برجسته در نمایشگاههای انفرادی و گروهی متعددی در کشورهای مختلف آسیا، اروپا و آمریکا به نمایش گذاشته شده است. استاد علی کریمی در دوران تدریس خود، شاگردان زیادی تربیت کرد که امروزه از استادان چیرهدست نقاشی و مینیاتور به شمار میروند. وی به هنگام وفات 84 سال داشت.
تولد "خیام نیشابوری" شاعر، فیلسوف، پزشک و ریاضیدانِ شهیر ایرانی (439 ق)
شهرت حکیم ابوالفتوح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری بیشتر در حکمت، طب، نجوم و ریاضیات بود، ولی در این دوران، بیشتر او را به سبب رباعیات لطیفش میشناسند.
این رباعیها بسیار ساده و بیآرایش و به دور از تصنع و تکلف و در کمال فصاحت و بلاغت، در معانی عالی سروده شدهاند. در این اشعار، خیام، افکار فلسفیِ خود راکه غالباً در مطالبی از قبیل تحیّر یک متفکّر در برابر اسرار خلقت و تاثّر از ناپیدایی سرنوشت آدمیان و کوتاهی حیات و مصائب آن است، بیان میکند.
درگذشت ادیب برجسته ابوالقاسم، حسین بن محمد، معروف به "راغب اصفهانی" (502 ق)
راغب اصفهانی از بزرگان علمای اهل سنت میباشد که در لغت، حدیث، کتابت، کلام، حکمت، اخلاق و علوم و فنون ادبی و عربی و شعر شهرهٔ آفاق و مراتب فضل و کمال وی مسلم میباشد. وی را شیعه نیز گفتهاند. افانین البلاغه، جامع التفسیر و مفردات القرآن از جمله تالیفات اوست.
درگذشت "ابن خلدون" مورخ بزرگ مسلمانان (808 ق)
عبدالرحمن بن محمد بن خلدون معروف به ابن خلدون ملقب به ولی الدین، از بزرگان و مشاهیر مورخین مسلمان، در اول رمضان سال 732 ق درتونس به دنیا آمد. وی از جوانی به کارهای دولتی پرداخت ولی پس از مدتی به واسطهٔ بدگویی دیگران به زندان افتاد و از کارهای دربار فاصله گرفت. از آن پس به مطالعات علمی روی آورد و دست به تالیف کتاب زد. ابنخلدون در زمان خود در تاریخنویسی مشهور بود اما اندیشههای وی در آن زمان بازتاب کافی نیافت و از قرن سیزدهم هجری قمری نام، آثار و افکار او، مطرح شد. مهمترین اثر ابنخلدون، کتاب تاریخ او موسوم به "کتاب العِبَر و دیوان المُبَتدَأ و الخَبر فی ایّام العَرَب و العَجَم و البَربَر" در هفت جلد ضخیم به چاپ رسیده که جلد اول آن به عنوان مقدمه، در فلسفهٔ تاریخ و اجتماع، شهرهٔ خاص و عام است. ابنخلدون را مخترع و پدیدآورندهٔ علم عمران نیز گفتهاند. سرانجام ابن خلدون در 76 سالگی در قاهره وفات یافت ودر همان شهر به خاک سپرده شد.
اتحاد سیاسی اسکاتلند و انگلستان و الحاق اسکاتلند به انگلیس (1643 م)
اسکاتلند در قسمت شمالی کشور جزیرهای انگلستان قرار دارد و منطقهای است کوهستانی و پوشیده از جنگلهای انبوه و چمنزارهای وسیع که به وسیله چند رودخانه و نیز خلیج سالوی از خاک اصلی انگلستان جدا شده است. این منطقه از قدیم الایام مسکونی بود و بعدها محل سکونت اقوامی از انگلستان شد. در طی قرون بعدی زبان و فرهنگ انگلیسی در این مناطق نفوذ پیدا کرد. اما بین اسکاتلند و انگلستان حالت جنگ و صلح ادامه داشت. در اوائل قرن هفدهم زمینههای اتحاد دو منطقه فراهم شد تا اینکه در تاریخ 24 سپتامبر 1643 اتحاد سیاسی و یک پارچگی اسکاتلند و انگلستان عملی گردید.
بمباران ورشو توسط هواپیماهای آلمانی در جریان جنگ جهانی دوم (1939 م)
با آغاز جنگ جهانی دوم، لهستان مورد هجوم نیروهای نازی قرار گرفت و در 16 سپتامبر 1949 ورشو به محاصره آلمان درآمد. در این میان مقاومت مردم ورشو باعث گردید تا تصرف شهر به تأخیر افتد در نتیجه از 24 سپتامبر همین سال به مدت 3 روز حملات هوایی وسیع و گستردهای علیه ورشو انجام شد.
از سوی دیگر سقوط و تسلیم ارتش لهستان موجب ایجاد وحشت میان مردم شد. در پی بمباران شهر ورشو پایتخت لهستان توسط هواپیماهای آلمان نازی به مدت سه روز، بیش از پانزده هزار نفر از مردم این شهر کشته شدند. پیش از آن، هیتلر به فرماندهان ارتش نازی دستور داده بود به هر قیمتی این شهر را تصرف کنند، تا اینکه سرانجام این شهر پس از 11 روز مقاومت سرسختانه، تسلیم آلمانیها شد.
برخی دیگر از رخدادهای امروز
1935: دولت حزب نازی آلمان (ناسیونال سوسیالیست) تصمیم گرفت همه شرکتها و بنگاههای یهودیان این کشور را از دست آنان حتی به صورت خرید خارج سازد.
1945: دولت انگلستان تصمیم گرفت که مسئله فلسطین را در سازمان ملل مطرح سازد.
1852: نخستین پرواز انسان با بالن در فرانسه صورت گرفت و مهندس "هانری گیفاد" با بالنی که خود ساخته بود از پاریس به "تراپه" پرواز کرد.
1958: دولت پاکستان به پیمان بغداد (که بعدا به سنتو تغییر نام داد) پیوست.
1960: نخستین کشتی که با نیروی اتم به حرکت در می آمد (ناو هواپیمابر اینترپرایز) در کارگاه کشتی سازی امریکا در بندر نیوپورت نیوز
(ایالت ویرجینیا) ساخته شد.
1990: بهای نفت خام در بازارهای جهانی به سبب تصرف کویت از سوی عراق به هر بشکه چهل دلار رسید.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید