به گزارش باشگاه خبرنگاران خوزستان؛ دکتر سیدحمید برسی اظهار کرد: قلیان از زمان صفویه به ایران وارد شد و این تصور از قرن 16 میلادی وجود داشت که گذشتن دود قلیان از محفظه آب موجب بیضرر شدن آن میشود.
وی ادامه داد: متاسفانه اين ذهنیت جامعه که قلیان خواص سمی کمتری دارد موجب گسترش مصرف آن در بین نوجوانان و جوانان و خانواده ها در پارکها و امکان عمومی از قبیل قهوهخانهها شده است.
برسي با بيان اينكه قلیان حدود 400 نوع ماده سمی دارد، گفت: مصرف یک وعده قلیان معادل مصرف یک پاکت سیگار بوده و دود بیشتری (20 تا 40 برابر بيشتر) نسبت به سیگار ایجاد میکند. مصرف یک نخ سیگار cc500 دود تولید میکند در صورتی که یک نوبت مصرف قلیان 10 تا 20 لیتر دود ایجاد میکند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز افزود: قلیان 10 برابر مونوکسیدکربن بیشتري نسبت به سیگار دارد و فلزات سنگین ناشی از احتراق زغال و مواد تشکیل دهنده قلیان نيز بیشتر است.
وي گفت: سرطانهای ریه، لب و دهان، حنجره و مری، لوزالمعده و کبد و سرطانهای روده بزرگ وابسته به سیگار هستند. همچنین سیگار موجب افزایش زخمهای گوارش و افزایش ریفلاکس (برگشت اسید معده به مری) میشود؛ با همه اين موارد بايد توجه داشت كه قلیان 7 برابر عوارض بیشتری نسبت به سیگار دارد و موجب کاهش حجم تنفسی نيز میشود.
برسی عنوان کرد: فرآوردههاي تنباكو از جمله قليان ميتواند موجب ايجاد بيماريهاي برونشيت مزمن و آمفيزم در افراد شود كه با نام بيماري مزمن انسدادي ريه(COPD) شناخته ميشود.
وي افزود: اسانسهای میوهای كه به تازگي به تنباکو افزوده شده نيز موجب آلرژی، سرفه، حساسیت بینی و آسم میشود. همچنين قلیان میتواند عامل مهمی جهت رشد ميكروب در دستگاه تنفسي باشد و موجب شیوع بیماری قلبی و فشار خون نيز میشود.
این فوق تخصص ریه، آسم و آلرژی ادامه داد: مصرف اشتراکی قليان فوقالعاده خطرناک است؛ اين نوع مصرف موجب افزایش احتمال ابتلا به سل، ویروس تبخال و بيماري هپاتیت میشود و همچنین مشکلات و آسیب دندانی و تحلیل استخوانهای دندان را به دنبال دارد.
وي عنوان کرد: مصرف قلیان موجب بالا رفتن شانس ناباروری هر دو جنس میشود و همچنين مصرف آن در زنان باردار عوارضی از قبیل وزن پایین جنین در زمان تولد و افزایش خطر مرگ و میر نوزدان را در پي دارد.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز درباره عوارض دیگر قلیان گفت: مصرف قليان در افراد موجب بالا رفتن خطر ابتلا به بیماری سینوزیت، ایجاد سرفه بیدلیل، خلط بيش از حد و ابتلا به عفونتهای تنفسی میشود.
این فوق تخصص ریه، آسم و آلرژی توصیه کرد: در سطح اماکن عمومی باید مبارزهای گسترده توسط بافتهای فرهنگی جامعه و دستاندرکاران شهرداری انجام شده و مصرف قلیان در اماکن عمومی و حداقل در پارکها کنترل شود تا از مصرف بيشتر آن جلوگیری کنند.
وي تصريح كرد: همچنین افرادی که قلیان مصرف میکنند باید بدانند اين نوع ماده دخاني به هیچ وجه ضرر کمتری ندارد بلکه آسيب آن از ضرر سیگار هم بالاتر است. خانودهها نيز باید از مصرف قلیان توسط فرزندان خود جلوگیری کنند و کنترل بیشتری بر روی فرزندان خود داشته باشند. /س