50 سال پیش رودهن روستای کوچک با جمعیتی اندک بیش نبود ولی رفته رفته با توجه به ساخت و سازهای مدرن و شهری و افزایش جمعیت ، روستای کوچک رودهن در سال 1342 به شهر تبدیل و شهرداری مستقل آن در یک اتاق کوچک راه اندازی شد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران رودهن/ بعداز تبدیل رودهن به شهر، کم کم عملیات های عمرانی شهرسازی در این شهر کوچک و زیبا آغاز شد.خیابان ها آسفالت و بلوار کشی شد و دیگر خبری از مسیر های مال رو نبود و دیگر بوی لذت بخش کاهگل خانه های روستایی در شهر نپیچید.

این شهر که از پیشینه طولانی تاریخی برخوردار است در دامنه ارتفاعات و آبرفتهاي كوهپايه اي ديواره جنوبي البرز و در شرق استان تهران واقع شده است. اين منطقه بين طول جغرافيايي 55 وْ 51 و عرض جغرافيايي‏َ 43 وْ35 قرار دارد. به عبارت دقيقتر، مرز شمالي آن را خط الرأس كوههاي شمال لواسان تا گردنه امامزاده هاشم تشكيل داده است .

نزديكي به جاده های اصلي تهران – شمال(هراز و فیروزکوه) نيز از عوامل مؤثردر رشد چشمگير اين شهر بود و طبق سرشماري عمومي نفوس و مسكن در سال 1355 ، جمعيت رودهن و حومه تنها چهار هزار نفر نفر گزارش شد و پس از تقريباً يك دهه ، تا زمان تأسيس دانشگاه آزاد اسلامي، جمعيت شهر به بيش از سيزده هزار نفر رسيد.

اما با توجه به تأسيس اين مركز آموزش عالي و گسترش سريع آن ، بافت جمعيتي اين شهر نيز به سرعت تغيير يافت. حضور چند هزار دانشجو كه به صورت جمعيت شناور در طول روز به اين شهر وارد و از آن خارج مي شدند ، اقامت حداقل دو تا سه هزار از اين دانشجويان در اين شهر در خوابگاه ها و خانه هاي استيجاري، موج مهاجرت از اطراف و حتي شهرهاي ديگر به ويژه شهرستانهاي استان مازندران ، خراسان و استانهاي ديگر سبب شد كه در سرشماري 1365 جمعيت اين شهر به بيش از دو برابرافزايش يابد.

به مرور زمان در بخش جنوبي ، روستاهاي مهرآباد و گل آهك در آستانة وصل به شهر رودهن قرار داشتند واز غرب روستای ده بومهن (شهر بومهن فعلی) که آن زمان روستای کوچک بود به شهر رودهن پیوست وجزی از شهر رودهن محسوب شد و از خدمات شهرداری رودهن بهره می برد که با گذشت زمان در سال 1375 بومهن به یک شهر مستقل تبدیل و از رودهن جدا شد.

با ايجاد مجتمع دانشگاه آزاد اسلامي،استقرار ادارات ،شهرک سازی های بزرگ،ایجاد مراکز مدرن خرید و تفریحی ، اصلاح معابر و خیابان ها و در نهایت آپارتمان سازی در نقاط مختلف انتظار گسترش بيشتر شهرمی رفت و همین اتفاق هم افتاد.

و اما امروز بعد از گذشت نیم قرن، شهر رودهن با بیش از 40 اداره دولتی و اداره کل به یک شهرنسبتا بزرگ تبدیل شده و در حدود 40 هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است و یکی از کهن ترین شهرهای استان تهران محسوب می شود.

کمتر کسی در کشور نام رودهن را نشنیده است چرا که با برخی ویژگی های این شهر از جمله آب و هوای بسیار مناسب و باغات زیبا و سر سبز، دو جاده بین المللی هراز و جاده ترانزیتی فیروزکوه و وجود یکی از بزرگترین دانشگاه های آزاد کشور که امروز به واحد جامع تبدیل شده است و بیش از 20 هزار نفر دانشجو دارد آشنا هستند.

شهرداری این شهر امروز در یک ساختمان بزرگ و مدرن مستقر می باشد و دیگر از آن اتاق کوچک و تنها میز و صندلی اولین شهردار خبری نیست و امروز در سال 1392 تا کنون 20 شهردار را به خود دیده .

ساکنان بومی رودهن در مقایسه با مناطق پیرامون خود فرهنگی خاص و بسیار متمایز دارند. مهاجرت یا تبعید احتمالی این قوم از آذربایجان(رضایه سابق- ارومیه فعلی)می تواند بیانگراین تمایز باشد.ساکنان بومی این منطقه ویژگی های فرهنگی و اجتماعی خاص خود را تا حدودی حفظ نمودند گر چه طی دهه ی اخیر این ویژگی فرهنگی کم کم ضعیف شده است. با این حال با نگاه به همسایگان شهر رودهن متوجه می شویم بومیان رودهن از لحاظ فرهنگی و به ویژه زبان و و آداب و رسوم، وضیعت متمایزی دارند.

زبان مادری بومبان شهر رودهن آذری است. همچنین از نظر آداب و رسوم نیز به ویژه در مراسم جشن عروسی و سوگواری ها مانند عزاداری در ماه محرم، ویژگی های متمایزی با مردم اطراف خود دارند.

به عنوان مثال در مراسمات عروسی شهروندان رودهنی نیز همچنان از ساز و دهل قدیمی استفاده می کنند که در نوع خود جالب و زیباست و همچنان مورد استقبال قرار می گیرد.

مهمترین آثار تاریخی و فرهنگی رودهن را می توان به پل نمیر(قرن سوم)پل زنجیر یا فیروزکوه، بقعه مبارک امامزاده محمد تقی(ع) رودهن که از فرزندان امام موسی کاظم (ع) می باشد، امامزاده روح اله(ع) روستای جورد،امامزاده پیش(ع) روستای وسکاره، حمام و خانه تاریخی روستای جورد و وسکاره،ساختمان سابق هتل آبعلی،و... که هر یک گویای تاریخ این منطقه می باشد نام برد.

رودهن از شمال با شهرستان آمل در استان مازندران، از شرق با بخش مرکزی دماوند، از غرب با بخش مرکزی تهران( شهرهای بومهن و پردیس) و از جنوب با کو ها و کویر های ورامین و پاکدشت همسایه می باشد.

شهرداری رودهن به مناسبت پنجاهمین سالروز تاسیس شهرداری در حال تدارک برگزاری بزرگترین جشن برای شهروندان می باشد که در روز پنج شنبه 21 شهریور سال جاری بعد از نماز مغرب و عشا و در ورزشگاه فوتبال شهدای رودهن این شهر برگزار می شود.

در این جشن بزرگ که به صورت مستقیم از شبکه جهانی جام جم پخش خواهد شد هنرمندان،خوانندگان و مجریانی از جمله رضا امیر احمدی، محمود شهریاری، سامان گوران و محمد علیزاده و هنرمندان دیگر سینما و تلویزیون حضور دارند و آسمان شهر در عین اجرای برنامه نورافشانی خواهد شد./س


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱
Iran (Islamic Republic of)
کاوه
۰۱:۲۲ ۲۴ اسفند ۱۳۹۶
بنده رودهنی هستم اینجا مردم بیشتر به زبان های فارسی و مازندرانی صحبت می کنند.
Iran (Islamic Republic of)
مریم
۱۴:۲۸ ۲۵ شهريور ۱۳۹۲
توروخدا یه عکسی هم بزارین دیگه.