به گزارش
سرويس اقتصادي باشگاه خبرنگاران ،حميد فيضي ، دبيركل انجمن پسته ايران ، با بيان اين مطلب که افزايش توليد در يک سال نسبت به سال گذشته نبايد به عنوان نشانه اي از رشد توليد قلمداد شود، گفت: در اين رابطه بايد روند توليد پسته کشور و متوسط آن طي دوره اي چندين ساله مورد توجه قرار بگيرد.
وي افزود: افت شديد سطح سفره هاي آب هاي زيرزميني سبب کاهش ميزان توليد پسته و کاهش کيفيت آن شده است.
فيضي با اشاره به اين موضوع که رکورد توليد پسته ايراني درسال 1387 و طبق آمارهاي رسمي اعلام شده توسط وزارت جهاد کشاورزي 280 هزار تن بوده است، گفت: به هيچ عنوان و تحت هيچ شرايطي رسيدن دوباره به رکورد فوق امکان پذير نيست.
وي افزود: طي 10 سال گذشته متوسط عملکرد در واحد سطح پسته روند نزولي را طي کرده است.
فيضي با بيان اين مطلب که وزارت جهاد کشاورزي سطح زير کشت باغات بارور پسته کشور را بيش از 350 هزار هکتار اعلام مي کند، ادامه داد: با توجه به اين که پيش بيني مي شود ميزان توليد پسته درسال محصولي جاري به 200 هزار تن برسد، بنابراين ميزان عملکرد ما 570 کيلو در هر هکتار است.
وي با اشاره به اين که استان کرمان اصلي ترين قطب توليد پسته در کشور است، افزود: در اين استان بخش زيادي از مناطق توليد پسته با کاهش شديد سطح آب مواجه هستند.
فيضي اظهار داشت: مشكل استان كرمان كمبود منابع آب هاي زيرزميني است.
وي با بيان اين كه برداشت بي رويه آب از اين منابع ملي چند دهه گذشته به معضل اصلي توليد پسته در كرمان تبديل شده است، افزود: علي رغم بحراني بودن شرايط دشت هاي استان كرمان مجوزهاي بهره برداري از منابع آب زيرزميني در اين مناطق به طرز عجيبي افزايش يافته است.
فيضي اضافه كرد: علاوه بر اين برداشت هاي غيرقانوني و حفر چاه هاي غيرمجاز نيز طي چند دهه گذشته در استان كرمان به ميزان زيادي رواج يافته است.
وي تصريح كرد: اين اقدامات سبب كاهش سفره هاي آب زيرزميني، كاهش كيفيت آب و شور شدن منابع موجود مي شود.
فيضي با بيان اين مطلب که در سالهاي گذشته سهم استان کرمان در توليد پسته بيش از 75 درصد بوده است، ادامه داد : در خرداد ماه سال جاري ، انجمن پسته، توليد 190 هزار تن پسته در كل كشور و 107 هزار تن را در استان كرمان پيش بيني كرده بود كه به دليل گرماي شديد و آفتاب سوختگي اين ميزان كاهش مي يابد.
وي ادامه داد: اعلام ميزان دقيق اين كاهش پس از برداشت محصول در آبان ماه امكان پذير است.
فيضي هم چنين با اشاره به اينکه بزرگترين مشکل توليد پسته بحث آب است، گفت: طي چند هفته گذشته مديريت منابع آب در استان کرمان مديريت نامناسبي بوده و اين مديريت نامناسب منجر به حفرچاه در دشتي ممنوعه مثل دشت رفسنجان شده است.
وي با بيان اين مطلب که از اوايل دهه ي 50 شمسي حفر هرگونه چاه در دشت رفسنجان ممنوع اعلام شده است، افزود: اين دشت هم اکنون به تعداد چاه هاي مجاز، چاه غيرمجاز دارد.
فيضي ادامه داد: ضعف مديريت موجب نابودي سرمايه گذاري کساني شده است که قبل از اعلام منوعيت فوق و به صورت قانوني اقدام به حفر چاه و سرمايه گذاري توليد پسته کرده بودند.
وي افزود: نگرش مسئولان نسبت به بهره برداري از منابع آب بايد تغيير کند و مديريت اين منابع به خود بهره برداران سپرده شود.
فيضي ادامه داد: مطرح كردن مسايلي مثل خشك سالي به عنوان عامل كاهش توليد پسته در استان كرمان كار درستي نيست و مانع از روشن شدن دلايل اصلي مي شود.
وي اضافه كرد: مطرح كردن اين مسايل باعث ناديده گرفتن مشكلات مديريتي منابع آب و تنظيم ورودي و خروجي اين منابع كه برعهده سازمان هاي مسئول است، مي شود.
فيضي يادآور شد: مهم ترين عوامل كاهش توليد پسته در اين استان برداشت بي رويه از منابع آب، صدور مجوز براي اين كار علي رغم ممنوع بودن ، عدم نظارت بر برداشت هاي غيرقانوني و مديريت نامناسب منابع آب است.
دبير كل انجمن پسته با اشاره به نگراني اين انجمن از كاهش توليد پسته در كرمان گفت: بايد پرسيد، آيا وزارت نيرو هم نگران اين موضوع است؟ براي رفع اين نگراني چه اقداماتي را در حال انجام دارد؟
در همين رابطه محسن جلالي پور رييس انجمن پسته ي ايران با بيان اين مطلب که کشت پسته از 50 سال قبل در استان کرمان رواج داشته است، افزود: دهه 80 دوران طلايي برداشت پسته در اين استان بود اما به دليل استحصال بيش از حد آبهاي زير زميني در کرمان با بحران کمبود آب در اين استان رو به رو شديم.
وي با اشاره به اين که سالانه حدود هشت هزار هکتار از باغات پستهي استان کرمان خشک ميشوند، ادامه داد: اين ميزان در سالهاي آتي افزايش مييابد .
جلالي پور افزود: به همين دليل از اواخر دهه 80 انجمن پسته به فکر توسعه باغات جديد در ساير نقاط کشور افتاد تا بازار يک و نيم ميليارد دلاري صنعت پسته ايران در جهان دچار وقفه نشود.
وي ادامه داد: علاوه بر اين، به دليل دوره طلايي استان کرمان در دهه 80، خود مردم نيز در برخي استانهاي کار کشت پسته را آغاز کرده بودند.
كه مي توان به استان هاي خراسان رضوي، فارس، خراسان جنوبي، مرکزي، قم، قزوين و يزد اشاره كرد و همين امر باعث شد تا ما با جديت بيشتري در جهت توسعه اين باغات گام برداريم.
جلاليپور افزود: در سال جاري نيز ما طي سفرهايي به بررسي شرايط برخي استانهاي براي کشت پسته پرداختيم و معتقديم در استانهايي مثل کرمانشاه، ايلام و لرستان با توجه به اين که اين استانها مشکل کمبود آب ندارند ميتوان به کشت و توسعه باغات پسته اميدوار بود .
رييس انجمن پستهي کشور ابراز اميدواري کرد طي 10 سال آينده با زير کشت رفتن مناطق مختلفي که استعداد پرورش پسته دارند کاهش توليد اين محصول در کرمان جبران شود.
وي افزود: پيشبيني ميشود سهم استان کرمان در توليد اين محصول به تدريج کمتر هم شود اما در مقابل سهم توليد استانهاي ديگري که به جمع توليد کنندگان پسته پيوستهاند رو به افزايش است، از جملهي اين استانها ميتوان به استان خراسان رضوي، فارس و خراسان جنوبي اشاره کرد.
به گفتهي جلالي پور هم اکنون 45 درصد توليد پستهي ايران در خارج از استان کرمان است.
گزارش از : زهـــــــــــــرا مهـــــــــــــــــــــــــدوي