بروسلی افسانه ایست که همیشه جاودان می ماند. او برای همیشه معنای جدیدی به شیوه فیلم های اکشن و هنرهای رزمی داد و راه را برای ستاره هایی چون استیون سگال، جکی چان، جت لی، چاک نوریس و جان کلود ون دام هموار کرد.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، اصطلاح هنر رزمی کمی گیج کننده است. هنگامیکه به هنر فکر می کنی همیشه تصویرهایی مثل نقاشی و مجسمه سازی به ذهنت خطور می کند.

 هنر رزمی می تواند هنر باشد، اما احتیاج به یک هنرمند واقعی دارد تا بتواند آنرا به ما نشان دهد. هرکس می تواند طرحی بکشد و یا رنگ ها را قاطی کند و روی کلیدهای پیانو بزند، اما هنرمندان مفسرین بصیرت فردی هستند و این چیزی ست که بروسلی برای هنرهای رزمی بود.

برای میلیون ها انسان نام بروسلی نامی آشنا و الهام بخش است. طرفداران او در سراسر دنیا پراکنده اند و فلسفه هنرهای رزمی او روز به روز در دنیای ما مورد بحث قرار می گیرد و از آن به بهترین نحو در میان جوانان و نوجوانان استفاده می شود.

سال 88 اولین بار بود که سریال داستان بروسلی از شبکه دو به نمایش درآمد و پس از 50 قسمت به پایان رسید. این سریال بار دیگر قرار است از شبکه تماشا پخش شود از این رو زمان را مناسب دیدم تا کمی با چهره اصلی این سریال بیشتر آشنا شویم.

بروسلی کیست؟

"لی جون فان" در تاریخ 27 نوامبر 1940 در بیمارستان چینی سان فرانسیسکو متولد شد.اسم انگلیسی بروسلی توسط یکی از پرستاران بیمارستان روی او گذاشته شد. فرزند آقا و خانم چوئن بی شک خون بازیگری در رگ هایش جاری بود. چون پدرش هم ستاره مشهوری از گروه اپرای کانتونی بود؛ بروسلی اولین فیلم خود را در 3 ماهگی بازی کرد و به همراه پدرش نقش بوفو را در فیلم دختر شهر دروازه طلایی به عهده داشت.

حدود یک سال بعد خانواده او مجدداً به هنگ کنگ برگشتند و بروسلی از 5 سالگی بازی در نقش های فرعی را با فیلم «تولد نوع بشر» آغاز کرد و در شش سالگي در فيلم هاي « سرگذشت يک پسر بچه» و «اژدهاي کوچک» و در دوران جواني نيز در فيلم « ژن هاي گوهم » بازي نمود که مورد استقبال مردم واقع شد.

او در اين فيلم، فنون و تکنيک هاي برتر زيادي از کونگ فوی چيني را به نمايش گذاشت و به همين علّت بود که وي در زمينه ی فيلم مشهور شد و ستاره ی کودکی نام گرفت و تا 18 سالگی این رویه او ادامه داشت. او در 12 سالگی در مدرسه کاتولیکی لاسال ثبت نام و شروع به تحصیل کرد.



در 13 سالگی در یک نزاع خیابانی توسط عده ای مضروب شد و همان موقع بود که تصمیم گرفت دفاع کردن از خود را بیاموزد و به همین خاطر زیر نظر «سیفوا ییپ من» شروع به یادگیری «وینگ چان کنگ فو» کرد و 3 سال در مکتب این استاد آموزش دید. (این اولین و آخرین باری بود که بروسلی تحت نظر کسی آموزش می دید) .

درسال 1958 برنده مسابقات چاچا در هنگ کنگ شد و یک سال بعد برای ادامه تحصیل در سیاتل وارد این ایالت شد و با قبولی در کنکور وارد دانشگاه واشنگتن گردید. خیلی زیاد طول نکشید که جوانان کالج دور او جمع می شدند و از او راهنمایی می خواستند. در سال 1964 در حالی که هنوز دانشجو بود مدرسه هنرهای رزمی جان فان کونگ فو را دایر کرد و با دختري مهربان، زيبا و دلسوز به نام «لیندا لی کالدول» ازدواج کرد.

خانم ليندا در زندگي وکار پشتيبان خوبي براي همسرش بود . آنها بعد از ازدواج صاحب يک پسر به نام «براندون لي» ودختري به نام « شانون لی کیزلر » شدند. در سال 1967 در حالی که 27 سال داشت توسط ویلیام دوژر در مسابقات نمایشی کاراته دیده شد و همانجا بود که از او برای بازی در نقش کی دو در سریال زنبور سبز دعوت شد.



این سریال راهگشایی برای ستاره شدن بروسلی بود. با این سریال و حضور در شوهای تلویزیونی، او توجه قدرتمندان هالیوود را به خود جلب کرد و تصمیم گرفت که تدریس خود را درمنزل هنرپیشگان هالیوودی ادامه دهد. با وجود اینکه همه فکر می کردند که بروسلی شکست ناپذیر بود، در اثر رفتن زیر وزنه بدون گرم کردن بدن یکی از رگ های پشت او آسیب می بیند و او را 6 ماه خانه نشین می کند. در این مدت او تمام وقت خود را صرف کار روی فلسفه «شیوه رزمی جیت کان دو یا مشت مداخله گر» که خود او ابداع کننده اش بود گذاشت و مشغول به نوشتن کتاب هایی در این مورد شد.

با وجود توصیه پزشکان در مورد کنار گذاشتن تمرین های رزمی او برای اثبات خود مصمم تر از همیشه به کار خود ادامه داد. بروسلی فکر می کرد که هالیوود به او پشت کرده است و برای همین راهی هنگ کنگ شد و در آنجا با آقای ریموند چاو تهیه کننده معروف هالیوودی آشنا گردید و قرارداد حضور در 3 فیلم را با او بست.

اولین بازی او در فیلم رییس بزرگ بود که شهرت بسیاری را برای او به هراه داشت. در فیلم مشت خشم برای اولین بار از نانچوکا در حرکات رزمی اش استفاده کرد. با حرفه مطمئن و استوار بروسلی رضایت آسیا را از آن خود کرده بود، اما او چیز دیگری می خواست. او می خواست دنیا را از آن خود کند. در حال ساخت فیلم بازی مرگ بود تا اینکه فرصتی که همیشه منتظرش بود فرا رسید و از طرف شرکت برادران وارنر پیشنهاد بازی در فیلم هالیوودی اژدها وارد می شود به او داده شد.

پس از این فیلم بروسلی بیشتر ازهر وقت دیگر مورد توجه همگان قرار گرفت وبهترین مربی هنرهای رزمی در دنیا شد، چه در صحنه و چه در خارج از صحنه. اما دست تقدیر سرنوشت تاریکی را برای او رقم زده بود و حتی موفق نشد اکران هنرنمایی خود را تماشا کند.
بروسلی، استاد هنرهای رزمی در بیستم جولای 1973 در سن 33 سالگی برای همیشه چشم از جهان فرو بست. خیابان های هنگ کنگ از ازدیاد جمعیت بسته شده بود، جمعیتی که برای مراسم سوگواری او آمده بودند. پس از این مراسم بدن بروسلی به سیاتل برده شد و در آنجا به خاک سپرده شد. جایی که برای اولین بار عاشق دختر رویاهایش شده بود.

شایعات پیش از مرگ بروسلی

بروسلی در سال 1973 در سن 33 سالگی از دنیا رفت. او 32 سال داشت که شایعه شد در آپارتمانش در هنگ‌کنگ خوابیده بود‌ه و ناگهان مورد اصابت گلوله‌ای قرار می‌گیرد. بروسلی این طور اظهار داشت. یک روز از سوی معتبرترین روزنامه هنگ‌کنگ به منزلم تلفن زده شد گوشی را برداشتم. خبرنگار روزنامه گفت می‌خواستم ببینم واقعا" بروسلی زنده است؟ من هم گفتم پس تو با چه کسی حرف می‌زنی؟ بله من زنده‌ام. من بروسلی هستم!



اما وقتی بروسلی واقعا" مرد، شایعه‌ها این طور پخش شد که بروسلی در هنگ کنگ به باج گیرها پول نپرداخته و توسط آنان ترور شد.
بسیاری از چینی‌ها معتقد بودند که بروسلی هنگام تمرین یکی از فیلمهایش مورد سوء قصد قرار گرفته است. در صحنه‌ای که قرار بوده با یک اسلحه قلابی به سوی بروسلی شلیک شود، اسلحه پر بوده و بروسلی مورد اصابت گلوله قرار گرفته و کشته شده است. عده‌ای می‌گفتند هنگام تمرین استادش عصبانی شده و ضربه‌ای به سرش زده و او ضربه مغزی شده است. اما حقیقت چنین نبود.

بروسلی به تومور مغزی دچار شده بود و هنگامی‌ که می‌خواست برای تمرین فیلم بازی مرگ برود بی‌هوش شده و تلاش پزشکان بی نتیجه بود و تیم پزشکی بروسلی 5 دلیل برای مرگ نابهنگام او ارائه دادند. یکی از دلایل اصلی مرگ زودرس بروسلی تورم و رشد یک غده در مغز او بود.



بروسلی از دوران کودکی بازیگری را آغاز کرد و در مجموع تا سن 18 سالگی در 18 فیلم چینی و سریال های مختلف که بیشتر نقش های فرعی بودند ایفای نقش نمود و پس از بازگشت به آمریکا نیز در چندین و چند فیلم دیگر نقش های جانبی را به عهده داشت. اما عمده شهرت سینمایی وی به 5 فیلمی که در دو سال آخر زندگی با شکوه خود بازی کرد، بازمی گردد:

1رئیس بزرگ (جولای 1971) (این فیلم در آمریکای شمالی به نام مشت های خشمگین نمایش داده شد)

2 مشت خشم 1972 ( این فیلم در آمریکای شمالی و در اروپا با نام های ارتباط چینی و خشم اژدها به نمایش در آمد)

3 راه اژدها 1972 به کارگردانی، تهیه کنندگی، نویسندگی و بازیگری خودش ( این فیلم در آمریکای شمالی با نام بازگشت اژدها به روی پرده رفت)

4 اژدها وارد می شود 1973 ( او به علت پیشنهاد کمپانی وارنر فیلم بازی مرگ را نیمه کاره رها می کند تا در این فیلم به ایفای نقش بپردازد و همین فیلم بود که او را جاودانه کرد.)

5 بازی مرگ 1973 ( نیمه تمام به علت مرگ).

نشانه هایی که بروسلی را به آن می شناسند:

- اغلب در فیلم هایش این صحنه وجود داشت که در مبارزه زخمی می شد و با چشیدن خون خود، خشمگین تر از قبل به مبارزه می پرداخت.

- در هنگام مبارزه صداهایی از خود در می آورد که باعث تضعیف شدن حریف و تمرکز کردن خود روی قدرتش می شد.

- جیت کان دو، سرچشمه تمام هنرهای رزمی که اختراع خودش بود. به این صورت که آزادی و عکس العمل خیلی مهمتر از حرکات صلب رزمی می باشد.

نکاتی جالب از زندگی بروسلی

- بروسلی در 27 نوامبر 1940 در ساعت اژدها ( بین 6 تا 8 صبح ) و در سال اژدها به دنیا آمد.

- در مجله امپایر بریتانیا در بین 100 ستاره تمام دوران، رتبه 100 را در اختیار دارد.

- به عنوان برترین استاد هنرهای رزمی در قرن بیستم محسوب می شود.

- از شاگردان او در هنر رزمی اش می توان به استیو مک کوئین، جیمز کابرن و کریم عبدالجبار اشاره کرد.

- در هنگام مرگ تنها 58 کیلو گرم وزن داشت و تقریبا میزان چربی اضافی در بدن او صفر بود.

- اصلیت او به آلمان و چین بر می گردد. پدر او یک چینی اصیل بود و مادرش دو رگه آلمانی چینی.

- همیشه توسط کسانی که می خواستند با شکست دادن او مشهور شوند به مبارزه طلبیده می شد.

- در حالی که فقط 100 دلار همراهش بود به سمت سیاتل حرکت کرد. در راه مسافرت با کشتی به خاطر نیاز به پول به مسافران هنرهای چینی را آموزش می داد.

- برای نشان دادن سرعتش حرکتی را طراحی کرده بود به این صورت که شخصی سکه ای را می گرفت و دستش را می بست. در حال بسته شدن دست، بروسلی با یک حرکت سریع سکه را برمی داشت و حتی می توانست در همان هنگام سکه دیگری را جایگزین آن کند

- مرگ او از نگاه بسیاری از پزشکان و متخصص ها به عنوان یک مرگ نامانوس معرفی شد. بسیاری از مردم اعتقاد داشتند که او جادو شده و عده ای دیگر بر این باور بودند که او نفرین شده بود. تئوری نفرین بروسلی به یک مرگ باور نکردنی دیگر ختم شد. پسر او براندون لی در حال فیلمبرداری فیلم کلاغ توسط شلیک تفنگی که قرار بود گلوله هایش مشقی باشند در 28 سالگی به قتل رسید.

- تکنیکی مخصوص به خود به نام مشت یک اینچی داشت به این صورت که مشت او فقط فاصله یک اینچ را طی می کرد و فرد مقابل به پشت روی زمین می انداخت.

- در بسیاری از بازی های کامپیوتری و کنسول ها شخصیت هایی با تشابه ظاهری و شیوه مبارزه برای احترام به بروسلی ساخته شد، ازجمله لیو کانگ در سری بازی های مورتال کامبت، فی لانگ در جنگجوی خیابانی و مارشال لاو و فارست لاو در سری بازی های تِیکِن.

سریال افسانه بروسلی

ایده ساخت سریالی بر مبنای شخصیت بروس لی از چندین سال پیش شروع شد اما دوستداران او برای اینكه این ایده به مرحله عملی خود برسد مجبور بودند تا سال 2008 صبر كنند. در این سال شبكه CCTV (تلویزیون مركزی چین) توانست مقدمات ساخت سریالی بر مبنای زندگی او را فراهم كند.

اولین قسمت این سریال از طریق همان شبكه CCTV در تاریخ 12 اكتبر 2008 پخش شد. قرار بود این 50 قسمت در مدت زمانی 45 دقیقه‌ای پخش شود و مدیوم تصویری آن 16:9 باشد كه سرانجام این تصمیمات رنگ واقعیت به خود گرفت.

محل فیلمبرداری و لوكیشن‌های سریال در جاهای مختلفی صورت گرفته؛ بخش اعظم فیلم در چین و هنگ كنگ بود، مخصوصا زمانی كه هنوز پای بروس لی به آمریكا باز نشده بود. ایتالیا، تایلند و ماكائو دیگر مكان‌هایی بودند كه عوامل فیلم در آن حضور داشتند.

با آغاز پخش سریال از طریق شبكه CCTV، بازخورد بسیار فزاینده‌ای متوجه آن شد. انگار مدت‌ها بود منتظر چنین لحظه‌ای بودند تا قهرمان ملی‌شان را هر چه زودتر ملاقات كنند. دلتنگی مردمان این سرزمین به حدی بود كه 14 قسمت اول سریال ركورد پربیننده‌ترین سریال چین را كه تا مدت‌ها در اختیار مجموعه‌ای به نام Chuang Guan Dong ود را شكست.

 CSM اعلام كرد 30 قسمت اول سریال توانسته بیش از 10 درصد بینندگان تلویزیونی كشور چین را جذب خود كند. این مقدار حتی در قسمت پایانی پا را فراتر از این حرف‌ها گذاشت تا رقم بسیار جالب و دست نیافتنی 15 درصد بدست بیاید.

سریال داستان بروسلی برای اولین بار در سال 1388 در شبکه دو سیما به نمایش در امد اما آن هایی که نتوانستند آنرا در پخش اولیه مشاهده کنند می توانند سری به شکبه تماشا بزنند. سریال افسانه بروس لی از پنج شنبه 7 شهریور ماه جایگزین سریال در حال پخش بله آقای وزیر می شود و هر شب ساعت 20 به روی آنتن شبکه تماشا می رود.

جالب ترین ادای احترام ها به بروسلی

مجسمه بروسلی در لس آنجلس



چندی پیش یک مجسمه برنزی از بازیگر و فوق‌ستاره فیلم‌های رزمی در محله چینی‌ها در لس‌آنجلس نصب شد. مجسمه هفت فوتی بروس لی  با حضور صدها نفر در سنترال پلازا شهر لس‌آنجلس رونمایی شد. شانون‌لی، دختر بروس لی گفت این مجسمه که اثر هنرمندی از شهر گوانگژو در چین است، اولین تندیس یادبود پدرش در ایالات‌متحده است. رونمایی از مجسمه لی همزمان با چهلمین سالمرگ او و هفتادوپنجمین سالگرد محله چینی‌ها انجام شد. مجسمه لی از سوی بنیاد او ساخته شده است.

تندیس بروسلی در هنگ کنگ



تندیس بروس لی مجسمه ای است که به افتخار استاد هنرهای رزمی و بنیانگذار سبک جیت کان دو ، بروس لی ساخته و در هنگ کنگ بنا شده است . این تندیس در سال ۲۰۰۵ میلادی به مناسبت شصت و پنجمین سالروز تولد بروس لی رونمایی شد .

چهره بروسلی روی پیتزا

بعضی ها هم با استفاده از نام و تصویر این اسطوره سعی کرده اند به کسب کار خود رونق دهند برای مثال يک آشپز باذوق ايتاليايي با تصويرسازي عکس بروس لي روي پيتزا هاي خود توانسته مشتريان فراواني را به رستوران خود بکشاند.


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مهران
۰۱:۴۴ ۰۲ بهمن ۱۳۹۸
اووووف استیو مک کویین همون بازیگر معروفه هم شاگرد بروسلی بود!!!من خوندم که خواستن استیو مک کویین رو ترور کنن و مک کویین هم رفت پیش بروسلی و هنر رزمی یاد گرفت تا از خود دفاع کند و مک کویین همیشه با خود اسلحه حمل میکرد تا کسی بهش حمله نکنه.
عاشق استیو مک کویینم،بازیگر خیلی با ابهت و با شخصیتی بود.
Iran (Islamic Republic of)
بنیامین
۲۲:۳۱ ۱۱ مهر ۱۳۹۸
بروس لی فکر کنم کشتی گیر آزاد هم بود آره!؟؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۲:۴۲ ۱۱ شهريور ۱۳۹۸
زنده بودن یا نبودن دست خداست
Iran (Islamic Republic of)
موسی
۰۳:۱۱ ۰۱ شهريور ۱۳۹۷
بروس مرد همیشه زنده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۴۵ ۰۸ تير ۱۳۹۶
من خیلی بروس را دوست داشتم ای کاش نمیمرد
Iran (Islamic Republic of)
سخن سنج
۱۴:۲۲ ۱۸ مهر ۱۳۹۳
بوروسلي رزميكارخيلي خوب يه من علاقه زيادي به اودارم مي شودفيلم هاي اوراپخش كردتشكر
Iran (Islamic Republic of)
علی
۲۲:۵۲ ۱۶ شهريور ۱۳۹۳
من قول میدم که هر کسی نتونه ادامه بده من من راهشو ادامه میدم چون انسان های بزرگ همیشه زنده اند
روزی حتما نام منو خواهید شنید ان شا الله اینم اسم مستعارم :دلی آسمانی منتظر باشین
Canada
رحیم
۱۷:۱۴ ۰۹ مرداد ۱۳۹۳
انا لله و انا الیه راجعون.
ای کاش زنده بود و شاگردش بودم.
لنگه نداشت
برای شادی روحش صلوات.....
Iran (Islamic Republic of)
امیرحسین احسن زاده کلجاهی
۱۰:۵۳ ۰۱ تير ۱۳۹۳
من یک تکواندوکار هستم و بروس لی را دوست دارم.
(یادش گرامی باد)
Iran (Islamic Republic of)
MOSTAFA
۱۱:۱۱ ۰۲ آذر ۱۳۹۲
نام و یادش گرامی
Iran (Islamic Republic of)
تکواندو
۲۲:۴۸ ۲۵ آبان ۱۳۹۲
بروسلی یک اسطوره بود
(روحش شاد یادش گرامی)
Iran (Islamic Republic of)
ابولفضل
۱۸:۰۶ ۲۲ مهر ۱۳۹۲
او یک اسطوره بود بهترین رزمی کار قرن بیستم جهان باید دست به دست هم دیگه بدیم وراه بروسلی ادامه دهیم
Iran (Islamic Republic of)
صالح كيا
۱۱:۵۹ ۲۰ مهر ۱۳۹۲
بروس فقيد را شير هم نمي توانست شكست دهد عرض ارادت به روح بزرگ آن مرحوم
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۲۳:۰۹ ۱۸ مهر ۱۳۹۲
اویک اسطوره ی هنرهای رزمی بود

البته بروسلی دست راست من وجکی چان دست چپ من بوده
Iran (Islamic Republic of)
آرمین
۱۶:۱۴ ۰۹ مهر ۱۳۹۲
سبک او بهترین بود
Iran (Islamic Republic of)
آریا
۱۹:۰۲ ۰۵ مهر ۱۳۹۲
مرد نکونام نمیرد هرگز
با معرفت ترین آدم قرن بیست بود.
Iran (Islamic Republic of)
شایان
۱۷:۰۲ ۰۱ مهر ۱۳۹۲
بروسلی یه قهرمان بود.
Iran (Islamic Republic of)
الهه
۱۱:۲۶ ۳۱ شهريور ۱۳۹۲
من خیلی دلم می خواست ببینمش ولی اون الآن پیش خداست.
Iran (Islamic Republic of)
الهه
۲۰:۱۳ ۲۹ شهريور ۱۳۹۲
واقعا انسان بزرگی بود و به یتیم ها کمک می کرد من هیچ وقت نمی خواستم بروس بمیره ولی اون جونشو از دست داد.
Iran (Islamic Republic of)
احمد
۱۳:۲۹ ۱۸ شهريور ۱۳۹۲
فیلمش خیلی خوب بود
Iran (Islamic Republic of)
اشکان
۰۰:۵۰ ۰۸ شهريور ۱۳۹۲
انسان بزرگی بود .....
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۲۴ ۰۷ شهريور ۱۳۹۲
مثلش دیگه نیومد
آخرین اخبار