طی سالهای اخیر ابتلا به بیماری های روانی در جامعه امروزی در حالی گسترش یافته که به عقیده کارشناسان بهداشت تنها راهکار کنترل آن استفاده از برنامه های مدون ارتقا سلامت روان است.

 

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اردبیل/ مطابق با تعریف سازمان بهداشت جهانی سلامت روان به معنی صرف نبود اختلالات روانی نیست و با در نظر گرفتن مولفه های بهداشت و رفاه زندگی اجتماعی دامنه بیماران این حوزه تعداد قابل توجهی از افراد جوامع به ویژه جوامع در حال توسعه را شامل می شود.

بطوریکه مطالعات مراجع پزشکی نشان می دهد از هر پنج فرد ایرانی یک نفر فاقد سلامت روان مطابق با تعاریف ذکر شده است.

اما شیوع این گروه از بیماری ها که توانسته در دهه گذشته 14 درصد بیماری های کشور و نزدیک به 20 درصد جمعیت کشور را قربانی خود کند، به قوت خود باقی است.

این معضل زمانی تشدید می شود که آغاز به کار دیرهنگام مطالعات پیمایشی از شیوع این گروه از بیماری ها به صورت منطقه ای و استانی موجب شده آمار دقیق مبتلایان این بیماری در استانهای مختلف و از آن جمله در استان اردبیل مشخص بوده و توسط دستگاههای اجرایی مختلف با ارقام متفاوتی بیان شود.

کارشناس سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل معتقد است بیماری های روانی از گروه بیماری هایی است که می تواند در کوتاه مدت شیوع قابل توجهی را موجب شود.

احد عظیمی افزود: افسردگی و اضطراب به عنوان شایعترین موارد بیماری های روانی گزارش شده است.

وی استناد گفته های خود را مربوط به مطالعات پیمایشی سلامت روان کشور در سال 1378 عنوان می کند و معتقد است آخرین آمار مستند با نمونه گیری از 35 هزار نفر در این تاریخ اجرایی شده است.

با وجود اینکه تماس هشت هزار و 940 شهروند اردبیلی در سال گذشته با صدای مشاور تنها بخشی از بیماران و یا افراد مرتبط با بیماران روان را شامل می شود به عقیده کارشناسان مهمترین نمود خارجی اختلال افسردگی در بروز خودکشی و نرخ آن در جوامع است.

بطوریکه خودکشی به عنوان یکی از پیچیده ترین مقوله های انسانی مرتبط با حوزه های مختلف زندگی یک فرد از جمله اجتماع، فرهنگ، اقتصاد و حتی خانواده است.

نگرانی کارشناسان بهداشت محدود به شیوع و بروز بیماری های روان نیست بلکه به عقیده برخی از آنها عدم آگاهی عمومی موجب می شود افراد در بسیاری از مواقع از شیوه های درمان نامتعارف برای مواجه با بیماری روانی استفاده کنند و یا به دلیل ضد فرهنگهای اجتماعی از اقدام به درمان خودداری کنند.

ضرورت توجه به سلامت روان جامعه در سالهای اخیر موجب شده است، سند سیاست سلامت روان در سطح ملی تدوین و با بهره گیری از نتایج آماری و شرایط منطقه ای در قالب برنامه های راهبردی استان ها به اجرا درآید.

کارشناس سلامت روان علوم پزشکی استان اردبیل در این خصوص معتقدند اجرای این سند در مرحله حساس سازی دستگاههای اجرایی مرتبط و ابلاغ برنامه های راهبردی است.

عظیمی معتقد است در صورتی که آمار سلامت روان استانها از طریق وزرات بهداشت اعلام شود، دستگاههای استانی می توانند در برنامه ریزی عملیاتی مراجع قابل استنادی به همراه داشته باشند.

وی ابراز امیدواری کرد با اجرایی شدن سیاستهای این سند زمینه کنترل بیماری های روان و ارتقا بهداشت روانی در سطح استان فراهم شود./س

برچسب ها: اردبیل ، ارتقا ، سلامت ، روان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.