برخی اعضای شورای امنیت، آزمایش‌های موشکی و همچنین صادرات سلاح توسط ایران را به معنای نقض تحریم‌های شورای امنیت در نظر نگرفتند.

به گزارش حوزه سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، به نقل از ایران هسته‌ای؛ برخی اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد در نشستی که برای بررسی گزارش کمیته تحریم‌های ایران (کمیته تحریم‌های 1737) برگزار شده بود، آزمایش‌های موشکی و همچنین صادرات سلاح توسط ایران را به معنای نقض تحریم‌های شورای امنیت در نظر نگرفتند.

در این نشست که روز 24 تیر 1392 (15 جولای 2013) برگزار شده گزارشی از سوی کمیته کارشناسی تحریم‌ها مورد بررسی قرار دادند که ژانویه گذشته تهیه شده، اما به دلیل مخالفت روسیه و چین مسکوت مانده بود.

در این گزارش، ادعا شده است که ایران در ژوئیه سال 2012 در زمان برگزاری رزمایش «پیامبر اعظم هفت» چند سری از موشک‌های شهاب را تست کرده است. هیئت کارشناسان سازمان ملل درباره ایران در گزارش ماه مه خود به کمیته تحریم نیز اعلام کرد در این آزمایش‌ها موشک‌های شهاب یک و سه، زلزال، فاتح-110، تندر و موشک بالستیک ضد کشتی پرتاب شده است.

همچنین در این گزارش ادعا شده است که ایران با صادرات سلاح به کشورهایی مانند سوریه تحریم های تسلیحاتی سازمان ملل را نقض کرده است.

در جلسه روز 24 تیر شورای امنیت ضمن بررسی این گزارش در این باره بحث شده است که آیا این اقدامات نقض تحریم های شورای امنیت است و باید اقدام خاصی علیه ایران انجام شود یا نه.

دولت آمریکا در این جلسه ادعا کرده است که نقض تحریم‌های شورای امنیت از سوی ایران قطعی است و باید «با تاثیر بیشتری» به آن واکنش نشان داده شود اما روسیه و چین با این موضوع مخالفت کرده‌اند.

بنابر گزارش شبکه خبری ای پی تی ان در روز 25 تیر، گری کوئینلن نماینده استرالیا در سازمان ملل متحد در این نشست گفت: «از نظر شماری از اعضای کمیته و با توجه به نظر کارشناسان، پرتاب موشک‌های استفاده شده در رزمایش پیامبر اعظم 7 نقض واضح قطعنامه 1929 است که کشورهای عضو باید تلاش‌های خود را درباره تکمیل تحریمها درباره موشک‌های بالستیک ایران دوچندان کنند. ایران به تلاش‌های خود برای تامین مواد مورد نیاز برای ادامه فعالیت‌های ممنوعه خود با استفاده از روش‌های مختلف از جمله شرکت‌های صوری، مدرک‌سازی و واسطه‌ها ادامه می‌دهد. ارزیابی‌ها نشان می‌دهد ایران هنوز به واردات برای بخش‌های کلیدی برنامه موشکی و اتمی خود وابسته است که این با موضوع تحریم‌ها مرتبط است».

در این جلسه کشورهای مختلف نیز به اظهار نظر پرداخته‌اند.

مارک لیال گرانت نماینده انگلیس در سازمان ملل گفت: «ما بار دیگر این موضوع را یادآوری می‌کنیم که ایران به نقض تعهدات بین المللی ادامه می دهد. گروه کارشناسان که کارشناسان روسی و چینی هم در میان آن‌ها هستند در ماه ژانویه به نتایج واضح و متفق‌القولی رسیده‌اند که پرتاب سال گذشته موشک‌های بالستیک ایران در جریان رزمایش نظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نقض بند نهم 1929 است. اگر رهبران ایران خواهان پایان تحریم ها و بهره مندی از برنامه اتمی بومی هستند باید به تعهدات بین‌المللی خود متعهد و در برابر نگرانی‌ها درباره برنامه اتمی خود پاسخگو باشند. همانطور که وزیر امور خارجه کشور ما اخیرا اعلام کرد، ما ایران را به دقت زیر نظر داریم تا ببینیم آیا این کشور به روش کنونی خود ادامه می دهد تا با فشارها و انزوای بیشتر روبرو می شود و یا اینکه وارد مذاکرات مفید می شود. امیدواریم که با انتخاب دکتر روحانی ، ایران روش متفاوتی را در آینده در پیش بگیرد و نگرانی‌های بین‌المللی درباره برنامه اتمی اش را پاسخگو باشد و رابطه‌ای سازنده و رو به جلو با جامعه بین‌المللی برای بهبود وضعیت سیاسی و حقوق بشر برای مردم ایران در پیش بگیرد».

این در حالی است که بنابر گزارش روزنامه لوموند در روز 25 تیر، پتر ایلیچف، معاون سفیر روسیه در سازمان ملل متحد روز در این جلسه تنها از «نقض احتمالی» تحریم‌های بین‌المللی سخن گفت و مسکوت کردن گزارش توسط مسکو را تأیید نکرد.

وانگ مین، معاون سفیر چین در سازمان ملل متحد نیز پیام مشابهی داد و ضمن زیر سوال بردن برنامه هسته‌ای بحث‌برانگیز ایران، خاطر نشان کرد: «چین با افزایش فشار یا اعمال تحریم‌های جدید برضد ایران، موافق نیست».

به عقیده رزماری دی‌کارلو، سفیر موقت آمریکا در سازمان ملل متحد، شورای امنیت نیز با اشاره به اینکه باید به طور ویژه و قطعی با «ارسال مداوم سلاح، حمایت نظامی و اعزام مشاوران و مربیان توسط ایران برای گروه‌های حاضر در سوریه، لبنان، غزه ، یمن و عراق» مخالفت کرد، گفت: «تهران مدتی طولانی است که برای رژیم بشار اسد سلاح تأمین می‌کند، در حالی که می‌داند از ‌آن‌ها برای قتل‌عام مردم سوریه، استفاده می‌شود. شورای امنیت همچنین باید تأثیر اقدامات ایران بر حق حاکمیت ملی کشورهای دیگر، به ویژه لبنان را مورد توجه قرار دهد».

با این حال دیپلمات ها در سازمان ملل اعلام کرده اند با وجود چنین اختلاف نظری فعلا مسئله گسترش تحریم ها علیه تهران بر سر این آزمایش ها منتفی است.

دیپلماتها اعلام کردند با وجود اینکه هیئت کارشناسان این سازمان به نقض تحریم ها از سوی ایران اذعان کرده است، این روسیه بود که با حمایت چین از اعلام اینکه تهران با آزمایش های موشکی تحریم های سازمان ملل را نقض کرده است خودداری کرد. .

اختلاف نظر در کمیته تحریم ایران که همه 15 عضو شورای امنیت سازمان ملل را شامل می شود حاکی از آن است که قدرت های غربی در متقاعد کردن روسیه و چین برای همراهی آنها در زمینه ادامه فشارها علیه ایران برای توقف برنامه موشکی و هسته‌ای این کشور با مشکلاتی مواجه شده‌اند.

دیپلمات های شورای امنیت همچنین اعلام کردند مادامی که اعضای کمیته تحریم‌ها دچار اختلاف نظر هستند، برای شورای امنیت دشوار خواهد بود که اسامی افراد یا نهادهای ایرانی مرتبط با آزمایش های موشکی را به فهرست تحریم ها اضافه کند.

دیپلمات‌ها اعلام کردند روسیه با دیدگاه‌ها درباره اینکه ایران با این آزمایش‌ها تحریم‌های سازمان ملل را زیرپا گذاشته مخالفت کرده است.

یک نماینده روسیه با تشریح مواضع مسکو در شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرد باید از تصمیم گیریهای شتابزده که مبتنی بر حقیقت نیست اجتناب شود.

نماینده چین نیز با تکرار مواضع پکن اعلام کرد : «ما از تشدید فشار و یا اعمال تحریم های جدید علیه ایران حمایت نمی‌کنیم».

در واقع برخی اعضای این کمیته معتقدند به دلیل نبود اسناد و مدارک معتبر نمی‌توان درباره این مسئله به طور قطعی تصمیم گیری کرد.

انتهای پیام/ش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار