رئیس کمیته روان شناسی هیات پزشکی ورزشی خوزستان:
رئیس کمیته روان شناسی هیات پزشکی ورزشی خوزستان:
به گزارش خبرنگار ورزشی باشگاه خبرنگاران: روانشناسی علم مطالعه رفتار انسان و روانشناسی ورزشی مطالعه رفتار ورزشی و کاربرد یافته های روانشناسی برای بهبود عملکرد و ارتقاء تندرستی است. از حوزه های مهم مورد مطالعه روانشناسی ورزشی که به ویژه در آمادگی قهرمانان کاربرد دارد، آمادگی روانی برای عملکرد است که ورزشکار را برای مسابقه آماده می سازد.
روان شناس ورزشی فردی است که به پرورش، افزایش و هدایت انرژی روانی و ذهنی ورزشکار در زمینه اعتماد به نفس ،تورکز، مدیریت صحنه و جایگزینی سریع تر اثرات تمرینات جسمانی بر ذهن می پردازد.
- نیاز ورزشکاران حرفه ای به روانشناس و مشاوره های روانی
داود قاسمی رئیس کمیته روان شناسی هیات پزشکی ورزشی خوزستان در این باره گفت: با توجه به اینکه در ورزشکاران حرفه ای، ورزش شغل و کار اصلی آنان محسوب می شود، فشار های زیادی چه از نظر فیزیکی و چه از نظر روانی به آنان وارد می شود. در اینجا حضور یک روانشناس که با ابعاد شخصیت و ابعاد روانی ورزشکار آشنا باشد و ورزشکار نیز روانشناس مربوطه را به عنوان فردی متخصص که همیشه در کنار وی هست تا در کم کردن این فشارها و استرس های روانی که در برگیرنده ابعاد مختلف ورزشی و هم شامل خواسته ها نیازهای خانواده ورزشکار است،به وی کمک می کند تا بتواند بهتر و روان تر در تمرینات و مسابقات حاضر شده و توان واقعی خود را نشان دهد. علاوه بر این یک ورزشکار حرفه ای هر قدر نیز که در اجرای مهارت های ورزشی خود توانمند باشد نیاز دارد که این مهارت ها را در طول مسابقات به طور ثابت نشان دهد، این مهارت ها را بهبود بخشد و نقاط ضعف خود را از نظر مهارت های روانی و ذهنی بهبود ببخشد بنابراین روانشناسی ورزشی در بین ورزشکاران باید به عنوان یک ضرورت نهادینه شود.
نیاز ورزشکاران آماتور به روان شناس
در ورزشکاران آماتور اگر چه فشارهای روانی کمتر است، ولی ورزشکار آماتور معمولاً دو انتظار عمده از ورزش دارد: یک پیشرفت در عملکرد ورزشی خود و دیگری حفظ سلامتی و لذت بردن از ورزش کردن. بدیهی است که هر چه ورزشکار به مهارت های روانی بیشتری دست یابد می تواند عملکرد سریع تری داشته باشد و خود این به احساس های مثبتی مانند خودکارآمدی، شایستگی و اعتماد به نفس برای ورزشکار منجر می شود. تحقیقات نشان داده است که مهارت های آموخته شده و این احساس های مثبت به زندگی عادی و جاری ورزشکار منتقل می شود و تأثیر خوب خود را در زندگی وی نیز نشان می دهد. هر چقدر که ورزشکار احساس های مثبت و خوب بیشتری در ورزش خود مشاهده کند با نشاط و شادابی بیشتری به ورزش ادامه می دهد و این روند را بهتر ادامه می دهد که این در حفظ سلامتی و تندرستی وی نیز مؤثرتراست.
برنامه هایی کمیته روانشاسی هیات خوزستان اجرا کرده است
قاسمی اظهار داشت: با توجه به نوپا بودن کمیته روانشناسی ورزشی فعالیت هایی را در سطح پایه شروع کرده ایم که از آن جمله یک طرح پژوهشی است که در مراحل آغازین خود می باشد و البته طرح های بیشتری نیز در دست بررسی هستند. از باشگاه هایی که دارای تیم های قوی و در سطح کشوری هستند در مورد نیاز آنها به روانشناس ورزشی نظر خواهی شده که این نظرسنجی ها ملاک تصمیم گیری های بعدی هیات پزشکی ورزشی برای فعالیت های کمیته روانشناسی ورزشی است. کارگاه هایی در زمینه روانشناسی ورزشی و کنترل استرس با حضور ورزشکاران و مربیان رشته های مختلف برگزار شده است و در آخر نیز مکاتباتی با مسئولین ورزش استان در زمینه معرفی کمیته روانشناسی ورزشی، نیاز به استفاده از روانشناس در کنار تیم های ورزش استان و اعلام آمادگی این کمیته جهت شروع کار با تیم ها و ورزشکاران استان انجام شده است.
وی افزود: ارتباط این کمیته با تیم ها و باشگاههای استان یک ارتباط نوپاست و از طریق رئیس هیات پزشکی ورزشی استان صورت می پذیرد و البته با سیاست های که فدراسیون پزشکی ورزشی کشور در پیش دارد و با افزایش فعالیت ها و مسئولیت های محوله این ارتباط ها بیشتر می شود.
ارائه خدمات مشاوره ای به ورزشکاران
رئیس کمیته روان شناسی هیئت خوزستان گفت: ارائه مشاوره به ورزشکاران اگر به منظور حل مسائل و مشکلات شخصی آنان باشد به صورت یک مشاوره عادی و به صورت هفته ای یک جلسه و در شرایط بحرانی تر با توجه به نیاز ورزشکار تعداد جلسات تعیین می شود. در صورتی که این ارتباط جهت ارتقای مهارت های روانی و ذهنی ورزشکار باشد می توان جلسات آموزش و تمرین این مهارت های روانی را در بهترین حالت به تعداد جلسه های تمرین ورزشی ورزشکار برگزار کرد و در صورت عدم امکان به یک تا دو جلسه در هفته کاهش داد. تمرین مهارت های روانی در تمام رشته های ورزشی و جهت بالا بردن و بهبود مهارته ای روانی ورزشکاران مورد نیاز است و به رشته های خاصی محدود نمی شود، اگر چه برخی مهارت های روانی در بعضی از رشته های ورزشی ممکن است بیشتر مورد نیاز باشد و در بعضی رشته ها دیگر مهارت های روانی بیشتر استفاده بشود. قابل توجه است که بهترین زمان شروع این تمرین های ذهنی قبل از شروع فصل مسابقات می باشد.
عمده ترین مسأله روانی ورزشکاران استان خوزستان و راه حل آن
قاسمی اظهار داشت:با توجه به اینکه استان ما طبق بررسی های انجام شده بالاترین سطح اضطراب و مشکلات و اختلالات اضطرابی را بین استان های کشور دارد این مسأله یکی از بزرگترین مشکلاتی است که باید با مشاوره آموزش و تمرین کنترل شود و بهبود یابد. به نظر می رسد ورزشکاران ما از نظر مهارت های روانی و ذهنی مرتبط با ورزش در سطح مطلوبی قرار نداشته باشند، که این مهم با برگزاری کلاس های مشاوره و همچنین حضور روان شناس در کنار آنان حل می شود./آق