شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران به عنوان یکی از معاونت های تخصصی وزارت راه وشهرسازی با رسالت تجدید حیات شهری و نیل به شهر پایدار ومشارکتی در سال 1376 تاسیس شد. توسعه درونی با برنامه ریزی ومدیریت بهینه استفاده ازظرفیت ها و پتانسیل های موجود شهری و مورد نیاز آتی در محدوده قانونی شهرها ، هویت بخشی و احیای معماری وشهرسازی ایرانی - اسلامی از طریق اصلاح سیمای شهر به منظور با شکوه سازی محیط زندگی شهری ، ساماندهی و انتظام بخشی به فعالیتها ، جمعیت و فضا در جهت ایجاد تعادل اقتصادی ، اجتماعی و کابردی در فضاهای زندگی بافت های فرسوده شهری و نهایتا ارتقاء کیفیت محیط شهری از جمله اهداف دولت در نوسازی بافت های فرسوده شهری است.
الف- حوزه بستر سازی قانونی ، حقوقی و ساختاری
درج موضوع مرتبط با بافت فرسوده در قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن 0 توفیق در درج بند (ب) تبصره 6 در قانون بودجه سال 1384 و استمرار موضوع در سال های بعد به عنوان یک نقطه عطف در امر بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری 0 توفیق در درج ردیف های مطالعاتی و اجرائی در قوانین بودجه سنواتی جهت بهسازی ونوسازی بافت های فرسوده و ساماندهی سکونتگاه های غیر رسمی همراه با افزایش سالانه اعتبارپیش بینی شده در قالب ردیف های مزبور 0 درج مبحثی برای بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری تحت عنوان فصل هشتم در آئین نامه اجرائی قانون ساماندهی و حمایت از تولید وعرضه مسکن 0 تهیه و تدوین سند ملی بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری 0 اقدام جهت تکمیل طرح حمایت از بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری پیشنهادی جمعی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی 0 اقدام در جهت تهیه و تدوین سند راهبردی - اجرائی طرح جامع مسکن در حوزه های ساماندهی حاشیه نشینی و سکونتگاههای فرودست مبتنی بر مشارکت جمعی و توانمندسازی ساکنان
ب- حوزه مطالعات و تهیه طرح
در یک نگاه کلی در تعریف بافت فرسوده آمده است : بافت فرسوده به مناطقی اطلاق می شود که عرض %50 معابر معابر آن کمتر از 6 مترمربع ، مساحت %50 پلاک ها کمتر از 200 مترمربع (ریزدانگی) و همچنین %50 ساختمانها نا پایدار باشد. بر اساس آمارهای دریافتی حداقل %15 جمعیت شهری کشور در این بافت های فرسوده شهری سکونت دارند.
گرچه بافتهای فرسوده شهری مسئله جدیدی در مباحث شهرسازی نیست اما درسالهای اخیر عزم جدی این شرکت جهت بهسازی و نوسازی این مناطق برای ارتقاء خدمات و کیفیت زندگی با توجه به آمار عملکردقابل مشاهده است.
هم اکنون بیش از 72 هزار هکتار بافت فرسوده در 471 شهر کشور شناسائی شده که طبق برنامه پنجم توسعه وزارت راه وشهرسازی و شهرداری ها باید با اعمال سیاست های تشویقی زمینه مشارکت مردم و سرمایه گزاری بخش خصوصی را جهت نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده شهری را فراهم آورند.
- تهیه طرح های مطالعاتی بهسازی و نوسازی 210 شهر ازجمله اقدامات این شرکت ، تهیه طرح های مطالعاتی بهسازی و نوسازی در 52194 هکتار بافت فرسوده می توان اشاره کرد که از 210 شهر مذکور تا کنون طرح بهسازی و نوسازی بافت فرسوده 94 شهر به مساحت 28597 هکتار به تصویب کمیسیون ماده 5 استانها رسیده و طرح بهسازی و نوسازی 116 شهربه مساحت 23597 هکتار در دست تهیه می باشد.
- پیشرفت52درصدی پروژه نوسازی بافت فرسوده پیرامون حرم حضرت امام رضا (ع)
طرح نوسازی بافت فرسوده پیرامون حضرت امام رضا (ع) یکی از بزرگترین طرح حای نوسازی و بهسازی است که به منظور ارائه خدمات بهتر به زائرین و مجاورین توسط سازمان مجری طرح نوسازی و بهسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی (شرکت عمران ومسکن سازان ثامن - شهرداری ثامن) تهیه و درحال اجرا است که تاکنون این پروژه52 درصد رشد فیزیکی را داشته است.
- اتمام مطالعات توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی در 62 شهر
شناسائی و مطالعات توانمندسازی وساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی 52250 هکتار با جمعیتی بالغ بر هشت میلیون و پانصد هزار نفر در 76 شهر در دستور کار قرار گرفته است. که از این میزان مطالعات توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی 62 شهر به مساحت 46300 هکتار به اتمام رسیده و به تصویب ستاد توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی شهرستانها و استانها رسیده و مابقی نیز در دست انجام می باشد.
- ابلاغ طرح ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیر رسمی 15 شهر به استانداران امسال طرح ساماندهی و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی شهری بندر عباس ، زنجان ، کرمان ، سبزوار ، ملایر ، سقز ، کرج ، میبد ، آمل ، زابل ، برازجان ، خمینی شهر ، خرم آباد ، بوکان ، میاندوآب تهیه و به تصویب ستادهای استانی و شهرستانی توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی رسیده و به استانداران و رئیس ستاد توانمندسازی و ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی استانهای مذکور جهت اجراء ابلاغ شده است.
ج - حوزه ترویج امور بهسازی ونوسازی بافت های فرسوده و توانمندسازی سکونتگاههای غیررسمی کشور
شرکت مادرتخصصی عمران وبهسازی شهری ایران در راستای بالا بردن آگاهی عمومی برای نوسازی وبهسازی بافت های فرسوده شهری و ساماندهی سکونتگاههای غیر رسمی کشورجهت مشارکت همه جانبه مردم و دستگاههای اجرائی مرتبط برای بالا بردن سطح فرهنگ عمومی وبستر سازی اقدامات ذیل انجام پذیرفته است.
- اطلاع رسانی از طریق روزنامه های کثیرالانتشار و مجلات تخصصی (چاپ پیام های آموزشی و انجام مصاحبه های تخصصی) ، اقدامات فرهنگی و هنری نظیر چاپ بروشور، پوستر و کتاب و....
- برگزاری بیش از 200 دوره آموزشی با مدیران شهری در سطح کشور با هدف ایجاد وحدت رویه و مدیریت هماهنگ و یکپارچه شهری.
- برگزاری بیش از 900 دوره آموزشی با ساکنین محدوده بافت های فرسوده کشور با هدف اعتماد سازی و معرفی بسته های حمایتی دولت و شهرداریها و اقتصادی تر شدن ساخت وساز در این مناطق و ایجاد آرامش برای خاطر خانواده خود و همسایگانمان.
- حمایت از پایان نامه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد وبالاتر با موضوعات مختلف فنی ، اقتصادی ، اجتماعی و... در ارتباط با موضوع بافت های فرسوده شهری و سکونتگاههای غیر رسمی
- تهیه ، تولید و پخش پویا نمائی و نشان آگهی از شبکه های رسانه ملی و تهیه برنامه های ترکیبی و مشارکتی با صدا وسیما ، نشست و میزگرد های تخصصی
- انجام بیش از 30 پژوهش کاربردی در زمینه های مرتبط با موضوعات بافت های فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی
- تهیه و تدوین بیش از 24 عنوان بسته ترویجی با هدف اطلاع رسانی از آخرین موضوعات حقوقی ،.. ، علمی و حمایتی مرتبط با بافت های فرسوده
- تدوین بیش از 15 عنوان کتاب تخصصی در حوزه های مرتبط با بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده شهری و سکونتگاههای غیررسمی و تدوین و چاپ 40شماره فصلنامه تخصصی هفت شهر
- چاپ 5 عنوان کتاب تخصصی ، برگزاری بیش از 150 نشست تخصصی با گروهها و تشکلهای تخصصی علمی و اجرائی در کشورو برگزاری نمایشگاههای تخصصی و عمومی سراسر کشور.
- اجرای آموزش چهره به چهره برنامه های این شرکت برای فرهنگ سازی ومشارکت پایدار مردم در احیاء و نوسازی بافت های فرسوده شهر است.
د: حوزه الگو سازی و انجام پروژه های محرک توسعه شهری در محلات فرسوده شهری کشور
- اجرای بیش از 197 پروژه نوسازی در بافتهای فرسوده شهری از منابع داخلی شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران ، اعتبارات عمرانی استانها و مشارکت بخش خصوصی نظیر مجموعه بزرگ شهید بهشتی شهر تبریز ، محور صیقلان – تختی در شهر رشت ، مجتمع تجاری خورشید در شهر مقدس قم ، پروژه مجد و سارا در شهر مقدس مشهد و ...
- مرمت و مقاوم سازی برخی از خانه های با ارزش فرهنگی ، معماری و تاریخی و اعطای کاربری مناسب زندگی امروزین شهری به منظور احیاء هویت ایرانی – اسلامی از جمله خانه آزادی ، آذر، سمائیان ، تمیزی و...
و: حوزه راه اندازی و بهسازی و نوسازی مردمی و استفاده از توان بخش غیر دولتی
- پیگیری و اقدام در راه اندازی دفاتر خدمات نوسازی محله
- ساخت 2/3 واحد جدید در ازاء تخریب یک واحد در بافت فرسوده
- وجود بیش از دو میلیون واحد فرسوده با جمعیتی بالغ بر ده میلیون نفر که در این مناطق زندگی می کنند
- تخریب 215هزار واحد فرسوده و ساخت بیش از 737 هزار واحد جدید در محدوده بافت های فرسوده شهری
رشد سه برابری تسهیلات نوسازی بافتهای فرسوده شهری
اختصاص 200 هزار تسهیلات نوسازی جدید که هر واحد به میزان 300 میلیون ریال ، تخفیف شهرداری و سایر امتیازات پیش بینی شده در قوانین مربوطه از جمله اقدامات در نوسازی و بهسازی بافتهای فرسوده شهری در سال جدید است.
البته آمارها نشان می دهد تسهیلات نوسازی تا پایان سال 1387 به میزان 30765 واحد مسکونی در سال 1388 به میزان 39448 واحد مسکونی ، در سال 1389 به میزان 60552 واحد مسکونی درسال 1390 به میزان 79077 واحد مسکونی پرداخت گردیده و تا پایان سال 1391 نیز به 171422 واحد مسکونی تسهیلات نوسازی تخصیص یافت که از این میزان بالغ بر 72 هزار واحد مسکونی موفق به دریافت تسهیلات شدند .
نوسازی 200 هزار واحد جدید در بافت های فرسوده
با توجه برنامه ریزی های صورت گرفته کار نوسازی 200 هزار واحد مسکن در بافت های فرسوده از سال گذشته آغاز شده که تا پایان سال 1391 از این میزان 89846 هزار واحد افتتاح و بهره برداری رسیده است و درسال جاری به لطف خداوند متعال و در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در سالی که به حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی نام گذاری شده است ؛ افتتاح 110 هزار واحد مسکونی در بافتهای فرسوده شهری پیش بینی شده است که از این میزان تاکنون به میزان 25729 هزار واحد مسکونی افتتاح و 46064 هزار واحد مسکونی دیگر نیز آماده افتتاح و بهره برداری است.
79 هزار و 197میلیارد ریال سرمایه گذاری در طول دوسال برنامه پنجم توسعه
طی برنامه چهارم سال 91 هزار و 225 میلیارد ریال و دوران دو سال برنامه پنجم توسعه نیز 79 هزار و 197میلیارد ریال سرمایه گذاری در مناطق بافتهای فرسوده شهری صورت گرفته است.
در پایان باید اذعان داشت شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران میکوشد با تعامل بیشتر با مردم و جلب رضایت و مشارکت آنان از طریق دفاتر نوسازی محلات به اهدافی ازجمله : - گسترش اجرای پروژ ه های الگو و محرک توسعه از طریق جلب سرمایه گذاری و همچنین مشارکت مردمی جهت رونق بخشی به بافت های فرسوده - ایجاد تعامل و هماهنگی هرچه بیشتر با سایر مدیریت ها ی شهری مرتبط جهت پیشبرد هرچه منسجم هر طرح های توسعه شهری دست پیدا نماید .
یاددشت از مجید کیان پور : مدیر عامل شرکت مادر تخصصی عمران وبهسازی شهری ایران
انتهاي پيام/