به گزارش
خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران مهرداد رحيمي دانش، مديركل تكثير و بازسازي ذخاير شيلات ايران با اشاره به افزايش تقاضاي بچه ماهي قزل آلا در كشور گفت : گسترش مراكز توليد بچه ماهي در ۱۰سال اخير و غير استاندارد بودن اغلب مراكز تكثير قزلآلا را از عوامل وضعيت ژنتيكي نامطلوب ماهي قزلآلا برشمرد.
وي با اشاره به عوارض ناشي از مشكلات ژنتيكي در ماهي قزل آلا در كشور، اظهار داشت:با بروز اين مشكلات، درصد تلفات تخم و بچه ماهي و نيز ميزان ناهنجاريهاي ظاهري و ناقصالخلقه بودن بچه ماهيان حاصله در مراكز تكثير در سالهاي اخير تا چند برابر درصد معمول و استاندارد(حتي تا ۳۰درصد در مرحله پرورش دارو) افزايش يافته است.
رحيمي دانش افزود: دوره زماني پرورش ماهيان پرواري نيز در بسياري از مزارع پرورشي كشور با وجود شرايط مناسب محيطي طولاني شده و حتي در بعضي مزارع تا دو برابر زمان معمول ( ۲سال) افزايش يافته است كه ناشي از مسائل و مشكلات ژنتيكي مربوط به مولدين است.
وي تصريح كرد: اختلالات ژنتيكي مولدين سبب افزايش ضريب تبديل غذايي، رشد مصرف غذا و افزايش غيراقتصادي هزينههاي توليد در مزارع پرورشي شده و بي - توجهي به كيفيت غذاي مولدين در مراكز تكثير و نبود يك جيره غذايي خاص مولدين، مسائل و مشكلات ژنتيكي آنها را تشديد كرده است.
رحيمي دانش با بيان آنكه ناهنجاريهاي ظاهري ناشي از مسائل ژنتيكي سبب تغيير شكل ظاهري ماهيان پرواري و كاهش بازارپسندي آنها شده است، افزود: به طور كلي، افزايش تلفات تخم و بچه ماهي، كاهش نرخ رشد،طولاني شدن دوره پرورش، افزايش مصرف غذا و كاهش توليد باعث افزايش هزينههاي توليد و كاهش توجيه اقتصادي صنعت تكثير و پرورش قزل آلا در كشور شده است.
مديركل تكثير و بازسازي ذخاير شيلات ايران با اشاره به بازديدهاي صورت گرفته توسط كارشناسان فائو از مراكز تكثير و بازسازي ذخاير از جمله مراكز تكثير قزلآلاي دولتي و خصوصي كشور در سال ،۷۶اظهارداشت: كارشناسان يادشده در پايان بازديد ضمن تهيه گزارش كارشناسي، راهكارهايي را در زمينه مديريت ژنتيكي ذخاير و اصلاح نژاد ماهيان پرورشي از جمله تهيه و تدوين برنامه ملي مديريت مولدين بومي قزلآلا به منظور بهگزيني و اصلاح نژاد قزل آلا در ايران با همكاري فائو در قالب پروژه پيشنهاد كردند.
رحيمي دانش گفت :اكنون با توجه به وضعيت موجود و نتايج سوابق فعاليتهاي انجام شده و موانع اجرايي، راهكار اساسي حل مشكلات ژنتيكي تكثير و پرورش ماهي قزل آلا در كشور، تدوين برنامه علمي بهگزيني و اصلاح نژاد مولدين بومي قزلآلا در سطح ملي با استفاده از مشاوران داخلي و متخصصان دانشگاهي و نيز بكارگيري امكانات مراكزتكثير دولتي و خصوصي است تا بتوان همزمان با توسعه آبزي پروري، موانع و مشكلات اجتناب ناپذير اين صنعت را رفع كرد.
انتهاي پيام/