به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران، این شورش ها که رنگ و بویی نژادی نیز داشت در مناطق و جوامع مهاجر نشین و بسیار فقیر حومه استکهلم به وقوع پیوست . این شورش ها عمق شکاف اجتماعی طبقه ای را که سوئد با آن درگیر بوده را به نمایش گذاشت . این درحقیقت میراثی است که سوئد به ارث برده است . این شورش ها به دلیل نرخ بالای بیکاری در این جوامع حاشیه ای است مخصوصاً درمیان جوانان مهاجر . مسئله دیگر نیز که در درجه دوم اهمیت است میزان کم مشارکت سیاسی است که به مهاجران داده می شود .
رویترز می نویسد کلید فهم این معما را باید در میزان گسترش نفوذ مهاجران در سوئد یافت . 15 درصد از شهروندان سوئدی درخارج از این کشور به دنیا آمده اند . براساس تحقیقی که توسط پیتر بولندر از دانشگاه مالمو انجام شده است ، سوئد بیش از هر کشور دیگری در اسکاندیناوی ، مهاجر دارد . اما نکته جالب اینجاست که روند افزایش مهاجرت به سوئد در اوایل هزاره جدید به ویژه از عراق و اروپای شرقی شدت یافت .
" بولندر" معتقد است مسئله مهاجران در رسانه های سوئدی بازتاب چندانی ندارد . در گزارشی که اخیراً توسط اداره مرکزی آمار سوئد منتشر شده است در مورد میزان اشتغال سوئدی الاصل ها و همچنین میزان اشتغال مهاجران را در سال 2009 و در چهار بازه سنی 16-24 ، 25-34 ، 35-54 و 55-64 سال مورد بررسی قرار گرفته است .
بعنوان مثال برای مهاجران زن ، میزان تبعیض در اشتغال بسیار فاحش است . در برخی بازه های سنی میزان اشتغال آنان تا 20 درصد کمتر از همتایان سوئدی الاصل آنان است .
سوئد در زمینه بیکاری جوانان نسبت به بزرگسالان پیشتاز است . جوانان این کشور سه برابر بزرگسالان بیکارند . این مشکل به مسئله آموزش برمی گردد نه اقتصاد . براساس گزارش سازمان ملل متحد از هر چهار جوان سوئدی یک نفر آموزش لازم جهت یافتن کار را دریافت نکرده است .
میزان مشارکت سیاسی که یکی از بارزترین مصداق های آن شرکت در انتخابات و حق رای است نیز در میان مهاجران در حال کاهش است . زمانی بود که به دلیل سیاست های لیبرال در مورد مهاجرت وهمچنین حق شرکت غیرشهروندان در انتخابات محلی آمار مشارکت مهاجران بسیار زیاد بود . اما اکنون 20 درصد از مشارکت مهاجران در انتخابات به نسبت دهه 70 کاهش یافته است .
نتیجه این شده است که بسیاری از سوئدی ها احساس کنند جا مانده اند . براساس گزارش مرکز توسعه مشارکت های اقتصادی ، شکاف نابرابری در سوئد در حال افزایش است . اگرچه میزان نابرابری اقتصادی در سوئد به نسبت سایر کشورهای اسکاندیناوی پائین است اما در 20 سال گذشه کمی افزایش داشته است .
با این حال دولت سوئد ادعا می کند درتلاش است کاری کند این جمعیت عظیم دیده شوند . "فردریک راینفلد" نخست وزیر سوئد شورش مردان جوان را تقبیح کرده است و گفته است که از مناطق آشوب زده دیدن نخواهد کرد .
با این حال مسئله مهاجران در سوئد مسئله ای جدی است . همه آمارهای منتشر شده توسط ارگان های رسمی سوئد موید این نکته است که وضعیت مهاجران این کشور در کوتاه مدت عوض نخواهد شد .