میلاد پیشوای اول مسلمانان «امیرالمؤمنین امام علی»، اعدام رهبر گروهک ضاله فرقان، شهادت آیتاللّه «شیخفضلاللَّه نوری»، کشف فلز «رویْ»، مخابره اولین پیام تلگرافی و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 3 خرداد 1392 خورشیدی برابر با 13 رجب 1434 هجری و 24 می 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
میلاد پیشوای اول مسلمانان «امیرالمؤمنین امام علی»(ع)(23 سال قبل از هجرت) امام علی (ع) امام اول شیعیان و خلیفهٔ چهارم، در سیزدهم رجب سال 30 الف یل در دورن خانهٔ کعبه به دنیا آمد. پدرش ابوطالب (عبدمناف) پسر عبدالمطلب و مادرش فاطمه دختر اسد بن هاشم است. ابوالحسن، ابو تراب، ابوالحسین، ابوالرَّیحانَتَین از جمله کنیههای آن امام و امیرالمؤمنین، ولی اللَّه، اسداللَّه، مرتضی، وصی، یعسوب الدین، حیدر، کرار و... از القاب آن سرور میباشد. حضرت علی (ع) از دوران کودکی، تحت تعلیم و تربیت حضرت محمد (ص) قرار گرفت و اولین مردی بود که اسلام آورد.
آن امام همام به جز غزوهٔ تبوک، در تمامی غزوات و جنگهای پیامبر اکرم (ص) حضور داشت و همواره در رنجها و سختیها، یاور و حامی پیامبر بزرگ اسلام بود. امام علی (ع) در هجدهم ذیحجّهٔ سال یازدهم هجری، در محلی به نام غدیر خُم، به امر خدا و از طرف پیامبر به رهبری امت اسلامی پس از رسول اکرم (ص) برگزیده شد و پس از بیعت مردم، امیرالمؤمنین لقب گرفت؛ اما پس از رحلت پیامبر (ص) این امر مُهم اجرا نگردید و خلافت به دست ابوبکر افتاد. سیوسه سال از عمر مبارک امام علی در کنار رسول خدا (ص)، بیست و پنج سال پس از رحلت آن حضرت در خانهنشینی و در حدود پنج سال نیز در خلافت سپری شد.
اعدام رهبر گروهک ضاله فرقان و فروپاشی این گروه (1359 ش) گروهک فرقان، تشکیلاتی به ظاهر مذهبی بود که در اواخر دوره پهلوی با هدف مبارزه با رژیم طاغوت به سرکردگی فردی با نام اکبر گودرزی شکل گرفت. پیدایش خلأ فیزیکی متفکران اسلامی در سطح جامعه به دلیل سیاست سرکوب توسط رژیم و گرفتاری در زندان و تبعید از یک سو و به وجود آمدن دیدگاههای افراطی و برداشتهای نادرست از مکتب انسانساز اسلام از سوی دیگر باعث شد تا مجموعهای از جوانان غافل و ناآگاه حول یک محور فکری گرد هم آمده و به اقداماتی خطرناک روی آورند. فعالیت گروهک منحرف فرقان، پس از پیروزی انقلاب اسلامی ابعاد گستردهای به خود یافت و برنامه حذف فیزیکی چهرههای بارز روحانیان و عوامل انقلابی مؤثر، به عنوان شاخصترین رویکردهای این گروه قرار گرفت، در این حال آنان با شعار «اسلام، منهای روحانیت» دست به ترورهای متعددی زدند . ترور استاد علامه، آیتاللَّه مرتضی مطهری، آیتاللَّه دکتر محمد مفتح و نیز ترور ناموفق حجتالاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی، همچنین ترور و شهادت سپهبد ولی اللَّه قرنی اولین رییس ستاد مشترک ارتش پس از پیروزی انقلاب و چندین جنایت دیگر، از جمله اقدامات عملی این گروه منحرف و خو نریز بود. این گروه، همکاری با رژیم پهلوی، همکاری با رژیم ضد توحیدی جمهوری اسلامی، عضویت در شورای انقلاب، همکاری غیرمستقیم در بازسازی ارتش و مواردی از این قبیل را به عنوان اتهامات علما و روحانیان مطرح نموده و آنها را مصداق «مُفسد فیالارض» میدانستند. در نهایت در طی سالهای 58 و 59، افراد گروهک فرقان دستگیر شده و بر اساس دادگاه عدل اسلامی به سزای اعمال خود رسیدند. اکبر گودرزی، رهبر این گروهک نیز سرانجام در سوم خرداد 1359 به جوخه اعدام سپرده شد و پرونده جنایات این گروه گمراه، خاتمه یافت. تولد نعمت حقیقی فیلم ساز برجسته ایران 1318 ش نعمت حقیقی در سال 1318 در تهران به دنیا آمد وی سالهای نوجوانیاش را با گریز و پرهیز از درس و مدرسه سپری کرد و کم کم به سینما علاقمند شد. در آن زمان به کمک برادرش با یک دوربین عکاسی ارزان قیمت برای دل خوشی عکس میگرفت و در سال چهارم متوسطه تحصیل را برای همیشه رها کرد. وی در نیمه اول دهه 1340 تعدادی فیلم تبلیغاتی از نوشتن طرح تا فیلم برداری تدوین و صداگذاری را وی انجام داد. حقیقی در سال 1352 تنگ سیر را برای امیر نادری در سازمان سینمایی پیام فیلم برداری کرد. وی مدیریت فیلمبرداری آثاری مانند شازده احتجاب، سفیر، دزد عروسکها، عروس، ناصرالدینشاه آکتور سینما، روز فرشته، معجزه خنده، فصل پنجم، جهان پهلوان تختی و شوکران را در کارنامه هنری خود دارد. نعمت حقیقی، فیلمبردار باسابقه سینما در سال 1389 پس از مدتها رنج از عارضه قلبی درگذشت و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) دفن شد. درگذشت محمدرضا آقاسی (شاعر انقلاب) 1384 ش محمدرضا
آقاسی، ۲۴ فروردین ماه سال ۱۳۳۸ در تهران در خانوادهای مذهبی و شاعر
متولد شد. وی به علت اختلاف نظر با مسئولین هنرستان تجسمی ادامه تحصیل نداد
و به مدرک سیکل اکتفا کرد. آقاسی قبل از انقلاب، در سال های ۵۵ و ۵۶ به
عضویت انجمنهای ادبی آن زمان درآمد و بعد از انقلاب نیز از محضر اساتیدی
چون مهرداد اوستا و یوسف میر شکاک استفاده نمود. زنده یاد مرحوم آقاسی زنده
یاد مرحوم آقاسی - عاشقونه دات کام وی از سال ۵۱ شروع به سرودن شعر نمود
اما عمده اشعار وی متعلق به سال های ۶۸ به بعد است. آقاسی مدتی نیز در
جبهههای جنگ در مناطق شوش دانیال و جزیره مجنون و سه راه جفیر و شلمچه
بود.
از وی که با مثنوی بلند شیعه در جامعه شناخته شد، اشعار زیادی در خصوص
جبهه و اهل بیت بر جای مانده است. محمدرضا آقاسی، شاعر و مثنوی سرای اهل
بیت عصمتوطهارت، در سن۴۶ سالگی، بامداد سه شنبه سوم خرداد ماه ۸۴ به علت
عارضه قلبی در مرکز تخصصی قلب تهران دار فانی را وداع گفت. پیکر وی ۵
خردادماه از مقابل معراج الشهدای تهران تشییع و در قطعه ۲۵ شهیدان بهشت
زهرا به خاک سپرده شد.
گشایش موزه دفاع مقدس کرمان موزه دفاع مقدس خاطرات جنگ و دوران دفاع مقدس و دلاور مردیها و رشادت های لشکر 41 ثارالله را در دوران دفاع مقدس خاطرات دفاع و روز های جنگ و انقلاب را در خود برای نسل های آینده نگه میدارد. این موزه در مرکز شهر کرمان در کنار میدان شهدا در شهر کرمان قرار گرفته است و دسترسی به آن برای کلیه بازدیدکنندهها بسیار ساده است. ماکت یزرگ عملیات کربلای 5 و ولف جر 8 از جمله بخش های دیدنی این موزه است. همچنین مرقد مطهر 8 شهید گمنام در این موزه قرار گرفته است.
کشف فلز «رویْ» توسط «پاراسْلوسْ» شیمی دان سوئیسی (1541 م) در 24 مه 1541 م فلز روی پس از سه سال آزمایش، توسط پاراسْلوسْ، شیمیدان و پزشک سوئیسی کشف شد. تا قبل از آن، بشر اطلاعی از فلز رویْ نداشت و از آن پس موارد استعمال رویْ چنان فراوان شد که در حال حاضر، کاربرد وسیعی در صنعت دارد. روی، اولین فلز کشف شده در عصر جدید است و تا پیش از آن، تنها طلا، نقره، مس، سرب و آهن برای آدمی شناخته شده بود. باراسلوس همچنین سفرهای متعددی به مشرق زمین کرد. او در این سفرها، ضمن آشنایی با علم کیمیا، با بسیاری از داروهای شرقی نیز آشنا شد که پزشکان اروپایی تا آن زمان از وجود اثرات شفابخش این داروها بیاطلاع بودند.
روز استقلال «اکوادور» از استعمار اسپانیا (1822 م) اکوادور یکی از کشورهای امریکای جنوبی است که با رهبری سیمون بولیوار، انقلابی معروف ونزوئلایی، پس از سه قرن استعمار توسط اسپانیا، مستقل شد و به اتحادیه کلمبیای بزرگ پیوست؛ اما این اتحادیه به زودی فرو پاشید و کشورهای عضو آن، از جمله اکوادور، نظام جمهوری را برای خود برگزیدند. اکوادور با بیش از 272 هزار کیلومتر مربع مساحت در شمال غربی امریکای جنوبی و در ساحل اقیانوس آرام قرار دارد و با پرو و کلمبیا همسایه است. چون خط استوا از منطقه شمالی آن میگذرد، به اکوادور موسوم گردید که در زبان اسپانیایی به معنای «خط استوا» میباشد. جمعیت اکوادور قریب به 13 میلیون نفر است و پیشبینی جمعیت آن تا سال 2025 م بیش از 17 میلیون نفر خواهد بود. اکثریت سکنه اکوادور ملیت دو رگه و سرخپوست داشته و پیرو مذهب کاتولیک هستند. زبان رسمی مردم اکوادور، اسپانیولی و خط رایج در آنجا لاتین است. واحد پول اکوادور دلار امریکا و پایتخت آن کیت و میباشد. نظام سیاسی حاکم بر اکوادور جمهوری است.
شهادت عالم مجاهد و مبارز مشروطه خواه آیتاللّه «شیخفضلاللَّه نوری» (1327 ق) آیتاللَّه
شیخ فضل اللَّه نوری در سال 1259 قدر تهران متولد شد. در جوانی به همراه
دایی و پدر زن خود حاج میرزا حسین نوری، جهت تحصیل به نجف اشرف مهاجرت کرد.
وی از شاگردان برجستهٔ میرزای شیرازی بود. شیخ فضل اللَّه برای مقابله با
استبداد، به همراه آیات عظام طباطبایی و بهبهانی در دوران مشروطیت، این
جنبش را رهبری میکرد. وی در مهاجرت کُبری شرکت داشت و در تهیه، تنظیم و
تدوین قانون اساسی و متمم آن سهیم بود، به طوری که اصل دوم متمم به ابتکار
او تهیه شد. یکی از اصول پیشنهادی شیخ فضل اللَّه، حضور پنج عالم مجتهد در
مجلس بود تا قوانین ضد اسلامی به تصویب نمایندگان نرسد. او در الا ولی سال
1325 تصمیم گرفت یک کانون تبلیغاتی علیه مشروطهٔ غیر مشروعه ایجاد کند.
اقدامات تبلیغی شیخ با مخالفت مجلسیان مواجه شد و شیخ فضلاللَّه در حضرت
عبدالعظیم تحصن اختیار کرد.
شیخ
فضل اللَّه سرانجام در 12 رجب سال 1327 از جانب فاتح ین دستگیر و عصر 13
رجب پس از یک محاکمهٔ کوتاه به مجازات مرگ محکوم شد. شیخ فضل اللَّه نوری
سرانجام در سیزدهم رجب همان سال در میدان توپخانهٔ تهران و در حضور هزاران
نفر از مردم به دار آویخته شد. اکثریت کسانی که آن روز در پایین دارِ شیخِ
شهید جهت قتلِ او خوشحالی میکردند، همانهایی بودند که در ماههای قبل در
استقبالِ آن عالمِ مجاهد در بازگشت از تَحصُّن، حضور داشتند. شیخ فضل
اللَّه نوری که خود در ابتدا از حامیان اصلی مشروطه بود، به محض این که خطر
انحراف این نهضت را تشخیص داد، خواهان مشروطهٔ مشروعه شد و این چنین
مرگبار پاسخ خود را دریافت کرد. مقبرهٔ ایشان در صحن حرم مطهر حضرت معصومه
(س) واقع شده است.
مخابره اولین پیام تلگرافی توسط «ساموئل مورس» در امریکا (1844 م) الفبای موُرْسْ عبارت است از سلسله علامتهایی مرکب از نقاط و خطوط که توسط ساموئل مورْسْ، مخترع و هنرمند امریکایی وضع گردیدهاند. واحد الفبایی مورس، شامل نقطهای است که از فشار کوتاهی بر دستگاه مخابره تلگراف به دست میآید. مورس قبل از ساخت این دستگاه، در ابتدا با دیدن یک آهنربای الکتریکی، به این نتیجه رسید که اگر وجود الکتریسیته در هر نقطهای از مسیر جریانش قابل تشخیص باشد، پس میتوان هر پیامی را به وسیله آن از هر نقطهای به نقطه دیگر رسانید. پیگیری عملی این اندیشه بعد از سالها پژوهش و آزمایش، به ساخت نمونه اولیه تلگراف اختراعی مورس منجر گردید. مورس این دستگاه را که در آزمایشها، موفق عمل نموده بود، به دولت امریکا عرضه کرد اما مورد استقبال قرار نگرفت. از این رو، آن را در اروپا ارائه نمود که در آن جا نیز با پذیرش مواجه نشد. در نهایت، کنگره امریکا در سال 1843 م بودجهای معادل 30 هزار دلار در اختیار مورس قرار داد و او پس از تکمیل مقدماتی دستگاه خود، آن را در 24 مه 1844 مدر حد فاصل بوستون و واشینگتن امریکا با موفقیت آزمایش نمود. موفقیت او در ابداع الفبای مورس باعث شد تا تجربیات خود را درباره کابْلِ زیردریایی برای تلگراف به کار بندد. هرچند اختراع مورس به زودی در تمام جهان پیچید و شهرت فراوانی برایش به ارمغان آورد، ولی چون این اختراع ساده بود، افراد بسیاری ادعا کردند که نظیر آن را ساختهاند. این مس اله باعث شد که مورس همه آنها را به محاکمه کشد و محکوم سازد.
کشف واکسن ضد حصبه (1888 م) واکسن بیماری حصبه کشف شد. این واکسن را دو دانشمند فرانسوی بنام های وای دال و شانتمس کشف کردند و بعدها این کشف مهم آنان را هاوکن دانشمند انگلیسی کاملتر کرد باکتری بیماری حصبه از طریق دستگاه گوارش به بدن انسان وارد میشود از این رو مصرف خوراک و آب آلوده و یا تماس با بیمار مبتلا به حصبه موجب سرایت این بیمارمی شود.
انتقال یهودیان اتیوپی به سرزمینهای اشغالی توسط رژیم صهیونیستی (1991 م) رژیم صهیونیستی در عملیات سلیمان برای دومین بار، با ایجاد یک پل هوایی، 14400 یهودی اتیوپیایی دیگر را به فلسطین اشغالی منتقل کرد. در سال 1984 م نیز این رژیم در اقدامی مشابه با عنوان عملیات موسی، هزاران تن از یهودیان اتیوپی را که فلاشه نامیده میشوند به سرزمینهای اشغالی منتقل کرده بود. یهودیان اتیوپی که بر اثر مهاجرت و ازدیاد نسل، تعداد آنها در فلسطین اشغالی رو به افزایش بود، به دلیل وعدههای سران تلآویو مبنی بر بهبود وضعیت اقتصادیشان، به این سرزمین رفتند؛ اما یهودیان اتیوپیایی با تبعیض فراوان اقتصادی و اجتماعی در فلسطین اشغالی روبرو شدند و به همین دلیل در تجمعات و اعتراضات متعدد، خواهان بازگشت به سرزمین اصلی خود شدهاند.
آزادسازی خرمشهر پس از 578 روز اسارت در جریان عملیات بیتالمقدس (1361 ش) چهارمین مرحله عملیات پیروزمندانه بیتالمقدس در اول خرداد 1361 به قصد آزادسازی خرمشهر آغاز گشت. این عملیات که با رمز «یا محمد بن عبداللّه (ص)» شروع شد در مراحل اولیه با تصرف پاسگاه مرزی کوشک همراه بود. در ساعت 6 و 15 دقیقه بامداد روز یکشنبه دوم خرداد سال 1361 شمسی سپاهیان اسلام، خرمشهر را به محاصره خویش درآورند و دشمن زبون را که چارهای جز فرار نداشت با بلندگو دعوت به تسلیم کردند. تا ساعت 9 بامداد بیش از 5/000 نفر از قوای کفر به اسارت رزمندگان اسلام درآمدند. روز سوم خرداد، مزدوران بعثی کفر به قصد باز پسگیری مناطق آزاد شده اقدام به پاتک نمودند که با هوشیاری دلاوران اسلام این پاتک دفع شد و تعداد زیادی از آنان کشته و زخمی و بیش از 3/000 نفر دیگر به اسارت درآمدند.
الطاف و امداد های غیبی الهی ادامه داشت تا این که خرمشهر پس از 578 روز اسارت در چنگال دشمن بعثی آزاد شد و به آغوش میهن اسلامی ایران بازگشت. نتایج نهایی عملیات بزرگ الم قدس عبارتند از: آزادسازی 5400 کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی از جمله خرمشهر و تأمین 180 کیلومتر خط مرزی؛ 19 هزار اسیر و 16 هزار کشته و زخمی از دشمن؛ انهدام 60 فروند هواپیما، 3 فروند هلیکوپتر، 418 دستگاه تانک و دهها دستگاه خودرو؛ به غنیمت درآوردن یک فروند هلیکوپتر، 105 دستگاه تانک و نفربر، 95 هزار عدد انواع مین و هزاران قبضه سلاح انفرادی. سالروز آزادسازی خرمشهر، به عنوان یک روز ملی - مذهبی در کشور گرامی داشته میشود و از رشادتها و شجاعتهای رزمندگان اسلام و شهیدان سرافراز، تجلیل به عمل میآید. امام خمینی (ره) در این باره فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد».
برخی از رویدادهای امروز 1543: نیکلاس کوپرنیکوس (کوپرنیک) فضا شناس شهیر لهستانی دیده از جهان فرو بست. 1689: پارلمان انگلستان آزادی مذهب برای پیروان پروتستانی سم را تضمین کرد. با وجود این، جمع کثیری از آنان به آمریکا مهاجرت کردند. 1844: نخستین تلگرام توسط «ساموئل مورس» مخابره شد. وی با دستگاه تلگرافی که ساخته بود نخستین پیام را از شهر بالتیمور به شهر واشنگتن فرستاد. 1905: میخائیل شولوخوف نویسنده روس و مو لف «دن آرام» و برنده جایزه ادبی نوبل سال 1965 چشم به جهان گشود. 1911: کتابخانه عمومی نیویورک که از کتابخانه های بزرگ جهان است گشایش یافت. 1915: (دوران جنگ جهانی اول) ایتالیا که اتحاد خود را با آلمان و اتریش فسخ کرده بود به اتریش اعلان جنگ داد. 1940: «ایگور سیکورسکی» روس تبار در آمریکا یک هلیکوپتر کامل ساخت که از آن پس تولید انبوه آن آغاز شد. واژه «هلیکوپتر»، همان زمان از ترکیب دو واژه یونانی هلی کس (مارپیچ حلزونی) و پترون (بال) ساخته شد. 1958: از ادغام دو خبرگزاری یونایتد پرس و اینترنشنال نی وز سرویس، خبرگزاری یونایتد پرس اینترنشنال به وجود آمد که سه دهه بعد ورشکست شد و یک عرب آن را در حراج دادگاه در نیویورک خریداری و از تعطیل شدنش جلوگیری کرد. 1968: دانشجویان فرانسوی بورس پاریس را به عنوان نماد کاپیتالیسم آتش زدند تا مانع از آن شوند که پول حرف اول را بزند و سرنوشت انسانها را تعیین کند.