تولد«حاج آقامصطفی » فرزند ارشد «امام خمینی»، اعتراض مسلمانان جهان به هتک حرمت رژیم بعث عراق به عتبات عالیات، انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری، درگذشت ناصر حجازی و ... از مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 2 خرداد 1392 خورشیدی برابر با 12 رجب 1434 هجری و 23 می 2013 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

تولد آیت‌اللّه «حاج آقامصطفی » فرزند ارشد «امام خمینی» (1349 ق)
آیت‌اللَّه سید مصطفی خمینی در 12 رجب 1349 قمری در شهرستان قم دیده به جهان گشود. پس از اتمام دروس ابتدایی، به فراگیری دروس اسلامی پرداخت، دوره سطح را در محضر اساتیدی چون حائری، صدوقی، سلطانی و شیخ محمد جواد اصفهانی گذارند. در 21 سالگی مشغول دروس خارج گشته و از محضر آیت‌اللَّه بروجردی، پدر بزرگوارش امام خمینی (ره) و محقق داماد استفاده کرد. حاج سید مصطفی خمینی در علم رجال و تاریخ، اطلاعات گسترده‌ای داشت.

معظم له علاوه بر مقام و درجه‌ای که در فقه و اصول داشت، در علوم معقول، فلسفه و کلام نیز متبحّر بود. هم‌چنین آثاری از ایشان به یادگار مانده است که مکاسب محرّمه، تفسیر قرآن، القواعد الحکمیه و کتاب البیع از آن جمله‌اند. آیت‌اللَّه مصطفی خمینی همراه و همگام با پدر بزرگوارش علیه استبداد مبارزه کرد و سرانجام از سوی عُمّال شاه، مسموم شد و در نجف اشرف به شهادت رسید.

ورود ایتالیا به عرصه جنگ جهانی اول (1915 م)
مهم‌ترین تحول سیاسی در اروپا در نیمه اول سال 1915 م، ورود ایتالیا به جنگ جهانی اول بود. ایتالیا در 23 مه 1915 م، بدون دلیل موجه و فقط به امید بهره‌برداری سیاسی و توسعه قلمرو حکومت خود به اتریش اعلان جنگ داد. پس از چندی، دولت ایتالیا به امپراتوری عثمانی نیز اعلان جنگ داد و آتش جنگ را فروزان‌تر کرد. با این حال، علی‌رغم پیروزی متفقین که ایتالیا در کنار آنان می‌جنگید، این کشور نصیبی از جنگ نبرد و با وارد کردن 5/5 میلیون نفر از مردم خود، به صحنه نبرد، نزدیک به هفت‌صد هزار ایتالیایی را به کشتن داد. به بیانی دیگر، ایتالیا با اینکه در شمار فاتحان جنگ جهانی اول بود، ولی با این حال باید آن را کم و بیش کشوری مغلوب به شمار آورد؛ زیرا با وجود شرکت فعالانه در جنگ، امتیاز قابل توجهی دریافت نکرد.


وفات «عباس بن عبدالمطلب»، عموی پیامبر (ص) اسلام (32 ق)
عباس ابن عبدالمطلب، عموی پیامبر (ص) و یکی از بزرگان قریش بود. مورخان معتقدند که وی قبل از هجرت پیامبر به مدینه، پنهانی مسلمان شد. عباس پس از هجرت نیز در مکه ماند و اخبار فعالیت‌های مشرکان بر ضد مسلمانان را به پیامبر اطلاع می‌داد. وی در جنگ حنین در سال هشتم هجری به مسلمانان پیوست و شجاعانه جنگید. عباس پس از فتح مکه از جانب رسول خدا عهده دار تا مین آب برای زائران خانهٔ خدا گردید. پیامبر در وصف عموی خود عباس، چنین فرموده‌اند: «او بخشنده‌ترین مرد قریش بود. با خویشاوندان خود، خوش رفتار بود و در عقل و ذکاوت شهرت داشت. با بردگی و برده‌داری مخالفت می‌کرد و شمار زیادی از بردگان را آزاد ساخت». عباس ابن عبدالمطلب در زمان خلافت عثمان، خلیفهٔ سوم درگذشت و در بقیع مدفون گشت.

اعتراض مسلمانان جهان به هتک حرمت رژیم بعث عراق به عتبات عالیات (1370 ش)
پس از آن که مردم مسلمان عراق از جنایات بی‌اندازه رژیم حاکم بر عراق به ستوه آمده و دست به قیام فراگیر زدند، به دستور صدام حسین، دیکتاتور وقت عراق، علاوه بر کشتار وسیع و بی‌رحمانه مردم، اماکن مقدسه و عتبات عالیات در این کشور مورد هتک حرمت قرار گرفتند. این عمل رژیم بعث، احساسات مسلمانان و به ویژه شیعیان جهان را برانگیخت و طی راهپیمایی‌های متعدد اعتراض‌آمیز، آن را به شدت محکوم کردند. این بی‌حرمتی در حالی صورت گرفت که مردم عراق تا پیروزی فاصله چندانی نداشتند.

در این زمان، آمریکا و متحدانش به کمک صدام شتافته و برای کشتار و سرکوب مردم، انواع کمک‌ها را در اختیار رژیم بعث قرار دادند. با پناه گرفتن مردم در حرم ائمه معصومین، این اماکن شریف توسط ارتش بعث مورد هجوم قرار گرفت و دشمن با احساس غرور دروغین، ژست پیروزی گرفت. در ایران به این مناسبت، از طرف رهبر معظم انقلاب اسلامی، دوم خرداد 1370، عزای عمومی اعلام گردید. بعد از سرنگونی رژیم بعث در فروردین 1382، گورهای جمعی فراوانی از مردم عراق که به دست صدامیان به شهادت رسیده بودند، کشف شد و ابعاد جنایات صدام در این واقعه بیش از پیش آشکار گشت.

انتخاب کوفه به عنوان مقر حکومت امام علی (ع)(36 ق)
امیرالمؤمنین امام علی (ع) پس از پیروزی در جنگ جمل به همراه لشکریان و گروهی از مردم بصره به شهر کوفه وارد شد و آن جا را به عنوان مرکز حکومت اسلامی خود انتخاب کرد. کوفه از آن جهت که در مرز شام بود، این امکان را به امام می‌داد که در مقابل فتنه‌های معاویه، ایستادگی نماید. ایشان پس از ورود به کوفه به مسجد رفت و پس از نماز، خطبه‌ای ایراد نمود. از آن پس به تنظیم امور حکومت پرداخت و استانداران را برای خدمت به سوی محل ماموریتشان فرستاد.

درگذشت «ابوحُذیفه» راوی حدیث و اخبار تاریخی و داستان‌های پیامبران (206 ق)
ابوحُذیفه مدتی را در شهرهای مکه و مدینه به سر بُرد و به فراگیری حدیث مشغول شد. وی راوی احادیثی معتبر بود که از پیامبر نقل می‌گردید. یکی از تالیفات مهم ابوحذیفه، المُبتداء، نام دارد که دربارهٔ خلقت انسان و داستان‌های پیامبران است. هم‌چنین شرح روایتی از امام جعفر صادق (ع) دربارهٔ معراج رسول اکرم (ص) از دیگر آثار با ارزش او به شمار می‌رود.

قتل «لطفعلی خان زند» آخرین فرمانروای زندیه به فرمان «آقا محمد خان قاجار»(1209 ق)
لطفعلی خان زند، پسر جعفرخان بن صادق خان، یعنی نوادهٔ برادری کریم خان زند و هشتمین و آخرین خانِ سلسلهٔ زندیه از سال 1203 تا 1209 ق، فرمان رانده است. با وجود سنِّ کم، به فتوحات مهمی نا یل آمد و تا زنده بود، آقا محمدخان قاجار از او بر جان و دولت خویش، بیم داشت. با به قدرت رسیدن خانِ قاجار، جنگ بین آن دو درگرفت و لطفعلی خان زند شکست خورد. لطفعلی خان زند پس از شکست از سپاه آقا محمدخان قاجار در کرمان، به بم گریخت. در آن جا به دست یکی از یارانش که به او خیانت کرد، گرفتار شد و به دست دشمن خون خوار خود آقا محمدخان افتاد. پادشاه قاجار با انگشتان خود دو چشم لطفعلی‌خان را از حدقه بیرون آورد و پس از شکنجه‌های فراوان و اعمال وحشیانه، او را در تهران به قتل رساند. قبر او در امامزاده زید تهران واقع است.

انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری و انتخاب «سید محمد خاتمی» (1376 ش)
هفتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران در دوم خرداد سال 1376 در حالی برگزار گردید که به عنوان یک رویداد سیاسی و اجتماعی، نه تنها در داخل کشور، بلکه در سطح بین‌الملل نیز مورد توجه قرار گرفته، به صورت‌های متفاوتی مورد تفسیر واقع شد. علت عمده توجه جهانی به این انتخابات، در واقع، غیرمنتظره بودن حضور گسترده مردم و نتایج آن بود. در این دوره، حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی با به دست آوردن رأی بیست میلیونی از میان نزدیک به سی میلیون رأی مأخوذه، به عنوان پنجمین رییس جمهوری اسلامی ایران برگزیده شد و رویداد مهمی در سطح کشور و جهان به وقوع پیوست.

برای توجیه این رویداد تاریخی، نظریه‌های مختلفی ارایه شده است که در کل، نشان از حضور گسترده مردم در انتخابات داشت که با لبیک به دعوت ولی فقیه در صحنه انتخابات شرکت کرده‌اند. ملت قهرمان ایران، در این انتخابات در حقیقت، پیش از رأی دادن به نامزد مورد نظر خود، رأی چندباره خود را به نظام جمهوری اسلامی، در داخل صندوق‌های رأی ریختند.

آغاز جنگ‌های سی ساله مذهبی در اروپا (1618 م)
ظهور مذهب پروتستان در اوایل قرن شانزدهم میلادی، شکاف عمیقی بین پیروان مسیحیت به وجود آورد و کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها در طول سده‌های پس از آن، بارها با هم به نزاع و نبرد پرداختند. یکی از جنگ‌های معروف طرفداران پروتستان با کاتولیکْ مذهبان، در دهه دوم قرن هفدهم میلادی به وقوع پیوست و در حدود سی سال به طول انجامید. در روز 23 مه 1618 م، پروتستان‌های چک که از محدود شدن آزادی‌هایشان توسط فردیناند دوم، امپراتوری مقدس روم نگران بودند، دو فرستاده وی را به قتل رساندند و به این ترتیب جنگ‌های سی ساله مذهبی در اروپا آغاز شد. این جنگ‌ها که عمدتاً در آلمان روی داد، فراز و نشیب‌های زیادی داشت. در طول جنگ، کشورهای فرانسه، سوئد و دانمارک در حمایت از پروتستان‌ها و دولت اسپانیا و امپراتوری روم به طرفداری از کاتولیک‌ها وارد جنگ شدند.
 جنگ‌های سی ساله مذهبی اروپا در نهایت، با انعقاد پیمان وِسْتْفالی در سال 1648 م خاتمه یافت، اما اسپانیا و فرانسه تا امضای پیمان پیر نه در سال 1659 م با هم درگیر بودند. جنگ‌های سی ساله، علاوه بر ویرانی و تجزیه آلمان و نیز تضعیف امپراتوری مقدس روم، قدرت یافتن فرانسه را در پی داشت. در این جنگ‌ها اگر چه نزاع دیرینه دو مذهب کاتولیک و پروتستان نقش مهمی داشت، اما عواملی چون اختلاف‌های ارضی و سیاسی دولت‌های این قاره نیز در شروع و ادامه جنگ، بسیار مؤثر بود. از نتایج مهم این جنگ‌ها، پایان نسبیِ درگیری‌های مذهبی پروتستان‌ها و کاتولیک‌ها و آغاز رشد جریان‌های ناسیونالیستی و ملی‌گرایی و نژادپرستی در اروپا بود. در کنار این تاثیرات، تفکر جدایی دین از سیاست نیز سر برآورد.

مرگ شاه اسماعیل صفوی (1524 م)
شاه اسماعیل صفوی مو سس دودمان صفویان که شیعه اثنی عشری را مذهب رسمی ایران اعلام کرد 23 می سال 1524 میلادی پس از 23 سال سلطنت در گذشت. وی با تلاش خود به ایجاد یک دولت مرکزی نیرومند در ایران نائل آمد و حدود ایران را به مرزهای زمان ساسانیان نزدیک ساخت. شاه اسماعیل بغداد، نجف و کربلا را متصرف و ازبکان را شکست داد ولی به علت نداشتن اسلحه آتشین و معتقد نبودن به چنین تسلیحاتی در جنگ چالدران در سال 1514 از عثمانی‌ها شکست خورد و غم این شکست را تا پایان عمر فراموش نکرد. شاه اسماعیل یکم هنگام مرگ 37 ساله بود. دودمان صفوی از تاریخ تاج گذاری شاه اسماعیل اول در 1501 تا سال 1736 به مدت 235 سال بر ایران حکومت کرد.

درگذشت ناصر حجازی (1390-1328)

ناصر حجازی در سال 1328 در تهران به دنیا آمد وی دروازه‌بان سابق تیم‌های استقلال (تاج) و تیم ملی ایران بوده است که بعد از دوران بازیگری به مربیگری روی آورد. ناصر حجازی در سال 1369 و در حالی که 40 ساله بود، به ایران بازگشت. حجازی مربی بسیاری از تیم‌های فوتبال از قبیل بانک تجارت، شهرداری کرمان، ماشین سازی تبریز، ذوب آهن و سپاهان اصفهان، نساجی مازندران، استقلال تهران، استقلال رشت و استقلال اهواز بوده است. در زمان مربیگری تیم استقلال تهران، ناصر حجازی توانست با این تیم به فینال جام باشگاه‌های آسیا راه یابد و به نایب قهرمانی برسد.

 در طی دوران مربیگری، ناصر حجازی توانسته است بازیکنانی مانند علی دایی و رحمان رضایی را به فوتبال ایران معرفی کند. او از محبوب‌ترین و مشهورترین فوتبالیست‌های ایرانی به شمار می‌رود و در استقلال تهران از او به عنوان تنها اسطوره این باشگاه نام برده می‌شود. در سال 1378 کنفدراسیون فوتبال آسیا وی را به عنوان دومین دروازه‌بان برتر قرن بیستمِ این قاره انتخاب کرد. در سال 1388 ناصر حجازی به علت بیماری در بیمارستان کسری تهران بستری شد؛ و سرانجام در 2 خرداد سال 1390 دار فانی را وداع گفت.

برخی از رخدادهای امروز

1430: ژاندارک توسط بورگوندیایی ها (هم وطنانش!) دستگیر شد.
1498: جیرولامو ساوونارولا به دستور پاپ الکساندر ششم اعدام شد.
1533: پاپ ازدواج هنری هشتم پادشاه وقت انگلستان با کاترین شاهزاده خانم اراگون را نامشروع اعلام داشت و فسخ کرد و هنری هشتم به تلافی آن اقدام دست پاپ‌ها از کلیسای انگلستان را کوتاه و خود را رئیس کلیسا های این کشور اعلام داشت.
1805: ناپلئون امپراتور فرانسه خود را پادشاه ایتالیا نیز اعلام داشت.
1813: ونزوئلایی‌ها به سیمون بولیوار قهرمان ملی لاتین های قاره آمریکا لقب ال لیبرتادو (آزادی بخش) دادند.
1945: هنریک هیملر مقام برجسته آلمان نازی و رئیس اس. اس. های آلمان در زندان متفقین خودکشی کرد.
1949: جمهوری فدرال آلمان (مناطق غربی) تا سیس شد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار