به گزارش
گروه استانهای باشگاه خبرنگاران ،دکتر حسن اکبری، با اشاره به اینکه مفصل، توسط یک لایه نازک از غضروف پوشیده شده است، گفت: بافت غضروف یک بافت همبند بسیار تخصص یافته است و سه خاصیت عمده آن استحکام، انعطاف پذیری و لغزندگی است که این خواص به ما قدرت حرکت کردن را می دهد.
وی در ادامه افزود: بافت غضروف از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که شامل سلولهای غضروفی به نام کندروسیتها، رشتههای بافت غضروفی شامل کلاژن نوع یک و دو و رشتههای الاستیک و ماده ژلهای زمینهای غضروف که حالت نیمه جامد دارد و حاوی 70 درصد آب و مواد قندی و پروتئینی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: سلولهای غضروفی یا کندروسیتها سوخت و ساز بسیار آهسته و آرامی دارند و به علت نبود رگ در غضروف، مواد غذایی را از طریق بیهوازی می سوزانند و اسید لاکتیک تولید میکنند بنابراین هر نوع غذای حاوی اسید مانند ماست ترش، آبلیمو، آبغوره، میوههای ترش و نارس و قره قوروت و انواع ترشیها میتوانند موجبات تخریب زودتر سلولهای غضروفی یا کندروسیتها را فراهم کند.
دکتر اکبری همچنین افزود: افراط در مصرف گوشت ها بخصوص گوشت گاو، ماهی و مرغ می تواند در تخریب سلولهای غضروفی مؤثر باشد ولی مصرف سبزی، گوشت گوسفند، شتر و میگو به میزان متعادل و همچنین مصرف میوههای فصلی میتواند به جلوگیری از تخریب سلولهای غضروفی کمک کند.
این محقق طب اسلامی ایرانی خاطرنشان کرد: مصرف آب سرد فراوان و نوشابههای گازدار و مصرف سالادها و میوههای با طبع سرد می تواند منجر به تخریب کندروسیتها به علت کاهش انرژی دریافتی شود، بنابراین بهتر است از آب جوش و آب ولرم با خرما به جای مصرف چای سیاه و سبز استفاده شود.
وی با تاکید بر اینکه ورزش و نرمش منظم میتواند مانع از تخریب زودرس سلولهای غضروفی شود، گفت: در افرادی که هنگام نماز خواندن یا حرکت اندام هایشان، در مفاصل صدا ایجاد می شود، باید دستورات تغذیه ای رارعایت کنند تا قبل از مزمن شدن آرتروز مفصلی از پیشرفت آن پیشگیری شود.
اکبری با بیان اینکه آرتروز یا استئوآرتریت شایعترین بیماری از دسته التهاب مفاصل است، گفت: در این بیماری غضروف مفصل صدمه دیده و کمکم از بین میرود، آرتروز ممکن است هر مفصلی را درگیر کند اما مفاصل بزرگ که وزن بدن را تحمل میکنند مثل مفاصل زانو و ران و ستون فقرات بیشتر در معرض ابتلا هستند.
وی در خصوص علائم بیماری آرتروز گفت: آرتروز علائم زیادی دارد ولی 3 علامت آن شایعتر و مشخصتر هستند، اولی خشکی پس از استراحت است، به این صورت که گاهی اوقات وقتی مفصل به مدت طولانی بیحرکت مانده باشد و بخواهد فعالیت کند درد میکند، بیماران مبتلا به آرتروز زانو صبحها که از خواب بیدار میشوند به سختی راه میروند اما بعد از مدتی کمکم راه رفتنشان به حالت عادی بازمیگردد، خشکی مفاصل بعد از یک دوره طولانی عدم فعالیت بسیار شایع است ولی به ندرت بیشتر از نیم ساعت طول میکشد.
اکبری در ادامه افزود: دومین علامت آرتروز کاهش انعطاف پذیری است، بههمین دلیل بیماران مبتلا به آرتروز نمیتوانند به راحتی مفاصل خود را خم و راست کنند و علامت دیگر هم درد در مفصل است.
وی تصریح کرد: افرادی که بیشتر از دو هفته چنین علایمی را در مفاصل خود دارند حتما به پزشک مراجعه کنند.
منبع:خبرگزاری ایسنا