به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،این بار هم برای گذراندن یک روز تعطیل، به ما اعتماد کنید. به پایتختنشینان قول میدهیم نه آنان رابه راه دوری ببریم و نه، محل نامناسبی را برای گذراندن یک روز تعطیلی معرفی کنیم. فقط کافی است که این راهنما را مرور کنید و قول بدهید که طبیعت را پاس بدارید!
120 كيلومتر آن سوتر از پايتخت، ييلاقی است که پس از لواسانات و كرج از نزدیکترین ییلاقها به تهران محسوب میشود، دره خوش نام و نشانی که در ميان راههاي پر شيب و ناهموار ديواره البرز جنوبي قرار دارد و از گذشته تا امروز لقب ييلاق «هميشه بهار تهران» را بر پيشاني خود نشان كرده است.
به گزارش روزنامه حمایت:طالقان اگر چه اين روزها ديگر یک منطقه شناخته شده است ،اما همچنان جاذبههاي طبيعي و بكر نادیده شده ای دارد و به جرأت ميتوان گفت كه برخي نمونههاي آن در هيچ یك از اقلیمهای گوناگون آب و هوايي كشور ديده نميشود.
اين منطقه زيبا جدای از جغرافیا و فرهنگ اش به واسطه این كه از قدیم كانون توليد محصولات كشاورزي بسياري بوده و گردو، گيلاس، شاه توت و سيب گلاب بسيار معروفي دارد برای علاقهمندان گردشگری دردشت ودمن های کشاورزی کانونی دیدنی و آرامش بخش محسوب میشود. البته این روستای دیدنی بهشت ماهیگیران هم هست؛ ماهیگیری در درياچههای كوهپايه که واقعاً پرطرفدار است.
از کدام مسیر برویم؟
اگر ميخواهيد به ديدن جاذبههاي طبيعي طالقان برويد بهتر است مسير
آبيك - زياران را در پيش بگيريد.مسافرت به طالقان را ميتوانيد با استفاده
از خودروي شخصي مناسب، دوچرخه كوهستان، اتوبوس يا ميدلباس تجربه كنيد. به
شما پیشنهاد میکنیم که از مسافرت انفرادی به این منطقه پرهیز کنید و در
صوت نداشتن همراه برای سفر به این منطقه رویایی از موسسههای معتبر گردشگري
و گروه گردی های يكروزه به قصدطالقانگردي بهره ببرید.
در سفرهاي يكروزه همراه داشتن كوله پشتي سبك، غذاي كنسروشده، آب، كيف
كمكهاي اوليه، كفش سبك كوهپيمايي يا پيادهروي، زيرانداز، نقشه محلي يا
GPS ، كلاه، لباس بادگير و سبك ضروري است.
اگر هم قصد شب ماندن و اقامت بیش از یک روز را دارید بی تردید باید
كيسه خواب، لوازم خوراكپزي و يك دست لباس گرمكن همراه داشته باشيد و تا
حد امكان در محلهاي مجاز و قابل دسترس، بیتوته کنید. از آنجا كه پوشش تلفن
همراه در بخشهايي از كوهستان طالقان ضعيف است، توصيه ميكنيم در سفرهاي
گروهی بيسيم يا سوت همراه داشته باشید و پيش از غروب آفتاب منطقه را ترك
كنيد.
در سفر به طالقان به یاد داشته باشید، این منطقه از اقلیم های پرطرفدار
است بنابراین باید توجه داشت که جامعه محلی از گردشگری آسیب نبیند.
در این زمینه رعایت مواردی ضروری است که از جمله میتوان به وارد نشدن
به باغهای شخصی مردم؛ چادر بر پانکردن در کنار رودخانه یا مناطق دور از
دسترس، پراکنده نکردن زبالهها؛ روشن کردن آتش در محل مناسب و دور از
درختان و خاموش کردن کامل آن پیش از بازگشت؛ توجه به تابلوهای اخطار و وارد
نشدن به دریاچه اشاره کرد.
محلی برای گذران روزهای گرماما در حريم این ییلاق دوست داشتنی، روستاها و دهكدههاي كوچك و بزرگ بسياري هم وجود دارد كه با يك حساب سر انگشتي تعداد آنها از مرز 80 روستا هم ميگذرد.
زندگی اهالی این منطقه هم جالب توجه است؛ مردمان طالقان در دو گروه اجتماعي زندگي ميكنند گروهی مهاجر و گروه دیگر بومي اين منطقه هستند. افراد مهاجر اغلب بستگان نزديكي در شهرستان يا روستاهاي همجوار دارند و در فصل های معتدل و گرم به اين منطقه سفر ميكنند . بافت توپولوژي و اقليم محلي طالقان به گونهاي است كه در داغترين روزهاي سال، پهنه جغرافيايي آن آب و هوایي معتدل و گاه خنك دارد.
اين وضع كه از میانه خردادماه آغاز ميشود تا اوايل شهريورماه ادامه دارد و این به معنای این است که شما میتوانید برای دوری از روزهای گرم تابستان به «طالقان» پناه ببرید. البته حواستان باشد که بعد از این دوره، هوا به سرعت روبه سردي مي سپارد.
البته اهالي بومي طالقان با شما تفاوت دارند، آنان خود را با وضعیت چهار فصل حاكم بر محل زندگیشان كاملا سازگار کردهاند و به همين دليل است كه حتي در زمستانهاي بسيار سرد و استخوانسور طالقان هم، نبض زندگی در خانههاي روستايي آن پر تپش است و گرمای زندگي در آنجا جريان دارد.
یک سابقه تاریخیدر اسناد تاريخي، داستانهاي مختلفي از طالقان و رويدادهاي آن نقل شده است. البته اهالي بومي و باسابقه ساكن در روستاها نيز قصههایي را سینه به سينه براي خانواده خود و گردشگراني كه مسافران اين اقلیم هستند نقل ميكنند.
بناهایی از دوره های گوناگون تاریخی به ویژه دوره قاجار در گوشه و كنار اين اقلیم به چشم ميخورد. ساخت حمام ، حسينه و چند مسجد در زمره آثار ملي و ماندگار اين شهرستان هستندو همچنين غار پنجعلي، پناهگاهی مسكوني، مزرعه آقا چشمه و جاده كر را ميتوان در رديف آثار طبيعي اين منطقه قرار داد.
ماهیگیری فراموش نشودمنحصربهفردترین جاذبه طبيعي طالقان را باید در محدوده درياچه و سد آن جستوجو کرد؛ جاذبهای که برای طبیعتگردان، خودنمايي ميكند و همواره تعداد قابل توجهي از جهانگردان و گردشگران داخلي را جذب خود ميكند. صيد ماهي قزل آلاي خال قرمز و رنگینكمان ميتواند زيباترين و هيجانانگيزترين بخش سفر شما به اين اقلیم باشد.
البته اگر شما هم به دنبال حفظ و بقای این نوع آب زیان خوش رنگ و منحصر به فرد هستید،پیشنهاد میکنیم که مانند بیشتر طبيعتدوستان، صيد اين دو گونه را به صورت مهارتي تجربه و سپس ،ماهیها را آزاد کنید چون ماهي قزلآلاي رنگين كمان موجود در درياچه طالقان که در حدود 35 تا 42 سانتي متر قامت دارد، در نوع خود نمونهاي بزرگ و تا حدودی نادر محسوب ميشود .
یک نکته مهم دیگر که باید به آن توجه ویژه داشته باشید هم این است که «لارو» اين آبزيان در اواسط پاييز و بهار ريخته ميشود و براي حفظ و بقاي آنها امكان صيادي در 9 ماه از سال وجود ندارد.
بطور معمول در اواخر مرداد تا پايان شهريور پروانه صيد محدود با استفاده از قلاب ورزشي به متقاضيان عرضه ميشود و ماهیگیری به وسيله تور پهن ، قفس و ديگر روش ها غيرمجاز تلقي ميشود و پیگرد قانونی دارد.بهترين وقت صيد در ساحل درياچه طالقان از ساعت 16 تا 19 است و در فاصله 40 دقیقه مانده به غروب آفتاب موقعیت ايدهآلي براي اين منظور به وجود ميآيد.
چند غذای محلی خوشمزهدرست است که این منطقه آب و هوای منحصر به فردی دارد اما به دلیل نزدیکی این اقلیم به تهران ،عادتهای غذایی در آن دیار به تهرانیها شباهت فراوانی دارد و شما نمی توانید در رستوران های این منطقه با غذای محلی دلی از عزا در بیاورید.
اما و البته باید بدانید که یکی از نانهای محلی این منطقه «پیتک» نام دارد که برای تهیهاش، در هر چانه، از خمیر نان و مقداری حلوا، استفاده می کنند. روی خمیر را هم با لبه یک قاشق چوبی نقشها و خطهایی میاندازند تا طرح زیبایی نقش ببندد. به جای هر غذای سنتی ای میتوانید با نوشجان کردن این نان به همراه کره و پنیر محلی، به شکمچرانی بپردازید.
از دیگر غذاهای محلی، دالعدس طالقانی است که مانند دالعدس جنوبی با عدس قرمز تهیه میشود اما مواد اولیه آنها تفاوت دارد و زنجبیل تازه و گشنیز در این نوع اضافه میشود.
کمانگوشتخورش، یکی از خورشهای خوش طعم است که با قارچ یا کمانگوشت، سیر و خامه تهیه و با نان مصرف می شود. آش ترشی هم یک غذای محلی دیگر به حساب می آید که با نخود، لوبیا چیتی، مغز گردو، چغندر، آلوچه، آلبالو، برگ قیسی (زردآلو)، کشمش، سیر و نعناع داغ تهیه میشود. برای خوش طعم شدن این آش باید از سرکه و شیره مثل چاشنی استفاده کرد.
بسته به ذایقه شماست، اگر کسی آش ترش دوست داشته باشد،از سرکه و برای ملس کردن، بیشتر شیره اضافه میشود. در تهران به این آش، آش میوه میگویند.
سوغاتی فراموش نشودبهترین سوغات طالقان عسل، میوه و لبنیات است. عسلهای منطقه بسته به منبع تغذیه زنبورها، طعم و رنگ متفاوتی دارند؛ برای مثال میتوان به عسل مرکبات اشاره کرد که رنگ روشنتری نسبت به سایر عسلها دارد. لبنیات بهویژه پنیر محلی محصول دیگری است که توصیه میکنیم در طالقان تهیه کنید. همچنین بسته به فصل سفر بعضی محصولات کشاورزی مانند میوه نیز سوغات خوشمزهای محسوب می شود.