مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، گفت: با توقف عملیات سوآپ، شرکت ملی نفت ایران برای توسعه زیر ساخت‌های ساحلی و بندری افزایش ظرفیت سوآپ نفت در پایانه نفتی شمال (بندر نکا) در دستور کار قرار داده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، علی زیار امروز در نشست خبری با اشاره به افزایش وسعت شبکه انتقال نفت و فرآورده‌های نفتی ایران به بیش از 14 هزار کیلومتر از انتقال 114 میلیارد لیتر نفت خام و انواع فرآورده‌‌های نفتی در سال 91 خبر داد و گفت: سال گذشته در مجموع 67 میلیارد لیتر نفت خام و حدود 47 میلیارد لیتر فراورده نفتی از مبادی تولید به مصرف جابه جا شده است ، بنابراین می توان گفت روزانه 312 میلیون لیتر مواد نفتی از طریق خطوط لوله و مخابرات جابه جا می شود.

وي اضافه کرد: شرکت خطوط لوله و مخابرات یکی از شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی است.

زيار تصريح کرد: از مجموع 9 پالایشگاه حدود 7 پالایشگاه توسط خطوط لوله مخابرات خواراک رسانی و همچنین فرآورده های 8 پالایشگاه توسط خطوط لوله و مخابرات منتقل می شود.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ادامه داد: هم اکنون 14 هزار کیلیومتر خطوط لوله در سطح کشور پراکنده است که 186 تلمبه خانه نیز در مسیر این خطوط پراکنده شده اند.

زیار يادآور شد: از 14 هزار کیلومتر خطوط لوله حدود 9 هزار کیلومتر از خطوط پیگرانی شده اند و 6800 کیلومتر نیز در سال جاری مورد بازرسی قرار می گیرند.

وی با اشاره به خط لوله نکا، ساری و ری که ظرفیت انتقال 500 هزار لیتر مواد نفتی را دارد گفت: از این خط لوله می توان برای سوآپ نفت استفاده کرد اما در سال 90 و 91 به طور کلی هیچ گونه عملیات سوآپ نفت خام از طریق خطوط لوله انجام نشد.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با اعلام اینکه سال گذشته به طور متوسط روزانه حدود 312 میلیون لیتر انواع فرآورده‌های نفتی در سطح شبکه سراسری منتقل شده است، تصریح کرد: هم اکنون علاوه بر خطوط لوله، 186 مرکز انتقال و تاسیسات فشارشکن، 220 ایستگاه مخابراتی به طور همزمان در مدار بهره برداری قرار دارد.

وي  با اشاره به اینکه ظرفیت پالایش نفت ایران به 1.8 تا یک میلیون و 850 میلیون بشکه افزایش یافته است، اظهار داشت: با بهره برداری از طرح‌های جدید بنزین سازی، بهینه سازی و بهبود فرآیند تولید در پالایشگاه ها هم در سال جدید به تدریج به ظرفیت پالایش نفت کشور افزوده می‌شود.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در ادامه از انجام عملیات پیگرانی هوشمند در 6800 کیلومتر از خطوط انتقال نفت و فرآورده نفتی کشور در سالجاری خبر داد و افزود: با انجام تعمیرات اساسی، دوره، بازرسی، پیگ ساده و هوشمند و تغییر پوش و کلاس خط لوله پایداری شبکه انتقال نفت کشور افزوده می شود.

مدیرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از افتتاح و راه اندازی 5 خط لوله اصلی و مخازن جدید ذخیره سازی فرآورده نفتی در سال گذشته خبر داد و یادآور شد: در سالجاری هم پیش بینی می شود 6 خط لوله جدید انتقال نفت و فرآورده نفتی به طور رسمی به بهره برداری برسد.

زيار سابقه راه اندازی خطوط لوله انتقال نفت و فرآورده نفتی در کشور را 102 سال اعلام کرد و گفت: در 2 سال گذشته هیچ گونه حادثه ای در سطح شبکه ملی انتقال نفت کشور گزارش نشده است.

وي  با اشاره به صرفه جویی 17 میلیون دلار سال گذشته از محل ساخت 11 هزار قطعه در داخل کشور میزان این صرفه جویی در سال جاری را با ساخت 27 هزار قطعه 42 میلیون دلار عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: سال گذشته 28 میلیون دلار و امسال پیش بینی 53 میلیون دلار صرفه جویی از محل تعمیرات بومی تاسیسات و توربین‌ها حاصل خواهد شد.

**** توقف سوآپ نفتي براي چندمين بار متوالي

زیار خاطرنشان کرد: توقف عملیات سوآپ  در حاشيه درياي خزر در حالی است که در سال های 88 و 89 در برخی از روزها تا 126 هزار بشکه سوآپ نیز انجام شده است.

وي تاکيد کرد: با وجود ایجاد زیرساخت‌هایی همچون احداث خط لوله انتقال نفت، ساخت تاسیسات تحویل، بارگیری در پایانه نفتی نکا و مخازن ذخیره سازی و صرف میلیاردها دلار سرمایه گذاری اما استفاده‌ای از این تاسیسات نفتی نمی شود.

زيار اضافه کرد: ایران در حد فاصل سال های 88 تا 89 به طور متوسط روزانه بین 50 تا 100 هزار بشکه نفت خام سوآپ کرده است و حتی در این سالها رکورد سوآپ روزانه 126 هزار بشکه نفت خام در روز به ثبت رسیده است.

با وجود توقف عملیات سوآپ، شرکت ملی نفت ایران سه برنامه کوتاه، میان و بلند مدت برای توسعه زیر ساخت‌های ساحلی و بندری افزایش ظرفیت سوآپ نفت در پایانه نفتی شمال (بندر نکا) در دستور کار قرار داده است.

پیش بینی می شود با اجرا و تکمیل طرح های مختلف توسعه‌ای، ظرفیت این حوضچه فراساحلی از 200 هزار بشکه در روز فعلی به 500 هزار بشکه و در سال‌های آینده با اجرای برنامه‌های میان و بلند مدت به ترتیب به 1.5 میلیون و 2.5 میلیون بشکه در روز افزایش یابد.

برای انجام مراحل طراحی، ساخت، نصب و راه‌اندازی مخازن تعادلی نفت ساری- مغانک حدود 400 میلیارد ریال سرمایه گذاری شده که در فاز نخست این پروژه ظرفیت انتقال نفت از پایانه نکا تا تاسیسات ری و در فاز دوم در بخش فرآورش شامل انجام عملیات در پالایشگاه های تهران و تبریز و ساخت پایانه نفتی نکا به بهره‌برداری رسیده است./ر
برچسب ها: توقف ، سوآپ ، نفت ، لوله ، خطوط
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار