براساس اين گزارش تجدید حیات و هدایت روستاها از ابعاد کالبدی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی از جمله ، اهداف مورد نظر در طرحهای مذکور است.
بر اساس آئین نامه نحوه بررسی و تصویب طرحهای توسعه عمران محلی ، ناحیه ای ، منطقه ایی ، و ملی و مقررات شهرسازی و معماری کشور مصوب مورخه 12/10/78 هیأت دولت، طرح هادی روستایی عبارت از :
طرح هادي روستايي طرحی است که ضمن ساماندهی و اصلاح بافت موجود ، میزان و مکان گسترش آتی و نحوه استفاده از زمین برای عملکرد های مختلف از قبیل مسکونی ، تولیدی ، تجاری و کشاورزی ، و تأسیسات و تجهیزات و نیازمندیهای عمومی روستایی را بر حسب مورد در قالب مصوبات طرحهای ساماندهی فضا و سکونتگاههای روستایی یا طرحهای جامع ناحیه ای تعیین می نماید.
مراحل تهيه طرح هادي
مرحله اول: تهیه نقشه پایه و وضع موجود روستا
مرحله دوم : مطالعات پایه و تشخیص وضعیت
مرحله سوم : تحلیل و استنتاج از بررسیها و تدوین چشم اندازها
مرحله چهارم: تعيين پروژه های پيشنهادی و تهيه طرح هادی
اهداف تهيه و اجراي طرح هادي روستايي
الف: در نخستین فصل آئین نامه اجرایی تهیه و تصویب طرحهای هادی روستایی اهداف مورد نظر به شرح زیر عنوان شده است :
1- ایجاد زمینه توسعه و عمران روستاها با توجه به شرایط فرهنگی ، اقتصادی و اجتماعی .
2- تأمین عادلانه امکانات از طریق ایجاد تسهیلات اجتماعی ، تولیدی و رفاهی .
3- ایجاد تسهیلات لازم جهت بهبود مسکن روستائیان و خدمات بهزیستی و عمومی .
4- ایجاد شبکه ارتباطی منظم ، و ساماندهی منطقی نظام توزیع خدمات در سطح روستاهای دهستان .
5- ایجاد زمینه بهبود وضعیت اقتصادی روستاها از طریق تسهیلات تولیدی ، اشتغال ، و ارتقاء درآمد روستائیان .
6- هدایت وضعیت فیزیکی ( کالبدی ) روستا.
- بطور کلی و براساس اهداف فوق الذکر ، طرح هادی روستایی در راستای فراهم سازی توسعه و عمران روستاها می بایستی از رویکرد های متفاوت و جامعی برخوردار باشد.
- اولویت واژه توسعه برعمران که دارای بارمعنایی وسیع و متشکل از نظامی جامع و چند بعدی ، به لحاظ ساختارها و زیر ساختهای اقتصادی – اجتماعی ، فرهنگی و کالبدی می باشد ، خود گواه این موضوع است که تنها هدف طرح هادی ، عمران یا رشد زیر ساختهای فیزیکی و کالبدی روستا نمی باشد ، بلکه توسعه روستا به عنوان یک فرایند جامع و جند بعدی از اساسی ترین اهداف مورد نظر تلقی شده است .
اهداف عمومی از اجرای پروژه های عمران روستایی به شرح زیر است :
1- افزایس راندمان کار روستائیان بهبود معیشت و رفاه سط زندگی در روستاها ، جلب سرمایه گذاری در روستاها ،تکمیل و اصلاح چرخه تولید – مصرف روستایی ،پیشگیری از مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها
مشکلات عمران روستاها
بطور کلی عمران روستاها با مشکلاتی مواجه است که اهم آنها عبارتند از :
1- پراکندگی روستاها
2- عدم دسترسی به مصالح مرغوب ساخت وساز
3- محدودیت بودجه و اعتبارات
4- سبک انگاری پروژه های عمران روستایی از طرف بعضی مسئولین و سازمانها
5- عدم جدیت قانونی
6- ماندگاری کم مردم در روستاها
مراجع بررسی و نصویب طرحهای هادی روستایی
براساس اين گزارش تا پیش از ابلاغیه مورخ 16/11/79 هیئت محترم وزیران ، روند بررسی و تصویب طرح هادی به گونه ای بود که پس از کنترل و تائید مطلاعات انجام شده توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلام یطرح تهیه شده درکمیته فن یطرحهای هادی روستایی مطرح می شد .
همچنين کمیته مذکور مرکب از نمایندگانی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی ، سازمان جهاد کشاورزی ، مسکن و شهرسازی ، دفتر فنی استانداری محیط زیست ، شرکت آبفای روستایی ف بنیاد مسکن انقلاب اسلام استان و رئیس شورای اسلامی روستا و در صورت نیاز بخشدار مربوطه بوده و در محل بنیاد مسکن استان تشکیل می گردید .
براساس اين گزارش ضمن اینکه پیش از برگزاری جلسه کمیته فنی طرح ، یک مرحله بازدید از روستا توسط کارشناسان واحد فنی بنیاد جهت انطباق مطالعات و نقشه های مشاور با واقعیات محل انجام میگرفت که در حال حاضر نیز روند مذکور پیش از برگزاری جلسه گروه کارشناسی کمیته عمران پیگیری می شود .
همچنين متعاقب اصلاح موارد مندرج د رصورتجلسه کمیته فنی توسط مشاور ، به منظور تصویب نهایی ، طرح تهیه شده درشورای تصویب که متشکل از مدیران و رؤسای هر یک ازادارت و سازمانهای ذیربط بود ، مطرح و پس از تصویب جهت اجرا ابلاغ می شد .
شایان ذکر است که هم اکنون در پی ابلاغ مصوبه فوق الذکر هیئت وزیران ، کار گروه عمران و زیر بنایی عمران با دبیری سازمان مدیریت و برنامه ریزی و ریاست معاونت عمرانی استانداری جایگزین شورای تصویب پیشین گردیده است .
من یه زمین زراعی ۱۲۰۰ متری دارم که سند شالیزار داره . برای تغییر کاربری اقدام کردم و فقط ۱۶۰ مترش تو طرح هادیه . آیا برای این ۱۶۰ متر پروانه ساخت میدن ؟ و سوال دیگه آیا امکانش هست کل زمین رو تغییر کاربری بدن حتی قسمتهایی که تو طرح نیست؟
یک قطعه زمینی دارم که قبلاً داخل بافت بوده و الان کارشناس اومده کروکی زمین کشیده زمین مارا گفته داخل طرح هادی با وجود این که در فاصله 50متری ما ویلا سازی شده و تمام امکانات ساختمان از قبیل آب برق. گاز هم گرفته است و مجوز دهیاری و بنیاد مسکن
ما درا زمینه آموزش رایگان سمینارهای آموزشی و انگیزشی فعالیت داریم
مانع اصلی از رسیدن به هدف در روستاها مرز های غیر منطقی بحث بافت و خارج از بافت است که باعث عدم بسط و گسترش روستا و در نهایت باعث عدم رونق اقتصادی آن روستا می گردد و مهمترین مسئولیت آن بعهده دهیاری و جهاد کشاورزی می باشد که با درایت و مدیریت جهاد کشاورزی و دهیاریها این امر انجام پذیر است
چندسال پیش پدر من یه زمین خریداری کرده و روبروی این زمین ک پدرم خریداری کرده یک زمین کشاورزی وجود داره.در بین زمین کشاورزی و پدر من یک جاده سه متری ک در قدیم بوده وجودداشته.الان اون جاده قدیم دیگه جدول کشی شده و پیاده رو شده.طرح هادی اومده ک باید۶متراز زمین کشاورزی بعنوان جاده اسفالت بره.میخاستم بدونم وظیفه ما هست ک از زمین کشاورزی بخریم یا دولت؟
درداخل روستا۵۰۰متر توسط پدرم ۹۰سال پیش خریداری در غیاب ما اهالی یا شورای سابق احداث حمام کرده حمام خراب بصورت
تخریب
لطفا راهنما ای کنید چکنم با تشکر علی اکبر
می خواستم بدونم آیا زمین روستایی که دارای سند کلی بوده می تواند در طرح هادی بخشی از زمین جزو محدوده طرح هادی قرار نگیرد؟
و اینکه آیا ممکن است زمین های از روستا که باغ و زمین کشاورزی است در محدوده طرح هادی قرار نگیرد اما زمین شالیزار که از اراضی ملی است در طرح هادی قرار داشته باشد؟
زمینی به مساحت 2/5 هزار متربنابهقولنامهای سابقه مسکونی دراز مدت 60ساله دارد ایا آنژ ا در طرح هادی می توانند کاربری فضای سبز داد با توجه به اینترمیلان چسبیده به آن بافت مسکونی دارد 2-ایا زمینی که در طرح هادی مصوب شده است و کاربری فضای سبز به آن دادهاند و بخش بالای آن مسکونی است امور اب می تواند بگویند بستر است اگر گفت آره چکار باید کرد
لطفا در مورد روش های کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر از طرح های و منابه و سایتهای مرتبط با این موضوع ( معایب و منافع پذیرش ) راهنمایی بفرمایید . متشکرم
من خونه ای در یکی از روستاهای ساری ساختم و کمی هم حیات داره، این خونه دونبش هست و از هرطرف عقب نشینی داره که حدودأ شصت متر عقب نشینی میشه،
شصت متر واقعا زیاده،
آیا واسه عقب نشینی زیا خسارتی پرداخت نمیشه؟؟
زمینی کشاورزی در نزدیکی روستا داریم پیشنهاد قرار گرفتن در طرح هادی داده اند معایب و مزایای قرار گرفتن ملک در این.طرح چیست؟؟
بینیاد مسکن از سازمان مراتع وجنگداری تقاضای وضعیت نموده است
ولی تاکنون جوابی نگرفته ام درحالیکه منزل مستقلی هم ندارم
چاره جییت
خانه ای واقع در روستا در طرح هادی قرار گرفته است
قسمتی که در طرح قرار دارد شامل چند اتاقک میباشدو حدود ۲۰متر مربع زمین میباشد. خسارت وارده بر این ملک چگونه محاسبه میشود؟
با تشکر
دوستان در روستای ما طرح هادی قرار نیست اجرا بشه چون لوله های گاز و آب و خطوط برق و تلفن همه خوابیده هست از طرفی من یک خانه ساختم که این خانه توسط خود شورا و دهیار به من امتیاز آب و برق داده شده است حالا آقای دهیار می گوید که خانه شما در خیابان طرح هادی هست و از طرفی قبل و بعد از خانه من در همان خیابان چند خانه دیگر هست یعنی قبل از اینکه به خانه من برسند باید چند خانه قبل و بعد من را خراب کنند و از طرفی چون خود بنده فوق لیسناس مدیریت توسعه پایدار دارم به دهیار گفتم که چرا شما گیر دادین به طرح هادی روستا و توی این روستا به یک خیابان و توی خیابان به یک خانه با توجه به اینکه در این روستا و این مسیر و کسیر های دیگر به گواه کارشناس بخشداری ده ها خانه غیر قانونی ساخته شده است و شما دارید فقط به بنده گیر می دهید .الان شورا و دهیار که داماد و پدر خانوم هستن از دست بنده شکایت کردن و بدون اینکه کسی به صحبت های بنده گوش کنه می خواهند فقط خانه من را خراب کنند .دوستان بنده رو راهنمایی کنید .فردا آخرین مهلتمه
زمینی که چهار طرفش مسکونی و از دو هکتار کمتر است که به دلیل اعتراض و مزاحمت همسایگان این ملک قادر به کشاورزی نیستیم و این را هم می دانیم که بواسطه ی این که دور تا دور این زمین ساخته شده است مشمول طرح هادی می شده است اما متاسفانه به صرف این که شورا در صدی از این ملک را می خواسته است و ما مالکین( ۹ مالک برای زمین ۱۸۰۰۰ هزار متری که همگی دارای فرزندان بیکار و بی خانه هستیم و بدلیل این که شورا هیچ فعالییتی مبنی بر آبادی این روستا نداشته است و با وجود قدمت زیاد این روستا هنوز مانند یک خرابه می باشد ) اجازه این کار را ندادیم و آنها با لج بازی زمین دیگری که در بافت نبود جایگزین کردند. لطفا ما را راهنمایی کنید ما حاضریم با همین زمین اگر مسئولین اجازه بدهند نه تنها برای جوانان خودمان بلکه برای جوانان بیکار روستایمان نیز ایجاد کار کنیم. با تشکر
در یک مسیر مشخص و بدون دلیل منطقی، فقط از یک طرف خانه های مسکونی 8 متر عقب نشینی داده شده و از طرف دیگر هیچ.
یرای گرفتن طرح هادی روستایی با از کجا یا چه سازمانی درخواست کرد تا این طرح رو بدن برای اجرا کردن آن در ضمن کاردانی عمران دارم .ممنون میشم جواب رو برام ایمیل کنید.
روستاها زمانی پیشرفت خواهند کرد که تنها مجری پروژه های عمرانی در روستا دهیار باشد.
روستاها زمانی پیشرفت خواهند کرد که تنها مجری پروژه های عمرانی در روستا دهیار باشد.
لطفا در مورد روش های کسب اطلاعات بیشتر و دقیق تر از طرح های و منابه و سایتهای مرتبط با این موضوع ( معایب و منافع پذیرش ) راهنمایی بفرمایید . متشکرم