نارین قلعه بجنورد بر روي تپه كهنه كند قرار دارد و از بناهاي زيبا و ديدني است

 

 

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران بجنورد، سبك معماري ساختمان نارين قلعه نشان مي دهد كه بناي آن باستاني و شايد از آثاري است كه از شهر بيژن گرد بر جاي مانده است.

واژه نارین قلعه: نارین قلعه از دو واژه مغولی "نارین" و عربی "قلعه" درست شده است. در تاریخ غازانی برای واژه مغولی نارین چنین آمده است که خزانه جواهر و زر سرخ که مستقیما تحت نظر سلطان بوده نارین و زر سفید و جامه ها که خرج شدنی بوده بیدون نامیده می شده است، بنابراین نارین باید کاملا به سلطان نزدیک می بوده و این جا ارگ حکومتی و بالاتر از جاهای دیگر شهر بوده است.

معنای دیگر نارین به زبان مغولی- ترکی، کوچک و خرد است که احتمالا برگرفته از قلعه کوچک حاکم بوده که در داخل قلعه اصلی قرار داشته است. این واژه احتمالا از دوره حکومت ایلخانان وارد فرهنگ ایرانی شده و به جای واژه ارگ نشسته است.

نارین قلعه: نارین قلعه که گرجی ها به آن ناری کالا (Narikala) می گویند و در زمان ساخت به نام گرجی شوریس تسیخه (Suris Tsikhe) مشهور بوده در سده 4 میلادی و احتمالا توسط ایرانی ها ساخته شده است. این مهم ترین پایگاه پدافندی شهر تفلیس در بالای تپه ای در تفلیس قدیم قرار دارد و در طول تاریخ فرمانروایان تفلیس را در خود جای داده است. فرمانروایان گرجی، ایرانی، ترک، عرب یا روس هر یک بخشی را به قلعه افزوده اند. شالوده اصلی برج ها و دیوار در سده 8 میلادی به فرمان امیران عرب ساخته شده است. در سال 1827 انفجاری بزرگ ناشی از انبار تجهیزات نظامی روسی، نارین قلعه و کلیسای سنت نیکلاس در داخل قلعه را ویران کرد اما در 1990 کلیسا بازسازی شد. بهترین راه رسیدن به نارین قلعه دنبال کردن خیابانی است که کلیسای جامع ارمنی سنت جورج در آن قرار دارد. پیش از آن پل و کلیسای متخی را دیده ایم، از گرمابه ها و مسجد گذر کرده ایم تا به نارین قلعه رسیده ایم. نارین قلعه جز آن که جاذبه دیدنی تاریخی باشد بهترین مکان برای دیدن چشم انداز شهر تفلیس است. پس از تماشای نارین قلعه از ورودی قلعه به جهت غرب مسیری وجود دارد که ما را به "کارتلیس ددا" یا مادر گرجستان می رساند. تندیسی 20 متری از آلومینیوم که تقریبا از هر جای تفلیس دیده می شود. این تندیس نشان دهنده ی زنی با شمشیری در یک دست و کاسه ای در دست دیگر است. کاسه برای پذیرایی از کسانی که با دوستی وارد گرجستان می شوند و شمشیر برای آن ها که با دشمنی می آیند.اسکندر بیک منشی در باره ی نارین قلعه آورده است: ارتفاع بروج قلعه به مثابه ای است که با فلک الافلاک دعوت محاذات می نماید و از هیچ طرف سلاطین آفاق را تسلط بر آن قلعه متصور نیست زیرا که از سه طرف آن کوه های بلند سر به فلک افراخته و یک طرف آب رودخانه کر می گذرد و بدین جهت مکانی که محل اقامت و نزول لشکر می تواند بود در حریم شهر و قلعه نیست و الحق به دست در آمدن چنین حصن حصینی که فی الحقیقه ستون ولایت گرجستان و شیروان است به این آسانی جز به تایید آسمانی و توفیق سبحانی و نیروی اقبال حضرت اعلی خاقانی نتواند بود. سکنه آن شهر اکثر نصاری ارمنی و گرجی و قلیلی مسلمان نیز هستند./س

برچسب ها: نارین ، قلعه ، بجنورد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.