به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ، وجود آثار باستاني بي شمار در منطقه كرمانشاهان از دوران قبل از تاريخ تا دوران اسلامي، اهميت اين منطقه را نشان ميدهد، از جمله مجموعه طاق بستان و شكارگاه خسرو پرويز كه در گذشته 5 كيلومتر بيرون از شهر قرار داشته و اكنون گسترش شهر به آن رسيده است. اين بنا يكي از مشهورترين بناهاي تاريخي مربوط به زمان ساسانيان است كه سنگبري و حجاريهاي آن صحنههايي از تاجگذاري و شكار شاهان را نشان ميدهد.
همچنين در بيستون در 25 كيلومتري كرمانشاه كتيبه مربوط به داريوش كبير واقعشده و شاه را در جشن پس از پيروزي جنگ نشان ميدهد. در ديگر بخشهاي منطقه كرمانشاه از جمله جوانرود، اسلامآباد غرب، معبد آناهيتا در كنگاور، سرپل ذهاب، سنقر، صحنه، قصرشيرين و گيلانغرب آثار زيادي از دوران ايرانباستان از جمله مجسمه هركول و... وجود دارد كه مجموعهاي را با مركزيت شهر كرمانشاه تشكيل ميدهند و ارتباط اين آثار با يكديگر به عنوان مكانهاي باستاني منطقه بسيار حائز اهميت است.
لازم به ذکر است : يكي از ديدنيهاي مهم اين شهر بازار قديمي آن است كه بدون ترديد تجربه قدمزدن و خريد در آن براي هر گردشگري، جذاب و ديدني است. قسمت اعظم بافت قديم كرمانشاه در دوره زنديه و قاجار در اطراف بازار گسترش يافت و قديميترين نمادهاي آن از دوره زنديه و بيشترشان از دوره قاجاريه بر جاي مانده است. اما از اوايل قرن گذشته ميلادي جلوههاي معماري ملي در معابر و بناهاي جديد بروز كرد و شيوه خاص معماري كرمانشاه در بناهاي مجاور خيابان اصلي شهر ، مهمانخانهها ، بناهاي بزرگ مسكوني، عمارتهاي عمومي و خدماتي و ميدانهاي شهر انعكاس يافت.
شايان ذکر است : هر چند تاريخ شكلگيري نخستين سكونتگاه در كرمانشاه به روزگاران دور باز ميگردد، اما به درستي روشن نيست نخستين هسته كالبدي شهر كي و در كجا پديد آمده است. گمان ميرود در زمان ساسانيان شهر در نزديكي كوه طاقبستان جاي داشته است سنگنگارهها و سنگنوشتههاي طاقبستان بر بودن سكونتگاهي پيرامون آن گواهي ميدهد كه حاكمنشين شهر بوده است.
گفتني است : اين كاروانسرا در محوطه ميراث جهاني بيستون، جنب ساختمان پايگاه ميراث فرهنگي قرار دارد. كاوشهاي باستانشناسي حاكي از آن است كه شروع ساخت اين بنا در دوره ساساني بوده، اما بنا به دلايلي اين كار نيمهتمام رهاشده و در دوره ايلخاني مجدد كاروانسرايي در آن احيا و ساخته ميشود.
ياد آور مي شود : اطراف حياط كاروانسرا 62 اتاق و در ميانه آن مسجد كوچكي وجود دارد. اين كاروانسرا روي بقايايي از يك بناي سنگي دوره ساساني ساخته شده است كه به كاخ خسرو معروف است. به اين ترتيب كه ايلخانيان با الحاق ديوارهايي به ديوارهاي محيطي بناي ساساني، كاروانسرا را احداث كردهاند.
پس از بروز زلزلهاي در دوره ايلخانيان، كاروانسرا كاربري خود را از دست داده و در دوره تيموري مجدد ساخت و سازهايي توسط گروههاي كمدرآمد و كوچرو در اين محل انجام ميگيرد.
شايان ذکر است : در حال حاضر اين پل به منظور عبور و مرور وسايل نقليه سنگين باربر جهت حمل توليدات كورههاي آجرپزي موجود در شرق كرمانشاه استفاده ميشود. عبور وسايل نقليه سنگين با بار بيش از حد مجاز، سبب آسيبهايي اساسي در پل از جمله رانش طاق دهانهها و تخريب جان پناه پل شده است.
بابايادگار از عرفاي نامداري است كه در قرن 8 ميزيسته و پيروان زيادي در افغانستان، پاكستان، كرمانشاه و كردستان عراق داشت.
همچنين در نزديكي اين پل، كاروانسرايي تاريخي و زيبا از دوره صفوي باقي مانده است. بين كاروانسراي عباسي و پل ماهيدشت رابطهاي نزديك وجود دارد و به عبارتي اين دو يك مجموعهاي تاريخي را تشكيل ميدهند. زمان دقيق ساخت پل دقيقا مشخص نيست، ولي به احتمال زياد در زمان حيات كاروانسرا پل نيز وجود داشته است. نكته مهم در مورد محور ارتباطي پل و كاروانسراست كه قاعدتا در مسير جاده تاريخي خراسان قرار داشته است. به اين سبب محور مزبور از اهميت زيادي برخوردار است.
در پايان اين گزارش آمده است : فاصله پل و كاروانسرا حدود 150 متر است. اين پل كه اكنون محلي براي تردد اهالي شهر ماهيدشت است، در گذشته محل تردد كاروانياني بوده كه به كاروانسراي ماهيدشت تردد ميكردند.
/ک