اگر پدری با داشتن امکانات مالی از پرداخت نفقه فرزندانش خودداری کند، این مساله بار کیفری دارد و فرزندان یا فردی که مسوولیت سرپرستی و نگهداری فرزندان را به عهده دارد، می‌تواند علیه او در این رابطه به دادگاه شکایت کند.

به گزارش خبرنگار حقوقي قضايي باشگاه خبرنگاران، براساس ماده 1999 قانون مدنی پرداخت و تامین نفقه اولاد به عهده پدر است و در صورتی که پدر فوت کرده باشد یا قادر به پرداخت نفقه فرزندان نباشد، پرداخت نفقه به عهده پدربزرگ خواهد بود و در صورتی که جد پدری هم زنده نباشد یا نتواند نفقه بپردازد، تامین هزینه‌ها به عهده مادر خواهد بود و در صورتی که مادر هم نباشد یا خودش مشکلات معیشتی داشته باشد، به عهده اجداد پدری و اجداد مادر یعنی مادربزرگ پدری یا مادربزرگ مادری خواهد بود.
 
بنابراین نفقه فرزندان به ترتیب ابتدا به عهده پدر، دوم پدربزرگ پدری، سوم مادر، چهارم مادر‌بزرگ پدری و هم مادربزرگ مادری و پدربزرگ مادری خواهد بود. ملاحظه می‌شود که قانون بسادگی بی‌خیال نفقه فرزندان نشده و برای دریافت آن شیوه‌های مختلفی را پیش‌بینی کرده است.
 
 در قانون پیش‌بینی شده است که اگر پدری با داشتن امکانات مالی از پرداخت نفقه فرزندانش خودداری کند، این مساله بار کیفری دارد و فرزندان یا فردی که مسوولیت سرپرستی و نگهداری فرزندان را به عهده دارد، می‌تواند علیه او در این رابطه به دادگاه شکایت کندو در ادامه هم اگر پدر دارای اموال باشد، اما از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع کند، آنها می‌توانند با ارائه دادخواست به دادگاه و دریافت رای قطعی به میزان نفقه تعیین شده اموال و دارایی پدر را به نفع خود توقیف کنند.
 
فرزند تا چه زمانى مستحق دریافت نفقه است؟

 
در شرع و قانون سن معینى براى نفقه فرزندان در نظر گرفته نشده و عرفاً مادام كه اولاد داراى شغل و درآمد مشخص نباشند پدر نسبت به پرداخت نفقه مسئولیت دارد. ‎
 
باید توجه داشت كه در مورد كارمندان دولت شاهد آن هستیم تا زمانى كه دختر، همسر انتخاب نكرده و یا پسر مشغول تحصیل باشد به كارمند حق اولاد پرداخت مى‌شود.
 
یکی از وظایف والدین این است که از فرزندان خود نگهداری کنند و قانونگذار حضانت و نگهداری از فرزند را هم حق و هم تکلیف والدین دانسته است. طبیعی است نگهداری از فرزندان مستلزم خرج کردن و هزینه کردن آنهاست
 
اگر پدر و مادرى از یكدیگر جدا شده باشند و حضانت فرزندان به مادر واگذار شده باشد و پدر در صورت‌جلسه طلاق، منزل مسكونى‌اش را به مادر و فرزندان انتقال دهد آیا باز هم پدر مكلف به پرداخت نفقه است ؟
 
اولاً نفقه تنها شامل مسكن نمى‌شود و امورى چون غذا، اساس منزل، هزینه درمان، لباس و ... نیز نفقه محسوب مى‌شود. ثانیاً پرداخت نفقه تكلیف قانونى پدر است و مادر ولایتى بر فرزندان ندارد و موضوع حضانت و سرپرستى موضوعى جدا از ولایت است.
 
كارشناسی نفقه فرزند چگونه است؟

 

كارشناسی كه مسوول رسیدگی به پرونده نفقه فرزند است، معمولا مبلغ نفقه را با توجه به وضعیت اجتماعی و نیازهای فرزند مشخص می كند. كارشناس مكلف است با بررسی وضع زندگی خانوادگی فرزندو نیز بررسی مداركی كه از سوی مادر یا قیم او ارائه می شود، میزان هزینه نگهداری فرزندرا محاسبه كند.
 
 برخی تصور می‌كنند اگر زنی شاغل باشد، دیگر امكانی برای درخواست نفقه فرزندش ندارد؛ اما این مساله چنین نیست و زنان شاغل هم می‌توانند بابت نفقه فرزند خود طرح دعوی كنند. از طرف دیگر، موقعیت زندگی مادر در تعیین میزان نفقه تاثیر زیادی دارد و طبيعتا وضعیت زندگی مادر به زندگی فرزند او نیز سرایت می‌كند. اگر مادری در دوران نوجوانی خود از وضعیت مرفهی برخوردار باشد یا در زمان طرح شكایت ساكن منطقه‌ای گرانقیمت باشد، این مساله نیز در تعیین نفقه فرزند او موثر است. حتی میزان نفقه فرزند از یك جامعه روستایی به یك شهر و در نقاط مختلف شهر نیز تفاوت دارد.
 
 محدودیت شكایت برای نفقه فرزند
 
 پسران تا 18 سالگی و تا زمانی كه در خانه پدر خود تحصیل می‌كنند، حتی در صورت جدا نشدن پدر و مادر از هم می‌توانند دادخواست نفقه فرزند ارائه كنند؛ اما پس از 18 سالگی و با اتمام تحصیل دیگر پدر وظیفه ای برای پرداخت نفقه او نخواهد داشت.
 
نكته جالب توجه در قانون این است كه دختران تا زمان ازدواج می‌توانند تقاضای نفقه گذشته داشته باشند، ولی اگر دختری ازدواج كند و پس از آن طلاق بگیرد دادگاه دیگر به شكایت او برای نفقه گذشته رای مثبتی نمی‌دهد.
 
انتهاي پيام/
برچسب ها: دانشنامه ، حقوقی ، نفقه ، فرزند
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۲۱ ۲۶ فروردين ۱۳۹۸
آیابه فرزندی که بدون اذن پدر به خارج از کشوررفته نفقه تعلق می گیرد لطفا راهنمایی فرمایید
France
ناشناس
۰۵:۴۹ ۱۳ شهريور ۱۳۹۷
به نظر من زنی که خیانت کرد باید کشت تا درس عبرتی بشه برای مادران ودختران دیگر .باید قانونی باشه .مثل زمان خلخالی که اعدام میکرد .الان هم باید زنان زنا کار اعدام کنند تا درسی برای زنان ودختران بشود .من هیچی ندارم بازم باید نفقه بدم ؟
Iran (Islamic Republic of)
نومه
۱۱:۴۲ ۰۹ شهريور ۱۳۹۶
اگر کسی زن اول راطلاق داده وبا زن دوم زندگی میکند و فرزند دختر از زن اولش با وی و زن و بچه دومش نمیسازد و نه عروس میشود و توحین و فحاشی به پدر میکند چه باید کرد . درهمان منزل یک سویت کوچک نیز هست ٱیا میشود وی را به ٱنجا انتقال داد لطفا جواب را به ایمیل هم بفرستید
Iran (Islamic Republic of)
نیما
۱۴:۲۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۶
متاسفانه کارشناس دادگاهها چیزی که در مورد نفقه فرزند حکم میدهند..فقط با نرخ تورم نفقه فرزند راحساب میکنن ..اما حساب اون درآمد مرد را نمیکنن که چقدر درآمدحقوق داره متاسفانه منصفانه عادلانه نیست..فقط کارشناس دادگاه پشت میزش نشسته نگاه کتاب قانون میکنه رای صادر میکنه.اصلا توجهی به حرفهای پدر اون فرزند نداره.دیدم که اینو میگم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۰۷ ۲۹ خرداد ۱۳۹۶
ﭼﺮﺍﺩﺍﺩﮔﺎﻫﻬﺎﻫﺮﺭﻭﺯﻣﻘﺪﺍﺭﻧﻔﻘﻪ ﺭﺍﺑﺎﺩﺍﺩﺧﻮﺍﺳﺖ ﺍﺿﺎﻓﻪ ﻣﯿﮑﻨﻦ ﻣﮕﻪ ﻣﺎﭼﻘﺪﺭﺣﻘﻮﻕ ﻣﯽ‌ﮔﯿﺮﯾﻢ ﯾﺎﭼﻘﺪﺭﺑﻪ ﺣﻘﻮﻗﻤﺎﻥ ﺩﺭﺳﺎﻝ ﺍﺿﺎﻓﻪ ﻣﺒﺸﻪ ﺗﺎﺯﻩ ﻫﻤﺶ ﮐﻪهﻫﻤﯿﻦ ﺑﭽﻪ ﮐﻪ نیست
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۵۳ ۰۲ آبان ۱۳۹۴
چرا نفقه فرزند تا این حد کمه مسخرهاست به اندازه خوراکش نیست جه برسه پو شاک و تحصیل و دارو مسکن قانون گزاران جوک ساختند سقف هفتصد هزار تومن فحشه بعد میگن چرا زنه خیابونی شده بچه مواد فروش از کجا بیارن بخورن اونی که بچه رو کاشت چه کاره است؟ بره راحت یکی دیگه بدبخت کنه گردن کلفت خود بچه قاضی با این پول میتونه زندگی کنه؟ چرا کارشناسان اعتراض نمیکنن