1- استرس را از خود دور کنيدوقتي فکر مشغول است، خوابيدن کار سختي است چون مغز در حال حساب و کتاب کردن است. پيشنهاد ميکنيم هر شب قبل از خواب تمامي مسايلي را که در شما استرس ايجاد ميکنند روي يک کاغذ بنويسيد. بعد مثل آنکه ميخواهيد يک بادکنک را باد کنيد يک دم و بازدم عميق داشته باشيد. به اين ترتيب تا حد زيادي از نگرانيهاي شما تخليه ميشود. اين استراتژي به ويژه در کودکان بسيار موثر است.
2- خستگي را جا بگذاريد وقتي يک فرد خسته است به اين معني نيست که ميتواند بخوابد. توصيه ميکنيم قبل از خواب يک فعاليت آرام بدني داشته باشيد، کتاب بخوانيد، جدول حل کنيد، بافتني ببافيد يا تلويزيون تماشا کنيد. البته به شرطي که فيلم هيجاني نبينيد و تلويزيون در اتاق خوابتان نباشد.
3- موزيک گوش دهيددر برخي افراد خواب مولد حالت اضطراب است. در اين گونه موارد تنها کاري که ميتواند موثر باشد، استفاده از تمرينات ريلکسيشن براي آرام شدن است. به شما پيشنهاد ميکنيم به موزيک مورد علاقهتان گوش کنيد يا راديو را روشن کنيد تا به تدريج بتوانيد بخوابيد.
4- به متخصص مراجعه کنيددر صورتي که معمولا ساعت 3 صبح از خواب برميخيزيد، يعني يا مشکل بيولوژيکي داريد يا پزشکي پس به پزشک خود مراجعه کرده و مطمئن شويد که افسرده نيستيد يا مشکل تنفس نداريد. مشکلات تنفسي در ميان زنان يائسه يا خانمهايي که بيني باريکي دارند بسيار رايج است. کمبود آهن نيز ميتواند سبب حرکت غيرارادي پا شده و شما را از خواب بيدار کند. به اين نکته هم توجه کنيد که اگر شما ساعت 9 شب ميخوابيد بيدار شدن شما ساعت 4 کاملا طبيعي است.
5- تمرين خواب کنيد اگر نيمههاي شب چند بار از خواب برميخيزيد، توصيه ما به شما اين است که ساعت را نگاه نکنيد و بهتر است با خواندن يک کتاب سعي کنيد دوباره بخوابيد. بعد از چند دقيقه کتاب خواندن چشمانتان را ببنديد و با شل کردن عضلاتتان و تنفس راحت سعي کنيد بخوابيد.
6- در جايي بيصدا بخوابيد يکي از مسايلي که ميتواند مانع از خوابيدن شود صداست. بهترين کار اين است که اتاقي کاملا ساکت انتخاب کنيد و اگر خيلي حساس هستيد ساعت صدادار در اتاق نگذاريد و در آشپزخانه را هم ببنديد تا صداي موتور يخچال آزارتان ندهد.
7- دردهايتان را ساکت کنيدگاهي درد مانع از خوابيدن ميشود، پس اگر دچار درد مفاصل يا درد پريود هستيد، قبل از خواب مسکن بخوريد تا دردتان ساکت شده و بتوانيد راحت بخوابيد.
8- اگر خوابتان نميآيد، نخوابيد.برخي از افراد فکر ميکنند پس از هر بيداري حتما بايد خوابيد، در صورتي که اين طور نيست. به نيازهاي بدنتان توجه کنيد و اگر ساعت 4 برخاستيد و ديگر خوابتان نيامد، نخوابيد.
9- داروهايتان را تغيير دهيد اگر معمولا دچار مشکلات خواب هستيد و داروي خوابآور مصرف ميکنيد، ممکن است به تدريج بدن شما به داروها عادت کند، پس اگر با وجود مصرف دارو دچار مشکلات خواب شدهايد به پزشک مراجعه کنيد تا داروي جديدي براي شما تجويز کند.
10- از آينده نترسيد گاهي ترس از فردا مانع از خوابيدن ميشود. براي دور شدن از اين ترس سر ساعات معين بخوابيد و سر ساعت معين برخيزيد و در طول روز ورزش کنيد. اعتماد به نفس خود را افزايش داده و به آينده و موفقيت خود اعتماد داشته باشيد.
منبع: سلامت نيوز