به گزارش حوزه
احزاب باشگاه خبرنگاران، حجت الاسلام والمسلمین عباس کعبی در نشستی با دست اندرکاران کنگره بین المللی صاحب عروه، با اشاره به ابعاد مختلف شخصیت آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی، اظهار داشت: مرحوم سید از شخصیتهای جامع فقهی و اخلاقی حوزههای علمیه به شمار میرود که وظیفه هدایت و زعامت مسلمین را نیز به خوبی بر عهده گرفته بود.
وی افزود: صاحب عروه در عرصه مبارزه با استعمار و بیرون راندن دشمنان اسلام از سرزمینهای مسلماننشین، تلاش فراوانی کرد و در این راه فرزند ایشان نیز به شهادت رسید.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که فتوای جهاد مرحوم سید در دفاع از سرزمینهای اسلامی نشاندهنده بعد مبارزاتی و سیاسی این فقیه بزرگ است، گفت: آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی این فتاوا را در خصوص دفاع از لیبی در مقابل ارتش ایتالیا و نیز باز پس گیری جنوب ایران از استعمارگران انگلیسی صادر کرد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: مرحوم سید هویت اسلامی مسلمانان را در مقابل استعمارگران انگلیسی و ایتالیایی زنده کرد و همواره در متن مبارزات حضور داشت.
* دلیل مخالفت با مشروطیت حجت الاسلام والمسلمین کعبی با اشاره به مخالفت آیتالله طباطبایی یزدی با مشروطیت و دلیل این امر گفت: بر اساس متونی که از صاحب عروه به جا مانده میتوان برداشت کرد که ایشان با مشروطه غربی و فتنهانگیزی برخی افراد در آن دوران مخالف بود و دلیل این امر نیز دفاع از هویت اسلامی است؛ زیرا اولویت را در مبارزه با دشمنان و بیرون راندن مهاجمان میدانست.
وی با بیان این که بسیاری از فقها مبارزه با اشغالگران را در حتی در چارچوب حکومت جائر مجاز میدانند، عنوان داشت: مرحوم سید مدافع قاجاریه نبود، اما شرایط دوران مشروطه سبب تهمتهایی علیه ایشان شد؛ همان مسائلی که بدخواهان بر ضد شیخ فضلالله مطرح کرده و موفق شدند او را به شهادت برسانند.
عضو خبرگان رهبری با اشاره به این که مرحوم سید با تشکیل حکومتی بر مبنای شریعت مخالف نبود، اضافه کرد: در خصوص نظر مرحوم صاحب عروه در رابطه با حکومت فقها نیز باید گفت ایشان از موضع حاکم شرع در امور مختلفی وارد میشد؛ مباحث مطرح شده در کتابهای قضا، حدود، قصاص و دیات نشان میدهد اجرای حدود الهی توسط حاکم شرع از مبانی مسلم فکری ایشان بوده است.
وی با بیان این که آیتالله سید محمد کاظم طباطبایی یزدی ولایت اهل جور یعنی غیر منصوبین امام معصوم(ع) را جایز نمیدانست، گفت: دلیل این امر نداشتن نیابت عام این حاکمان از سوی امام عصر(عج) بوده است.
* قائل بودن مرحوم سید به ولایت فقیه حجت الاسلام والمسلمین کعبی افزود: اجماع فقهای شیعه بر این است که تعامل با حکومتهایی از این دست در چارچوب مصالح عامه جامعه مجاز بوده و مرحوم سید نیز همین رویه را در پیش گرفته بود هرچند به ولایت فقیه اعتقاد داشت؛ نظرات وی در خصوص احکام زکات، خمس و مسائلی از این دست، نشاندهنده قائل بودن مرحوم سید به ولایت فقیه و نقش حاکم شرع در اینگونه موارد بوده و این اندیشه در عملکرد او نیز قابل مشاهده است.
منبع: حوزه نيوز
انتهاي پيام/