دکتر ایرج خسرونیا، ریاست جامعه پزشکان متخصص داخلی در گفتگو با
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران گفت: با تاکید بر این که شرایط هوای تهران در وضعیت هشدار دهنده است گفت: مقدار مواد آلاینده ی موجود در هوا مانند O3 ، CO ( مونوکسید کربن) و دی اکسید کربن و ترکیبات نیترات و گوگردی و مواد روغنی و ریز گردها بر روی بافت های بدن تاثیر گذاشته عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد.
این متخصص داخلی و گوارش در ادامه با بیان اینکه هوا آلوده کننده ی موجود در فضا مستقیماً وارد سیستم تنفسی می شود گفت: آلاینده ای موجود در هوا، موجب آلودگی ریه ها شده و بیماری هایی مانند برونشیت و برونشکتازی( عفونت مجاری تنفسی) آمفیزم و سیلیلکوز را ایجاد می کند.
دکتر خسرو نیا با اشاره به این که هوای آلوده از طریق تنفس وارد دستگاه گوارش می شود گفت: ورود آلاینده های موجود در هوا به سیستم گوارشی موجب ایجاد اختلال در هضم و جذب غذا می شود.
وی در ادامه افزود: درد اپی گاستر (ناحیه بالای معده) نفخ شکم و ترش کردن معده و باد گلو از عوارض گوارشی آلودگی هوا است.
** اختلال در عملکرد مغزیدکتر خسرو نیا یادآور شد: مواد آلوده کننده هوا خصوصاً مونوکسید کربن و ترکیبات نیترات از طریق ریه ها وارد خون شده ، و روی گلبول های قرمز نشسته ، از انتشار اکسیژن به بافت های حساس بدن مانند مغز جلوگیری می کند.
وی تصریح کرد: کاهش اکسیژن رسانی به بافت های مغزی موجب ایجاد اختلال در تفکر و تصمیم گیری شده، جنگ و جدال های خیابانی پس از تصادفات و افزایش مشاجره ها که در طول روز به فور مشاهده می شود نیز ناشی از ایجاد این عارضه است.
وی همچنین افزود: افزایش آلاینده ها با تاثیر بر روی پوست و مخاط موجب افزایش خطر بروز سرطان پوست می شود.
** آلودگی هوا موجب بروز کم خونی می شودریاست جامعه پزشکان متخصص داخلی کشور با تاکید بر این که کم خونی از عوارض ناشی از آلودگی هوا است گفت: متاسفانه آمار دقیقی از میزان بیمارانی که در اثر آلودگی هوا به مراکز درمانی مراجعه می کند موجود نیست هر چند اختلال خونی و کم خونی ناشی از اثرات آلاینده ها با افزایش خطر مرگ و میر خصوصاً در کودکان و سالمندان همراه است.
دکتر خسرونیا بر اهمیت مقایسه ی میزان مرگ و میر در اثر بیماری های ریوی در شهرهای آلوده با شهرهای سالم تاکید نمود و خاطر نشان کرد: بررسی علل افزایش مرگ و میر بدون علت در شهرهای آلوده ضرورتی انکار ناپذیر است.
وی در پایان یادآور شد: افراد میانسال، بیماران قلبی – عروقی و تنفسی ، خانم های باردار ، نوزادان و کودکان باید در روز های آلوده ، حتی الامکان از ترد غیر ضروری از شهر اجتناب کنند، سایر افراد نیز باید از انجام فعالیت های بدنی، پیاده روی و کوهنوردی در هوای آلوده به شدت پرهیز کنند./ح