به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد ، دکتر حسينزاده درباره آخرين تحقيقات انجامشده بر روي اثرات گياهان دارويي گفت: ممکن است در فرآيند تهيه موادغذايي نشاستهاي سرخکردني مانند چيپس،بيسکوئيت،نان و قهوه و ... گاهي مقدار زيادي سم آکريلآميد تشکيل شود که اين ماده اثر سرطانزايي دارد.
وي با بيان اينکه اثرات زعفران در پيشگيري از سميت با برخي مواد مانند ديازينون و آکريلآميد بررسي شده است افزود: اين سم همچنين تغييرات هورموني، تصلب شرائين،بيماريهاي عفوني،قلبي، سرطان کليه و در طولانيمدت سميتهاي مختلف از جمله سميتهاي عصبي را بهمراه دارد.
با خوردن تنها 65گرم چيپس تا 4برابر مجاز روزانه بيشتر سم وارد بدن يک نوجوان 40کيلويي ميشود
اين پژوهشگر مرکز تحقيقات علوم دارويي دانشگاه علومپزشکي مشهد، تصريح کرد: نتايج بررسيها بيانگر آنست که با خوردن تنها 65گرم چيپس، 5/2 تا 4برابر مجاز روزانه بيشتر اين سم را وارد بدن يک نوجوان 40کيلويي ميشود.
وي افزود: بر اين اساس با بررسي مصرف زعفران و ماده مؤثر رنگ آن(کروسين) در حيوان و انجام کشت سلولي،موفق شديم اثر محافظتي زعفران را در برابر سميت اکريل آميد نشان دهيم.
وی همچنين به سميت ديازينون اشاره کرد و گفت: از اين سم به مقدار زياد براي دفع آفات نباتي در باغداري استفاده ميشود که زعفران و مواد مؤثر آن مانند کروسين و عطر آن(سافرانال) ميتوانند تغييرات خوني و بيوشيميايي و عوارض قلبي-عروقي ناشي اين سم را مهار و فرد را برابر اين سم را محافظت کنند.
عوارض خطرناک سم ديازينون
بهتر است همه پزشکان کشور ديد کلي نسبت به گياهان دارويي پيدا کنند
به گفته وي، ديازينون عوارضي مانند آبريزش بيني،اسهال،انقباض برونش،انقباض عضلات و تشنج و بصورت مزمن موجب کاهش عناصر خوني، مشکلات کبدي،سميت ژنتيکي،سميت قلبي-عروقي و طولانيمدت عوارض عصبي ايجاد ميشود.
اين استاد گروه فارماکودینامی و سمشناسی دانشگاه علومپزشکي مشهد در پاسخ به پرسشي مبني بر اين که «آيا ميتوان داروسازي و طب سنتي را جايگزين پزشکي نوين کرد؟»، گفت:اين علوم بيشتر نقش مکمل دارند؛اما معتقدم بهتر است همه پزشکان کشور يک ديد کلي نسبت به گياهان دارويي پيدا کنند و حتي مطالب آموزشي اين علم در سرفصلهاي دروس افزوده شود.
مشکلات بيمهاي براي پوشش درمانها
وي با اشاره به برخي مشکلات بيمهاي براي پوشش درمانها در اين زمينه اظهار کرد:بيمه بطور معمول تمام گياهان دارويي را تحت پوشش ندارد و اين امر موجب افزايش قيمت فرآوردههاي گياهي ميشود. از طرفي بايد تحقيقات باليني علاوه بر مطالعات پايه روي گياهان دارويي صورت گيرد تا مورد استقبال بيشتر پزشکان قرار گيرد.
بزودي پزشکان و داروسازان سنتي امر طبابت و دارويي سنتي را برعهده ميگيرند
به گفته دکتر حسينزاده، داروسازي سنتي در دانشکده داروسازي و طب سنتي در دانشکده طب سنتي و مکمل در مشهد راهاندازي و دوره دکتري اين رشته هم فعال شده و از اين رو در آيندهاي نزديک، پزشکان و داروسازان سنتي متبحري خواهيم داشت که بصورت تخصصي امر طبابت و دارويي سنتي را برعهده خواهند گرفت.
وي گفت: در مطالعه اخير اثرات مختلف گياه زعفران را با توجه به کتاب قانون بوعليسينا بررسي و مقايسه و نتايج آن را در قالب 80مقاله و کتاب علمي مستند کرديم؛ ضمن اين که در مجلهاي معتبر نيز به چاپ رسيده است. /س