به گزارش
سرويس اقتصادي باشگاه خبرنگاران، "مهدي غضنفري " در شصت و سومين اجلاس عمومي شوراي عالي استان ها گفت : "آنها مي گفتند تحريم ما را فلج مي كند اما بيشتر سلسله اعصاب سيستم تصميم گيري آنها فلج شد و ملت ايران مثل هميشه با رهبري خردمندانه مقام معظم رهبري اين راه سخت را با عزت طي خواهد كرد" .
وي ادامه داد : تحريم كنندگان تلاش هاي بسياري را به خرج مي دهند تا با بكارگيري شيوه هاي جديد تحريمي اقتصاد و تجارت جمهوري اسلامي ايران را هدف قرار داده و با مشكلات بسياري مواجه سازند اما به طور قطع در تحقق اهداف خود هرگز موفق نخواهند شد.
* تحريم كنندگان به دنبال كاهش توان اقتصادي
غضنفري با تاكيد براينكه هدف تحريم ها اين است كه اقتصاد نتواند حركت درست خود را طي كند ، گراني كالا ، كمبود توليد ، كاهش سرمايه گذاري و آنچه كه آنها نام آن را تحريم هاي فلج كننده گذاشته اند، محقق شود ، افزود: تحريم كنندگان به دنبال كاهش توان اقتصادي كشور و از دست رفتن فرصت ها هستند و ما بايد عكس اين عمل كنيم .
وزير صنعت ، معدن و تجارت عنوان كرد : علي رغم اينكه جابجايي پول و كالا سخت تر شده اما درحال حاضر وضعيت استراتژيك كالاهاي اساسي در مقايسه با سال گذشته بسيار بهتر شده است و نشان مي دهد از زماني كه فعاليت هاي اقتصادي اولويت گذاري شده ، با كنش و واكنش تحريم ها بهتر آشنا شده ايم ، چگونگي آنها را بهتر درك كرده ايم و عملكردمان خيلي بهتر است .
وي سپس افزود: در ساير حوزه ها فرصت هاي زيادي در دل تحريم ها وجود دارد كه به شكل گيري اقتصاد غيرمتكي به نفت كمك مي كند ، در حال حاضر بودجه دولت تقريبا به آن سمت مي رود كه به نفت متكي نباشد .
* قطعنامه هاي پي درپي عليه جمهوري اسلامي
وي به قطعنامه هاي متعددي كه عليه جمهوري اسلامي ايران تصويب شد نيز اشاره اي داشت و گفت : آنها به خيال واهي خود در تلاشند تا با تصويب قعطنامه هاي متعدد ضربات كاري به جمهوري اسلامي وارد كنند ، به همين دليل انواع تحريم ها از سوي آمريكا ، اروپا و شوراي امنيت به كشورمان تحميل شده است .
غضفري ادامه داد: دشمنان جمهوري اسلامي پس از انقلاب به بهانه هاي غيرواقعي همچون مخالفت با روند صلح خاورميانه، حمايت از تروريسم و تلاش براي دستيابي به سلاح كشتار جمعي ، انواع تحريم ها را عليه ايران اعمال مي كنند و دراين سال ها با وجودي كه بارها براي آنها مستندات دقيق و قانع كننده ارايه شد اما در مذاكرات اعلام كردند كه مخالفت ما به آن دليل است كه ايران به گونه اي مانع سلطه نظام فعلي جهان شده و اين وضعيت كشور براي آينده خطرناك است.
* تحريم هاي بي نتيجه
وزير صنعت، معدن و تجارت در ادامه ، تحريم هاي اعمالي عليه ايران را به پنج دوره تقسيم كرد و گفت: نخست در دوره گروگان گيري در فاصله سال هاي 1979 تا 1981 ميلادي بود و پس از آن دوره جنگ ايران و عراق به سال هاي 1988 تا 1981 ، دوره بازسازي (پس از جنگ ) 1989-1992 ، دوره رييس جمهوري كلينتون تحت عنوان مهار دو جانبه به سال هاي 1993 تا 20001 اين تحريم ها اعمال شده است .
وي در ادامه با بيان اين جمله كه هميشه بهانه اي براي تحريم عليه ايران وجود داشته و براحتي نيز تحريم هاي ناجوانمردانه و متعددي را عليه كشورمان تصويب مي كنند ، افزود: آمريكا پس از واقعه 11 سپتامبر 2001 تحريم هاي يكجانبه اي را عليه ايران اجرا كرد و اتحاديه اروپا نيز تحريم هايي را عليه ايران اعمال كرده است .
به گفته وي ، برخي تحريم ها عليه ايران نيز در قالب قطعنامه ها درشوراي امنيت سازمان ملل عليه به تصويب رسيده است .
* تغيير وضعيت تحريم هاي نسل اول به تحريم هاي هوشمندانه نسل دوم
غضنفري با بيان اينكه درسال 1385 تحريم ها وارد وضعيت جديدي شد، به نحوي كه تحريم هاي نسل اول تغيير رويه داده و تحريم هاي نسل دوم هوشمندانه برنامه ريزي شد، عنوان كرد: آنها كل اقتصاد ايران را نشانه رفته اند و هر چند ماه يكبار نيز تحريم جديدي را عليه ايران به تصويب مي رسانند ، اما تجربه بيش از 30 سال استقلال نشان داده كه آنها به جايي نخواهند رسيد.
* آثار مثبت تحريم ها
وي درعين حال تاكيد كرد : نتايج رفتارهاي ناجوانمردانه عليه جمهوري اسلامي ايران ، توجه بيشتر به خودكفايي و خود اتكايي ، بالفعل شدن توان بالقوه مديران و كارشناسان ، خروج از وابستگي پيشرفت علوم و فنون ، يافتن شركاء جديد و ايجاد بلوك هاي منطقه اي و شكل دهي نظم يا سامانه جديد اقتصادي – اجتماعي را ازجنبه هاي مثبت تحريم ها بوده است .
وزير صنعت ، معدن و تجارت در ادامه گفت : با توجه به تجميع توان تحريم كشورهاي غربي طي چهارماه اول سال 91 و همزماني تحريم هاي بانكي ، نفتي ، بيمه اي و كالايي مي توان ادعا كرد كه آنها وارد فاز جديدي از تحريم ها تحت عنوان جنگ اقتصادي شدند اما اين آخرين حربه هاي آنها نيز كارساز نشد .
از نظر وي ، محدوديت ها و تحريم ها درهاي جديدي را به سوي تجارت و اقتصاد ايران در مناسبات با ديگر كشورها گشوده است و با وجودي كه تحريم هاي اخير عليه ايران هوشمندانه وضع شده اما آنها راه به جايي نخواهند برد و مكرشان به خود آنها باز مي گردد.
* عبور از پنج حوزه مورد سوء استفاده تحريم كنندگان
وي سپس از حوزه هاي حمل ونقل ، نفت ، تجارت ، بانك و بيمه و اقتصاد كلان به عنوان پنج حوزه اي نام برد كه تحريم كنندگان به دنبال وارد كردن ضربه درآن حوزه ها بوده اند ، افزود: اما عبور از اين مسائل به خوبي درحال مديريت است .
وزير صنعت ، معدن و تجارت در بخش ديگري از سخنان خود گفت : در هيچ جاي دنيا در فهرست تحريم هاي دنيا بانك مركزي كشوري تحريم نمي شود ، بانك به عنوان يك نهاد بين المللي كه ارتباطات بين المللي حوزه پول وسرمايه را مديريت مي كند، بانكي نظم دهنده است كه ارتباطات قاعده مندي ايجاد مي كند اما درتحريم بانك مركزي قواعد بين المللي را هم ناديده گرفتند .
* فشارهاي تحريمي و نگاه هاي جديد در حوزه تجارت و اقتصاد
وي در بخش ديگري از سخنان خود به فرصت هاي اقتصادي ناشي از تحريم پرداخت و عنوان كرد: شايد اگر فشارهاي جديد نبود نگاه جديد به حوزه تجارت و اقتصاد نيز به اين زودي شكل نمي گرفت.
وزير صنعت ، معدن و تجارت همچنين گفت : اولويت بندي گروه هاي كالايي به 10 گروه ، قرار گرفتن كالاهاي اساسي و داروها در گروه هاي يك و دو كه ارز مرجع به آن تخصيص مي گيرد و گروه هاي 3 تا 9 كه ارز مبادله اي تخصيص مي يابد را از جمله اين برنامه ها به شمار مي رود.
وزير صنعت ، معدن و تجارت از گروه 10 كالاها به عنوان اقلام مصرفي و غير ضروري نام برد و افزود: خودروهاي لوكس ، لوازم خانگي و انواع مبلمان خارجي در اين گروه قرار مي گيرد و بيش از چند ماه است كه ثبت سفارش اين كالاها ممنوع شده است .
* ضرورت مديريت دو جريان ريالي و ارزي
غضنفري با بيان اينكه ، اقتصاد كشور همچنان به درآمدهاي ارزي ناشي از نفت نياز دارد ، افزود: توليدات، مواد اوليه مي خواهد و مواد اوليه هم نيازمند ارز است و اگر دراين حوزه هم بتوانيم مدل داشته باشيم كه تمام ارز مورد نياز توليد توسط خود توليد كنندگان از طريق صادرات غيرنفتي به دست آييد و بتوانيم حوزه توليد را از ارز نفت بي نياز كنيم ، كمكي است كه تحريم ها به صورت غير مستقيم به اقتصاد كشور كرده اند .
وزير صنعت ، معدن و تجارت تصريح كرد : توليد بيشتر هم براي مصرف كنندگان كالاهاي فراوان تر و ارزان تر مي آورد و براي حوزه ارزي نيز ارزآور است و به دليل اينكه قدرت صادرات دارد نقش مهمي در رشد اشتغال و سرمايه گذاري ايفا خواهد كرد.
وي ادامه داد: بنابراين اگر دو جريان پولي ارزي و ريالي به سرعت و به فراواني در اختيار حوزه توليد قرار دهيم با مراقبت هاي ويژه ، تحريم ها در جهت عكس خود عمل مي كند و براي ما يك فرصت مي شود كه به حمدالله در دولت و مجلس اين تفكر وجود دارد فقط سرعت عمل و دقت در اجرا مي تواند بسيار كمك كننده باشد .
* نوسانات نرخ ارز و جهش صادراتي
غضنفري در باره مسائل ناشي از نوسانات نرخ ارز و آثار آن بر روي صادرات گفت : تا پيش از اين صادركنندگان بارها به ما مراجعه مي كردند و درخواست افزايش چند درصدي نرخ ارز را داشتند چرا كه آنها معتقد بودند اين امر موجب جهش صادراتي و شكوفايي اقتصاد مي شود و هم اكنون اين شرايط براي آنها فراهم شده است .
وي در ادامه گفت : تمام كالاهاي ايران در كشورهاي همسايه مزيت صادراتي به خود گرفته اند و اگر مشكل نظام بانكي كه ارتباطي هم به تحريم ندارد به خوبي مديريت شود و چهار راه قفل شده جريان نقدي به خوبي مديريت شود توليد كاملا جريان صادراتي پيدا مي كند و با همتي بيش از گذشته ، مي توانيم پاي نفت را از بودجه دولت براي هميشه بيرون كنيم .
وزير صنعت ، معدن و تجارت در ادامه با بيان اين جمله كه وقتي كسي مي گويد برخي اتفاقات الطاف خفيه الهي است نبايد تعجب كرد ، گفت : اينها نقشه هاي الهي است و هيچ كس نمي تواند به خود مرتبط كند ، اين در قاموس الهي است كساني كه مي خواهند در مقابل خدا قرار گيرند بدون آنكه بفهمند تصميماتشان به نفع گروهي مظلوم تمام مي شود .
دكتر غضنفري با بيان اين جمله كه علت تحريم ها نه مسئله هسته اي و نه حقوق بشر است ، گفت : علت اين است كه آنها مي گويند چرا جمهوري اسلامي ايران تابع دستورات ظالمانه نبوده و كشوري مستقل است ، شما هم بايد مانند كشورها تابع باشيد و به اينكه در فلسطين چه خبراست و رژيم صهيونيستي چه كار مي كند، كاري نداشته باشيد اما تجربه نشان داده كه هر چه پايمردي بيشتري داشته باشيم، نتيجه بهتري به دست ميآيد و اگر با همت شما اين روند را ادامه دهيم ، اتفاقات خوبي براي جمهوري اسلامي در پيش روست.
* تاريخچه تحريم در جهان
وزير صنعت، معدن و تجارت همچنين دربخشي از سخنان خود به بيان تاريخچه تحريم ها در جهان پرداخت و گفت :حتي پيش از شكل گيري سازمان ملل نهادي به نام جامعه بين الملل در سال 1921 تحريم هايي را عليه يوگسلاوي اعمال كرد .
وي گفت:اين تحريم ها در سال 1925 عليه يونان ، 1932 تا 1935 عليه پاراگوئه و بوليوي ، درسال هاي 1935 تا 1936 عليه ايتاليا اعمال شد.
به گفته وي پس از شكل گيري سازمان ملل موضوع تحريم براي كشورها در منشور سازمان ملل مد نظر قرار گرفت ، اين سازمان در فاصله سال هاي 1946 تا 1990 در پنج مورد از جمله عليه كره شمالي ، آفريقاي جنوبي ، پرتغال ، رودزيا و عراق تحريم ها را اجرا كرد.
دكتر غضنفري تصريح كرد: اما بتدريج ابزار تحريم بيشتر مورد استفاده قرار گرفت به نحوي كه حتي كشورهايي مثل آمريكا يا جمعي از كشورهاي اروپايي راسا نوعي تحريم ها را عليه كشورها به كار بردند.
* قدمت بالاي تحريم در تاريخ جهان
وزيرصنعت، معدن و تجارت با اشاره به اينكه پس از جنگ جهاني دوم اعمال تحريم ها توسط سازمان ملل گسترش بيشتري پيدا كرد، افزود: پنج مورد تحريم در دهه 1950 ، 20 مورد در دهه 1970، 23 مورد در دهه 1980 و حداقل 50 مورد در دهه 1990 به وقوع پيوسته است .
وي با يادآوري اين موضوع كه تحريم ها در دنيا سابقه اي طولاني داشته و گاهي به حق و گاهي هم به ناحق اعمال مي شده است ، گفت : اما اين موضوع را بايد در خاطر بسپاريم كه موفقيت تحريم ها به كثرت تعداد تحريم ها نيست .
*انتقاد از عدم عملياتي شدن تفاهمنامه سال گذشته وزارتخانه و شوراي شهر
تفاهمنامه همكاري وزارت صنعت ، معدن و تجارت با شوراي شهر كه سال گذشته به امضا رسيده بود موضوع ديگري بود كه وزير صنعت ، معدن و تجارت دراين نشست به آن اشاره كرد و گفت : هنوز هيچ كدام از دو طرف اقدامي براي اجرايي كردن اين تفاهمنامه انجام نداده ايم .
وي ساماندهي صنوف آلاينده ، ممانعت از فعاليت واحدهاي صنفي بدون پروانه ، عوارض اخذ نظرمشورتي مجامع صنفي در موقع احتساب عوارض ساليانه ، گسترش ميادين ميوه و تره بار ،توسعه صادرات ، تشويق صنوف به توسعه صادرات را از جمله محورهاي اين تفاهمنامه بيان كرد .
* پيشنهادي براي انجام يك كار مشترك و تكميل ظرفيت هاي واحدهاي صنعتي
غضنفري گفت : با توجه به ادغام دو وزارتخانه بازرگاني و صنايع و معادن سابق تفاهمنامه جديد كه قرار است در آينده اي نزديك شود طرح هاي صنعتي و معدني ، توسعه شهرك هاي صنعتي ، كمك به توسعه واحدهاي تجاري ، تشكيل اتاق فكر و مورد توجه قرار گرفته است.
وي گفت : وزارتخانه ادغامي قدرت تحرك بيشتري به ما به عنوان وزارتخانه مي دهد پييشنهاد من اين است كه برنامه مشتركي ميان وزارت صنعت ، معدن و تجارت و شوراي عالي استان ها پيش بيني شود كه برآن اساس يك كارمشترك را انجام دهيم به نحوي كه هر شهري تعدادي از شهركها و يا واحدهاي صنعتي خود را به وزارتخانه ما معرفي كنند تا بتوانيم زمينه استفاده از 100درصد ظرفيت توليد آنها را در سال 92 فراهم كنيم ./عب
منبع:شبكه اطلاع رساني توليد و تجارت ايران