امضای نخستین قانون اساسی ایران توسط «مظفرالدین شاه»، تغییر نام خبرگزاری پارس به خبرگزاری جمهوری اسلامی، کشف اکسیژن توسط «ژوزف پریسْتْلی» و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه 8 دی 1391 خورشیدی برابر با 14 صفر 1434 هجری و 28 دسامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

امضای نخستین قانون اساسی ایران توسط «مظفرالدین شاه» با نام نظامنامه سیاسی (1285 ش)

نخستین قانون اساسی مشروطه با نام نظامنامه سیاسی که توسط اولین مجلس شورای ملی ایران در 51 ماده تهیه و تدوین شده بود، در هشتم دی ماه 1285 ش به امضای پادشاه وقت ایران، مظفرالدین شاه قاجار، رسید و مظفرالدین شاه، خود پس از ده روز درگذشت. قانون اساسی امضا شده توسط شاه، در برگیرنده خواست واقعی مردم و علما نبود و اصولاً بدون وقت کافی و با عجله به طور عمده در جهت مسائل مجلس شورای ملی تدوین شده بود.

این قانون همچنین از بسیاری مسائل مهم و اساسی دیگرِ حقوقی که می‌باید در آن مطرح می‌شد، بی‌بهره بود. از سوی دیگر، روشنگری‌های روحانیت که در صف مقدم نهضت و مبارزات مشروطیت حضور داشتند، علی‌رغم کارشکنی‌های مداوم درباریان، شرایطی را به وجود آورد که پس از مرگ مظفرالدین شاه، در همان آغاز سلطنت محمدعلی شاه، کمیسیونی در مجلس شورای ملی به منظور تهیه متمم قانون اساسی تشکیل شد. متمم قانون اساسی سرانجام در 107 ماده تصویب و در 15 مهر 1286 ش به امضای محمدعلی شاه قاجار رسید.

تصویب قانون اداره صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران (1359 ش)

در اجرای اصل یکصد و هفتاد و پنجم قانون اساسی، سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران سازمانی است مستقل و مستقیماً زیر نظر قوای سه‌گانه: قضاییه، مقننه و مجریه و بدین منظور هر یک از قوا یک نماینده تعیین و به صورت شورای سرپرستی سازمان را اداره خواهند نمود

شهادت «محمد بن‌ابی بکر» از یاران امام علی (ع) در مصر توسط معاویه (38 ق)

محمد بن ابی بکر ابن ابی قَحافه، یکی از یاران وفادار امام علی (ع) بود که مادرش، اسماء دختر عُمِیس پس از ابوبکر با امام علی (ع) ازدواج کرد. او از کودکی در دامان علی (ع) تربیت شد و به شایستگی، مهر علی در دلش جای گرفت. از این رو، وی از حواریّون و اصحاب خاصِّ آن حضرت شد و مورد عنایت ویژه‌ی امام قرار داشت. محمد در جنگ جمل در رکاب امیرالمؤمنین بود که از جانب امام به حکومت مصر انتخاب شد. امّا مردم مصر از دَرِ نیرنگ با او وارد شده و در این هنگام، سپاه معاویه به فرماندهی عمروعاص بر مصر تاخت در حالی که مردم مصر، علیه او شورش کردند. جنگ شدیدی روی داد تا این که لشکر محمد بن ابی بکر رو به ضعف نهاد. سرانجام، محمد دستگیر و به فجیع‌ترین وجهی به شهادت رسید. او علاوه بر شجاعت و شهامتِ زایدالوصفی که داشت، از علم و درایت و فهم و فراست و زهد و عبادتِ فوق‌العاده‌ای برخوردار بود. امیرالمؤمنین علی (ع)، چون خبر شهادت محمد بن ابی بکر را شنید، سخت بی‌تابی نمود و چندین بار در خطبه‌های خویش، وی را به این صفات می‌ستود.

تغییر نام خبرگزاری پارس به خبرگزاری جمهوری اسلامی (1360 ش)

خبرگزاری یا آژانس خبری پارس به عنوان خبرگزاری رسمی ایران، در سال 1313 ش به عنوان یکی از واحدهای تحت نظر وزارت امور خارجه تأسیس شد. آژانس پارس در سال 1319 ش که اداره کل انتشارات و رادیو به وجود آمد، از آن وزارت به این اداره منتقل گردید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نام خبرگزاری پارس به خبرگزاری جمهوری اسلامی تغییر یافت و کار خود را وسعت بیشتری بخشید. این خبرگزاری در آغاز دفتری بیش نبود ولی در حال حاضر دستگاهی مجهز است که آخرین خبرهای ایران و جهان را اعلام می‌نماید.

کشف اکسیژن توسط «ژوزف پریسْتْلی» شیمی‌دان انگلیسی (1774 م)

ژوزف پریسْتْلی، شیمی‌دان معروف انگلیسی طی آزمایش‌های خود موفق شد تا در 28 دسامبر 1774 م، گاز اکسیژن را کشف کند. اکسیژن گازی بی‌رنگ، بی بو و نامرئی است که نزدیک به نیمی از اتم‌های جهان را شامل می‌شود. پریستلی، از گرما دادن اکسید جیوه قرمز به وجود اکسیژن پی برد، اما به اهمیت آن واقف نشد و بعدها دانشمندان دیگر آن را اکسیژن نامیدند. اکسیژن نقش مهمی در حیات آدمی ایفا می‌کند چرا که به هنگام تنفسْ، به درون بدن می‌رود و با غذا ترکیب می‌شود. حاصل این عمل، تولید انرژی است که در راه زنده ماندن و کار کردن مصرف می‌گردد.

رحلت «ابن شدّاد» فقیه و مورخ مسلمان (632 ق)

ابوالمحاسن بهاءالدین مشهور به ابن شدّاد در سال 539 ق در موصل به دنیا آمد و در دوران کودکی قرآن را حفظ کرد. سپس علومی چون حدیث، تفسیر و قرائت قرآن را فراگرفت و در این رشته‌ها مهارت بسیار یافت. ابن شداد بعد از طی این مراحل، در مدرسه‌ی نظامیه‌ی بغداد، به تدریس پرداخت و در همین دوران بود که ابن خلکان، مورخ مشهور مسلمان، از محضر درس وی بهره‌های بسیار بُرد. ابن شداد پس از چندی، برای کسب دانش بیشتر به سرزمین‌های مختلف اسلامی سفر کرد و هنگامی که به شام رسید، کتابی را که درباره‌ی جهاد و آداب و احکام آن نوشته بود به صلاح‌الدین ایوّبی هدیه کرد.

دوستی بین ابن شدّاد و صلاح‌الدین ایوبی همچنان ادامه یافت و او همچون مشاور و مورخ، در تمام سفرها به خصوص در جنگ‌های معروف صلیبی، همراه صلاح الدین بود. این دوستی موجب شد که ابن شداد بتواند شرح مستند وقایع دوران صلاح الدین ایوبی را بنویسد. یکی از همین نوشته‌ها - که بی‌شک اهمیت بسیاری در زمینه‌ی تاریخ نگاری دارد - کتاب النّوادِرُ السُّلطانیه نام دارد. همچنین دَلایِلُ الاحکام در احادیث فقهی در چهار جلد و العَصا درباره‌ی حضرت موسی (ع) از دیگر آثار اوست. ابن شداد در 93 سالگی درگذشت.

تولد «ملامحمد محسن فیض کاشانی» محدث، عالم و مفسر بزرگ مسلمان (1007 ق)

ملامحمدمحسن بن شاه مرتضی کاشانی، حکیم، محدث، مفسر، متکلم، عارف و شاعر در کاشان متولد شد. او پس از فراگیری دوره‌ی مقدمات، از محضر دو استاد بزرگ عهد خود در شیراز به نام سید ماجد صادقی بحرانی و ملاصدرای شیرازی بهره گرفت. ملامحسن کاشانی پس از مدتی به تَشرَّف دامادی ملاصدرا رسید و عنوان فیض را برگزید. تألیفات او را تا 200 اثر ذکر کرده‌اند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تفسیر صافی، نوادِرُالاخبار، الوافی، الانوار و الاسرار و کتاب علمُ الیقین اشاره کرد. هم چنین ملامحمد باقر مجلسی (صاحب بحارالانوار)، سید نعمت‌اللَّه جزایری، قاضی سعید قمی، ملامحمد صادق و... و ده‌ها عالم فاضل، از جلمه شاگردان فیض کاشانی می‌باشند. ملامحسن در 1091 ق در 84 سالگی در کاشان بدرود حیات گفت و در همان شهر به خاک سپرده شد.

رحلت فقیه بزرگ «شیخ محمدتقی بجنوردی» عالم و فقیه بزرگ (1314 ق)

آیت اللَّه حاج شیخ محمدتقی بجنوردی، عالمی شهیر و فقیهی باتقوا بود. او از حاکمان و دنیاداران دوری می‌گزید و در میان مردم جایگاهی بس رفیع داشت. گفته‌اند، نمازها را با تأنّی بسیار می‌خواند و در آن‌ها سوره‌های بزرگ را قرائت می‌نمود. آیت اللَّه بجنوردی مجالس با شکوهی در منزل خود برای بزرگداشت و تجلیل از حضرت امام حسین (ع) و اقامه‌ی مراسم عاشورا برپا می‌کرد، که هم‌چنان بیش از یک قرن است که ادامه دارد و هر ساله برپا می‌شود. این عالم عامل، که آثار و برکاتی از ایشان دیده شده است، پس از فوت، در حرم مطهر رضوی (ع)، در نزدیک درگاه ورودی به مسجد گوهرشاد مدفون گردید.

مرگ «کوندامین» ریاضی دان شهیر فرانسوی (1774 م)

کوندامین، ریاضی‌دان، سیاح و مهندس معروف فرانسوی در سوم مه 1701 م در پاریس به دنیا آمد. وی گرچه تحصیلات مرتبی نداشت ولی به سبب علاقه فراوانی که به جفرافیا و ریاضیات پیدا کرد، به مطالعه درباره این علوم پرداخت و دانشمند مشهوری شد. کوندامین در سال 1735 م به همراه دانشمندان آکادمی علوم فرانسه، درصدد شناختن شکل حقیقی کره زمین برآمد. این تلاش به کشف برآمدگی خط استوا و فرو رفتگی دو قطب شمال و جنوب انجامید. هم‌چنین کوندامین در رأس یک گروه علمی، برای اندازه‌گیری یک قوس نصف النهار کره زمین و با هدف تلاش برای شناخت شکل زمین به کشور پرو در امریکای جنوبی که در نزدیکی خط استوا بود، رفت و طی ده سال این عمل را به انجام رساند. کوندامین سرانجام در 28 دسامبر 1774 م در 73 سالگی درگذشت.

به نمایش درآمدن اولین فیلم جهان در پاریس و سالگرد ایجاد سینما (1895 م)

اختراع سینما مربوط به اواخر قرن نوزدهم بود. اولین نمونه فیلم یا تصاویر متحرک به وسیله ادیسون مبتکر معروف امریکایی ساخته شد و او در سال 1888 م این اختراع خود را در امریکا ثبت کرد ولی آن را تعقیب ننمود و به کارها علمی دیگر پرداخت. در این زمان یک مخترع فرانسوی به نام لویی لومْیِر این فکر را دنبال کرد و در سال 1895 م چند صحنه از وقایع روزمره و نمایش‌های کوتاه کمدی را فیلم برداری نمود.

او در روز 28 دسامبر آن سال این فیلم را در یک سالن کوچک زیرزمینی در پاریس به معرض نمایش گذاشت. این نمایش با استقبال فراوانی روبرو شد و طی چند سال، نخستین سالن‌های سینما در پاریس و لندن و نیویورک شروع به کار کردند. ولی فیلم‌هایی که طی این سال‌ها به معرض نمایش گذاشته می‌شد، ترکیبی از نمایش‌های کوتاه و صحنه‌های زندگی روزمره یا مناظر طبیعی به صورت صامت و بی‌صدا بود و سینما در سال‌های قرن بیستم رونق بیشتری یافت.

8 دی در هشت سال دفاع مقدس

عملیات چریکی خودی در جنوب غربی اهواز. 59

تحرکات دشمن در سوسنگرد و عقب کشیدن بخشی از نیروها به پشت بستان.

ادامه تحرکات دشمن در دهلران.

گشودن جبهة جدیدی در مناطق کردنشین توسط عراق با بکارگیری جدی گروههای ضد انقلاب داخلی.

نقل و انتقالات عراق در هماهنگی با ضد انقلاب و نیز در درگیری در سردشت.

توضیحات رئیس جمهور (بنی صدر) درباره سکون خودی در جنگ.

برخی رویدادهای تاریخ امروز

1065: کلیسای وست مینستر West Minster Abbey در لندن گشایش یافت.

1482: پیمان صلح آترشت Atrecht به جنگ هشتاد ساله پایان داد و وضعیت هلند در قبال اسپانیا را روشن ساخت.

1828: یک زمین لرزه شدید در منطقه «اچیکو» ژاپن باعث مرگ بیش از 30 هزار تن شد.

1849: خشکشویی لباس با استفاده از ترپنتین Turpentine اختراع شد.

1904: درج پیش بینی وضع هوا در روزنا مه های آمریکا و اروپا آغاز گردید.

1923: الکساندر گوستاو ایفل سازنده برج ایفل پاریس در 91 سالگی در گذشت.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
برچسب ها: تقویم روز ، شبانه ، باشگاه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار