جلسه کار گروه تخصصی «جامع» همایش "دور از سایه" با هدف دستیابی به تعریفی جامع و کامل از مفهوم سینمای تجربی در ایران معاصر، با حضور اساتید، کارشناسان و صاحب نظران این حوزه برگزار شد.

به گزارش باشگاه خبرنگاران و به نقل از روابط عمومی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، در این جلسه، ارائه راهکارهای بنیادین جهت ریل گذاری جدید سیاست های اجرایی و حمایتی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی از سینماگران در حوزه سینمای تجربی، طی دو نوبت صبح و عصر در دانشگاه پیام نور جزیره ابوموسی برگزار شد.
* سینمای تجربی نیازمند هماهنگ شدن با سرعت تغییرات جامعه معاصر است
مهدی مسعود شاهی مدیر فرهنگی و دبیر این کارگروه در ابتدای نشست، با اشاره به فراز و فرودهای صورت گرفته در سیر تکوین سینمای مستند و تجربی طی 30 سال اخیر گفت: اینکه ما با تعریف سال های ابتدایی آغاز به کار این مرکز بخواهیم در عصر حاضر نیز به برطرف ساختن نیازهای خود اقدام کنیم، بدون شک حرکتی غیرمنطقی است چرا که شرایط و تغییرات به وجود آمده در زمان حاضر در قیاس با گذشته به هیچ وجه قابل مقایسه نیست.
وی خاطرنشان کرد: امروز با توجه به گسترش رسانه های مختلف در تمامی عرصه ها، شکل تولیدات آثار تجربی و مستند کاملا از نظر ساختاری و محتوایی تغییر کرده و ضرباهنگ تولیدات سینمایی نیز باید خود را با شکل تغییرات تطبیق دهد. بر همین اساس در نخستین گام ما نیازمند ارائه تعریفی جامع برای شکل حمایت و تولید از آثار سینمایی هستیم که در شاخه تولیدات تجربی تعریف می شوند.
* سینمای تجربی امروز متعارف تجربه کردن و آموختن فیلمساز نیست
در ادامه سیدمهدی طباطبایی نژاد تهیه کننده سینما با بیان آنکه خمیرمایه سینمای تجربی به دلیل شکل اجرایی آن با حمایت دولتی گره خورده است، امروز نیز نیازمند حضور مستمر کمک های دولتی برای ادامه حیات خود است و این در حالی است که سینمای مستند و داستانی ما می تواند بدون حمایت های دولتی به مسیر خود ادامه دهد.
وی ادامه داد: سینمای تجربی در معنای امروز به معنای تجربه کردن و آموختن مسیر فیلمسازی و تربیت نیروی متخصص در حوزه فیلم نیست، بلکه در شکل نوین سینمای تجربی نباید به این مساله نگاه کرد که یک فیلم ساخته نخست کارگردان است و یا ساخته بیستم و یا سی ام او، مهم آن است که او با شناخت دقیق از کار حرفه ای به یک ساختار شکنی جدید و تجربه تازه و بکری در اثر سینمایی دست بزند.
این تهیه کننده با تاکید بر این مهم که ایستادگی و پافشراری برای حفظ تعریف قدیمی سینمای تجربی نمی تواند راهگشای مشکلات اینگونه سینمایی در زمان حاضر باشد اظهار داشت: امروز اگر از سینمای تجربی صحبت می کنیم، مرادمان تجربه کردن و آموختن نیست، امروز سینمای تجربی به افرادی نیاز دارد که تجربه هایشان را پیش از این کرده اند و به زبان سینما مسلط هستند و حال می توانند با دانش کلاسیک دست به ساختار شکنی در فرم و محتوا و روایت یک اثر سینمایی با مفهوم تجربه گرایی بزنند.
* ساختار متفاوت و خلاقیت بکر، محور اصلی تولیدات سینمای تجربی است
مرتضی ندایی مستندساز حاضر در این کارگروه با تاکید بر این مساله که سینمای تجربی در شاخه های مختلف قابل تعریف نیست گفت: باید در قالب و شکل مفهومی اینگونه سینمایی حرکت کنیم و این شکل مفهومی با تغیییر نسل ها و رشد ابزار تکنولوژیک و دانش بشر باید به شکل مستمر به روز شود.
شهرام حیدریان کارگردان انیمیشن هم در ادامه این نشست، یکی از اصلی ترین مبانی بازتعریف و توسعه سینمای تجربی را در شکل بازاریابی و اکران اینگونه آثار، تمرکز بر رشد اقتصادی آن و تاکید بر توسعه آموزش با اتکا به آخرین دستاوردهای علمی و عملی جهان دانست و گفت: بهترین تعریف برای سینمای تجربی عبارت است از سینمایی که محتوا، فرم و اجرای خود را در قالبی از مکان و زمان مناسب با رویکردی ساختارشکنانه به مخاطب ارائه می کند.
محمدعلی صفورا انیمیشن ساز و مدرس دانشگاه نیز در تعریف خود از سینمای تجربی گفت: سینمای تجربی در حقیقت تولید فیلمی است که به لحاظ ساختار در مقابل جریان اصلی تولید قرار می گیرد.
وی ادامه داد: سینمای تجربی چه در بطن محتوا و چه در روش تولید و ارائه به مخاطب، باید تفاوتی ساختاری با سینمای رایج داشته باشد و از گونه ای ناب و بکر از خلاقیت هنرمندانه و زیبایی شناسانه بهره ببرد.
در ادامه این جلسه ضمن رد و بدل شدن آرا و نظرات مختلف از سوی حاضران در نشست چون سعید توکلیان مدرس و انیمیشن ساز، روانبخش صادقی انیماتور، حسین طاهری تهیه کننده مستند، مهناز مظاهری مستندساز و رامین رحیمی پخش کننده مستقل آثار سینمایی، این کارگروه تخصصی در گام نخست به تعریفی در باب سینمای تجربی مبنی بر این رسید که "سینمای تجربی فیلمی است با بیان هنرمندانه ، تازه و بدیع در کل و یا هریک اجزای ساختار خود چون روایت، فرم و ..."
همچنین در این نشست تاکید شد که برای انسجام تولیدات سینمای تجربی باید به یک تعریفی جامع دست یافت تا تعدد آرا و تعاریف در این زمینه باعث فاصله گرفتن شکل تولیدات سینمای تجربی با اصل و سنگ بنای اینگونه آثار نشود.
در کارگروه مستندسازان چه گذشت؟
رحیم مرتضی وند در ابتدای جلسه کارگروه مستندسازان، با بیان اینکه سینمای تجربی مفهومی گسترده است، اظهار داشت: مخاطب باید با تجربه تازه روبرو شود اما این تجربه مکانیزه شده باشد و نباید به سردرگمی رسید. سینمایی که شکوفایی داشته را نباید دچار تشویش کرد. سینمای تجربی در ابتدا گلخانه ای می شود و نمی توان از بدو امر دچار تولید انبوه شد.
مرتضی شاملی نیز با اشاره به اینکه سینمای تجربی به نفس زبان برمی گردد، گفت: هر کسی نمی تواند وارد این مقوله شود و مسائل زبان شناسی جریانی دارد و تاریخی دارد که به قدمت تاریخ برمی گردد و اینکه مفهوم تجربه چیست به قرن 19 باز می گردد و باید زبان خود را پیدا کند. مفهوم تجربه به معنای زبان سینما است که نیاز به ادم های خاص خود دارد، افرادی که مقوله تجربی برای آن ها ارزشمند باشد. چون تجربه کافی زبان سینما را نمی سازد.
سیدحسین صافی هم تصریح کرد: سینمای تجربی در هر زمینه ای از فیلم و در هر کدام از عناصر تشکیل دهنده فیلم، چه در صورت و چه در معنا، باید نوآوری داشته باشد، به شرطی که تاثیر و انعکاس مستقیم در چیزی که مخاطب می بیند آشکار باشد. مثلا ممکن است فقط در سیستم تولید نوآوری داشته باشیم اما رد پایی از کارگردان در فیلم نبینیم؛ این سینما، تجربی نیست.
در ادامه این نشست، محمد صدری بیان کرد: به نظرم ما در سینما دو مدل آدم داریم، یکی فیلمساز و یکی صاحب سینما. صاحبان سینما همیشه نگاه نو وارد می کنند و بر آن اساس فیلم می سازند، اما خیلی اوقات فیلم نساخته اند. اما دیگران بر اساس تفکر او فیلم ساخته اند. از دهه 60 به بعد ما در سینمای داستانی نگاه نو نداشته ایم و آن نوع سینما مخاطب ندارد. در واقع صاحبان سینما معمولا مخاطب ندارند.
محمود رحمانی هم تصریح کرد: بیایید تعریف را کنار بگذاریم و بگوییم ویژگی سینمای تجربی چیست و چگونه یک مدیر می تواند تشخیص دهد فیلم تجربی کدام است. فیلم تجربی روی کاغذ معنی نمی دهد، چون زبانش تصویر است. ما از هرگونه الگو سازی باید پرهیز کنیم. ماندگاری هم یکی دیگر از المان های فیلم تجربی نیست.
محمدتقی فهیم هم ابراز عقیده کرد: تفاوت، سینمای تجربی را تشکیل می دهد. هر فیلمی را که مخاطب بر پرده یا در تلویزیون ببیند و احساس کند این فیلم با اثر قبلی یک نفر یا با اثر دیگران تفاوت دارد، این سینمای تجربی محقق می شود. حال ممکن است خود کارگردان به تفاوت توجه نکرده باشد، اما منتقدان و کارشناسان و گاهی مردم این تفاوت را تشخیص می دهند.
 وی ادامه داد: فیلمساز اگر در الگوها بماند مشکل ایجاد می شود. در غرب در الگوها باقی نمی مانند و به هر نحوی ساختارشکنی می کنند. /ي2
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار