ولادت حضرت امام «محمد باقر (ع)»، و... از مهم ترین اتاقات امروز در تاریخ است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۳ صفر ۱۴۳۴ هجری و ۱۷ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی است. مهم‌ترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

ولادت حضرت امام «محمد باقر (ع)» (۵۷ ق)

حضرت امام محمد باقر (ع) امام پنجم شیعیان در مدینه به دنیا آمد. مادرش، فاطمه معروف به‌ام عبداللَّه، دختر امام حسن (ع) می‌باشد و این امام از پدر و مادر علوی و هاشمی است. ابوجعفر کنیه‌ی ایشان و باقر و باقرالعلوم نیز از القاب آن حضرت می‌باشند. ولید بن عبدالملک، سلیمان بن عبدالملک، عمر بن عبدالعزیز و هشام ابن عبدالملک در زمان حیات آن امام همام حکومت می‌کردند. اولاد آن حضرت را پنج پسر و دو دختر نقل کرده‌اند.

این حرکت علمی امام در حالی صورت گرفت که مُلاّهای درباری که متکی به زر و زور سلاطین بودند، هر یک مذهبی از خود تراشیده، سبب انحراف شده بودند. امام باقر (ع) در آن دوران، مطالب علمی و اسلامی را بازگو می‌کرد و چنان در بسط علوم متبحّر بود که به باقرالعلوم یعنی شکافنده‌ی دانش‌ها، معروف گردید.

تولد «شیخ الرئیس ابوعلی سینا» دانشمند شهیر در بخارا (۳۷۰ ق)

فیلسوف و پزشک نابغه‌ی مسلمان ایرانی ابوعلی سینا ملقب به شیخ الرئیس، حجة الحق و استاد استادان در بلخ به دنیا آمد. وی با کمک هوش سرشار خود، به سرعت، تعلیمات مقدماتی را آموخت و در ده سالگی کل قرآن را حفظ نمود. ابن سینا پس از فراگیری منطق، هندسه و نجوم، به فلسفه روی آورد و در علوم زمان خود، سرآمد عصر خود گردید. ابوعلی سینابه خاطر درمان نوح بن منصور، پادشاه سلسله‌ی سامانی، توانست به کتابخانه‌ی دربار او راه یابد واز آن بهره ببرد. ابن سینا مدتی را نیز به مشاغل دیوانی از جمله وزارت گذراند. او نگارش کتاب را از ۲۱ سالگی شروع کرد و در مدت ۵۸ سال زندگی خود، آثار پر ارزشی بر جای گذارد که هنوز مورد استفاده‌ی مجامع علمی واقع می‌شود. از جمله کتاب‌های ابن سینا، قانون و شفا و اشارات است. این دانشمند در سال ۴۲۸ ق وفات یافت و در همدان مدفون گشت.

رحلت آیت اللَّه «شیخ محمدتقی آملی» (۱۳۵۰ ش)

حکیم بزرگوار آیت‌اللَّه شیخ محمد تقی آملی در حدود سال ۱۲۶۵ ش در تهران متولد شد. ایشان پس از تحصیل مقدمات. آیت‌اللَّه آملی از آن پس به نجف رفت و در محضر درس میرزای نایینی، میرزا ابوتراب خوانساری، شیخ محمدحسین غروی اصفهانی، میرزا محمود قمی، سیدابوالحسن اصفهانی و آقاضیاءالدین عراقی به تکمیل فقه و اصول پرداخت تا به مقامات عالی علم و اجتهاد رسید. این عالم ربانی، در اخلاق نیز از محضر عارف کامل حاج میرزا علی آقا قاضی طباطبایی فیض گرفت و به مدارج بالای اخلاق و عرفان دست یافت. آیت‌اللَّه آملی از آن پس در تهران اقامت گزید و به تدریس منقول و معقول اشتغال ورزید.
در محضر درس ایشان، شاگردان فاضلی پرورش یافتند که حضرات آیات: عبداللَّه جوادی آملی، حسن حسن‌زاده آملی و علامه محمدحسین تهرانی از آن جمله‌اند. حاشیه بر مکاسب شیخ انصاری در ۲ جلد، کتاب الصلاة در ۳ جلد، حاشیه بر شرح منظومه سبزواری در ۲ جلد و شرح استدلالی بر عروةالوثقی از مهم‌ترین آثار آیت‌اللَّه آملی هستند. سرانجام ایشان در ۲۷ آذر ۱۳۵۰ ش در ۸۵ سالگی دار فانی را وداع گفت و در تهران به خاک سپرده شد.

شهادت آیت‌اللَّه دکتر «محمد مفتّح» توسط گروه منحرف فرقان (۱۳۵۸ ش)

آیت‌اللَّه دکتر محمد مفتّح در سال ۱۳۰۷ ش در همدان دیده به جهان گشود. وی در آنجا به تحصیل دوره دبستان و مقدمات علوم اسلامی روی آورد و سپس به حوزه علمیه قم مهاجرت نمود. دکتر مفتح در قم از محضر بزرگانی همچون حضرات آیات سید محمد حجت کوه کمره‌ای، سیدحسین بروجردی، سیدمحمد محقق داماد، علامه طباطبایی و امام خمینی (ره) استفاده نمود و خود مدرسی بزرگ در حوزه گردید. شهید مفتح در این حال که در حوزه علمیه قم به درجه اجتهاد رسیده بود، در دانشگاه نیز موفق به اخذ درجه دکتری گردید. ایشان در ایام انقلاب از آموزش و پرورش قم اخراج و به منطقه دورافتاده‌ای تبعید شد، در نتیجه مجبور به اقامت در تهران گردید.

با اقامت ایشان در تهران فصلی نوین از مبارزات سیاسی و عقیدتی شهید مفتّح آغاز شد. شهید مفتح، با تشکیل شورای انقلاب، از طرف امام به عضویت این شورا درآمد. ایشان همچنین پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیت‌های ارزشمندی به‌ویژه در زمینه تدریس در دانشگاه‌ها و نیز نزدیک ساختن دو قشر روحانی و دانشجو به عمل آورد. او که توطئه استعمار را در جدا نگاه داشتن این دو قشر، با تمام وجودش حس کرده بود، ایجاد وحدت و انسجام میان این دو قشر را وجهه همت خود ساخت. آیت‌اللَّه مفتّح سرانجام در ۲۷ آذر ۱۳۵۸ ش به همراه دو تن از پاسداران جان بر کف خود در مقابل دانشکده الهیات دانشگاه تهران از سوی گروهک منافق فرقان به شهادت رسید و پس از تشییعی با شکوه، در صحن حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.

ارتحال فقیه بزرگوار آیت‌اللَّه «میرزا حسن انصاری» (۱۳۷۵ ش)

آیت‌اللَّه میرزا حسن انصاری محلاتی در سال ۱۲۸۹ ش (۱۳۳۰ ق) در شهرستان محلات به دنیا آمد. وی پس از طی دروس مقدماتی و سطح، راهی حوزه علمیه قم شد و از محضر استادان نامداری همچون، حضرات آیات: حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، سید محمدتقی خوانساری، سیدمحمد حجّت کوه کمره‌ای، سید حسین بروجردی و حضرت امام‌خمینی (ره) بهره برد و پس از سالیانی به مدارج بالای فقهی و فلسفی دست یافت. این عالم وارسته و حافظ قرآن کریم در طول سالیان عمر، خود را از تمام قیود و تعلقّات دنیوی به دور نگاه داشته بود و راه زهد و تقوا در پیش داشت. میرزا حسن انصاری همواره از انقلاب اسلامی و رهبری عظیم‌الشأن آن حمایت نموده و از آن به عنوان «نعمت الهی» یاد می‌کرد. این فقیه فرزانه و حکیم وارسته سرانجام در ۲۷ آذر ۱۳۷۵ ش برابر با ششم شعبان ۱۴۱۷ ق در ۸۶ سالگی وفات یافت و در حرم حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.

روز وحدت حوزه و دانشگاه

بیست و هفتم آذرماه، یادآور عروج سرخ آیت‌اللَّه دکتر محمدمفتح است که از پیشروان اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه بود. به پاس خدمات چشمگیر شهید مفتح در راه ایجاد وحدت حوزه و دانشگاه و لزوم ارتباط، همکاری و هم‌فکری این دو قشر اندیشمند و فرهیخته، روز ۲۷ آذر، همزمان با سالروز شهادت این عالم سترگ، با نام روز وحدت حوزه و دانشگاه نام‌گذاری شده است. وحدت حوزه و دانشگاه به عنوان دو پایگاه مهم فکری - فرهنگی جامعه، برای حفظ فرهنگی اصیل در مقابل هجوم ارزش‌های غربی و وارداتی، امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است.

درگذشت «محمد بن عبداللَّه» معروف به حاکم نیشابوری محدث و فقیه مسلمان (۴۰۵ ق)

محمد بن عبداللَّه مشهور به حاکم نیشابوری از بزرگان محدثین و فق‌ها و مورخین اسلام است. معروف است که وی با دو هزارتن از مشایخ در بلاد مختلف دیدار و مباحثه کرده و از آنان حدیث شنیده است. ابوعبداللَّه در سال ۳۵۹ ق قاضی نیشابور شد و در نزد شاهان آل‌بویه و سامانی حرمت و تقرب داشت. کتاب معروف او در حدیث «المُسْتَدْرَکُ بَیْنَ الصحیحین» است. کتاب تاریخ نیشابور یا تاریخ علمای نیشابور از تألیفات دیگر اوست.

وفات «سیده نفیسه» عالمه ی اسلامی (۲۰۸ ق)

سیده نفیسه، دختر حسن بن زید بن حسن بن علی بن ابی‌طالب همسر اسحاق مُؤْتَمَن و از زنان محدّثه می‌باشد. او در سال ۱۴۵ ق درمکه متولد شد و در مصر اقامت گزید. پس از وفات شافعی، عالم بزرگ مسلمان، جنازه‌اش را به خانه‌ی آن بانوی مجلّله برده و در آن‌جا نماز خواندند. سیده نفیسه در مصر دار فانی را وداع گفت و مقبره‌اش زیارتگاه گردید.

پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان توسط برادران رایْتْ (۱۹۰۳ م)

در هفدهم دسامبر ۱۹۰۳ م اولین هواپیمای موتوردار جهان، پس از بارها آزمایش و تجربه، سرانجام با موفقیت از زمین برخاست و نزدیک به یک دقیقه در فضا پرواز کرد. این هواپیما توسط دو برادر به نام‌های ویلبِر و اُرْویل رایْتْ، ساخته شد و در ایالت کارولینای شمالی امریکا آزمایش گردید. برادران رایت در ابتدا دوچرخه‌ساز بودند و با مشاهده پرواز هواپیماهای بدون موتور به پرواز علاقه‌مند شدند و سرانجام با پشتکار فراوان، موفق به ساخت و پرواز اولین هواپیمای موتوردار جهان گردیدند. آن‌ها توانستند ماشین پرنده‌ای سنگین‌تر از هوا و دارای حجم بزرگ را ساخته و مورد آزمایش قرار دهند. نخستین پرواز، ۱۲ ثانیه به طول انجامید و آزمایش دیگری که در همان روز انجام شد، زمان بیشتری را دربرگرفت. هواپیمای برادران رایت که با سلامت فرود آمد، دارای دو بال و و ملخ بود و اولین هواپیمای موتوری به حساب می‌آید که انسان با آن پرواز کرد.

مرگ «اُرْویلْ رایْتْ» سازنده اولین هواپیمای موتوردار جهان (۱۹۴۸ م)

اُرویلْ رایت، مبتکر امریکایی و یکی از سازندگان اولین هواپیمای موتوردار جهان در شانزدهم نوامبر ۱۸۷۱ م در ایالت اوهایو در امریکا به دنیا آمد. اُرویل با کمک برادرش ویلبر، هواپیمای بی‌موتور خود را که چند سال قبل ساخته بودند در روز هفدهم دسامبر ۱۹۰۳ م اولین هواپیمای موتوردار جهان که به مدت ۵۹ ثانیه در آسمان پرواز کرد را به پرواز در آوردند. نلاش برای تکمیل اختراع اما ادامه داشت تا این‌که در پروازهای بعد، موفق به ثبت رکورد پرواز ۵۶ دقیقه در آسمان گردیدند.

هر چند ویلبر رایت در سال ۱۹۱۲ م درگذشت ولی اُرویل مدت‌ها بعد از او دنباله اختراع بزرگ خود را گرفت و در تکمیل بیشتر آن کوشید. اُرویل رایت پس از ده‌ها سال تلاش خستگی‌ناپذیر سرانجام در ۱۷ دسامبر ۱۹۴۸ م، درستْ ۴۵ سال پس از آزمایش موفقیت‌آمیز اولین پرواز هواپیمای موتوردار جهان، در اوج شهرت و افتخار در ۷۷ سالگی درگذشت.

۲۷ آذر در هشت سال دفاع مقدس

عملیات هلیکوپترهای خودی و دشمن در جبهه جنوب. ۵۹

تقویت عراق در مریوان و درگیری خودی با ضد انقلاب در جاده مهاباد می‌اندوآب.

اظهار نگرانی مقامات صنعتی غرب از افزایش قیمت نفت و رابطه آن با جنگ ایران و عراق.

برخی از رویدادهای ۱۷ دسامبر

۱۹۱۴: انگلستان با استفاده از فرصت جنگ جهانی اول، مصر را به عنوان یک کشور تحت الحمایه خود اعلام کرد.

۱۹۱۴: عثمانی‌ها که بر فلسطین حکومت داشتند و به حمایت از آلمان وارد جنگ جهانی اول شده بودند یهودیان را از شهر تل اویو بیرون کردند.

۱۹۲۵: شوروی همانند ایران و افغانستان باتر کیه نیز پیمان عدم تجاوز امضاء کرد.

۱۹۷۸: اوپک با استفاده از فرصتی که قطع صدور نفت ایران به دست داده بود و کمبود نفت خام در بازارهای بین المللی بهای این ماده را دفعتا ۱۸ در صد بالابرد.

رای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار