به گزارش
حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ، دفتر مطالعات سیاسی این مرکز اعلام کرد: یکی از ابزارهای واشنگتن و متحدانش برای اعمال فشار بر جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات آتی با گروه 1+5 و مقدمهسازی برای تصویب دور جدید تحریمهای احتمالی، استناد به گزارشهای مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و قطعنامههای شورای حکام است. به همین دلیل یکی از ملزومات مدیریت راهبردی دیپلماسی هستهای در سطوح تقنینی و اجرایی ، آسیبشناسی و بررسی ساختاری و ماهوی قطعنامه سپتامبر 2012 شورای حکام و تاثیر آن بر روند سیاستهای هستهای ایران است.
گزارش مذکور میافزاید: مهمترین محورهایی که در گزارش مدیر کل آژانس برجسته شدهاند عبارتند از:
- تمکین به قطعنامههای شورای امنیت و ایجاد محدودیت برای دامنه غنیسازی،
- شفافسازی و راستی آزمایی در خصوص مطالعات ادعایی تسلیحاتی شدن،
- ایجاد محدودیت برای تاسیسات غنیسازی فوردو،
- همکاریهای فراپادمانی در خصوص تاسیسات پارچین،
- مخالفت با تهدیدهای نظامی اسرائیل.
بر اساس همین گزارش ؛ مهمترین ملاحظات صدور قطعنامه نیز عبارتند از:
- افزایش موانع سیاسی برای اجرای مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص تامین بیست هزار مگاوات برق هستهای،
- کاهش احتمال انعقاد مدالیته هستهای در مذاکرات آتی ایران و آژانس،
- تلاش گروه 1+5 برای کاهش تاثیر ریاست ایران بر جنبش عدم تعهد و برگزاری اجلاس نم در تهران،
- برنامهریزی برای از سرگیری مذاکرات ایران با گروه 1+5 در شرایط فشار سیاسی،
- نقش فعال روسیه و چین در تدوین پیش نویس قطعنامه،
- افزایش فشار سیاسی برای تصویب و اجرای پروتکل الحاقی.
این گزارش میافزاید: یکصد و پنجاهمین نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از 10 سپتامبر 2012 (20 شهریور 1391) به مدت پنج روز برگزار شد. بررسی گزارش مدیر کل آژانس در خصوص ایران، ایمنی هستهای و چگونگی اجرای نظام پادمان در سوریه کره شمالی و خاورمیانه از مهمترین موضوعات مطرح شده در این نشست بودند. در خصوص ایران چهار گزینه؛ گزارش به شورای امنیت ، تصویب قطعنامه، صدور بیانیه و بررسی ماهوی گزارش یوکیا آمانو در پیش رو قرار داشت که در نهایت شورای حکام در 13 سپتامبر 2012 (23 شهریور 1391) قطعنامهای را بدون اجماع به تصویب رساند. از 35 عضو شورای حکام ، کوبا رای مخالف و مصر، تونس و اکوادور رای ممتنع دادند در حالی که هر چهار کشور عضو «جنبش عدم تعهد» اند و آخرین قطعنامه شورای حکام 69/2011/GOV در 18 نوامبر 2011 به تصویب رسیده بود. مبنای صدور قطعنامه آژانس را گزارش 30 اوت 2012 یوکیا آمانو شکل میداد.
در پایان این گزارش آمده است: قطعنامه مذکور در حالی صادر شد که اعضای نم در 13 سپتامبر 2012 بیانیهای را در حمایت از فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران صادر کرده بودند و بر این اساس ، یوکیا آمانو بایستی در نوامبر 2012 گزارش خود را در خصوص اجرای قطعنامه به شورای حکام ارائه کند.
انتهاي پيام/س2