شهادت سرتیپ خلبان «احمد کشوری»، شهادت جمعی از اصحاب رسانه، درگذشت «علی حاتمی»، عزل «امیرکبیر» از صدارت ناصرالدین شاه، ریزش سقف «سالن استقبال و بدرقه» فرودگاه مهرآباد و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.
به گزارشمجله شبانه باشگاه
خبرنگاران،امروز چهارشنبه ۱۵ آذر ۱۳۹۱ خورشیدی برابر با ۲۰ محرم ۱۴۳۴ هجری و ۵ دسامبر ۲۰۱۲ میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:
شهادت سرتیپ خلبان «احمد کشوری» (۱۳۵۹ ش) شهید احمد کشوری در تیرماه ۱۳۳۲ ش در شمال به دنیا آمد. وی در سال ۱۳۵۱ وارد هوانیروز شد و دورههای آموزش خلبانی با بالگرد را با موفقیت به پایان رساند. او از سالهای قبل از انقلاب فعالیتهای ضدرژیم خود را آغاز کرده بود و در دوران نخستوزیری بختیار با همراهی دوستان خود، قصد انجام کودتا و ساقط کردن حکومت پهلوی را داشت که با پیروزی انقلاب اسلامی، این نقشه عملی نشد. شهید کشوری پس از پیروزی انقلاب فعالیتهای مختلفی در پاکسازی کردستان از لوث عناصر ضدانقلاب انجام داد.
وی پس از آغاز جنگ، فرماندهی هوانیروز منطقه ایلام را به عهده گرفت. این شهید بزرگوار سرانجام در ۱۵ آذر سال ۱۳۵۹ در حالی که از یک مأموریت بسیار مشکل، اما پیروز بازمیگشت، در منطقه میمک در ایلام، مورد حمله مزدوران بعثی قرار گرفت. در این میان، در حالی که بالگردش در اثر اصابت راکت هواپیما، به شدت میسوخت، آن را تا موضع خودی هدایت کرد و آنگاه در خاک وطن سقوط کرد و به آرزوی دیرینهاش دست یافت. پیکر پاک او را به تهران انتقال داده و در بهشت زهرا به خاک سپردند.
درگذشت «علی حاتمی» کارگردان ایرانی (۱۳۷۵ ش) علی حاتمی در سال ۱۳۳۳ در تهران به دنیا آمد و پس از فارغ التحصیلی از دانشکده هنرهای دراماتیک به همکاری با تلویزیون پرداخت و به نوشتن فیلمنامه مشغول شد. فیلمهای علی حاتمی، همگی نشان دهنده علاقه او به فرهنگ ایرانی است. ستارخان، سوتهدلان، کمالالملک و مادر به همراه مجموعههای تلویزیونی هزاردستان و سلطان صاحبقران از آن جمله است. حاتمی در حال ساختن مجموعه تلویزیونی جهان پهلوان تختی بود که عمرش کفاف اتمام آن را نداد و در حالی که از بیماری سختی رنج میبرد، سرانجام در آذر ماه ۱۳۷۵ درگذشت و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
درگذشت دکتر «عیسی صدیق» مؤسس دانشگاه تهران (۱۳۵۷ ش) دکتر عیسی صدیق معروف به اعلم، در سال ۱۲۷۳ ش در تهران به دنیا آمد. پس از اتمام دارالفنون، در ۱۷ سالگی به فرانسه رفت و موفق به دریافت دانشنامه لیسانس در رشته ریاضی گردید. دکتر صدیق سپس چند سالی در ایران در وزارت فرهنگ مشغول به خدمت شد و در سال ۱۳۰۹ جهت ادامه تحصیل عازم آمریکا گردید. وی پس از اخذ دکترای فلسفه به ایران مراجعت نمود و از طرف دولت ایران، مامور تهیه طرح و تاسیس دانشگاه تهران شد و پس از تاسیس دانشگاه، تا سال ۱۳۱۹، ریاست و استادی دانشسرای عالی، دانشکده ادبیات و دانشکده علوم را برعهده گرفت. وی تا سال ۱۳۴۰، شش بار به وزارت فرهنگ انتخاب شد و تا سال ۱۳۵۳، در مقام استادی دانشگاه، انجام وظیفه کرد. علاوه بر تهیه طرح و قانون تاسیس دانشگاه تهران و ایجاد هسته مرکزی آن، دکتر صدیق منشأ خدمات برجسته فرهنگی دیگری گردید که تاسیس نخستین مدارس جدید گیلان، پیشنهاد اعزام محصل به اروپا و تهیه قانون آن، تجدید سازمان و برنامههای مدارس کشور، وارد کردن روشهای جدید آموزشی در دانشسرای عالی و تربیت هزاران دبیر، تاسیس دانشگاه تبریز و تاسیس نزدیک به دو هزار مدرسه در طول فعالیت فرهنگی خود، از آن جملهاند. وی سرانجام در ۱۵ آذر ۱۳۵۷ ش در ۸۴ سالگی در تهران درگذشت و در بهشت زهرا به خاک سپرده شد.
انتشار فهرست خارج کنندگان ارز در بحبوحه انقلاب اسلامی (۱۳۵۷ ش) در بحبوحه انقلاب و در حالی که بسیاری از ادارات در اعتصاب به سر میبردند، کارکنان بانک مرکزی، در پانزدهم آذرماه ۵۷، صورت کسانی که طی دو ماه شهریور و مهر ۱۳۵۷ ارز از مملکت خارج کرده بودند، انتشار داد. در این لیست نام ۱۷۸ نفر از مقامات دولتی و مقاطعه کاران و بازرگانان سرشناس گنجانیده شده بود. جمع مبلغ حواله شده بالغ بر ۱۳ میلیارد دلار ارز (۳۵۰ میلیارد ریال) اعلام گردید. این افراد چون وضعیت انقلاب و امکان سقوط نظام شاهنشاهی را دیدند اقدام به خارج کردن اموال خود از کشور کردند. به دنبال انتشار این فهرست، لیستهای دیگری همچون دارایی بنیاد پهلوی و داراییهای شاه نیز انتشار یافت. انتشار این لیستها در بین مردم و مبارزان تأثیر زیادی داشت و در تخریب پایههای لرزان سلطنت بسیار مؤثر گردید.
آغاز عقب نشینی نیروهای «ناتو» از خلیج فارس (۱۳۶۶ ش) پس از آنکه دولتهای غربی، جمهوری اسلامی ایران را به مینگذاری در خلیج فارس متهم کردند، نیروهای نظامی پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، وارد خلیج فارس شدند تا به اصطلاح به پاکسازی خلیج اقدام نمایند. اما مین روبهای غربی پس از یک ماه تجسس در آبهای خلیج فارس، تنها چهار مین را کشف کردند و عدم موفقیت آنان باعث شد که خلیج فارس را ترک کنند. مجموعه حرکتهای شتاب زده غرب در طول جنگ تحمیلی و به ویژه ماههای آخر جنگ، برای خروج از بنبستهایی که خود به وجود آورده بودند به حدی آشکار شده بود که از دید مطبوعات معتبر خودشان نیز پنهان نماند و به افشاگری علیه هم پرداختند؛ به طوری که غرب را در مقابله با ایران شکست خورده معرفی کردند.
عزل «امیرکبیر» از صدارت ناصرالدین شاه (۱۲۶۸ ق) امیرکبیر که پس از ورود ناصر الدین شاه به تهران، به عنوان صدراعظم برگزیده شده بود، در ابتدا بکارگیری القاب و تعارفات بیمعنا را در نامههای اداری حذف کرد. اخذ رشوه را ممنوع نمود و جلوی اختیارات بیحد و حساب و نامشروع درباریان را گرفت. برای متعادل کردن دخل و خرج مملکت، بر بیشتر وظایف و مستمریهایی که اشخاص با نفوذ مانند شاهزادگان و اُمرای لشکر، بدون استحقاق از خزانهٔ دولت دریافت میکردند، خط بطلان کشید. اخذ مالیاتها را بر اساس صحیحی قرار داد چنان که در اندک مدتی، خزانهٔ خالی مملکت از درآمد مالیات پُر شد. بر گسترش کشاورزی همت ورزید و مدرسهٔ عالی دارالفنون را تاسیس کرد.
امیرکبیر همچنین دست سفیران روس و انگلیس را از دخالت در امور داخلی ایران کوتاه ساخت و بَست نشستن در محل سفارت آنان را ممنوع اعلام نمود. لیاقت و تدبیر و طهارت اخلاق امیرکبیر موجب وحشت درباریان ناپاک و حسودان شد و شاه بیتجربه را با دسیسهها و تحریکات فراوان به عزل وی تشویق کردند. سرانجام بر اثر دسیسههای فراوان اطرافیان به ویژه مهد عُلیا مادر ناصرالدین شاه، امیرکبیر از صدارت عزل شد و میرزا آقاخان نوری به جای وی به صدارت عُظمی رسید.
بازگشت ناپلئون به فرانسه پس از شکست روسیه و آغاز اضمحلال ناپلئون (۱۸۱۲ م) ناپلئون بُناپارت پس از فتوحات فراوان در اروپا، در ۲۲ ژوئن ۱۸۱۲ م حمله بزرگ خود را به کشور پهناور روسیه آغاز کرد. در این عملیات تهاجمی که نزدیک به شش ماه به طول انجامید، ناپلئون مسکو را نیز تصرف کرد. اما سپاهیان وی به علت سرمای شدید روسیه و حملات ایذایی ارتش این کشور به سختی شکست خوردند، به طوری که از ارتش ۵۳۰ هزار نفری ناپلئون، تنها ۳۰ هزار نفر زنده به فرانسه بازگشتند. ناپلئون در اوایل دسامبر و در آخرین مراحل عقبنشینی از خاک روسیه، فرماندهی باقیمانده سپاه شکست خورده خود را به یکی از سرداران خود سپرد و به فرانسه بازگشت تا به جمعآوری قوا برای دست زدن به حمله دیگری به روسیه در بهار سال بعد بپردازد. ولی این بار در فرانسه از نقشههای او برای ادامه کشورگشایی استقبال چندانی به عمل نیامد، ضمن آنکه در قلمرو پیشین امپراتوری، از جمله اسپانیا، ایتالیا و پروس، اغتشاشاتی بروز کرد. از سوی دیگر، در همینْ زمان انگلستان، روسیه، پروس، اتریش و سوئد اتحادی برضد ناپلئون تشکیل داده و در طول سال ۱۸۱۳ م به حملاتی بر ضد نیروهای ناپلئون دست زدند. این جنگها، موجبات تضعیف ناپلئون را فراهم آورد تا اینکه به سقوط امپراتوری و تبعید نهایی وی در سال ۱۸۱۵ م انجامید.
ریزش سقف «سالن استقبال و بدرقه» فرودگاه مهرآباد پنجم دسامبر سال ۱۹۷۴ (۱۴ آذر ماه ۱۳۵۳) سقف سالن استقبال و بدرقه ترمینال فرودگاه مهرآباد (تهران) که در زمان مدیر عاملی ابوالحسن ابتهاج، توسط سازمان برنامه ساخته شده بود بر سر مسافران و بدرقه کنندگانشان فرود آمد و باعث مرگ دست کم ۱۷ تن و جرح دهها نفر دیگر شد و بر اتهامات قبلی ابتهاج یک پرونده دیگر اضافه کرد. گفته شد که نشستن برف سنگین باعث ریزش سقف شده بود!.
روز بینالمللی خیریّن و داوطلبان در زمینههای پیشرفت اقتصادی و اجتماعی روز جهانی داوطلبان هر ساله در تاریخ ۵ دسامبر مطابق ۱۴ آذر در همه کشورهای جهان برگزار شده و به طور قانونی توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته میشود. در این روز داوطلبین در زمینههای مختلف گرد هم آمده و فعالیتهای خود را اعلام میدارند. پیوستن ایران به تشکیلات بین المللی صلیب سرخ (۱۸۷۴ م) نخستین
کوشش ایرانیان برای پیوستن به کنوانسیونهای بینالمللی در مورد تشکیلات
بینالمللی صلیب سرخ به دوران پادشاهی ناصرالدین شاه قاجار باز میگردد.
ایران در زمان حکومت او و در دسامبر سال ۱۸۷۴/شوال ۱۲۹۱، کنوانسیون مصوب
۱۸۶۴ ژنو را پذیرفت. اما عملاْ برای دهها سال پس از این تاریخ هیچگونه
اقدامی برای تأسیس موسسه، یا سازمانی که عامل اجرایی این کنوانسیون در
ایران باشد صورت نگرفت.
شهادت جمعی از اصحاب رسانه در سانحه هوایی(۱۳۸۴)
یک هواپیمای نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از نوع «سی ـ ۱۳۰» که از تهران عازم بندر عباس بود اندکی پس از برخاستن از مهرآباد دچار نقص فنی شد و در راه بازگشت اضطراری به فرودگاه به ساختمان ده طبقه شهرک توحید برخورد کرد و همه ۹۴ سرنشین آن به شهادت رسیدند. ۶۸ تن از سرنشینان این هواپیما از کارکنان رسانه اعم از رادیو ـ تلویزیون، خبرگزاریها و روزنامهها بودند که برای پوشش خبری رزمایش نیروی دریایی ارتش در خلیج فارس عازم بندر عباس بودند.
۱۵ آذر در هشت سال دفاع مقدس تبادل آتش در جبهههای جنوبی و میانی. درگیری هوایی خودی و دشمن و خسارت متقابل. ۵۹ حمله ۱۰ فروند هواپیمای دشمن به اهواز و بمباران نقاط مسکونی و صنعتی شهر. ۶۵
برخی از رویدادهای ۵ دسامبر ۱۴۵۶: زلزله شدید ناپل ایتالیا بیش از ۳۵ هزار تن را کشت. ۱۸۷۰: الکساندر دوما داستان نویس شهیر فرانسه در ۶۸ سالگی در گذشت. ۱۹۴۵: یک اسکادران از هواپیماهای نظامی آمریکا هنگام پرواز بر فراز مثلث برمودا (واقع در شرق فلوریدا) ناپدید شد که واقعیت این رویداد که عنوان «اسکادران گمشده» یافته هنوز در پرده اسرار است. ۱۹۵۲: دود و آلودگی هوای لندن ظرف چند ساعت باعث مرگ بیش از ۴۰۰۰ تن شد. ۱۹۷۷: کشورهای عربی و مصر مناسبات سیاسی با یکدیگر به دلیل دیدار انور سادات از اسراییل و... را قطع کردند.