به گزارش
خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران؛ توریسم درمانی نوعی از گردشگری است که به منظور حفظ و حصول مجدد سلامت فرد به مدت بیش از 24 ساعت و کمتر از یک سال در کشوری دیگر صورت می گیرد یعنی یک توریست سلامت با مسافرت به کشوری دیگر از خدمات درمانی کشور مقصد استفاده می کند.
این روزها توریسم درمانی در کشورمان رواج پیدا کرده و از سوی وزارت بهداشت نیز مورد توجه قرار گرفته است.البته قیمت ارزان خدمات درمانی در ایران نسبت به دیگر کشورهای منطقه امتیاز خوبی برای کشورمان در جهت جذب توریست بیشتر است.براساس آمار، کشور تایلند با در اختیار داشتن 38 درصد از بازار گردشگری پزشکی جهان،رده نخست را در این حوزه به خود اختصاص داده و ایران، بعد از اردن دومین مقصد گردشگری سلامت در بین کشورهای مسلمان است. اما سوال اینجاست که چرا ایران در این حوزه آنطور که باید رشد نکرده گردشگری سلامت در کشورمان مغفول مانده؟
باب اله قاسمی معاون دارو و درمان دانشگاه علوم پزشکی تبریز در این خصوص افزود: اگرچه در حوزه پزشکی جزء کشورهای پیشرو هستیم اما در حوزه توریسم درمانی در جایگاه شایسته خود نیستیم.اخیرا کشورهایی مثل هند که حرفی برای گفتن ندارند اما در این صنعت از ما جلو افتادند اما با این حال در آسیای میانه و کشورهای حوزه خلیج فارس جزء چند کشور برتر محسوب می شویم.
توریسم درمانی از عدم نظارت ها رنج می بردبنا به این گزارش: کشور اردن توانسته با ارائه خدمات درمانی سالانه به 120 هزار گردشگر سلامت 620 میلیون دلار درآمد کسب کند و به عنوان موفق ترین کشور در منطقه تبدیل شود اما درآمد کشور ما با وجود پتانسیل های موجود از گردشگری سلامت تنها 80 تا 90 میلیون دلار در سال است و به گفته مسولان آمار دقیقی از بیماران خارجی که در ایران درمان می شود وجود ندارد اما به نظر می رسد سالانه 30 هزار گردشگر از اتباع خلیج فارس و عراق به قصد درمان به ایران سفر می کنند و همه اینها در حالی است که به دلیل کم توجهی مسولان این حوزه دچار ضعف شده و استقبالی از سوی مسولان نشده است.
دکتر قیامت در خصوص اینکه توریسم درمانی در کشورمان از نظارت دقیقی برخوردار نیست افزود: اگر نظارت جدی در این امر داشته باشیم می توان به کسب درآمد و ارزآوری در این حوزه امیدوار بود اما در حال حاضر آن تعداد بیمارانی که از کشورهای همسایه وارد ایران می شوند در سطحی نیستند که بتوانند خواسته های ما را تامین کنند در صورتی که ما از نظر تجهیزات پزشکی در سطح مطلوبی قرار داریم.
پای دلالان هم به توریسم درمانی باز شددلالی بین پزشکان و گردشگران تنها یکی از پیامدهای بی توجهی مسولان به این حوزه است و روند توریسم درمانی را با مشکل جدی مواجه کرده و این معضل در شهر های مذهبی بیشتر به چشم می خورد چرا که بیماران خارجی مسلمان هم برای زیارت و هم برای درمان به این شهر ها سفر می کنند و می توانند از نظر اقتصادی بسیار کمک کننده باشند.
دلالانی که با گرفتن مبلغی از یک پزشک نا آشنا و غیر متخصص و حتی با سطح علمی پایین در مرزهای ورودی پرسه می زنند و با پیدا کردن بیماران آنها را به این پزشکان معرفی می کنند و نهایتا نتیجه درمان دروغینی است که موجب بدتر شدن بیمار و کسب درآمد هنگفت برای پزشک و دلال می شود.اینجاست که توریسم درمانی ایران زیر سوال می رود.
محمود شبستری رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این خصوص معتقد است: مشهد قطب درمانی شرق کشور به شمار می رود و از نظر میزان مراجعات درمانی بعد از تهران چشمگیر است اما متاسفانه دلالان توریسم درمانی را در این شهر زیر سوال بردند و با وساطت بی جا بین پزشک و بیمار این روند را مختل کرده.
نماینده مردم رشت نیز در این باره می گوید:ورود دلالان به عرصه توریسم درمانی تبعات نامطلوب بسیاری برای کشور به دنبال دارد و این موضوع باعث اختلال در جذب بیماران خارجی می شود.
سرمایه گذاری در توریسم درمانی ضعیف استیکی از مهمترین چالش های توریسم درمانی نبودن سرمایه گذاری مناسب در این بخش است و بازاریابی توریسم درمانی ایران در کشورهای خارجی با مشکل روبه رو است.هم اکنون کشورهای دیگر در این حوزه برای جذب بیماران خارجی برنامه ریزی دقیقی انجام داده اند در حالی که کشور ما با وجود پتانسیل های خوب در زمینه درمان و تجهیزات پزشکی اقدام جدی در جذب گردشگران خارجی انجام نداده است.
حمید رضا عزیزی فارسانی نماینده مردم اردل گفت:ضعف سرمایه گذاری در کشور باعث شده که صاحبان ثروت رغبتی برای سرمایه گذاری نداشته باشند از این رو دولت باید با انجام طرح های سرمایه گذاری بخش توریسم درمانی را توسعه بخشد./ح
گزارش از شادي زاهدي