روستاي كندوله مركز دهستان كندوله از توابع بخش دينور شهرستان صحنه در استان كرمانشاه در فاصله 52 كيلومتري شهر صحنه و 75 كيلومتري مركز استان (كرمانشاه) قرار گرفته است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران کرمانشاه

برخي بناي روستاي كندوله را به دوران آل بويه نسبت مي‏دهند. گفته مي‏شود اين محل در اصل مكان قلعه ركن‏الدوله بوده است كه بعدها به صورت «كندوله» درآمده است. اين نام در تلفظ مردم محلي «كنوله» ناميده مي‏شود. بنا به روايت ديگري «كند» در تركي به معني ده است و چون اين ده نيز مركز حكومت (الدوله) بوده است، پس از اختصار به «كندوله» تغيير يافته است؛ بناهاي امامزاده پيرافته، قلعه مردان و آثار باقي مانده ديگر نشانگر قدمت و سابقه تاريخي اين روستا است. مردم روستاي كندوله به زبان كردي با گويش هورامي سخن مي‏گويند، آنان مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفري هستند.

 روستاي كندوله 1500 نفر جمعيت داشته است . درآمد اكثر مردم روستاي كندوله از باغداري و دامداري تأمين مي‏شود. علاوه بر فعاليت‏هاي مذكور، در اين روستا قالي‏بافي نيز رواج دارد. انگور، زردآلو، سيب، گلابي و هلو، از مهم‏ترين محصولات باغي و سردرختي اين روستا به شمار مي‏ رود و گندم نيز از جمله محصولات زراعي روستاست .دامداري مشتمل بر پرورش گاو و گوسفند، يكي از فعاليت‏هاي اقتصادي مردم روستاي كندوله است و شيره، كره، ماست، پنير و روغن حيواني از فرآورده‏هاي لبني روستا به شمار مي‏آيند. گروهي از زنان و مردان روستا نيز به قالي‏بافي مي‏پردازند.


فضاي روستاي كندوله از نظر طبيعي بسيار دل‏انگيز و زيباست. انگور يكي از مهم‏ترين محصولات زراعي و جذاب آن است. تاكستان‏هاي زيبا و متعددي كه در فصل تابستان خوشه‏هاي انگور از تاك‏هاي آن آويزان مي‏شوند، مناظر بسيار جذاب و چشم‏نوازي را پديد مي‏آورند، به ويژه آنكه روستا در دامنه كوه واقع شده و باغات پلكاني دارد.

اطراف روستاي كندوله، با كوه‏هايي احاطه شده است كه چشم‏ندازهاي بسيار زيبا و تماشايي دارند. سطح كوه‏ها در فصول بهار و تابستان از انواع كمياب گياهان خودرو و گل‏هاي رنگارنگ پوشيده مي‏شود و فضاي بسيار زيبا و دلكش به وجود مي‏آورد. در فصل زمستان نيز كوه‏ها از برف پوشيده مي‏شوند و جلوه طبيعي خاصي مي‏يابد.

در 26 كيلومتري روستا، دشت پهناور و معروف دينور واقع شده است. دشت دينور از رسوبات رودخانه‏هاي دينور و كنگرشاه به وجود آمده است. اين دشت به لحاظ مناظر طبيعي، بسيار زيبا و منحصر به فرد است.انواع درختان كيكم، بلوط، گويچ، بلالوك و ارژن و همچنين پونه، گل گاوزبان، گل كبود، گل ختمي، بومادران و گون كه مصارف دارويي نيز دارند، دشت دينور را به ويژه در بهار و تابستان به بهشتي زيبا مبدل مي‏سازند. اين دشت زيستگاه انواع پرندگان و جانوراني مانند كبك، تيهو، گرگ، روباه و خرگوش است.

بر فراز تپه بلند پيرافته، بقعه امامزاده پيرافته قرار دارد كه از بناهاي مذهب روستا به شمار مي‏رود. بناي اوليه امامزاده در آتش‏سوزي از بين رفته و به جاي آن بناي جديد ساخته شده است. اين بنا شامل يك اتاق و يك ايوان است. سقف اتاق و ايوان با تيرهاي چوبي پوشيده شده و بام آن گل‏اندود است. در كنار بقعه، درخت ون كهنسالي وجود دارد كه بدون آبياري پابرجا مانده است.
 

مهم‏ترين صنعت دستي و هنري مردم روستا، بافت انواع قالي با طرح‏هاي بومي (برگرفته از طرح‏هاي كردي) و طرح‏هاي غيربومي است و جنبه صادراتي دارند.

رايج‏ترين بازي‏هاي روستاي كندوله عبارتند از قل قلان، كه نوعي بازي شبيه «لي لي» است و بازي پهلان، كه نوعي بازي سنگ‏پراني با دست، به سوي هدف مي‏باشد. از انواع ديگر بازي‏هاي مردم اين روستا مي‏توان به شال دوركي، اكل مكل، تران و ترنه بازي اشاره كرد./س


برچسب ها: کرمانشاه ، نگاه ، روستا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.