مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، طرح پژوهشی تدوین ضوابط و مقررات خاص جهت خصوصی سازی نیروگاه‌ها و تشویق سرمایه‌گذاران در این زمینه را بررسی کرد.

به گزارش حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌ها، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن این مرکز با بیان این مطلب که به طور حتم خصوصی‌سازی نیروگاه‌ها بر صنعت برق و همچنین بر اقتصاد کشور اثر گذاشته است، افزود: برای بررسی آثار درونی و بیرونی خصوصی‌سازی نیروگاه‌ها بر صنعت برق و اقتصاد کشور، این مطالعه پس از بررسی عملکرد واگذاری نیروگاه‌ها ، آن را مورد آسیب‌شناسی قرار داده است. مبنای اصلی تحلیل و نگرش به موضوع آسیب‌شناسی ، عملکرد واگذاری در این حوزه بوده و لذا از ابعاد مختلف به موضوع پرداخته شده است.

بررسی مبانی نظری خصوصی‌سازی با تاکید بر نیروگاه‌ها ، بیانگر دو نگرش متفاوت به موضوع است. یک نگرش از مالکیت دولتی در این حوزه دفاع می‌کند و دیگری بر واگذاری آن تاکید دارد. حامیان مالکیت دولتی ، کنترل دولت بر اقتصاد را به دلایل مختلف توجیه می‌کنند. آنها، مالکیت دولتی را راهی برای تضمین تعقیب متوازن اهداف اجتماعی و اقتصادی به جای تمرکز صرف بر کسب حداکثر سود، راهی برای پاسخگویی به شکست‌های چشمگیر بازار و حل عدم تقارن اطلاعات می‌دانند. پایه اصلی همه این توجیهات این پیش فرض است که دولت‌ها می‌توانند خیرخواهانه عمل کنند و چنین می‌کنند و بنابراین مالکیت دولتی از منظر اقتصادی کارآمد است.

در مقابل ، مخالفان مالکیت دولتی نشان می‌دهند که مالکیت دولتی ذاتا ناکارآمدتر از مالکیت خصوصی است، حتی به فرض آنکه مالکیت در دست دولتی خیرخواه باشد . دلایل این گروه در وجود انگیزه‌های ضعیف تر و یا متضاد و تمایل کمتر به تلاش برای کسب حداکثر سود و (به ویژه) کاهش هزینه‌ها، عدم نظارت دقیق و ضعف عملکرد و پرداخت یارانه به آنها برای ادامه فعالیت، ناکارآمدی و بهره‌برداری سیاستمداران از بنگاه‌های دولتی به نفع حامیان خود و به هزینه دیگر گروه‌های جامعه خلاصه شده است.

برای جمع‌بندی نقطه نظرات این دو گروه، از شواهد تجربی کمک گرفته شده است. اگر چه شواهد موجود نشان می‌دهند که مالکیت خصوصی بهتر از مالکیت دولتی است، اما این به آن معنی نیست که تمامی بنگاه‌های دولتی می‌توانند یا باید به بخش خصوصی واگذار شوند.
انتهاي پيام/س2
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار