اعتصاب کارمندان وزارت دارایی بر ضد رژیم پهلوی، برگزاری اولین نمایشگاه مطبوعات ورزشی کشور، ورود پیامبر اکرم (ص) و اصحاب به مکه در سفر حجة الوداع، تولد «خاقانی شروانی» شاعر بزرگ ایرانی و ... از مهمترین رخدادهای امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه 28 مهر 1391 خورشیدی برابر با 3 ذی الحجه 1433 هجری و 19 اكتبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

اعتصاب کارمندان وزارت دارایی بر ضد رژیم پهلوی (1357 ش)

در حالی که موج اعتصاب عمومی، بسیاری از نقاط کشور را فراگرفته بود، کارمندان وزارت دارایی نیز به اعتصاب کنندگان پیوستند و دست از کار کشیدند. آنان ضمن ادامه اعتصاب، اعلامیه‌ای منتشر کرده و اخراج کامل مستشاران خارجی و تحریم مبادلات بازرگانی بین ایران و رژیم صهیونیستی را خواستار شدند. در این تاریخ، دامنه اعتصاب، به حدی رسیده بود که می‌توان گفت سراسر کشور را به صورت یکپارچه و به گونه‌ای بی سابقه و کم نظیر فراگرفته بود.

رحلت فقیه، محدث، آیت‌اللَّه «جعفر نزاری نقدی» (1329 ش)
آیت‌اللَّه شیخ جعفر نزاری نقدی در سال 1265 ش به دنیا آمد و از خردسالی، اصول قرائت و خط عربی و فارسی را فرا گرفت و در چهارده سالگی برای ادامه تحصیل عازم حوزه علمیه نجف اشرف گردید. پس از تکمیل مقدمات و سطوح، در درس خارج حضرات آیات عظام آخوند ملامحمد کاظم خراسانی، سید محمد کاظم یزدی و شیخ احمد کاشف الغطا و دیگر استادان عصر حاضر شد و مراتب عالی علمی را پیمود. سپس به دستور استادش، علامه یزدی، جهت تبلیغ دین و نشر علوم اسلامی و حل دعاوی شرعی راهی منطقه العماره گردید.
آیت‌اللَّه نزاری پس از حدود ده سال اقامت در العماره، به عضویت دادگاه شرعی بغداد منصوب شد اما پس از مدت کوتاهی از این مقام کناره‌گیری کرد. از این فقیه اصولی آثار متنوعی به جای مانده که الانوارُالعلویه و الاسرارُ المُرتَضَویه، القوانینُ المَنطقیه و نیز حواشی بر شرایع و معالم و شرح شمسیه از آن جمله‌اند. آیت‌اللَّه جعفر نزاری نقدی سرانجام در بیست و هشتم مهر 1329 ش در 64 سالگی در نجف اشرف درگذشت و در تاسوعای حسینی در آن شهر به خاک سپرده شد.

برگزاری اولین نمایشگاه مطبوعات ورزشی کشور (1373 ش)
در چنین روزی در سال 1373 ه ش نخستین نمایشگاه مطبوعات ورزشی در تهران بر گزار شد. در این نمایشگاه بزرگ بسیاری از روزنامه های ورزشی در همایشی روش و راهکارهای پوشش بهینه بهتر اخبار ورزشی را مورد بررسی قرار دادند.

اعتراض وزارت امور خارجه ایران به دخالت آشکار آمریکا در امور داخلی ایران (1378 ش)
در پی دستگیری بیست نفر از جمله شانزده یهودی در ماه‌های بهمن و اسفند 1377 و محاکمه آنان به اتهام جاسوسی برای آمریکا و اسرائیل در دادگاه ایران، آلبرایت، وزیر خارجه وقت آمریکا، در یک موضع‌گیری مداخله‌جویانه در امور داخلی کشورمان، محاکمه جاسوسان یهودی دستگیر شده را غیرقابل قبول خواند. وی همچنین گفت: تهران باید از حمایت تروریسم بین‌المللی، مخالفت با روند سازش خاورمیانه و تلاش برای دستیابی به سلاح‌های کشتار جمعی دست بردارد. در پی این اتهامات آمریکا علیه ایران، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، این اظهارات را مردود خواند و با تقبیح این گونه ادعاهای بی‌اساس، این امر را نمونه بارز دیگری از دخالت آمریکا در امور داخلی ایران خواند.

ورود پیامبر اکرم (ص) و اصحاب به مکه در سفر حجة الوداع (10 ق)
پیامبر خدا (ص) در 26 ذی قعده به قصد زیارت خانه خدا از مدینه خارج شد. در این سفر روحانی و به یاد ماندنی، در حدود یکصد و چهار هزار و یا یکصد و بیست و چهار هزار نفر از مسلمانان شرکت نمودند. حضرت علی (ع) که بعد از پیامبر حرکت کرده بود در نزدیکی‌های شهر مکه معظمه، به پیامبر (ص) و سایر مسلمانان رسید و پیامبر (ص) با دیدن وی بسیار خرسند و خوشحال شد. به هر روی پیامبر خدا (ص) به همراه بستگان نزدیک و اصحاب و یارانش جهت انجام حج و زیارت خانه خدا در آخرین سال حیات با برکت خویش از مدینه عازم مکه مکرمه شد که این سفر در تاریخ اسلام به سفر حجة الوداع معروف گردید.

تولد «ابوریحان بیرونی» دانشمند شهیر مسلمان (362 ق)
ابوریحان بیرونی، در شهر بیرون در حوالی خوارزم از شهرهای قدیم ایران متولد شد. وی از خردسالی به تحصیل علم و دانش، علاقه نشان داد و آموختن را آغاز کرد. ابوریحان در نوجوانی موفق شد در محضر ریاضی‌دان و ستاره‌شناس بزرگ خوارزم، ابونصر خوارزمی، به تحصیل ریاضی و نجوم بپردازد. او درعلومی چون تاریخ، جغرافی، نجوم و ریاضیات سرآمد عصر خود بود. بیرونی درسفری به هند با علما و حکمای آن دیار ملاقات کرد وپس از آموختن زبان سانسکریت، اطلاعات لازم را درجهت تالیف کتاب خود به نام «مالَلهِند» به دست آورد.
ابوریحان، تالیفات بسیاری نیز در نجوم، منطق و حکمت دارد که آثار او را بیش از یکصد و ده عنوان ذکر کرده‌اند. او در استفاده از مطالب واطلاعات در آثارش، شیوه‌ای نقادانه و موشکافانه داشت. از این رو، آثار و نوشته‌های ابوریحاین از معتبرترین منابعِ بررسی آثار پیشینیان و معاصرانش به شمار می‌آید. وی تا آخرین لحظات عمر از آموختن دست برنداشت. وفات ابوریحان در سال 440 ق در هفتاد و هشت سالگی در غزنه روی داد.

رحلت «حاج ملامحمد هاشم خراسانی» فقیه و مورخ بزرگوار شیعه (1352 ق)

ملامحمد هاشم خراسانی معروف به ثقةالاسلام در سال 1280 ق در مشهد به دنیا آمد. پس از فرا گرفتن مقدمات علوم، رهسپار نجف اشرف گردید و در مدت دوازده سال از محضر عالمانی همچون آخوند خراسانی و سید اسماعیل صدر بهره‌مند شد. ملاهاشم خراسانی پس از بازگشت از نجف، به مشهد رفت و در حوزه درس آیت اللَّه سیدعلی حائری یزدی شرکت جُست و از آن پس به تحقیق و تالیف همت گمارد. آثار متعددی از ملامحمدهاشم خراسانی به جای مانده که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: مُنتَخَبُ التواریخ به فارسی در تاریخ معصومان و برخی از امامزادگانِ مدفون در ایران و نیز علمایی که در مشهد، هرات، اصفهان و شیراز به خاک سپرده شده‌اند؛ حُسنُ العاقبةُ فی سَعادَةِ الخاتَمه و نیز غایَةُ الآمال فی حُسنِ خواتیم الاعمال. سرانجام این عالم گرانقدر در سال 1313 ش در هفتاد و دو سالگی در مشهد به لقاءاللَّه پیوست و در همان شهر به خاک سپرده شد.

تولد «خاقانی شروانی» شاعر بزرگ ایرانی (520 ق)

افضل الدین بدیل بن علی خاقانی شروانی، معروف به حَسّانُ العَجَم در شروان از پدری نجار و مادری ترسا به دنیا آمد. وی نزد عمویش، کافی الدین‌عمر بن عثمان، و پسر عمَّش، وحیدالدین عثمان، علوم ادبی و حکمت را فرا گرفت و مدتی در خدمت ابوالعلاء گنجوی، دانشمند مشهور آن زمان، تلمذ کرد. او سالیانی در خدمت منوچهر شِروانشاه و پسرش بود و مدح ایشان می‌گفت. مرگ فرزند و حبس و دیگر مصایب بر او روی نمود و در اواخر عمر به عُزلت نشست. قوت اندیشه و مهارت او در ترکیب الفاظ و خلق معانی، ابتکار مضامین جدید، استفاده از راه‌های خاص در توصیف و تشبیه و آوردن ردیف‌های مشکل از خواص شعری او محسوب می‌شوند.
ترکیبات او غالباً با خیالات بدیع همراه و با استعارات وکنایاتِ عجیب آمیخته است و معانی خاصی را که تا عهد او سابقه نداشته، در بردارد. خاقانی بر اثر احاطه به غالب علوم و اطلاعاتِ عهدِ خود و قدرت خارق العاده‌ای که در استفاده از آن اطلاعات در کلام داشته، توانسته است مضامین علمی بی‌سابقه در شعر ایجاد کند. خاقانی در 595 ق در 75 سالگی در تبریز وفات یافت و در مقبرةالشعرای سرخاب مدفون شد.

رحلت آیت اللَّه «شیخ حسین رشتی نجفی» از مراجع شیعه (1348 ق)
آیت اللَّه شیخ حسین بن عبدالکریم رشتی نجفی کاظمی، فقیه، اصولی، متکلم و محدث، در نجف نزد حضرات آیات، علامه سیدمحمد کاظم طباطبایی یزدی و محقق خراسانی، فقه و اصول آموخت و بعد از استادانِ خود، مدرس بزرگی در حوزه شد. پس از مدتی راهی کاظمین گردید و مجلس درس خود را در آن شهر تشکیل داد. از این فقیه والامقام آثار چندی به یادگار مانده است که خُلاصَةُ الفقه و حاشیه بر کفایه از آن جمله‌اند. آیت‌اللَّه شیخ حسین رشتی نجفی در کاظمین دیده از جهان فرو بست و در صحن مطهر امام کاظم و امام جواد (علیهما السلام) به خاک سپرده شد.


تصرف صوفیه پایتخت بلغارستان توسط امپراتوری عثمانی (1386 م)
ارتش عثمانی در ادامه تصرف سرزمین‌های منطقه بالکان، در نوزدهم اکتبر 1386 م صوفیه، پایتخت بلغارستان را به تصرف خود در آورد و پس از آن، مقدونیه و صربستان را نیز به امپراتوری عثمانی ضمیمه کرد. کشورهای منطقه بالکان، شامل یونان، بلغارستان، مقدونیه، آلبانی، صربستان، بوسنی، کرواسی و مجارستان در حدود پانصد سال، جزو قلمرو امپراتوری عثمانی بودند و در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، بر اثر قیام‌های داخلی، هجوم قدرت‌های اروپایی و در نهایت، جنگ جهانی اول، به استقلال دست یافتند.

عقب‌نشینی سپاه «ناپلئون بُناپارت» از روسیه به علت سرمای شدید منطقه (1812 م)

با روی کار آمدن ناپلئون بُناپارت در فرانسه و وقوع جنگ‌های مختلف، این کشور به بزرگ‌ترین قدرت اروپا و جهان مبدل شد و در سال 1810 به وسیع‌ترین حدِّ خود رسید. قلمرو امپراتوری ناپلئون، بخش اعظم اروپا را از ایتالیا و اسپانیا تا هلند و آلمان و لهستان فرا گرفت، ولی ناپلئون به این هم اکتفا نکرد و در سال 1812 م با یک نیروی عظیم پانصد هزار نفری به سرزمین پهناور روسیه یورش برد. نیروهای مهاجم در مدتی کمتر از سه ماه تا مسکو رسیدند ولی هنگام ورود ناپلئون به مسکو، مدافعان شهر، آن را آتش زدند تا چیزی به دست فرانسویان نیفتد. این عملْ مؤثر واقع شد و سربازان ناپلئون در جریان نبرد، با گرسنگی روبرو گردیدند. هم‌چنین سرمای کشنده روسیه و بیماری باعث شد که سپاه ناپلئون در نوزدهم اکتبر 1812 م مجبور به عقب نشینی شده و شهر را ترک کنند.

برخی از رویدادهای 19 اکتبر
1466: جنگهای 30 ساله اروپای مرکزی که عمدتا میان پروسی ها (آلمانی‌ها) و لهستانی‌ها بر سر اراضی مورد ادعای دو طرف صورت گرفته بود با میانجیگری پاپ پایان یافت، ولی اصل مسئله باقی ماند و یکی از انگیزه های جنگ جهانی دوم همان مسائل مرزی آلمان و لهستان بود.
1876: بانو «برتا لاندز» شهردار شهر سیاتل آمریکا شد. وی نخستین زنی است که شهردار انتخابی یک شهر بزرگ شده است.
1912: ایتالیای متحد که در صدد احیاء امپراتوری روم و سلطه بر مدیترانه بود لیبی را تصرف کرد.
1918: مجارستان اعلام استقلال کرد. این سرزمین قبلا ضمیمه اتریش بود که نیروهای این امپراتوری در جنگ جهانی اول که در اکتبر 1918 در شرف پایان بود شکست خورده بودند.
1983: «بیشاپ» نخست وزیر گرانادا (واقع درکارائیب) در یک کودتا برکنار شد و همین رویداد به دولت آمریکا (حکومت رونالد ریگن) بهانه داد تا لشکر بکشد و گرانادا را که متمایل به کوبا و شوروی شده بود تصرف کند و دولت دیگری را در آنجا روی کار آورد که متمایل به غرب باشد.
1983: سامورا ماشل رئیس جمهور موزامبیک و 33 تن دیگر از مقامات این کشور بر اثر سقوط هواپیما به دلیل توفان کشته شدند.


برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار