هر قومی شیوه و آداب و رسوم ویژه ای دارد، از نوع پوشش گرفته تا نحوه رفتار و طرز گویش.اما مدتیست که خطری جدی در کمین این اصالت گویشی نشسته است. ترکیب لهجه های کردی استان به هم ریخته و از هر منطقه دیگر گویش هایی وارد کرمانشاه شده است که زبان آریایی کردی را تهدید می کند.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران کرمانشاه

یک محقق برجسته کرمانشاهی در خصوص زبان کردی گفت: در حال حاضر چهار شاخه اصلی و 64 گونه گویشی کردی در مناطق کرد زبان و خصوصا استان کرمانشاه وجود دارد.

اردشیر کشاورز ، زبان اصلی و کلی استان کرمانشاهان را کردی عنوان کرد و اظهار داشت: بر حسب موقیعت جغرافیایی و جغرافیای گویشی این زبان شامل چهار بخش «کرمانج شمال»، «کرمانج جنوب»، «کردی کرمانشاهی» و «گویش اورامی گوران» است.

وی در خصوص گویش اورامی گوران افزود: بیشتر اشعار کردی از گذشته های دور تا به امروز به این گویش سروده شده اند و تنها 50 سالی ست که سایر گویشهای کردی نظیر کلهری و کرمانشاهی وارد ادبیات و شعر کردی شده است.

به گفته این نویسنده، کردی کرمانشاهی نیز زبان اصیل بافت قدیمی کرمانشاه است و گویش هسته های اولیه شهر نشینی مردم کرمانشاه به این زبان بوده است.

کشاورز یادآور شد: تمام ایلات عشایربه جز ایلات لک و عشایر جاف جوانرود و اورامان ،از خاکریز همدان تا مرز خسروی به گویش کردی کرمانشاهی و کلهری سخن می گویند.

این محقق کرمانشاهی، گویش فارسی کرمانشاهی را شیوه ای جدید دانست که 200 سالی است وارد کرمانشاه شده و عمدتا به وسیله افراد مهاجر که برای زیارت عتبات عالیات و کسب و کار به این منطقه آمده اند ایجاد شده است.

وی خاطرنشان کرد: گویش کرمانج شمال گویشور عمده ای در کرمانشاه ندارد و بیشتر عشایر خراسان به این لهجه سخن می گویند.

کشاورز گویش کرمانج جنوب را نیز عمدتا مربوط به ایلات جاف جوانرود دانست.

این نویسنده کرمانشاهی با اشاره به قدمت طولانی زبان کردی، گفت: پیشینه این زبان از زمان سنگنوشته بیستون توسط داریوش اول هخامنشی نیز بیشتر است.

وی ضمن ابراز نگرانی از ایجاد ترکیب گویشی در زبان کردی، ادامه داد: گویش نماد هویت مردم است ./س
برچسب ها: کرمانشاه ، سرزمین ، آریا
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.