شهادت سرداران اسلام «فکوری، فلاحی، نامجو، کلاهدوز و جهان‌آرا» در سانحه هوایی، امضای قرارداد تقسیم لهستان بین آلمان و شوروی، برگزاری مراسم قالیشویان و ... از مهمترین رخدادهای تاریخ امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز شنبه 8 مهر 1391 خورشیدی، 12 ذی القعده 1433 هجری و 29 سپتامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

شهادت سرداران اسلام «فکوری، فلاحی، نامجو، کلاهدوز و جهان‌آرا» در سانحه هوایی (1360 ش)

پس از پایان موفقیت‌آمیز عملیات ثامن‌الائمه، پنج تن از فرماندهان رده بالای ارتش و سپاه، جهت تقدیم گزارش به حضرت امام خمینی (ره) فرماندهی معظم کل قوا، عازم تهران می‌شوند. به این منظور، یک فروند هواپیمای سی 130 با چهل نفر سرنشین و 27 مجروح و 32 تن از شهدای عملیات ثامن‌الائمه از فرودگاه اهواز به مقصد تهران به پرواز در آمد. اما این هواپیما در 30 کیلومتری فرودگاه مهرآباد در جنوب غربی کهریزک دچار سانحه گردید.
خلبان سعی نمود هواپیما را در همان منطقه به زمین بنشاند که پس از طی مسافت 270 متری، بال چپ هواپیما به زمین اصابت می‌کند. هواپیما متلاشی شده و آتش می‌گیرد که در نتیجه 49 نفر از سرنشینان هواپیما از جمله این پنج فرمانده به شهادت رسیدند که عبارتند از: سرلشکر ولی‌اللَّه فلاحی، جانشین ستاد مشترک ارتش، سرتیپ موسی نامجو، وزیر دفاع و نماینده امام در شورای عالی دفاع و فرمانده دانشکده افسری، سرتیپ جواد فکوری، فرمانده نیروی هوایی و وزیر دفاع و مشاور در ستاد مشترک ارتش، یوسف کلاهدوز، قائم مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و برادر محمدعلی جهان‌آرا، فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خرمشهر.

امضای قرارداد تقسیم لهستان بین آلمان و شوروی در جریان جنگ جهانی دوم (1939 م)
با حمله قوای آلمان به لهستان و آغاز جنگ جهانی دوم، علی‌رغم مقاومت مردم ورشو پایتخت لهستان، این کشور در روز 27 سپتامبر تسلیم شد و نبرد لهستان در روز 28 سپتامبر به پایان رسید. در این جنگ، بیش از سی‌صد هزار لهستانی کشته و تعداد زیاد دیگری مجروح و مفقود شدند. با این حال، در روز 29 سپتامبر 1939 م، آلمان و شوروی به عنوان فاتحان این نبرد، قرارداد جدیدی در مسکو امضا کردند و به تقسیم لهستان بین خود جنبه رسمی دادند. به موجب این قرارداد، یک‌صد و بیست هزار کیلومتر مربع از اراضی شرقی این کشور به شوروی تعلق گرفت و نزدیک به یک‌صد و چهارده هزار کیلومتر مربع از سرزمین‌های غربی آن نیز ضمیمه آلمان شد

برگزاری مراسم قالیشویان
هرسال در دومین جمعه مهر ماه، اهالی شهر کاشان و روستاهای اطراف، در مشهد اردهال جمع می‌شوند تا در مراسمی با نام قالی شویان که نمادی از شستن خون سلطان علی بن محمد باقر است، شرکت کنند. آن‌ها در این مراسم، چوب‌هایی را در دست دارند که با آن قالی را در چشمه می‌شورند و به صحن حرم باز می‌گردانند.

رحلت آیت‌اللَّه «سید محمد صادق لواسانی» یار دیرین امام خمینی (ره) (1369 ش)

 سید محمد صادق لواسانی در سال 1285 ش در نجف به دنیا آمد. ایشان در هفده سالگی برای تحصیل به قم رفت و پس از مدتی با امام خمینی، هم حجره و هم بحث شد. ایشان در قم از محضر استادان بزرگواری همچون حاج شیخ عبدالکریم حائری، سید محمد تقی خوانساری، سید محمد حجت، محمدعلی شاه آبادی و میرزاجواد آقا ملکی تبریزی دروس خارج فقه و اصول، عرفان، سیر و سلوک و حکمت و فلسفه را فراگرفت و سپس در نجف در پای درس بزرگانی چون آقاضیاءالدین عراقی و میرزا ابوالحسن مشکینی به شاگردی نشست.
 آیت‌اللَّه لواسانی در سال 1314 ش از طرف مراجع بزرگ قم به تولیت مدارس فیضیه و دارالشفا منصوب شد و این دو حوزه علمیه را به مدت شش سال به بهترین وجه اداره کرد. فعالیت‌های آیت‌اللَّه لواسانی پس از مدتی برای رژیم گران آمد و ایشان را به مدت سه سال به منطقه هشت‌پر در تالش تبعید کردند. وی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، بی‌هیچ نام و عنوانی در کنار امام قرار گرفت و تا آخرین لحظه پشتیبان آن حضرت بود. سرانجام در 8 مهر 1369 ش در 84 سالگی دارفانی را وداع گفت.

تولد فیلسوف کبیر و فقیه بزرگ آیت اللَّه «محمدتقی آملی» (1304 ق)
شیخ محمدتقی فرزند ملامحمد آملی در تهران دیده به جهان گشود و در محضر عالمانی چون شیخ عبدالنبی نوری و میرزا حسن کرمانشاهی تلمذ نمود. مدتی در نجف اشرف از محضر درس میرزای نائینی، آقا ضیاء عراقی و آقا سیدابوالحسن اصفهانی بهره گرفت. سپس به تهران بازگشت و به مدت بیش از چهل سال به تصنیف و تدریس اشتغال ورزید. او فقیه و فیلسوفی گوشه‌نشین بود و از پذیرفتن مسؤولیت ریاست خودداری می‌نمود. آیت اللَّه محمدتقی آملی، تا پایان عمر از نوشتن رساله‌ی عملیّه خودداری کرد. حاشیه بر شرح اشارات، دُرَرُالفوائد، رسالةٌ فی قاعدةِ لاضَرَر و... از جمله تالیفات این فقیه و عارف بزرگوار می‌باشند. سرانجام این حکیم الهی در آخرین روز ماه شوال سال 1391 ق در 87 سالگی دار فانی را وداع گفت و در تهران به خاک سپرده شد.

درگذشت شاعر گرانقدر ایرانی «ادیب نیشابوری» (1344 ق)
شیخ عبدالجواد ادیب نیشابوری، در سال 1281 ق در نیشابور به دنیا آمد. در سنین کودکی به علت ابتلا به بیماری آبله، یک چشم او نابینا شد ولی با پشتکار و علاقه فراوان، به تحصیل و فراگیری علم و دانش پرداخت. ادیب، پس از مهارت یافتن در ادبیات عرب ودیگر علوم متداول زمان، به مدت بیش از چهل سال در مدارس مشهد به تدریس پرداخت. ادیب نیشابوری به تدریج شاعری چیره دست و دارای سبکی مخصوص شد. انتخاب الفاظ مناسب و انسجام ترکیبات و معانی دقیق از مزایای شعر اوست. دیوان اشعار ادیب، حاوی اشعار نغز وشیوایی به فارسی و عربی است که در حدود 6 هزار بیت از آن جمع آوری شده است. وی علاوه بر فنون ادبی، از علوم ریاضی، نجوم و فقه و اصول نیز بهره داشت. ادیب نیشابوری سرانجام در 63 سالگی در مشهد درگذشت و در حرم مطهر امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.

آغاز جنگ ایتالیا و عثمانی برای تصاحب سرزمین لیبی (1911 م)
کشور لیبی از اوایل قرن شانزدهم میلادی بخشی از قلمرو امپراتوری عثمانی بود و تا سال 1835 م که مستقیماً تحت نظارت دولت عثمانی قرار گرفت فرمان‌روایان این کشور، منصوب و مأموری خراج‌گیری دولت عثمانی بودند. در این میانْ دولت استعمارگر ایتالیا که از مدت‌ها قبل چشم طمع به شمال افریقا به ویژه لیبی دوخته بود از ضعف دولت عثمانی استفاده کرد و با یورش به این منطقه در 29 سپتامبر 1911 م، آن را از دست امپراتوری عثمانی خارج ساخت. این جنگ منشأ تشکیل کشور لیبی گردید و سرزمینی که تا آن زمان بیشتر به طرابْلُسِ غرب معروف بود، نام لیبی گرفت. لیبی در جریان جنگ جهانی اول تحت استعمار کامل ایتالیا واقع شد و پس از چهل سال، سرانجام در 24 دسامبر 1951، استقلال خود را اعلام کرد.

درگذشت «چارْلْز ریشْتِر» مخترع مقیاس میزان بزرگی زلزله (1985 م)

چارلز ریشتر با همکاری یک محقق دیگر، در دهه 1930 م، زلزله‌ها را بر اساس دامنه امواج درونی آن‌ها و مقدار انرژی که آزاد می‌کنند از یک تا نُه تقسیم بندی کرد و مقیاس ریشتر را به ثبت رساند. مقیاس ریشتر در هر مرحله بالاتر، نمایان‌گر افزایشی معادل ده برابر است به این معنی که موج‌های 7 ریش‌تری ده برابر بیشتر از امواج 6 ریش‌تری و صد برابرِ موج‌های تکان‌دهنده 5 ریش‌تری می‌باشد. قبل از آن، دانشمندان، زلزله‌ها را بر اساس اثرات ظاهری آن‌ها درجه بندی می‌کردند که مقیاس دقیق و قابل قبولی نبود. چارلز ریشتر سرانجام در بیست و نهم سپتامبر 1985 م درگذشت.

روز بزرگداشت مولوی
مولانا جلال‌الدین محمد بن بهاء الدین معروف به مولوی، مسائل مهم عرفانی، دینی و اخلاقی را مطرح کرده و هنگام توضیح، به بیان آیات و احادیث و امثال مبادرت می‌جوید. غیر از مثنوی، غزل‌های مولوی به منزله دریای جوشانی از عواطفِ حاد و اندیشه‌های بلند شاعر است که با نشیب و فراز همراه است. همچنین کتبِ فیه ما فیه، مکاتیب و مجالس سبعه از جمله آثار منثور مولانا است. مولانا جلال الدین رومی، سرانجام در سال 672 ق در 68 سالگی به وصال معبود شتافت و پس از تشییع و نمازی با شکوه، در قونیه به خاک سپرده شد. مزار او در ترکیه، زیارتگاه دوستداران ادب پارسی و عرفان اسلامی است.

برخی از رویدادهای 29 سپتامبر
1829: پلیس انگلستان به نام «اسکاتلندیارد» آغاز بکار کرد.
1901: «لئون زولگوش» قاتل «ویلیام مک کینلی» بیست و پنجمین رئیس جمهوری امریکا اعدام شد.
1905: دولت ژاپن از بیم به وخامت گراییدن اوضاع اقتصادی آن کشور پیشنهاد روسیه به صلح را پذیرفت. دو دولت از 1904 در جنگ بودند و در این جنگ پیروزی با ژاپنی‌ها بود.
1943: کتاب هیتلر تحت عنوان ماموریت من در آمریکا به انگلیسی ترجمه و منتشر شد.
1943: در جریان جنگ جهانی دوم، ایتالیا با متفقین قرارداد آتش بس امضا کرد.
1944: ارتش سرخ در تعقیب ارتش آلمان که یوگوسلاوی را در اشغال داشت وارد این کشور شد.
1949: دولت شوروی قرارداد دوستی خود با یوگوسلاوی را لغو کرد، زیرا که تیتو رهبر وقت یوگوسلاوی راه دیگری در پیش گرفته بود.
1953: مائو تسه دونگ تصمیم به اتمی کردن چین به عنوان سلاحی بازدارنده از تجاوز گرفت و بلافاصله سازمان اتمی چین تاسیس و آغاز بکار کرد.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
برچسب ها: باشگاه ، شبانه ، تقویم روز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار