خانه تاریخی خاکباز از بناهای اواخر دوره قاجار است که در حال حاضربه عنوان موزه مفاخر استان مرکزی احیاء گردیده است.

 

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک در این مجموعه علاوه بر عمارت تاریخی،قنات،حمام خزینه ای خانوادگی و مجموعه پذیرایی قرار دارد. در ساختمان اصلی موزه به معرفی شخصیتهای تاثیرگذار در تاریخ سیاسی،علمی و فرهنگی معاصر ایران به ویژه حضرت آیت اله امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی،آیت اله اراکی،میرزا تقی خان امیرکبیر،قائم مقام فراهانی،پرفسور حسابی،دکتر محمد قریب،استاد فتحعلی واشقانی و ... پرداخته شده است.

خانه قاجاری خاکباز که سال 85 از سوی مسوولان سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان مرکزی خریداری شده بود ، سرانجام پس از یک سال انتظار به دست استادکاران مرمت حیات دوباره می گیرد و تبدیل به کتابخانه ای عمومی شد.

مساحت زیر بنای این عمارت قاجار حدود 225 متر مربع در هر طبقه است و به گفته کارشناسان ویژگی های منحصر به فردی در زمینه معماری دارد،کالبد این بنای تاریخی به کتابخانه یا موزه ای از زندگی خاکباز تبدیل شود .

خانه قدیمی خاکباز متعلق به "سید حسین خاکباز" یکی از فرزندان حاج آقا محسن اراکی در خیابان دکتر بهشتی نرسیده به میدان شریعتی و در روبه روی دانشگاه اراک قرار دارد .

این بنای دو طبقه در زمینی به مساحت 3 هزار متر مربع ساخته شده ، علاوه بر دو طبقه فوق در زیر این بنا زیر زمین نسبتا کوچکی تعبیه شده است.

بنای نام برده در محوطه مشجری قرار دارد و دارای سه ورودی از سه سمت جنوب، شرق و غربی است.

کف قسمتی از محوطه موزائیک فرش و مقداری به صورت باغچه بندی است در داخل حیاط گلخانه ای متروکه و همچنین یک باب زیر آب قدیمی پله ای وجود دارد که از کف حیاط پس از عبور از چندین پله به آب عبوری زیرین معروف به قنات خان حاکم می رسد.

نمای ساختمان آجری است و اطراف پنجره ها به صورت قاب سازی نماسازی شده است.

سقف زیرزمین تاق آجری و دیواره های آن به صورت آجر نما کار شده اند این قسمت از بنا حالت انبار کل ساختمان را دارد.

طبقه همکف و اول هر کدام پنج اتاق مجزا با سقف تیر چوب و توخال کوبی و گچکاری و قاب سازی شده دارند،کف اتاق ها و راهرو موزائیک فرش و در و پنجره ها همگی چوبی هستند که با شیشه های رنگی و سفید پرشده اند.

حمام بنا در طبقه اول قرار دارد و کف آن و یکی از اتاق ها با کاشی مربع شکل لعابدار به رنگ آبی مفروش شده و سقف بنا نیز از انواع سقوف شیروانی است.

ساختمان در وسط عرصه حیاط قرار گرفته و در قسمت جنوب و غرب دو تراس با ستون های سنگی چهار گوش و گرد قرار دارد

یک ستون سنگی گرد نیز داخل راهرو و جلو پله های طبقه اول وجود دارد،دیوارهای ساختمان تا ارتفاع 60 سانتی متر از زمین از سنگ تراش خورده کار شده است./س

برچسب ها: خانه ، تاریخی ، خاکباز
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.