معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهادکشاورزي آذربايجان شرقي گفت: با ورود مستقيم بخش خصوصي براي پيش خريد گندم در آذربايجان شرقي از سال 91 ، كيفيت گندم توليدي در استان افزايش يافته است.

 

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران تبریز ، ايراني فام امروزدرگفتگو با خبرنگاران بابيان اينکه سال گذشته اولين تفاهم نامه توليد گندم داراي آناليز كيفي بالا بين كارخانجات آرد سازي و تعاونيهاي گندمكار نمونه در استان منعقد گرديد گفت: پيرو هماهنگي و نشست هاي متعدد كارخانجات آردسازي و گندمكاران نمونه و توليد كنندگان انبوه گندم با هدايت كميته ارتقاء كيفيت گندم، آرد و نان استان يك ارتباط منطقي و مناسب بين گندمكاران داراي توليد انبوه، كارخانجات آردسازي و صنايع غذايي ايجاد شده است.

معاون بهبود توليدات گياهي سازمان افق برنامه ارتقاء كيفيت گندم در سالهاي آتي را روشن ارزيابي و گفت: با توجه به پيگيريهاي اين سازمان، همکاري شركت غله و خدمات بازرگاني منطقه هشت و مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي استان ، انتظار مي رود ارتقاء كيفيت گندم توليدي استان از سالجاري ملموس شود.

وي به بررسي 742 نمونه جمع آوري شده گندم از 15 استان کشور توسط موسسه تحقيقات اصلاح و تهيه نهال و بذر سازمان تحقيقات ، آموزش و ترويج کشاورزي اشاره نموده و افزود: آزمايشات اين موسسه نشان مي دهد گندمهاي توليدي داراي وزن هکتوليتر خوب (6/78) ، درصد پروتئين 5/11، سختي دانه 48 و حجم رسوبSDS 50 بوده و در کل وضعيت گندم هاي توليدي متوسط تا خوب ارزيابي شده است.

ايراني فام با بيان اينکه در تظاهر خواص کيفي گندم ، ميزان پروتئين آرد برقابليت کشش خمير ، زمان فرم گرفتن خمير و مقاومت آن در برابر مخلوط شدن ، جذب آب فارينوگراف ، عدد والوريمتري وتغييرات حجم رسوب پروتئين و SDS و به طورکلي ارزش نانوايي حايزاهميت است گفت : افزايش پروتئين موجود در محصول گندم از 5/10 درصد به 5/11 درصد ، نشان از رشد کيفيت گندم توليدي داشته است.

وي با بيان اينکه بررسي شاخص هاي کيفي شامل هکتوليتر ، گلوتن ، پروتئين ، زلني ، سن‏زدگي ، رطوبت ، افت مفيد و غير مفيد در تعيين کيفيت گندم موثرند افزود : به طوركلي عوامل موثر بركيفيت نان به دو دسته خصوصيات ظاهري دانه (كيفيت خارجي) و خصوصيات دروني دانه (كيفيت داخلي) تقسيم مي شوند.

ايراني فام به ويژگيهاي ظاهري دانه همچون تميزي دانه ، وزن هزاردانه ، رنگ دانه (تيره وروشن بودن دانه) ، شکل دانه ، درصد يکنواختي دانه ، درصد سن زدگي ، فقدان دانه هاي جوانه زده ، پربودن يا لاغربودن دانه (وزن هکتوليتر) و درصد رطوبت اشاره نموده و گفت : عليرغم اهميت خصوصيات دروني دانه گندم براي ارزشيابي ارزش نانوايي آن ، خواص ظاهري دانه نيز به قضاوت در مورد کيفيت گندم کمک مي نمايد، براي نمونه بين ميزان گلوتن و درصد سن زدگي دانه و همچنين بين وزن هکتوليترو ميزان آرد روابطي برقرار ميباشدکه اين روابط در تعيين ارزش نانوايي گندم نقش بسياري دارند.

وي با اشاره به اينکه درصد سن زدگي گندم از 2 درصد نبايد تجاوز کند افزود : گندمهاي با درصد سن زدگي بيش از اين مقدار به تنهايي قابل مصرف نبوده و بايد با نمونه هاي با کيفيت بالا مخلوط شوند و يا اينكه مواد بهبود دهنده مثل اسيداسكوربيك ويا گلوتن به آنها اضافه شود و سپس مورد استفاده قرار بگيرند.

معاون بهبود توليدات گياهي سازمان با اشاره به اينکه براي توليد گندم و آرد مرغوب تر برنامه ريزي لازم در استان انجام گرفته است ادامه داد : امکان توليد گندم بهتر و مرغوب تر از اين نيز با ادامه همکاريهاي مشترک مراکز علمي و تحقيقاتي با اين سازمان در استان وجود دارد.

ايراني فام با اشاره به مبارزه همگاني با آفت سن غلات در بيش از 37 هزار هکتار از اراضي زير کشت گندم در مناطق مختلف استان افزود: اين مبارزه در قالب مبارزه با سن مادري و پوره، در مزارع گندم استان انجام پذيرفته و با همکاري گندم کاران در مبارزه به موقع با آفت سن ، هيچگونه مشکلي از لحاظ سن زدگي گندم در استان وجود ندارد.

وي با بيان اينکه گندم‌کاران برخي از شهرستانها همچون مراغه به دليل بالا بودن قيمت در بازار آزاد ، گندم مازاد خود را به صورت نقدي به آردسازیها و مراکز خريد بخش خصوص مي فروشند افزود: هر کيلو گندم مازاد کشاورزان به نرخ دولتي 420 تا 460 تومان خريداري مي‌شود اين درحالي است که قيمت هر کيلو گندم مازاد در بازار آزاد برخي از شهرستانها به بيشتر از 470 تومان نيز خريد و فروش شده و در این راستا کشاورزان برای فروش مستقیم گندم خود آزادی عمل دارند/س

برچسب ها: بهبود ، کیفیت ، گندم
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.