شروع به کار اولین دوره شورای نگهبان (1359 ش)
به موجب اصل نود و یکم قانون اساسی و به منظور پاسداری از احکام اسلام و قانون اساسی از نظر عدم مغایرتِ مصوبات مجلس شورای اسلامی با آنها، شورایی به نام شورای نگهبان تشکیل میشود. در این شورا، شش فقیه عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسائل روز، منتخب از جانب رهبری و شش حقوقدان مسلمان که به وسیله قوه قضاییه به مجلس معرفی شده و با رای مجلس انتخاب میگردند، عضویت دارند. مهمترین وظیفه شورای نگهبان عبارتند از: تشخیص عدم مغایرت مصوبات مجلس شورای اسلامی با احکام اسلامی و قانون اساسی، تفسیر قانون اساسی و نظارت بر انتخابات بر این اساس.
درگذشت میرزا محمد حسن سیفی قزوینی معروف به عماد الکتاب (1315 ش)
«محمد حسین سیفی قزوینی» مشهور به «عماد الکتاب» در سال 1240 شمسی در قزوین به دنیا آمد. در هشت سالگی به مکتب رفت و به خاطر علاقه به هنر خوشنویسی مدتی نزد «میرزا محمد علی خوشنویس قزوینی» به فراگیری خط پرداخت. عماد الکتاب در حالی که در سن چهارده سالگی پدرش را از دست داد. وی در سن شانزده سالگی با پای پیاده عازم عتبات عالیه شد و سه سال در کاظمین اقامت کرد. سپس با مجتهد معروف، «سید محمد باقر حجت الاسلام» آشنا شد و با وی عازم کربلا شد. پنج سال در کربلا و نجف اقامت کرد. «وی در مدت اقامت هشت ساله خود در عراق، ضمن آموختن علوم قدیمه و عربی، برای علمای بزرگ کربلا و نجف مطالب فراوانی نوشت؛ از جمله یک دوره فقه» آقا سید علی بحر العلوم را کتابت کرد.
بعد از هشت سال غربت و تنگدستی به کمک یکی از محترمین تهران عازم ایران شد وپس از دوسال اقامت در تهران ازدواج کرد و به مدت چهار ماه در مشهد، خط نسخ خود را به کمال رساند و راهی تهران شد؛ وی در آن زمان بیست و چهار سال داشت. بنا به خواست مظفر الدین شاه به مدت سه سال به کتابت شاهنامه پرداخت و پس از اتمام آن بود که از طرف شاه ملقب به «عماد الکتاب» شد. با ملقب شدن با این نام بود که در مدرسه افتتاحیه که چهار صد دانش آموز داشت به معلمی بر گزیده شد. عماد الکتاب در هنگام انقلاب مشروطه به جرگه آزادیخواهان پیوست و مردم را با مفاسد استبداد و محاسن آزادی آشنا و آنها را به آزادیخواهی ترغیب و تشویق میکرد.
قتل عام خانواده سلطنتی روس در هنگامه انقلاب بزرگ روسیه (1918 م)
نیکلای دوم، آخرین امپراتور روسیه قبل از انقلاب اکتبر 1917، در سال 1868 م به دنیا آمد و 26 سالگی به حکومت رسید و بر اثر بی تجربگی، زمام امور کشور در اختیار عموهایش قرار گرفت. پس از شکست روسیه از ژاپن در سال 1905 م مردم علیه حکومت دیکتاتوری تزاری شورش کردند. این تظاهرات و اعتصابات به تدریج تمامی کارخانجات و ارگانهای حکومتی را در برگرفت و اوج آن، کشتار 22 ژانویه 1905 یا یکشنبه سیاه بود که صدها نفر از معترضان به دست نیروهای تزار کشته شدند. نیکلای دوم برای فرو نشاندن ناآرامیها دستور داد مجلس مشورتی دوما تشکیل شود. اما دوره های اول و دوم دوما به دلیل نقشی که در تضعیف تدریجی پایه های حکومت تزار ایفا کرد، پس از چند ماه فعالیت منحل شد.
لنین که در آن زمان رهبری اکثریت مخالفان را بر عهده داشت از کشور گریخت و به سوئیس رفت. شورشهای مردم به جنگ جهانی اول در سال 1914 م متصل و پایه های حکومت تزاری به شدت متزلزل شد؛ و در نهایت تزار در 15 مارس 1917 با واگذاری قدرت به رئیس مجلس دوما، پس از 23 سال از حکومت کناره گیری کرد. پس از چندی، با ورود لنین به مسکو، تزار از قدرت خلع شد و از آن پس به مدت 15 ماه تحت نظر بود. در این هنگام، لنین که از رشد گروه های مخالف بلشویسم در روسیه و احتمال قدرت گرفتن سلطنت طلبان و طرفداران تزار بیمناک بود، دستور قتل تزار و خانواده او را صادر کرد. سرانجام دستور قتل عام خانواده سلطنتی روسیه در شب 16 ژوئیه 1918 م در تبعیدگاه آنها به موقعِ اجرا گذاشته شد.بازگشت محمدعلی شاه به ایران پس از پناهندگی به روسیه برای تصاحب سلطنت (1290 ش)
محمدعلی شاه پس از خلع از سلطنت و پناهندگی به سفارت روسیه در تهران، از ایران خارج شد و در شهر اُدسا در روسیه اقامت گزید. وی پیوسته در پی بازگشت به ایران و تصرف تاج و تخت از دست رفته بود. بدین منظور در مسافرتهایی به شهرهای اروپایی با هواداران ایرانی و خارجی خود ملاقات و گفتگو میکرد تا اینکه در 26 تیر 1290 ش، با یارانش به همراه مقدار زیادی مهمات جنگی، از راه روسیه به دشت گرگان روی آورد. در مقابل دولت هم پس از اعلام حکومت نظامی، برای زنده و مرده شاه سابق، جایزه ای هنگفت معین نمودند که همین امر، بیم و هراسی سخت بر دل محمدعلی میرزا و نیروهایش افکند. با وجود کمکهای فراوان روسها به محمدعلی میرزا، سرانجام نیروهای وی در برابر قوای دولتی شکست خورد و مجبور به فرار گردید.
قطع روابط سیاسی فرانسه با ایران در جریان جنگ تحمیلی (1366 ش)
دولت فرانسه از ابتدای جنگ، حمایت وسیع و همه جانبه ای از عراق به عمل آورد و در طول جنگ، این حمایت، ابعاد وسیعتری یافت. فرانسه با در اختیار گذاشتن تسلیحات پیشرفته ای چون هواپیماهای سوپر اتانداردْ و هلیکوپترهای سوپرفرلون مجهز به موشکهای اگزوسه به عراق، باعث برتری مسلم عراق برای حمله به کشتیهای ایران گردید. در سالهای 1364-65، فرانسه حدود پنج میلیارد دلار وام دیگر در اختیار بغداد گذاشت و به این ترتیب به بزرگترین شریک اروپایی عراق تبدیل شد. سیاستهای غیر دوستانه فرانسه در دوران جنگ نسبت به جمهوری اسلامی ایران همچنان ادامه داشت تا سرانجام در 26 تیر 1366 به طور یکجانبه، روابط سیاسی خود را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرد.
انفجار آزمایشی اولین بمب هسته ای جهان در صحرای «آلاماگور دو» امریکا (1945 م)
مرگ «یزید بن عبدالملک بن مروان» خلیفهٔ ستمکار اموی (105 ق)
یزید بن عبدالملک بن مروان پس از عمربن عبدالعزیز در سال 101 هجری به خلافت رسید. یزید بن عبدالملک شخصی عیاش و باده گسار بود و به امور کشور اسلامی توجهی نداشت. وی در اواخر عمر میخواست ثابت کند که عیش و نوش بدون نیش و تلخی وجود دارد. ولی با گذشت چند روز، معشوقه اش مُرد و آن زندگی مستانه تبدیل به سوگ گشت و خلیفه، چند روزی بعد از او زنده نماند.
برخي از رويدادهاي 16 جولای
1212: جنگ« لاس ناواس دو لوسا» به برتري و حكومت مسلمانان بر اسپانياي جنوبي (اندلس) عملا پايان داد.
1439: «بوسيدن» در ملاء عام در انگلستان ممنوع شد.
1572: در قرن شانزدهم و در زمان سلطنت'شارل نهم'، چهارمین جنگ میان پروتستانها و کاتولیکها در فرانسه پس از دو سال صلح با حمله پروتستانها آغاز شد و این جنگ در سال 1573 به موجب فرمان آزادی به نفع پروتستانها پایان یافت.
1661: سوئدي ها پول كاغذي (اسكناس Banknote) به جريان انداختند.
1676: جنگ دریایی'سیراکیوز' میان نیروی دریایی فرانسه و ناوگان جنگی هلند، به وقوع پیوست. این جنگ به سبب برتری کشتیهای فرانسوی، با شکست هلند پایان یافت. 'سیراکیوز'منطقه ای در نزدیکی بندری به همین نام در آبهای جزیره سیسیل واقع در دریای مدیترانه است.
1790: کنگره آمریکا قطعه زمین محدودی میان دو ایالت مریلند و ویرجینیا را برای ساختن یک پایتخت دائمی (مقر دولت فدرال) برای ایالات متحده تعیین، نام آن را «ناحیه کلمبیا District of Columbia (D. C.)» گذارد که جدا از همه ایالات است و قانون مربوط را تصویب کرد که پس از ایجاد شهر در آنجا، به اسم واشینگتن نخستین رئیس جمهوری آمریکا نامیده شده است.
1935: برای نخستین بار «پارکومتر» برای دریافت پول به سود شهرداری از صاحبان خودروها که در خیابانها و میدانهای شهر توقف میکنند در اکلاهماسیتی (آمریکا) نصب شد.
1936: نخستین عکسبرداری از دستگاه گردش خون و رگها با اشعه ایکس در شهر رچستر انجام گرفت که رویداد پزشکی مهمی بشمار میرود.
1942: سربازان آلمانی که پاریس را در اشغال خود داشتند 14 هزار یهودی را در این شهر دستگیر و بازداشت کردند.
1945: آمریکا نخستین بمب اتمی خود را در صحرای نیو مکزیکو آزمایش کرد.
1965: شارل دوگل رئیس جمهوری فرانسه تونل هفت مایلی (11 کیلومتر) را که میان فرانسه و ایتالیا ساخته شده بود افتتاح کرد. این تونل در کوههای آلپ ساخته شده است.