رحلت سيد العلماء و المجتهدين آيت اللَّه "سيد حسن موسوي بجنوردي"، روز صنعت و معدن، انحلال سازمان سيتو، عمليات ايذايي ظفر 4 در منطقه عملياتي فكه از مهم ترین وقایع اتفاقیه روز شنبه 10تیر 1391، 10شعبان 1433، 30ژوئن2012 میلادی است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز شنبه 10تیر 1391، 10شعبان 1433، 30ژوئن2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

رحلت سيد العلماء و المجتهدين آيت اللَّه "سيد حسن موسوي بجنوردي" (1354ش)

ميرزا حسن موسوي بجنوردي معروف به سيدآقا بزرگ در سال 1274 ش در يكي از روستاهاي توابع بجنورد در استان خراسان به دنيا آمد و همان جا رشد کرد. وي سپس به مشهد رفت و علوم عقلي و نقلي را نزد استاداني همچون شيخ آقا بزرگ حكيم، ميرزا محمد آيت‏اللَّه‏زاده خراساني و اديب نيشابوري اول فرا گرفت. در 27 سالگي رهسپار نجف شد و در محضر عالمان بزرگي همچون سيد ابوالحسن اصفهاني، ميرزاي ناييني و آقا ضياءالدين عراقي به تكميل تحصيلات خود پرداخت و از برجسته‏ترين مدرسان و مجتهدان حوزه نجف شد چنان كه پس از درگذشت آيت اللَّه بروجردي در سال 1340 ش، مرجعيت عامه او براي شيعيان جهان مسلم شد؛ اما خود را از مرجعيت كنار كشيد و با فروتني و آزادگي خاص خود، به تحقيق، تاليف و تدريس گراييد.

آثار بر جاي مانده از وی عبارتند از القواعد الفقهيه در قواعد فقهي شيعه، قَولُنافي الحكمة، يكي از بهترين شرح‏ها بر اسفار مُلاصدرا، مُنتَهي الاصول، حاشيه بر عروةُ الوثقي و ذَخيرَةُ المَعاد. سرانجام اين فقيه برجسته و عالم بزرگ در دهم تيرماه در هشتاد سالگي در نجف بدرود حيات گفت و در جوار آرامگاه استادش، سيد ابوالحسن اصفهاني به خاك سپرده شد.

روز صنعت و معدن


روز دهم تير ماه بر اساس مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي روز صنعت و معدن ناميده شده است.

درگذشت عماد اصفهاني (519 ق)

عماد اصفهاني از ادبا و کاتبان برجسته‌ي سده‌ي ششم هجري در سال ۵۱۹ ه.ق چشم از جهان فروبست. عماد اصفهاني؛ فقيه شافعي، اديب و كاتبي سرشناس در دوره‌ي خود به‌شمار مي‌رفت. وي تحصيلاتش را در شهر اصفهان آغاز كرد و سپس در مدرسه‌ نظاميه‌ بغداد علوم فقه، حديث و ادبيات را آموخت. در احوال عماد اصفهاني، آمده است که وي در سرزمين شام به وزارت صلاح‌الدين ايوبي انتخاب گرديد. از اين اديب برجسته كتاب‌هايي هم‌چون البرق‌الشامي درباره‌ تاريخ، ديوان‌الرسائل و ديوان شعر به‌عنوان بهترين و معروف‌ترين آثار به‌جاي مانده است.

• درگذشت "عبدالباقي" شاعر (422 ق)

عبدالباقي شاعر مشهور قرن پنجم در سال ۴۲۲ ه.ق دار فاني را وداع گفت. حسين بن محمد بن عبدالباقي از شاعران پرآوازه‌ سده‌ پنجم هجري قمري به‌شمار مي‌رفت. كنيه‌ وي ابوعبدالله و شهرتش "خالع" بود. وی در شهر بغداد زندگي مي‏كرد و علاوه بر كسب فيض از محضر اديبان بزرگ عصر خود، در جلسات درس عالمان برجسته‏ اين شهر نيز شركت مي‏كرد و به كسب علوم گوناگون به‌ويژه علم حديث مي‏پرداخت. ابوعبدالله عبدالباقي هم‌چنين طبعي روان در سرودن شعر داشت و در سروده‌هايش نيز خالع تخلص مي‌كرد. از او اشعار بسياري به‌جاي مانده است.

رحلت "ابوالفوارس" عالم بزرگ مسلمان(754 ق)

مجدالدين ابوالفوارس در عراق به دنيا آمد و پس از گذراندن تحصيلات مقدماتي نزد عالمان برجسته‏ زمان، به تكميل دانش خود همت گماشت و استادي زبردست شد. ابوالفوارس در فقه، اصول فقه، حديث، كلام، تفسير قرآن و ادبيات عرب از دانش و مهارتي بسيار بهره‏مند بود. از اين دانشمند بزرگ مسلمان آثار ارزشمندي بر جاي مانده كه كنزالفوايد از آن جمله است.

تولد "گوتْهولْدْ لِسينْگْ" نويسنده و مورخ معروف آلماني (1729م)

گوتهولد افرايم لسينگ در 30 ژوئن 1729م در آلمان به دنيا آمد و تحصيلات ابتدايى را در زادگاهش گذراند. پس از چندی راهی برلين شد و با نوشتن نقد و ترجمه مقالات در يكي از روزنامه‏ها، كار نويسندگي خود را آغاز نمود. لسينگ پس از انتشار دو مجموعه شعري خود، نمايش‏نامه دوشيزه ساراسامسون را نگاشت و در اين اثر سعي نمود تا براي نخستين بار، تراژدي را از قالب مرسوم قهرماني و افسانه‏اي به محيط هاي خانوادگي متوجه سازد. او با اين نگرش خود به تئاتر، تحول عظيمي در درام‏نويسي زمان خويش به وجود آورد. لسينگ در سال 1767م موفق شد يكي از كمدي‏هاي خود را با نام مينافون بارنهلم را به اتمام برساند.

لسينگ در اين سعي كرده تا اختلافات و دشمني‏هاي داخلي را كه منجر به جنگ و درگيري داخلي شده است مطرح سازد و حكام محلي را مورد انتقاد قرار دهد. وي هم‏چنين در كتاب درام نامه هامبورگ، نظرات انتقادي و اصلاحي خود و نيز شرح احوال افرادي كه براي ايجاد تئاتر ملي در آلمان تلاش كرده بودند، ذكر نموده است. بسياري، اين كتاب را موجد پيدا شدن دوره بزرگ ادبيات و درام آلمان مي‏شناسند. آثار لسينگ تاثير چشم‏گيري در بيداري افكار مردم عصرش ايفا كرد، به طوري كه تئاتر آلمان را به مرتبه رفيعي رساند. گوتهولد لسينگ سرانجام در چهارم دسامبر 1781م در 52 سالگي درگذشت.

مرگ "سلطان مسعود ميرزا" معروف به "ظلُّ السلطان" حاكم ظالم اصفهان (1297 ش)


سلطان مسعود ميرزا، فرزند ارشد ناصرالدين شاه قاجار در حدود سال 1228 ش به دنيا آمد. چون مادرش از خاندان قاجار نبود، به ولايتعهدي منصوب نشد. مسعود ميرزا در ابتدا با لقب يمين الدوله، حكومت مازندران و استرآباد و سپس فارس و اصفهان را به عهده گرفت تا اين كه لقب ظلُّ السلطان يعني سايه پادشاه را اخذ كرد. در زمان حكومتش بر فارس، به خاطر ظلم فراوان، عزل شد ولي مدتي بعد به اصفهان رفت و تا 34 سال بعد با ستم حكمراني نمود.

او قشون مجهز و منظمي پديد آورد و با باج‏گيري و ظلم و غصب املاک مردم، اخذ ماليات‏هاي سنگين از رعيت، ثروتي افسانه‏اي گرد آورد كه به اعتراف خودش، براي ده نسل پس از او كافي بود. مسعود ميرزا در اواخر عمر مدتي را در اروپا گذراند تا اين كه پس از دچار شدن به اختلال حواس، در دهم تير ماه 1297ش در حدود هفتاد سالگي به كام مرگ افتاد.

كشف عناصر راديواكتيو اورانيوم توسط "هانْري بكْرِلْ" فرانسوي (1896م)

هانري بِكْرِل فيزيك‏دان برجسته فرانسوي در نيمه دسامبر 1852م متولد گرديد. پدر و برادرش از فيزيك‏دانان معروف بودند. بنابراين وي نيز به اين رشته علاقه‏مند گرديد. پس از كشف اشعه ايكس توسط رونتْگِن دانشمند آلماني، بكرل درصدد كشف اجسامي برآمد كه از خود، اشعه ايكس را ساطع مي‏كنند. وي تحقيقات خود بر روي خاصيت تشعشع راديواكتيو متمركز و آن را در 2 مارس 1896م كشف نمود و چند ماه بعد در 30 ژوئن همان سال عناصر راديواكتيو اورانيوم را كشف نمود.

تحقيقات بكرل باعث شد تا به همراه دو نفر از شاگردانش به نام‏هاي مادام و پيِر كوري زوج دانشمند فرانسوي، در سال 1903م برنده جايزه نوبل در فيزيك شود. نتيجه تلاش‏هاي بِكرِل به آغاز عصر تازه‏اي به نام "عصر اتم" انجاميد و به همين سبب او را "پدر علم فيزيك جديد" مي‏دانند. هانري بكرل سرانجام پس از 56 سال تلاش و تحقيق، در 25 اوت 1908م درگذشت.

انحلال سازمان پيمان آسياي جنوب شرقي موسوم به سيتو (1977م)

با شكل‏گيري جنگ سرد به سردمداري امريكا و شوروي، اين بار سراسر جهان عرصه رقابت‏هاي آشكار و پنهان اين دو كشور بود و این دو براي تأمين اهداف خود، سازمان‏هاي نظامي و اقتصادي متعددي چون ناتو، ورشو، سِنتو و سيتو و... را به صورت پيمان‏هاي چند جانبه به وجود آوردند. "سيتو"، سازمان پيمان آسياي جنوب شرقي است که در همین راستا و در تاريخ 8 سپتامبر 1954م در پايتخت فيليپين شكل گرفت.

اين سازمان كه با هدف تضمين صلح در منطقه جنوب شرقي آسيا و جنوب غربي اقيانوس كبير و به موجب پيمان دفاع جمعي آسياي جنوب شرقي به وجود آمد و به امضاي كشورهاي امريكا، انگلستان، فرانسه، استراليا، فيليپين، تايلند، پاكستان و زلاندنو رسيد در واقع مانعي براي گسترش كمونيسم در جنوب شرق آسيا بود. مقرّ سازمان‏هاي نظامي و غيرنظامي اين سازمان در بانكوك قرار داشت. اين سازمان در پي خروج فرانسه در سال 1967 و پاكستان در سال 1972م و نيز آغاز دوره تنش‏زدايي در عرصه روابط بين‏الملل در 30 ژوئن 1977 منحل گرديد.

كودتاي نظامي در سودان و سرنگوني دولت "صادق المهدي" (1989م)

از بهار 1986م كه صادق المهدي سياست مدار معروف سودان، دولت غيرنظامي اين كشور را تشكيل داد تا سال 1989 كه دولت وي سقوط كرد، همیشه خطر يك جنگ قدرت داخلي وجود داشته است. رقابت احزاب در كشور براي كسب قدرت، مسأله شورشيان جنوب سودان، نياز شديد به كمك‏هاي خارجي، نارضايتي در ارتش سودان و بالاخره فقر فزاينده و اقتصاد نابسامان، از بزرگ‏ترين مشكلاتي بود كه دولت صادق المهدي با آن دست به گريبان بود. اين مشكلات كه حداقل 2 بار كابينه او را به سقوط كشاند سرانجام در روز 30 ژوئن 1989 به صورت كودتاي نظاميِ ارتش، به عمر دولت وي خاتمه داد.

در اين كودتا كه توسط ژنرال عمر حسن احمد البشير هدايت شد، صادق المهدي بازداشت گرديد و تحت‏نظر قرار گرفت. عمر البشير پس از كودتا با صدور فرماني، تمام احزاب سياسي، سازمان‏هاي غيرمذهبي و اتحاديه‏هاي كارگري را منحل كرد و با ممنوع اعلام كردن انتشار روزنامه‏ها، قانون اساسي سودان را به حال تعليق درآورد. هم‏چنين ژنرال عمر البشير پس از كودتا در رأس قدرت قرار گرفت و سياستي مستقل از امريكا در پيش گرفت.

عمليات ايذايي ظفر 4 در منطقه عملياتي فكه (1364 ش)


عمليات‌ ايذايي‌ «ظفر4» در ساعت‌2 بامداد روز10 تيرماه‌1364 با هدف ضربه‌ زدن‌ به‌ دشمن‌ و آزادسازي‌ يك‌ تپه‌ ديده‌باني، ‌توسط‌ نيروی زميني‌ ارتش‌ جمهوري‌ اسلامي‌ ايران‌ به‌ اجرا درآمد و طي‌ آن‌ شماري‌ خودرو و چندين‌ سنگر انفرادي‌ و اجتماعي‌ دشمن‌ از بين‌ رفته‌ و تپه‌ ديده‌باني‌ مهم‌ دشمن‌ در منطقه‌ عملياتي‌ «فكه» آزاد شد.

10 تیر در هشت سال دفاع مقدس

بازپس‌گیری ماووت توسط نیروهای عراقی67

حملات موشكی ایران به تاسیسات نفتی كركوك65

حمله عناصر سازمان مجاهدین خلق به یك پاسگاه ژاندارمری و یك خودرو در حوالی "رضوانشهر" از توابع "هشتپر" طوالش61

برخي از رويدادهاي 30 ژوئن

1834: كنگره آمريكا تصويب كرد كه اكلاهما سرزمين سرخپوستان رانده شده از ايالت هاي شرقي باشد. با وجود اين، بعدا مهاجران اروپايي اين منطقه را هم از چنگ سرخپوستان خارج كردند.

1871: كشاورزان گواتمالا براي احقاق حق دست به انقلاب زدند.

1894: شبه جزيره كره كه قبلا تابع چين بود اعلام استقلال كرد.

1948: آزمايشگاه فيزيك «بل» اعلام كرد كه ترانزيستور اختراع كرده كه در راديو و دستگاه هاي مشابه جاي لامپ را مي گيرد.

1962: رواندا و بروندي استقلال يافتند.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

برچسب ها: تقویم روز ، تاریخ ، رخداد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار