رأي مجلس شوراي اسلامي به عدم كفايت سياسي بني صدر (1360 ش)
پس از ماهها درگيري بني صدر و هوادارانش با نيروهاي ارزشي و انقلابي، طرح عدم كفايت سياسي رييس جمهور در مجلس شوراي اسلامي مطرح شد. مهمترين دليل بر عدم كفايت سياسي بني صدر، موضعگيري وي عليه نظام جمهوري اسلامي و اتحاد با منافقین و ضد انقلاب، مخالفت مستمر وي با مجلس شوراي اسلامي از بدو تأسيس، دخالت صريح در قوه قضاييه و عدم درك صحيح از بديهيترين اصول قانون اساسي و نيز عدم اعتقاد به اصل تفكيك قوا عنوان گرديد.
اين طرح با 177 رأي موافق، 1 رأي مخالف و 12 رأي ممتنع به تصويب رسيد و يك روز حضرت امام خميني(ره)، وي را از رياست جمهوري اسلامي ايران عزل كردند. بنی صدر پيش از اين در بيستم خرداد، از فرماندهي كل قوا عزل شده بود. پس از بركناري بني صدر از رياست جمهوري، فعاليتهاي خرابكارانه و براندازانه بر ضد حكومت و دولت آغاز شد كه عمدتاً از طرف منافقين سازماندهي ميگرديد.
شهادت "دكتر مصطفي چمران" در دهلاويه (1360 ش)
دكتر مصطفي چمران در سال 1311 ش در تهران به دنيا آمد. پس از پشت سرگذاشتن تحصيلات ابتدايي و متوسطه، وارد دانشكده فني دانشگاه تهران گرديد و با از احراز رتبه اول دانشگاه، بورس تحصيلي آمريكا را اخذ كرد. در امريكا به تشكيل انجمن اسلامي دانشجويان ايراني و انتشار ماهنامه و فعاليتهاي متعدد ضدرژيم پهلوي پرداخت.وی سپس راهي مصر گرديد و پس از گذراندن دوره نظامي چريكي، به لبنان رفت و هشت سال در آن ديار ماند و همگام با امام موسي صدر خدمات شاياني به ملت مظلوم آن سامان ارايه كرد.
دكتر مصطفي چمران پس از پيروزي انقلاب اسلامي و پس از 22 سال دوري از وطن به كشور بازگشت و معاونت نخستوزيري را برعهده گرفت. وي بعدها نماينده امام در شوراي دفاع، وزير دفاع و نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي گرديد. دكتر چمران همچنين ستاد جنگهاي نامنظم را در اهواز سازماندهي كرد و ضربات متعددي بر پيكر ارتش متجاوز بعثي وارد نمود. فرو نشاندن غائله پاوه و سركوب عناصر ضدانقلاب در كردستان از جمله صفحات درخشان زندگي اين شهيد والا مقام ميباشند. اين عارف و فرمانده سلحشور در حالي كه چند روز قبل، منطقه عملياتي دهلاويه را از لوث وجود دشمن بعثي پاك كرده بود، در آخرین روز خرداد 1361 در اين منطقه به ديدار معبود شتافت و پيكر پاكش در گلزار شهداي بهشت زهرا، آرام گرفت.
رحلت استاد بزرگ اخلاق "ميرزا جواد آقاملكي تبريزي" (1305 ش)
آيتاللَّه ميرزا جوادآقا ملكي تبريزي در حدود اواخر نيمه اول قرن سيزدهم هجري شمسی در تبريز به دنيا آمد. وي پس از فراگیری مقدمات و سطوح حوزه، براي تكميل تحصيلات خود راهي نجف اشرف گرديد و در محضر عالمان نامداري همچون آخوند خراساني و حاج آقارضا همداني و محدث بزرگ، ميرزا حسين نوري و آخوند ملاحسينقلي همداني حاضر شد. وي در حدود سال 1280ش راهي قم شد و به تدریس پرداخت.
حضرات آيات حاج آقا حسين فاطمي قمي، آخوند ملا علي همداني، سيد شهابالدين مرعشي نجفي، سيد ابوالقاسم خويي، سيد رضا بهاءالديني و امام خميني، از جمله شاگردان ایشانند. اسرار الصلاة، المراقبات، رساله لقاءاللَّه و... از تألیفات وی است. آيتاللَّه ميرزاجواد ملكي تبريزي، سي و يكم خرداد 1305 ش برابر با يازدهم ذي حجه 1344 ه.ق رخ در نقاب خاك كشيد و پيكر مطهرش پس از تشييعي با شكوه، در جوار حرم حضرت معصومه(س) در قبرستان شيخان قم به خاک سپرده شد.
زلزله دلخراش در رودبار و منجیل
(1369ش)
رحلت آيت اللَّه "سيدمحمدباقر سلطاني طباطبايي بروجردی" (1376ش)
آيت اللَّه سيدمحمدباقر سلطاني طباطبايي بروجردي در سال 1291 ش در بروجرد به دنيا آمد. وي پس از پشت سر گذاشتن مقدمات علوم در زادگاهش، راهي قم گرديد و از محضر استادان بزرگي همچون حضرات آيات سيد محمدتقي خوانساري، محمد فيض قمي و محمد علي اراكي استفاده كرد و سپس عازم نجف اشرف شد و در حلقه درس آيات عظام سيد ابوالحسن اصفهاني و آقاضياءالدين عراقي شركت نمود و به مدارج والاي علمي دست يافت.
ایشان پس از آن مدتي در مشهد و در نهايت در قم سكني گزيد و به تدريس مشغول شد. آيتاللَّه سلطاني در اين سالها همزمان با تدريس، در دروس فقه و اصول آيتاللَّه بروجردي و درس معقولِ آيتاللَّه شاه آبادي شركت ميکرد. آيتاللَّه سلطاني از آن پس يكسره به تدريس و تاليف همت گماشت. آثاری چون استصحاب، الفوائد الفاطميه و رسالهاي در شرح منظومه ميرزا محمد تنكابني از ایشان بر جاي مانده است.
آيتاللَّه سلطاني، دوستي ديرينهاي با حضرت امام خميني(ره) داشته و حاج احمد خميني نيز داماد ايشان بود. معظم له در دوره اول مجلس خبرگان قانون اساسي نيز حضور داشت. اين فقيه اصولي و مدرس برجسته حوزه علميه قم، در سي و يكم خرداد 1376 ش 85 سالگي بدرود حيات گفت و در جوار مرقد مطهر حضرت امام خميني(ره)، به خاك سپرده شد.
وفات "حضرت خديجه" (سهسال قبل ازهجرت)
حضرت خديجه(س) پس از 25 سال زندگي مشترك با پيامبر اكرم(ص) در سن 65 سالگي، وفات يافت و در منطقهي حَجون مكه دفن گرديد. وي در سن 40 سالگي با رسول خدا(ص) ازدواج نمود و ثمره ازدواج آنها، دو پسر و چهار دختر به نامهاي قاسم، عبداللَّه، زينب، رقيه، امكلثوم و حضرت فاطمه زهرا(س) بود. آن حضرت نخستين زني بود كه به دين اسلام گرويد و تمام اموال خود را در راه ترويج اسلام در اختيار پيامبر اكرم(ص) گذاشت.
درگذشت "ابن قُتَيبه" محدث و اديب(276 ق)
عبداللَّه بن مسلم دينوري معروف به ابن قُتَيبه، قرآن پژوه، محدث، شاعر و اديب مسلمان در سال 213 ق در كوفه به دنيا آمد. پس از تحصيل به قضاوت در دينور(در غرب ايران) پرداخت و سپس در بغداد، نوزده سال به تدريس، تاليف و تكميل آثار علمي خود همت گماشت. وي از جنجالهاي زمان دوري گزيد و در كارهاي سياسي دخالت نميكرد. تاويلُ مشكلِ القرآن، تفسير غَريبِ القُرآن، و معاني الشِّعر از جمله تأليفات اوست.
رحلت آيت اللَّه "سيدمحمد هادي ميلاني" (1395 ق)
آيت اللَّه سيد محمد هادي ميلاني در محرم سال 1313 ق در نجف به دنيا آمد. اجداد او همه از ساداتِ حسيني و از فرزندانِ امام چهارم (ع) بودند. پس از اتمام دروس مقدماتي، به مدت طول 23 سال در درس حضرات آيات ابوالحسن اصفهاني، ميرزاي ناييني و آقاضياءالدين عراقي حاضر شد و به تلمذ پرداخت.
وی علاوه بر مهارت در فقه، در علومي همچون فلسفه، تفسير و علوم قرآني نيز تبحّر داشت و اين دروس را تدريس مينمود. ایشان شاگردان فراواني از جمله آيات عظام حسين وحيد خراساني، سيد عباس صدر، محمدتقي جعفري، سيدمحمدباقر طباطبايى و... پرورش دادند. محاضراتٌ في الفِقهِ الاماميَّه در ده جلد، قادَتُنا كيفَ نَعرِفهُم در نُه جلد و... از جمله تأليفات اين مرجع بزرگ تقليد به شمار ميروند. ایشان در سال 1373 ق وارد شهر مشهد شد و حوزهي علميه آن را رونقي دوباره بخشيد.
اين عالم رباني در سال
1395 ق برابر با 1354 شمسي در 82 سالگي دار فاني را وداع گفت و پس از تشييعي با شكوه،
در جوار مرقد مطهر امام رضا(ع) به خاك سپرده شد.
آغاز انقلاب كبير فرانسه (1789م)
با فراگیر شدن ظلم و ستم در فرانسه و بی اعتنایی به طبقات عادی جامعه و مردم و نیز با توجه به خالي بودن خزانه لويي شانزدهم، انقلاب فرانسه وارد اولين مرحله خود شد و مردم خشمگین از وضع موجود سر به شورش برداشتند. آنان به مخازن اسلحه دولت حملهور شده و مقداري توپ و تفنگ به دست آوردند و به طرف زندان باستيل كه محل زندانيان سياسي بوده رفته و آن جا را با خاك يكسان كردند.
فتح باستيل كه آغاز اصلي انقلاب
كبير فرانسه محسوب ميشود، ضربه مستقيمي بود كه توسط ملت بر حكومت استبداد وارد آمد.
اين حوادث، تاثيرات متعددي در فرانسه و حتي ديگر كشورهاي مجاور ايجاد كرد به طوري كه
اين انقلاب به عنوان مبداء تاريخ معاصر اين كشور به شمار ميآيد. گرچه انقلاب كبير
فرانسه با شعار فريبنده آزادي، برابري و برادري آغاز شد ولي حاصل آن نه آزادي و نه
عدالت بود و نه برادري و برابري. خفقان دوران حكومت رهبران انقلاب كبير فرانسه از هر
دوراني در فرانسه بيشتر و دامنه ظلم و بيعدالتي از هر زماني گستردهتر بود.
فرار و اعدام"لويي شانزدهم" پادشاه فرانسه در جريان انقلاب اين كشور (1791م)
يكي از مهمترين وقايعي كه در جريان انقلاب فرانسه موجب تزلزل و سقوط رژيم سلطنتي گرديد، ماجراي فرار لويي شانزدهم و خانوادهاش از پاريس بود. اين تصميم زماني اتخاذ شد كه لويي شانزدهم پس از ممانعت مردم براي مسافرتش به خارج از پاريس، احساس كرد كه با او مانند يك زنداني رفتار ميشود. از این رو با خانواده اش اقدام به ترک پاریس کرد اما هنگامي كه كالسكه بزرگ سلطنتي در بيستم ژوئن 1791م در حال خارج كردن اعضاي خانواده سلطنتی فرانسه بود، توسط نيروهاي انقلابي شناسایی و به پاريس باز گردانده شد.
بازگشت شاه و همسرش به پاريس
توأم با تحقير و اهانت بود و با جنجالي كه بر سر آن برخاست، خانواده سلطنتي از آن به
بعد تحت مراقبت بيشتري قرار گرفتند تا اينكه با اعدام لويي شانزدهم در 21 ژانويه
1793م سلطنت برچیده شد.
آغاز سلطنت "ملكه ويكتوريا" بر انگلستان (1837م)
ملكه ويكتوريا پادشاه معروف بريتانيا در 18 سالگي به پادشاهي انگلستان رسيد و با پسر عموي خود ازدواج كرد. با ادامه دوران سلطنت ويكتوريا، امپراتوري بريتانيا به سوي شرق پيش رفت و به اوج عظمت خود نزديك شد. فتح كامل هندوستان نيز در روزگار او صورت گرفت و پيروزيهاي فراواني نصيب انگليسيها گرديد. ويكتوريا با مرگ شوهرش بسيار پريشان شد؛ زيرا وي مردي كاردان و مشاوري برجسته بود.
وی در آن هنگام، 42 سال داشت و چهل سال بقيه عمر را به سوگواري از دست دادن شوهر گذرانيد و لباس سياه را از تن بیرون نياورد. ولي در عين حال به كار كشورگشايي و استعمار ديگر كشورها ميپرداخت. در دوران حكومت او، به دليل وسعت مستعمرات انگلستان اين مثل معروف بود كه "آفتاب هيچ گاه در بريتانيا غروب نميكند. ويكتوريا سرانجام در 1901 پس از 63 سال سلطنت در 82 سالگي درگذشت.
تصرف جزيره اوكيناوا در اقيانوس آرام توسط ارتش ژاپن (1875م)
جزيره اوكيناوا واقع در جنوب ژاپن در 20 ژوئن 1875م به تصرف نيروهاي امپراتوري ژاپن درآمد. اين منطقه كه 1250 كيلومتر مربع مساحت و 350 مايل تا جزاير ژاپن فاصله دارد از اين تاريخ جزئي از كشور ژاپن به حساب آمد. جزيره اوكيناوا تا آخرين سال جنگ جهاني دوم، در دست قواي ژاپني بود اما در سال 1945م اين جزيره استراتژيك شرق دور با وجود دفاع سرسختانه ارتش ژاپن، توسط نيروهاي امريكايي اشغال شد.
آغاز قيام مردم چين معروف به "بوكسورها" عليه استعمار انگلستان (1900م)
در حالی که چين در اواخر قرن نوزدهم، شبه جزيره كره را در جنگ با ژاپن از دست داده بود و كشورهاي قدرتمند آن روز اروپا همچون انگليس، آلمان و روسيه قسمتهايي از سرزمين چين را اشغال كرده بودند تعدادي از نظاميان چيني يك جنبش ناسيوناليستي ضدغربي موسوم به «بوكسورها» عليه خارجيان پديد آوردند. بوكسورها، سفارتخانههاي دولتهاي غربي در پكن راتصرف كردند و به مبارزه شديد با مبلّغين اروپايي در چين پرداختند.
اين حوادث كه ميتوانست به قطع كامل نفوذ بيگانگان از خاك چين منتهي گردد به مذاق هيچ يك از كشورهاي استعماري آن روز سازگار نبود. بنابراين آنان ارتشي از شش كشور ژاپن، انگليس، روسيه، فرانسه، آلمان وبه بهانه حفظ جان اتباع خويش تشكيل داده و به سركوب قيام پرداختند. پس از سركوب جنبش بوكسورها دولت وقت چين مجبور به پرداخت غرامت سنگيني به استعمارگران شد. اين رويداد و وقايع بعدي باعث ظهور سونيات سن رهبر انقلاب چين، سقوط خاندان امپراتوري منچو و استقرار نظام جمهوري در سال 1912 گرديد.
كشف ويتامين توسط "كازيمير فونك" دانشمند لهستاني (1912م)
كازيمير فونك بيوشيميدان لهستاني در سال 1884م به دنيا آمد و تحصيلات خود را در آلمان، انگلستان و فرانسه ادامه داد و به عنوان بيوشيميست به كار مشغول گرديد و به مطالعه و تحقيق پرداخت. دكتر زيمير فونك بعد از يك سلسله تحقيقات در 20 ژوئن 1912 متوجه شد كه در مواد غذايي مصرفي انسان، موادي وجود دارد كه براي سلامتي و ادامه حيات ضروري است. او اين مواد را ويتامين ناميد. ويتامينها موادي هستند كه مغذّي نيستند بلكه براي رشد، ترميم و توليد مثل طبيعي، ضروري اند.
درگذشت "احمد سوكارنو" باني استقلال اندونزي (1970م)
احمد سوكارنو قهرمان استقلال اندونزي و اولين رئيس جمهور اين كشور در ششم ژوئن 1901م در جاوه اندونزي به دنيا آمد. وي پس از پايان تحصيلات متوسطه، در رشته مهندسي ادامه تحصيل داد و به اخذ درجه دكتري نائل آمد. سوكارنو از زمان تحصيل، فعاليتهاي سياسي داشت و وارد گروههاي سياسي شد. وي در سال 1926 احزاب بومي اندونزي را براي جنگ عليه نيروهاي استعمارگر هلند سازماندهي كرد و در این بین چند بار توسط هلنديها دستگير و در سال 1940 به سوماتْرا تبعيد شد.
در زمان حمله ژاپن به اندونزي در جنگ جهاني دوم،
با تلاش فراوان از پيشروي آنها در اندونزي جلوگيري كرد. در سال 1945 و به هنگام استقلال
اندونزي از هلند، سوكارنو به رياست جمهوري رسيد و عليرغم حملات هلنديها، به پيروزي
نهايي دست يافت. با انفجار بمب هستهاي در ژاپن و تسليم آن كشور، هلنديها مجدداً حملات
خود را عليه اندونزي شدت بخشيدند. ليكن كار به جايي نبردند و آزاديخواهان به رهبري
سوكارنو موفق شدند در سال 1948م به پيروزي نهايي نائل آيند.
سوكارنو در سال 1956م با صدور دستور تأسيس مجلس ملي اندونزي به موقعيت سياسي خود اعتبار بيشتري بخشيدند. او به همراه تيتو و جمال عبدالناصر رؤساي جمهور يوگسلاوي و مصر از بنيانگذاران اصلي جنبش عدم تعهد بود. سوكارنو، در نهايت در ماجراي اسرارآميز كودتاي حزب كمونيست اندونزي و سپس طي كودتاي وابسته به غرب به رهبري ژنرال سوهارتو در سال 1965م به شدت منزوي شد و در 12 مارس 1967م مجبور به استعفا گرديد و سرانجام در 20 ژوئن 1970م در 69 سالگي درگذشت.
31 خرداد در هشت سال دفاع مقدس
عملیات محدود محور آبادان – ماهشهر در سال 60
شهادت دکتر چمران در جبهه دهلاویه
آغاز عمليات نصر 4 در شمال ماووت عراق توسط سپاه (1366 ش)
این عمليات در تاريخ 31 خرداد با رمز يا امام جعفر صادق(ع)، با هدف آزادسازي شهر ماووت عراق و ارتفاعات منطقه آغاز شد. رزمندگان اسلام پس از شناسايي منطقه، به سمت هدف حركت كرده و به شهر ماووت نزديك شدند. پس از ساعاتي درگيري، رزمندگان با تثبيت مواضع تصرف شده و به غنيمت گرفتن مهمات دشمن، مقدمات آزادي شهر ماووت رافراهم ميكنند و اين شهر در يك قدمي آزادي قرار گرفت.
اين عمليات در روزهاي بعد نيز ادامه يافت و عليرغم مقاومت شديد نيروهاي بعث، رزمندگان اسلام با استفاده از شيوههاي جنگهاي كوهستاني و تنگ كردن حلقه محاصره، پيروزمندانه وارد ماووت عراق شدند. در اين حال دشمن براي باز پسگيري ماووت، پاتكهاي سنگيني تدارك ديد كه همگي با شكست و عقبنشيني آنان مواجه گرديد.
در اين عمليات نتایج زیر را به همراه داشت: 560 نفر اسير، 3000 نفر كشته و زخمي؛ آزاد شدن بخش ديگري از منطقه ماووت از جمله شهر و دشت ماووت و ارتفاعاتي نظير ژاژيله، شاخ قشنگ، بالوسه و در مجموع، منطقهاي به وسعت 50 كيلومتر مربع؛ تجهيزات و امكانات: تانك و نفربر: 8 دستگاه انهدامي و 10 دستگاه اغتنامي، خودرو: 10 دستگاه انهدامي و 20 دستگاه اغتنامي.
برخي از رويدادهاي 20 ژوئن1402: صف آرایی لشکريان امير تيمور در برابر سلطان ايلدرم بايزيد در آنکارا (آنقره).
1793: ثبت اختراع ماشين پنبه پاک کني (جين) توسط «الي ويتني».
1867: تصویب قانون خريد ایالت آلاسکا از روسيه به مبلغ 7 ميليون دلار (هر هکتار 2 سنت) توسط امریکا.
1895: بانو «Caroline Willard Baldwin» نخستين زن در تاريخ آمريکا شد که مدرک دکترا در علوم به دست آورد.
1963: سران آمريکا و شوروي در ژنو موافقت کردند که ميان دفاتر آنان يک تلفن مستقيم کارگذاري شود تا از وقوع حوادث ناگوار ناشي از اشتباه جلوگيري بعمل آيد.