به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک ذرت و سيبزميني از جمله گياهاني هستند كه نشاسته فراواني در آنها وجود دارد. معمولا از نشاسته براي انجام كارهاي مختلف و بويژه براي پخت و پز استفاده ميشود.
اگر از نشاسته به عنوان يك ماده غذايي براي تهيه انواع مختلف سسها و چاشنيها استفاده شود غلظت آن به ميزان قابل توجهي افزايش پيدا ميكند.
نشاسته نه تنها در صنايع غذايي بلكه در توليد پارچه و كاغذ، شستشوي لباس به روش صنعتي و همچنين به عنوان بستري براي كشت دانههاي ژلهاي و رشد مخمرها نيز كاربرد دارد.
با انجام اين آزمايش ساده و از طريق جداكردن تركيبات داخل سيب زميني، وجود نشاسته در گياهان مختلف را مورد بررسي قرار ميدهيم.براي انجام اين آزمايش بهپنج سيب زميني بزرگ، رنده،دو كاسه، مقداري آب و يك الك نياز داريد. ابتدا بايد سيبزمينيها را پوست كنده، سپس آنها را رنده كنيد. سيبزمينيهاي رنده شده را در كاسهاي ريخته و روي آن آب بريزيد تا سطح سيبزمينيها را بپوشاند. مخلوط آب و سيبزميني را بخوبي با دست به هم بزنيد، سپس به مدت 30دقيقه آن را كنار بگذاريد. براي اينكه از اين آزمايش نتيجه بهتري بگيريد، بايد سيبزمينيها را به مدت چند دقيقه با انگشتان دستتان فشار دهيد تا تركيبات داخل آن خارج شود. فكر ميكنيد هدف از فشردن سيبزمينيهاي رنده شدهاي كه در آب غوطهور شدهاند چيست؟ به نظر شما چرا لازم است پيش از اينكه بار ديگر سيبزمينيها را با انگشتان دستتان تحت فشار قرار دهيد تا تركيبات آن خارج شود، آنها را به مدت نيم ساعت در داخل آب قرار دهيد؟ آيا ميتوانيد گياهان يا سبزيجات ديگري را براي انجام اين آزمايش انتخاب كنيد و با روش مشابهي نشاستهاي را كه داخل آن گياه وجود دارد، جدا كنيد؟
حال پس از نيم ساعت دوباره آن را به هم بزنيد و با استفاده از يك الك، سيبزمينيهاي رنده شده را از آب درون كاسه جدا كرده و آب آن را كه كمي كدر است، در كاسهاي ديگر بريزيد.
آبي را كه در كاسه ديگري ريختهايد، در مجاورت آفتاب قرار دهيد تا به طور كامل تبخير شود. پس از خشك شدن آب درون ظرف، چه اتفاقي ميافتد؟
پودر سفيدرنگي در كاسه تهنشين ميشود. اين پودر سفيدرنگ همان تركيب نشاستهاي است كه در بسياري از گياهان وجود دارد. چرا كه همه گياهان انرژي را به شكل مولكولهاي نشاسته ذخيره ميكنند. وقتي شما از گياهان نشاستهاي مانند سيبزميني تغذيه ميكنيد، نشاستهاي كه در اين گياهان وجود دارد در بدن شما به قند تبديل ميشود و به اين ترتيب شما ميتوانيد از انرژي آن استفاده كنيد. درست از همان لحظهاي كه شما يك ماده غذايي سرشار از مواد نشاستهاي را داخل دهانتان قرار ميدهيد، با ترشح بزاق فرآيند تبديل ماده نشاستهاي به ماده قندي آغاز ميشود و با تجزيه نشاسته و تبديل آن به قند، بدن ميتواند از انرژي آزاد شده در نتيجه اين فرآيند، انرژي مورد نيازش را تامين كند.
به همين سبب است كه مواد گياهي ميتواند منبعي براي تامين انرژي انسانها و بسياري از موجودات گياهخوار باشد./س