باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی - پایاننامههای علوم انسانی بهطور کلی به پژوهشهایی گفته میشود که در زمینههای مرتبط با مطالعه انسان، فرهنگ، جامعه، تاریخ، دین، زبان، هنر، فلسفه و اخلاق انجام میشوند. این پایاننامهها معمولاً در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری نوشته میشوند و هدفشان پاسخ به یک سؤال یا مسئله خاص در یکی از حوزههای علوم انسانی است.
محمدمهدی حاجیلوئی محب، رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی، درباره حمایت از پایاننامههای قرآنی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان مطرح کرد: «دبیرخانه هدایت و حمایت از پایاننامههای علوم انسانی کشور، بخشی ویژه برای موضوعات قرآنی دارد. اگر ایدهای نوآورانه در زمینه فناوری و قرآن در پایاننامهها وجود داشته باشد، بدون شک از آن حمایت خواهیم کرد و پروسه داوری این پایاننامهها را به طور ویژه تسریع میکنیم. بهعنوان مثال، اگر دانشجویی پیشنهاد ساخت یک اپلیکیشن یا طراحی جدید در این زمینه داشته باشد، ما میتوانیم به سرعت از آن حمایت کنیم.»
وی در ادامه توضیح داد: یکی از نکات حائز اهمیت در این حمایتها، کوتاه کردن زمان داوری است، که به نظر میرسد یکی از پتانسیلهای جدی در این زمینه است. همچنین، ما در دبیرخانه هدایت و حمایت از پایاننامههای علوم انسانی، که تحت نظر پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی قرار دارد، بر اساس نیازهای پژوهشی کشور و خلأهای فرهنگی موجود، موضوعات مختلفی را طراحی کرده و در سایت پژوهشگاه منتشر میکنیم.»
رئیس پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی توضیح داد: «دانشجویان مقاطع ارشد و دکتری که رشته تحصیلی آنها با این موضوعات مرتبط است، میتوانند از طریق سامانه پژوهشگاه، موضوعات موردنظر را انتخاب کنند. پس از انتخاب، ما ارتباطی با دانشگاه مربوطه برقرار میکنیم و موضوع تصویب میشود. این پایاننامهها تحت حمایت کامل پژوهشگاه قرار میگیرند؛ حمایتهایی که شامل حمایت مالی از پژوهش و همچنین کمک به انتشار و توضیح یافتههای تحقیق است. اگر ایدهها و نتایج آنها خلاقانه باشد حتی ممکن است این پایاننامهها به کتاب تبدیل شوند.»
حاجیلوئی محب در پایان گفت که این پتانسیل در سال آینده گسترش خواهد یافت و موضوعات مختلفی که تاکنون مورد حمایت قرار گرفتهاند، در دسترس عموم قرار خواهند گرفت.