سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

کاغذ گواهی انحصار وراثت تمام شد!

آیین‌نامه اجرایی صدور گواهی انحصار وراثت توسط سازمان ثبت احوال، با هدف حذف فرایند‌های کاغذی، کاهش زمان صدور به ۲۰ روز و رفع نیاز به درخواست وراث، ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ توسط هیئت وزیران تصویب شد.

باشگاه خبرنگاران جوان - آیین‌نامه اجرایی صدور گواهی انحصار وراثت توسط سازمان ثبت احوال، با هدف حذف فرایند‌های کاغذی، کاهش زمان صدور به ۲۰ روز و رفع نیاز به درخواست وراث، ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ توسط هیئت وزیران تصویب شد. این تحول، گامی بزرگ در ساده‌سازی روند تقسیم اموال متوفی و کاهش بار پرونده‌های شورای حل اختلاف است.

طاهره. م، زنی که حالا دیگر شده سرپرست خانواده از روند صدور گواهی انحصار وراثت می‌نالد و هنوز طعم تلخ ماه‌ها دوندگی برای دریافت گواهی انحصار وراثت همسرش را فراموش نکرده است. صبح‌های زود از خانه بیرون می‌زد، با استشهادیه‌های محضری و کپی‌های گواهی وفات در دست، از این اداره به آن دفتر اسناد رسمی سرگردان بود. ساعت‌ها انتظار در صف‌های شلوغ شورای حل اختلاف و هزینه‌هایی که جیبش را خالی می‌کرد، شده بود بخشی از غم و خاطرات تلخش. گاهی وراث دیگر تمایلی به پیگیری نداشتند و او مجبور بود به‌تنهایی بار اثبات ذی‌نفعی را به دوش بکشد. فرایند کاغذی و استعلام‌های وقت‌گیر، ماه‌ها طول کشید تا بالاخره اموال همسرش تقسیم شود. این تجربه، برای بسیاری از ایرانیان آشناست؛ مشقتی که حالا با آیین‌نامه جدید سازمان ثبت احوال قرار است به خاطره‌ای بعید تبدیل شود.

پس از فوت هر شخص، گواهی انحصار وراثت از مهم‌ترین اسنادی است که بازماندگان متوفی به دنبال دریافت آن هستند چرا که بدون صدور آن، تقسیم و انتقال اموال متوفی امکان‌پذیر نیست. این گواهی شامل تعداد وراث، نسبت ایشان با متوفی و میزان سهم‌الارثشان از اموال وی است که در حال حاضر توسط شورای حل اختلاف صادر می‌شود.

بررسی‌ها نشان می‌دهد تعداد پرونده‌های ورودی به شورای حل اختلاف، سالانه به طور متوسط حدود ۵ میلیون بوده که از این تعداد، بیش از ۵۰۰ هزار پرونده، یعنی حدود ۱۰ درصد پرونده‌های شورای حل اختلاف، به موضوع حصر وراثت اختصاص یافته است. 

روند فعلی انحصار وراثت دارای آسیب‌های متعددی است که سبب می‌شود مردم برای دریافت گواهی زحمات زیادی را متحمل شده و وقت و هزینه‌ی فراوانی از آنها تلف بشود. از جمله این آسیب‌ها، لزوم تهیه استشهادیه‌ای محضری است؛ خواهان دریافت گواهی ملزم است با حضور دو شاهد در دفتر اسناد رسمی حاضر شود و وقت و هزینه‌ای صرف کند که این دو شاهد شهادت دهند که اظهارات وی در مورد وراث و نسبتشان واقعیت دارد، این در حالی است که معیار شورا برای اثبات صدق و کذب اظهارات درخواست دهنده استعلام از سازمان ثبت احوال است.

 آسیب دیگری که موجب رنجش خاطر متقاضیان به‌ویژه ذی‌نفعان می‌شود، درخواست محور بودن صدور گواهی است چرا که در مواردی ورثه متوفی به دلایلی از جمله فرار از پرداخت دین تمایلی به درخواست گواهی حصر وراثت ندارند و در این موارد کسانی که در صدور گواهی ذی‌نفع هستند، باید اقدام به ثبت درخواست بکنند که زحمات مختلفی از جمله اثبات ذی‌نفعی را بر آنها تحمیل می‌کند.

چالش دیگر، فرایند‌های متعددی است که به شیوه‌ی کاغذی و حضوری انجام می‌شود و باعث طولانی‌تر شدن فرایند شده به طوری که در بعضی پرونده‌ها این فرایند بیش از ۳ ماه به طول می‌انجامد، از جمله لزوم تهیه گواهی وفات برای ثبت درخواست یا استعلام وراث از سازمان ثبت احوال که بر دوش متقاضی بوده و موجب اتلاف هزینه و وقت وی می‌شود.

با توجه به آسیب‌های یاد شده، کارشناسان و دغدغه‌مندان راهکار‌های مختلفی برای بهبود و اصلاح روند صدور گواهی حصر وراثت مطرح کرده‌اند از جمله اینکه روند صدور بدون نیاز به درخواست باشد یا اینکه فرایند‌ها کاملا الکترونیکی و برخط انجام شود.

در همین راستا، برای اولین بار، بندی در قانون برنامه هفتم پیشرفت به موضوع گواهی انحصار وراثت پرداخته که با توجه به راهکار‌های کارشناسان قدمی مهم در جهت اصلاح سازوکار روند فعلی صدور گواهی برداشته‌است.

بنا به (بند ث ماده ۱۱۳) قانون برنامه هفتم پیشرفت، از ابتدای سال دوم برنامه، صدور گواهی انحصار وراثت به جای شورای حل اختلاف بر عهده سازمان ثبت احوال خواهد بود و این نهاد، به صورت خودکار و کاملا برخط، ظرف ۲۰ روز از ثبت واقعه وفات مکلف است گواهی انحصار وراثت متوفی را صادر کند.

بدین‌ترتیب، بند یاد شده، تحولات مهمی را به دنبال دارد. اولا شروع فرایند صدور گواهی دیگر نیازمند درخواست نخواهد بود و چالش‌های مربوط به درخواست محور بودن صدور گواهی، از جمله اجتناب وراث از ثبت درخواست را نخواهد داشت. ثانیا فرایند‌ها به صورت کاملا الکترونیکی در نظر گرفته شده‌است و دیگر خبری از تهیه استشهادیه، گواهی وفات و استعلام از ثبت احوال به صورت کاغذی و حضوری نخواهد بود و ثالثا گواهی انحصار وراثت تنها طی ۲۰ روز صادر می‌شود و وراث و ذی‌نفعان در کمترین زمان ممکن تعیین‌تکلیف می‌شوند.

در همین زمینه، آیین‌نامه اجرایی بند فوق که در (بند ث) نیز بدان اشاره شده است، در تاریخ ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۳، توسط هیئت وزیران تصویب و ابلاغ شد؛ آیین‌نامه یاد شده حاوی جزئیات مهمی است که صدور گواهی انحصار وراثت، بر اساس رویه جدید، مستلزم اجرا و تمهید این جزئیات است.

بر اساس این آیین‌نامه، سازمان ثبت احوال مکلف است اطلاعات پایگاه خانواده خود را تکمیل کرده و سامانه‌ای را ایجاد کند تا گواهی انحصار وراثت در سریع‌ترین زمان ممکن بر اساس این اطلاعات صادر و به افراد و سازمان‌ها ابلاغ شود. 

از نکات مهم دیگر این آیین‌نامه تعیین تکلیف در مورد اعلام واقعه وفات است؛ از آنجا که ثبت فوت افراد مقدمه‌ای برای صدور گواهی انحصار وراثت است، در آیین‌نامه یاد شده، مراجعی از قبیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان پزشکی قانونی کشور مکلفند به محض اطلاع از فوت افراد، به صورت برخط، مشخصات آن را برای سازمان ثبت احوال ارسال کنند.

هاشم کارگر، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان ثبت احوال، در مردادماه سال گذشته خبر از اجرایی شدن روند یاد شده، از سال ۱۴۰۴ را داد. این در حالی است که طبق بند (ث) ماده ۱۱۳ قانون برنامه هفتم پیشرفت، سازمان ثبت احوال تنها تا مردادماه امسال فرصت دارد فرایند صدور گواهی الکترونیکی انحصار وراثت را اجرایی کند و ثمرات این مصوبه را در جامعه به منصه ظهور برساند.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۶
در انتظار بررسی: ۰
قاسمعلی عسگری
۲۳:۳۹ ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۴
سلام مادرم همسر دوم مردی بوده و قبل مرد فوت کرده آیا مهریه اش به فرزندان مادرم می‌رسد عقدنامه اش را از بین بردن لطفاً راهنمایی بفرمایید
ناشناس
۱۷:۰۹ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
آیا تکلیف فیش های تعاونی مسکن استانداری (گاوازنگ) امسال مشخص می‌شود ۱۸ ساله که منتظریم عمرمون تمام شد خونه داریم خدایا به کی بگیم
ناشناس
۰۳:۲۱ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
پدر همسرم سال 85
فوت کردن، سال 400
عروسشون بابت ضمانت وبه عهده گرفتن مهریه، به بقیه وراث ابلاغیه فرستادن و توقیف اموال کردن وبدون بلاتکلیف نگه داشتن تا الان که قیمت سکه نجومی شده و الان با توجه به عین بودن سکه درخواست مزایده دادن برای تملک تقریبا کل میراث. این ها همه سو استفاده از خلا قانونی است و این خلا قانونی باید در گواهی حصر وراثت لحاظ بشه
مجتبی حاجعلی
۲۳:۲۷ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سلام
متاسفانه الان شش ماهه من درخواست دادم هنوز هیچ خبری نیست و فقط میگن پیامک میدیم و با این همه مشکلات اقتصادی مادر من شش ماهه حقوقی نداره
ناشناس
۲۲:۵۰ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
مرد سرپرست خانوار اگر خدایی نکرده فوت کند وپدر و مادرش زنده باشد فاجعه هست بر طبق قانون یک داغ بزرگ دیگه هم بر فرزندان و همسر فوت شده است هم اینکه فرزند فوت شده از پدرش ارث نمیبرد که شاما زن و فرزندش بشودووهم پدر و مادر فرد فوت شده هم حتی بعداز اینکه فوت کنند از فرزند شان ارث میبرد این قانون داغ بزرگی بر خانواده هایی که سرپرستشان فوت شده گذاشته
ناشناس
۲۲:۳۱ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سلام وقت بخیر
خیلی سخت وسنگین هست برای من مادر که غم از دست دادن عزیزم رو به دوش بکشم وبه دنبال برگه حصر وراثت باشم تا بتونم از حق خودم وفرزندان در برابر پدر بزرگ ومادر بزرگی که در قید حیات هستند دفاع کنم کسانی که هیچ کمکی در زندگی وجمع کردن اموال بهمون نکردند ولی متاسفانه با این قانون ما جزو وارث هستند واز مال همسرم ارث می‌برند اگر امکانش هست به زنان سرپرست خانوار کمک ویژه ای بکنید تا حقشون واقعا پایمال نشه ممنونم
ناشناس
۲۰:۴۶ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سلام مادرم خیلی خونه وماشین داره آمایه من نمی‌بخشه پدرمم شهیدشده منم اجاره نشینم چکارکنم کمکم کنین لطفا
سهند
۱۰:۰۴ ۳۱ فروردين ۱۴۰۴
عزیزم،این موضوع به بنیادشهیدمربوط میشه،فرزندشهیدازحقوق پدرش سهم میبرد،،
ناشناس
۲۰:۱۲ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
نوشتیدسالانه 5میلیون پرونده اگرهرپرونده حداقل دونفرراشامل شودیعنی ده میلیون نفرواگرهرکدام حداقل بیست لیتربنزین مصرف کنندیعنی دویست میلیون لیتر. دولت باهفت خوانهای اداراتش عامل اصلی اسراف بنزین هست. ولی همیشه مردم رامقصرجلوه داده تاصورت مسئله راپاک کنند.
ناشناس
۱۹:۴۶ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
به نظر بنده بسیار عالی و کاربردی است ومشکلات وراث ونقل انتقال املاک کاسته خواهد شد
ناشناس
۱۸:۰۶ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
همسایه ما فوت شده ۵ ماهه همه حساب‌های متوفی بسته س تو این گرونی و اوضاع بد جامعه معلوم نیست خانواده ایشون چجوری زندگی رو میگذرونن هیچ کدوم شاغل نیستن پس اندازی نداشتن
فقط با حقوق بازنشستگی زندگی میکردن. برا چی باید اینقدر پروسه طول بکشه وقتی فوت نامه هست و وراث کاملا مشخص . فقط این وسط مردم دارن از این قانون های بی سرو ته زجر میکشن .مسئولان که طعم بی پولی رو نکشیدن ک درک کنن
ناشناس
۱۶:۵۷ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سلام غم عزیزت یک طرف دوندگی بعد از فوت یک طرف تازه اگر همسرت قبل از پدرش فوت کند بدتر هم تکفل بچه ها به پدر شوهر که هیچ زحمتی نمی کشد واگذار میشودارث هم که نمبرند این چه قانونی هست که فکر خانوادهای که سرپرست ندارند و بیشتر به ارث نیاز دارند توجه ندارد تازه فقط این نیست فقط تکفل به پدر شوهر میرسد ارث از اونمی برد
ناشناس
۱۶:۵۰ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سلام لطفا ثبت شماره موبایل کارت های بانکی و خدمات پیامکی کارت بانکی و تمدید انقضای کارت بانکی غیر حضوری رو اینترنتی کنید . انجام این کارهای بانکی رو غیر حضوری کنید که از صف طولانی بانک ها و شلوغی بانک جلوگیری بشه تا مردم راحت تر باشند. سپاس
ناشناس
۱۵:۰۷ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
سلام
جواب یک استعلام رو درست و حسابی نمیدن اونوقت می خوان گواهی حصر وراثت صادر کنن؟؟؟
اون خانمی هم که نالیده بیخود نالیده
پروسه صدور حصر وراثت محدود حداکثر یک هفته ژول میکشه در صورت تکمیل پرونده و حصر وراثت نامحدود یک ماه تا 40 روز

زیرساخت های یک جواب استعلام درست نیست می خوان گواهی صادر کنن؟؟
فاطمه ذبیحی
۱۳:۵۳ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
فقط گواهی انحصار وقت گیر نیست بستن حستبه هم باید به محض اینکه گواهی فوت صادر شود اجرایی شود تحریر ترکه واستعلام های مربوطه هم مهم است دیون مربوطه هم بایستی در همان تحریر بیاد اسناددقدیمی هم بایستی قابل استعلام باشه به محض فوت بایستی سامانه ها به صورتی طراحی بشه که هیچگونه خرید و فروشی انجام نشه و حق کسی ضایع نشه در ضمن برابری ارث دختر وپسر در جامعه ای که حتی پدران بچهایشان راگردن نمیگیرن چه برسه به برادران باعث میشه از فشار به زنها کاسته بشه و اینهمه درحق دختران اجحاف نشه
ناشناس
۱۱:۳۶ ۳۰ فروردين ۱۴۰۴
وصیت نامه ها کجای کار هست ؟؟!!