سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان‌ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

حمله به ریه های سبز ایران؛ تبدیل اراضی کشاورزی به بیابان

به گفته دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گرد و غبار تاکنون ۵ میلیون هکتار از اراضی زراعی کشور به کانون‌های تولید گرد و غبار تبدیل شده‌اند.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ خدیجه احمدی ـ  علی طهماسبی، دبیر ستاد ملی مدیریت پدیده گرد و غبار روز چهارشنبه در همایش ملی راهبرد‌های تبیین پایداری اکوسیستم دریاچه نمک و کنترل گرد و غبار در قم،اعلام کرد که گرد و غبار قم عمدتاً منشأ داخلی دارد و توسعه بیابان در این استان به دلیل قطع حقابه‌ها ادامه دارد.

او هشدار داد که در صورت عدم مدیریت صحیح، بحران گرد و غبار در سال‌های آینده شدت خواهد گرفت.

 طهماسبی گفت: در حال حاضر ۵۰ میلیون هکتار از اراضی کشور مستعد ایجاد گرد و غبار هستند و طی هفت سال گذشته، مناطق غبارخیز ایران ۴۷ درصد افزایش یافته‌اند. یکی از دلایل اصلی این پدیده، تبدیل ۶۵ درصد از تالاب‌های کشور به کانون‌های تولید گرد و غبار است. از بین رفتن پوشش گیاهی به دلیل دستکاری‌های انسانی، چرای بی‌رویه، برداشت بی‌رویه بوته‌ها، تخریب خاک، مدیریت نامناسب منابع آبی و تغییرات اقلیمی از عوامل اصلی گسترش بیابان‌زایی عنوان شده است.

او  افزود که تاکنون ۵ میلیون هکتار از اراضی زراعی کشور به کانون‌های تولید گرد و غبار تبدیل شده‌اند و بسیاری از مناطق غبارخیز ایران محصول اقدامات نسنجیده انسانی هستند. در این میان، منطقه سراجه قم در نزدیکی دریاچه نمک در وضعیتی بحرانی قرار دارد. اگر تصمیم‌گیری در خصوص دریاچه نمک به‌درستی انجام نشود، ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور تحت تأثیر گرد و غبار قرار خواهند گرفت.

طهماسبی با اشاره به ضرورت رویکردی سنجیده در مدیریت بحران گرد و غبار تأکید کرد: زمانی گرد و غبار فقط چند روستا را تحت تأثیر قرار می‌داد، اما امروز بسیاری از کلان‌شهر‌ها را درگیر کرده است. برای مقابله با این بحران، باید در وهله نخست اشتباهات گذشته را متوقف کنیم و سپس اکوسیستم را به شرایط طبیعی بازگردانیم. 

او همچنین هشدار داد که اگرچه دریاچه نمک فعلاً به کانون اصلی گرد و غبار تبدیل نشده است، اما اجرای طرح‌هایی مانند استحصال نمک و استخراج عناصر معدنی ممکن است وضعیت این دریاچه را به شدت بحرانی کند. به گفته او، تجربه شکست‌خورده برخی کشور‌ها مانند ایالات متحده در بهره‌برداری بی‌رویه از منابع طبیعی باید برای ایران یک زنگ خطر باشد.

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.