در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۳۰۴ هزار میلیارد تومان اوراق مالی اسلامی بهمنظور تأمین مالی غیرتورمی دولت منتشر شده است؛ درعینحال دولت با تسویه بهموقع تعهدات و بازپرداخت اصل و سود اوراق بدون یک روز تأخیر تلاش کرده تا جایگاه اوراق مذکور را ارتقا دهد.
وزارت امور اقتصادی و دارایی در دولت چهاردهم در حوزه مدیریت مالی دولت بر تأمین مالی غیر تورمی و انضباط مالی متمرکز بوده است.
در حوزه مدیریت بدهیهای دولت، فعالیت خزانهداری کل کشور در سه حوزه تهیه و ارسال گزارش بدهیها و مطالبات دولت و شرکتهای دولتی به مراجع قانونی ذیربط، انتشار اوراق مالی اسلامی در چارچوب ظرفیتهای قانونی و مجوزهای صادره و تسویه تعهدات اوراق مالی اسلامی منتشره در مواعد مقرر بدون تأخیر انجام شده است.
ایجاد سامانه مدیریت بدهیها از سال ۱۳۹۴ و سپس استقرار زیرسامانه ثبت و گزارشگری بدهیها و مطالبات عمومی ذیل سامانه نرمافزاری یکپارچه مدیریت بدهیها و اوراق بازار پول و سرمایه (سمادنو) با اتصال به بیش از ۵۰۰۰ نقطه گزارشگری (در دستگاههای اجرایی) و با حدود ۱۵۰۰۰ کاربر فعال در سراسر کشور بهعنوان یکی از بزرگترین سامانههای دریافت اطلاعات مالی دولت در راستای تهیه و ارسال گزارش بدهیها و مطالبات دولت و شرکتهای دولتی به مراجع قانونی ذیربط انجام شده است.
با ایجاد این سامانه، بانک اطلاعاتی از اقلام بدهیها و مطالبات عمومی به ریز اشخاص طرف حساب و برحسب دستگاههای اجرایی و نوع منبع و... فراهم شده است و مبنایی برای سایر زیرسامانهها جهت انجام اقدامات در خصوص مدیریت و انتشار اوراق مالی اسلامی و صدور اسناد خزانه و … را فراهم میکند.
همچنین بر مبنای این اطلاعات امکان تهیه گزارشات تکلیفی فصلی و سالانه بدهیها و مطالبات دولت و شرکتهای دولتی در اجرای حکم ماده ۱ قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و ارتقای نظام مالی کشور فراهم شده و از سال ۱۳۹۴ تاکنون ۴۲ فقره گزارش فصلی و سالانه به مراجع قانونی ذیربط در دولت و مجلس ارسال شده است. ضمناً تهیه و ارسال گزارش سهماهه اول و سالانه ۱۴۰۳ نیز در دست اقدام است.
در نتیجه این اقدامات، امکان رصد نسبت بدهی دولت و شرکتهای دولتی به تولید ناخالص داخلی در مقاطع ماهانه، فصلی و سالانه در اجرای تکالیف قانونی مربوط فراهم شده است.
در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۳۰۴ هزار میلیارد تومان انتشار اوراق مالی اسلامی بهمنظور تأمین مالی غیرتورمی دولت انجام شده است.
از آثار این اقدامات تأمین مالی غیرتورمی دولت بهصورت تأمین نقدینگی موردنیاز دولت از طریق انتشار اوراق نقدی و همچنین تأمین مالی غیرمستقیم دولت ازطریق انتشار و واگذاری اوراق غیرنقدی به اشخاص طلبکار از دولت بوده است.
علاوه بر این در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۲.۳۹۲ هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی مورد تسویه قرار گرفته است، نتیجه این اقدامات، ارتقای جایگاه اوراق مذکور به واسطه تسویه بهموقع تعهدات دولت یعنی بازپرداخت اصل و سود اوراق بدون یک روز تأخیر بوده است.
ایجاد سامانه رصد منابع عمومی برای نظارت بر بودجه
خزانهداری کل کشور باهدف احصای نیازمندیهای اجرای تکالیف قانونی در حوزه رصد و پیگیری منابع بودجه عمومی نسبت به طراحی و پیادهسازی نسخه اولیه داشبورد دستگاه اجرایی سامانه رصد منابع در سال ۱۴۰۲ اقدام کرد و در سال ۱۴۰۳ فاز اول پروژه عملیاتی و برای چهار دستگاه سازمان امور مالیاتی کشور، سازمان خصوصیسازی، گمرک جمهوری اسلامی ایران، سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی بهصورت پایلوت راهاندازی شد.
رصد فرایند روند وصولی درآمدهای عمومی دولت، شفافسازی عملکرد مالی دستگاههای اجرایی متولی وصول منابع عمومی دولت، ایجاد انضباط مالی در دستگاههای وصولکننده درآمدهای عمومی دولت، واریز بهموقع درآمدهای عمومی به حسابهای ذیربط نزد خزانهداری کل کشور، ارتقای سطح مدیریت نقدینگی خزانه، رفع برخی موانع و مشکلات موجود برای وصول منابع و انعکاس آن به مراجع ذیربط، ارائه گزارشهای مالی و تحلیلی و در نهایت تسهیل بهبود روند اطلاع از کموکیف وصولی دستگاههای اجرایی و کمک به دولت برای پرداخت اعتبارات از نتایجی بوده که تا کنون اجرای این پروژه دربرداشته است.
منبع: شادا